Przedwojenny przepis na kotlety ziemniaczane. Ten 1 składnik nadaje im cudownego smaku
AdobeStock
Newsy

Przedwojenny przepis na kotlety ziemniaczane. Ten 1 składnik nada im cudowny smak

Odkryjcie dawny przepis na klasyczne, tanie kotlety z ziemniaków. Takich jeszcze nie jedliście.

Stare książki kucharskie pełne są inspirujących przepisów. Jednym z takich dań są klasyczne kotlety ziemniaczane, których głównym składnikiem nadającym smak potrawie są suszone grzyby. To dzięki nim kotlety mają tak wspaniały aromat i smakują po prostu doskonale. Wypróbujcie ten stary, sprawdzony przepis u siebie!

Przepis na kotlety ziemniaczane z grzybami

Do przygotowania kotletów z ziemniaków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków

  • ⅓ kostki masła

  • 3 żółtka

  • suszone grzyby

  • bułka tarta

  • Tłuszcz do smażenia

Zobacz także
Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce

Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce

Rosół przedwojenny

Klasyczny rosół z przedwojennego przepisu. Tak dobry, że nawet teściowa będzie zaskoczona

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.

  2. Sparzcie grzyby.

  3. Po ugotowaniu zostawcie ziemniaki do ostygnięcia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub zetrzyjcie na tarce. 

  4. Do naczynia wrzućcie ⅓ kostki masła i za pomocą miksera ubijcie na puszystą masę. Dodajcie żółtka, ziemniaki i wymieszajcie wszystko dokładnie.

  5. Grzyby po sparzeniu odcedźcie i pokrójcie drobno. Podsmażcie je na maśle i dodajcie nieco bułki tartej. Jeśli chcecie, możecie pominąć dodawanie bułki.

  6. Następnie z ziemniaczanej masy formujcie kulki i rozgniećcie na małe placuszki. Do środka każdego placuszka nałóżcie grzybowy farsz i zawińcie w podłużny kształt, jak krokiety. 

  7. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i smażcie na gorącym tłuszczu. Jeśli wolicie użyć mniej oleju, kotlety można także upiec w piekarniku, przez około kwadrans w 180 stopniach. Smacznego!

Przedwojenne polskie dania

Dawniej w książkach z przepisami można było znaleźć pomysły na ciekawe dania, które dziś odeszły już w zapomnienie. Zaliczają się do nich na przykład omlet biszkoptowy, paprykarz cielęcy z kluskami czy seler faszerowany grzybami, a nawet raki z wody i nerka z rusztu.

Jednak, podobnie jak dziś, w cotygodniowym jadłospisie znajdowały się takich publikacjach także takie polskie klasyki jak rosół, barszcz, kapuśniak, a także naleśniki z serem i jajka faszerowane. Warto od czasu do czasu sięgnąć po stare, zakurzone książki kucharskie i zainspirować się dawnymi przepisami, by zachwycić domowników.

Źródło: smaker.pl, gazetasenior.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie
Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują. Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw! Sposób na stare ziemniaki Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać! Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli! Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami: Mięciutkie pączki z ziemniakami   Kulki serowo – ziemniaczane  Kopytka   Gniazdka ziemniaczane Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko rozmiar M 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej Słodka...

Najlepsze puszyste pyzy ziemniaczane nadziane mięsem. Makłowicz zdradził swój sekretny przepis
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis na pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Nie zgadlibyście, w którym momencie mieli mięso
Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne pyzy ziemniaczane z mięsem wieprzowym. Smakują naprawdę wybornie.

Nie ulega wątpliwości, że Polacy kochają dania na bazie ziemniaków. W końcu są one nie tylko dziecinnie proste w obróbce, ale również bajecznie tanie i przepyszne. Wśród niekwestionowanych, ziemniaczanych faworytów zaszczytne miejsce zajmują oczywiście pyzy z mięsnym nadzieniem. Naprawdę trudno ich nie lubić. Okazuje się, że za popularnymi pyzami przepada nie tylko „przeciętny Kowalski”, ale również Robert Makłowicz. Znany krytyk kulinarny postanowił zdradzić swój przepis na to wyborne danie. Receptura jest dopracowana do perfekcji. Śmiało możecie z niej korzystać o każdej porze roku. Przepis na pyzy ziemniaczane wg Roberta Makłowicza Składniki: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów mięsa wieprzowego 130 gramów mąki pszennej 15 gramów mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 cebuli 1 szklanki bułki tartej Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Mięso umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie w drobniutką kostkę. Tak przygotowane dodajcie do cebuli i podduście z odrobiną wody. Całość doprawcie solą i pieprzem, zamieszajcie, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach zmielcie mięso w specjalnej maszynce. Do powstałej masy dodajcie 1 jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni i odstawcie. Ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnijcie z nich wodę. Możecie do tego użyć na przykład gazy. Tak przygotowane ziemniaki połączcie z 2 jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Powstała masa powinna być dość zwarta. Z ciasta formujcie placki, na środku umieśćcie mięsny farsz. Całość dokładnie sklejcie, tak by powstała kulka. Gotowe pyzy ziemniaczane gotujcie w...

Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa
Adobe Stock
Newsy
Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa
Choć sezon na grzyby przypada na lato, Polacy uwielbiają je jadać głównie jesienią i zimą. Z pewnością nie brakuje wam tych darów natury. Przyrządźcie z nich przepyszny sos.

Sos grzybowy z tego przepisu idealnie sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale możecie go również serwować z kluskami śląskimi oraz kopytkami, a nawet makaronem. W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Receptura jest dziecinnie prosta. Z pewnością nie sprawi wam większych problemów. Oprócz prostych składników z grzybami na czele, ważna będzie także jedna przyprawa. By nie zaburzyć szlachetnego smaku grzybów, doprawcie je solą, pieprzem i odrobiną kminku. W ten sposób podkreślicie smak potrawy, a także sprawicie, że stanie się ona odrobinę łatwiej strawna. Przepis na sos i placki znajdziecie poniżej. Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów grzybów (suszonych lub świeżych) 2 cebul 1 jajka 2 łyżek mąki 2 łyżek masła 100 ml wody 100 ml śmietany 30 proc. Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, kminku Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajcie jajko, mąkę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Jedną z dwóch wymienionych w przepisie cebul obierzcie i posiekajcie w bardzo małą kosteczkę lub, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną połączcie z masą ziemniaczaną. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie zacznijcie umieszczać na niej masę, tworząc kilka niewielkich, okrągłych placków ziemniaczanych. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Na koniec odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i odstawcie. Teraz zajmijcie się sosem. Jeśli korzystacie z grzybów suszonych, powinniście je najpierw namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli korzystacie ze świeżych, wystarczy, że je opłuczecie pod bieżącą wodą, a następnie pokroicie w paski....

kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy
Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie
Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych. Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce!  Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym” Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy. Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów.  Składniki na kotlety mielone: 12 dag mięsa mielonego  1 jajko 1 mała cebula bułka tarta połówka średniej bułki pieprz świeżo zmielony   sól  natka pietruszki olej  Składniki na sos „łapany”: 3 plasterki polędwicy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ogórek konserwowy 1 łyżka masła 2 łyżki oleju  Pół szklanki grzybów suszonych Kilka paseczków papryki konserwowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta cukru Sposób przygotowania kotletów: Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.  Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i...