Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy

Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem

Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami.

Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 cebula
  • Pół kilograma pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta chili
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Gotowanie kalafiora

Dodajcie to podczas gotowania kalafiora. Zapomnicie o nieprzyjemnym zapachu raz na zawsze

Kobieta jedząca ciasto

Macie ciągle ochotę na słodycze? Wasz organizm próbuje tak wam przekazać ważną wiadomość

Sposób przygotowania:

1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku.

2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami.

Smacznego!

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Szukacie ciekawego przepisu na grilla? Przygotujcie pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch!

W końcu nastała pora upragnionego grillowania . Mimo iż temperatury na zewnątrz nie są jeszcze zbyt wysokie, wielu Polaków urządziło już w majówkę pierwszego grilla, a w planach ma kolejne. Małymi krokami zbliża się weekend. Jeśli planujecie urządzić grilla w ogrodzie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Ten smak powali was na łopatki! Grillowane udka w ostrej marynacie Grillowane udka w ostrej marynacie to doskonały pomysł na grilla z rodziną lub przyjaciółmi. Udka są z zewnątrz chrupiące a w środku obłędnie miękkie. Dzięki odpowiedniej marynacie z sosu sojowego, majonezu i ostrego keczupu, udka smakują genialnie, a mięso samo odchodzi od kości. Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek, a na pewno będziecie chcieli robić to danie częściej! Sprawdziliśmy – smakuje obłędnie! Składniki: 10 udek z kurczaka 2 łyżki przyprawy kurczak grill 1 łyżka przyprawy kurczak złocisty 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki sosu sojowego 8 łyżek oleju 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki keczupu ognistego Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego ostra papryka Przygotowanie: Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwie części, osobno pałki, osobno udka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować dokładnie udka. Włożyć udka do lodówki na całą noc. Piec na grillu około 40 minut, co jakiś czas obracać, żeby się przyrumieniły ze wszystkich stron. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie! Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem...

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej
Gotujmy.pl
Newsy
Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę
Kiedy przychodzi pora na smaczny i efektowny obiad dla całej rodziny, spróbujcie czegoś szalonego. Jak np. udka po marynarsku z farszem!

Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się naprawdę ciekawy przepis. By jednak zrealizować go w udany sposób, trzeba zacząć od luzowania udek. Ta niełatwa sztuka będzie połową sukcesu w przygotowaniu udek po marynarsku. Usuwając kości, zrobicie w środku miejsce na farsz. Jak zrobić farsz na udka po marynarsku? A ten warto przygotować z trzech rodzajów papryki. W ten sposób wasze danie zyska dużo na naprawdę efektownym, kolorowym wyglądzie. Najłatwiej piec będzie udka po marynarsku w rękawie kuchennym. Udka powinny zostać umocowane w nim dość zwarcie. Ten sposób pozwoli na uzyskanie soczystego smaku w krótkim czasie pieczenia. Jeżeli jednak nie macie pod ręką takiej spożywczej folii, użyjcie naczynia żaroodpornego z pokrywką. Przepis na marynarskie udka: Składniki: Ok. 8 udek z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dag pieczarek 10 dag sera żółtego 2 łyżki ketchupu pikantnego Czosnek w proszku Papryka w proszku Bazylia Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Oczyśćcie udka. Zacznijcie od luzowania udek, czyli pozbawcie ich kości za pomocą ostrego noża. Posypcie mięso przyprawami i odstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przysmażcie na oleju. Do cebuli dodajcie pokrojone drobno papryki i pieczarki. Doprawcie smażone warzywa pieprzem i solą. Warzywa połączcie ze startym serem i ketchupem. Faszerujcie kawałki mięsa i włóżcie do rękawa piekarniczego lub do naczynia żaroodpornego. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 160 st. C. Podawajcie z ryżem lub z ziemniakami. Smacznego!

Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Nieziemsko chrupiące i soczyste udka pieczone w ketchupie i majonezie. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście
Sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny to soczyste udka z kurczaka! Upieczcie je w keczupie i majonezie, a ich smak was zachwyci.

Chyba nie ma takiej osoby na świecie, która nie lubiłaby dań przyrządzanych z kurczaka . Mięso z kurczaka ma bardzo dużo białka. Więcej niż wołowina i wieprzowina.  Zawiera mało tłuszczu, a dużo cennych witamin. Przede wszystkim te z grupy B. Bogate jest również w minerały: cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas. Te składniki odżywcze są bardzo ważne dla naszego organizmu. Mięso z kurczaka , a zwłaszcza pierś prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej, przez co polecane jest przez dietetyków. Jest pożywne, bardzo tanie i zdrowe. Soczyste udka z kurczaka Mięso z kurczaka można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy na dania z kurczaka , ale jeśli już się wam przejadły, zróbcie udka z kurczaka o smaku słodko kwaśnym z poniższego przepisu. Mięso wychodzi tak soczyste, że rozpływa się w ustach. Do jego przyrządzenia nie będziecie potrzebować wiele czasu. A prostota jego wykonania aż was zaskoczy. Będziecie potrzebować:  5 udek z kurczaka 6 łyżek majonezu 6 łyżek keczupu sól przyprawa do drobiu bułka tarta Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon lub piór i osuszamy papierowymi ręcznikami.  Następnie oprószamy je solą. Do miski wlewamy keczup z majonezem i dosypujemy przyprawę do drobiu. Tak przygotowane składniki starannie mieszamy. Gdy marynata z keczupu i majonezu będzie już gotowa, smarujemy nią dokładnie udka. Nasmarowane marynatą udka wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.  Po tym czasie układamy udka na blaszce do pieczenie i posypujemy je bułką tartą. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy je przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C. Po...