Stare książki kucharskie pełne są inspirujących przepisów. Jednym z takich dań są klasyczne kotlety ziemniaczane, których głównym składnikiem nadającym smak potrawie są suszone grzyby. To dzięki nim kotlety mają tak wspaniały aromat i smakują po prostu doskonale. Wypróbujcie ten stary, sprawdzony przepis u siebie!
Przepis na kotlety ziemniaczane z grzybami
Do przygotowania kotletów z ziemniaków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
1 kilogram ziemniaków
-
⅓ kostki masła
-
3 żółtka
-
suszone grzyby
-
bułka tarta
-
Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.
-
Sparzcie grzyby.
-
Po ugotowaniu zostawcie ziemniaki do ostygnięcia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub zetrzyjcie na tarce.
-
Do naczynia wrzućcie ⅓ kostki masła i za pomocą miksera ubijcie na puszystą masę. Dodajcie żółtka, ziemniaki i wymieszajcie wszystko dokładnie.
-
Grzyby po sparzeniu odcedźcie i pokrójcie drobno. Podsmażcie je na maśle i dodajcie nieco bułki tartej. Jeśli chcecie, możecie pominąć dodawanie bułki.
-
Następnie z ziemniaczanej masy formujcie kulki i rozgniećcie na małe placuszki. Do środka każdego placuszka nałóżcie grzybowy farsz i zawińcie w podłużny kształt, jak krokiety.
-
Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i smażcie na gorącym tłuszczu. Jeśli wolicie użyć mniej oleju, kotlety można także upiec w piekarniku, przez około kwadrans w 180 stopniach. Smacznego!
Przedwojenne polskie dania
Dawniej w książkach z przepisami można było znaleźć pomysły na ciekawe dania, które dziś odeszły już w zapomnienie. Zaliczają się do nich na przykład omlet biszkoptowy, paprykarz cielęcy z kluskami czy seler faszerowany grzybami, a nawet raki z wody i nerka z rusztu.
Zobacz także:
Jednak, podobnie jak dziś, w cotygodniowym jadłospisie znajdowały się takich publikacjach także takie polskie klasyki jak rosół, barszcz, kapuśniak, a także naleśniki z serem i jajka faszerowane. Warto od czasu do czasu sięgnąć po stare, zakurzone książki kucharskie i zainspirować się dawnymi przepisami, by zachwycić domowników.
Źródło: smaker.pl, gazetasenior.pl