Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy

Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem

Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami.

Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 cebula
  • Pół kilograma pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta chili
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Gotowanie kalafiora

Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze

Kobieta jedząca ciasto

Macie ciągle ochotę na słodycze? Wasz organizm próbuje tak wam przekazać ważną wiadomość

Sposób przygotowania:

1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku.

2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami.

Smacznego!

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Szukacie ciekawego przepisu na grilla? Przygotujcie pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch!

W końcu nastała pora upragnionego grillowania . Mimo iż temperatury na zewnątrz nie są jeszcze zbyt wysokie, wielu Polaków urządziło już w majówkę pierwszego grilla, a w planach ma kolejne. Małymi krokami zbliża się weekend. Jeśli planujecie urządzić grilla w ogrodzie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Ten smak powali was na łopatki! Grillowane udka w ostrej marynacie Grillowane udka w ostrej marynacie to doskonały pomysł na grilla z rodziną lub przyjaciółmi. Udka są z zewnątrz chrupiące a w środku obłędnie miękkie. Dzięki odpowiedniej marynacie z sosu sojowego, majonezu i ostrego keczupu, udka smakują genialnie, a mięso samo odchodzi od kości. Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek, a na pewno będziecie chcieli robić to danie częściej! Sprawdziliśmy – smakuje obłędnie! Składniki: 10 udek z kurczaka 2 łyżki przyprawy kurczak grill 1 łyżka przyprawy kurczak złocisty 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki sosu sojowego 8 łyżek oleju 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki keczupu ognistego Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego ostra papryka Przygotowanie: Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwie części, osobno pałki, osobno udka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować dokładnie udka. Włożyć udka do lodówki na całą noc. Piec na grillu około 40 minut, co jakiś czas obracać, żeby się przyrumieniły ze wszystkich stron. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie! Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem...

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej
Gotujmy.pl
Newsy
Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę
Kiedy przychodzi pora na smaczny i efektowny obiad dla całej rodziny, spróbujcie czegoś szalonego. Jak np. udka po marynarsku z farszem!

Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz. Jak zrobić farsz na udka po marynarsku? A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie. Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką. Przepis na marynarskie udka: Składniki: Ok. 8 udek z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dag pieczarek 10 dag sera żółtego 2 łyżki ketchupu pikantnego Czosnek w proszku Papryka w proszku Bazylia Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Oczyśćcie udka. Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża. Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju. Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki. Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą. Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem. Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C. Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego!

udka z kurczaka przepis
MałaMi89 / gotujmy.pl
Newsy
Zamarynujcie w tym udka z kurczaka. Soczyste mięso będzie rozpływać się w ustach
Gdy będziecie przygotowywać mięso z kurczaka, koniecznie wypróbujcie ten przepis - udka wychodzą wyjątkowo soczyste!

Mięso z której części kurczaka jest najbardziej miękkie i soczyste? Oczywiście udka! Co więcej, wiedzieliście, że im ciemniejsze mięso tym więcej żelaza zawiera? Nie dość, że udka są zdrowe, to jeszcze smaczniejsze od piersi z kurczaka. A jeżeli jeszcze je zamarynujecie przed przygotowaniem, to będą po prostu przepyszne! Czasami łatwe i nieskomplikowane sposoby są najlepsze. Dziś bez problemu można kupić przyprawy z najdalszych zakątków świata i eksperymentować w kuchni. Jednak niektóre potrawy wychodzą bardzo smaczne, gdy użyje się minimalnej ilości składników. Dotyczy to między innymi mięsa z kurczaka, które świetnie smakuje przyprawione głównie… solą! Wypróbujcie poniższy przepis na udka z kurczaka z solanki. Przepis na udka z kurczaka z solanki Ten sposób przygotowania udek jest banalny i wymaga dosłownie kilku składników. Tak zamarynowane mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste. Składniki: 7 udek z kurczaka około 2 litry wody 4 łyżki cukru 4 łyżki soli Przygotowanie: Do garnka wlejcie 2 litry wody i zagotujcie. Wsypcie po 4 łyżki soli, cukru, zamieszajcie i po kilku minutach wyłączcie gaz. Zostawcie do wystudzenia. Gdy solanka będzie już zimna, włóżcie do niej udka z kurczaka. Jeżeli woda nie przykrywa dokładnie wszystkich kawałków mięsa, to zróbcie więcej solanki. Udka muszą być zanurzone w solance! Odstawcie garnek z udkami w solance do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka i osuszcie. Możecie dodać ulubione przyprawy, jednak zwróćcie uwagę, by nie zawierały soli!  Przyprawione udka możecie usmażyć, upiec albo uwędzić. Będą doskonale smakowały przyprawione tymiankiem, oregano, majerankiem albo słodką papryką. Pasuje też do nich również marchew, cebula,...