Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami.

Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 cebula
  • Pół kilograma pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta chili
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku.

2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

Zobacz także:

3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami.

Smacznego!