Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami.
Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku
- 1 cebula
- Pół kilograma pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta chili
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku.
2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
Zobacz także:
3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami.
Smacznego!