Przedwojenny przepis na kotlety ziemniaczane. Ten 1 składnik nadaje im cudownego smaku
AdobeStock
Newsy

Przedwojenny przepis na kotlety ziemniaczane. Ten 1 składnik nada im cudowny smak

Odkryjcie dawny przepis na klasyczne, tanie kotlety z ziemniaków. Takich jeszcze nie jedliście.

Stare książki kucharskie pełne są inspirujących przepisów. Jednym z takich dań są klasyczne kotlety ziemniaczane, których głównym składnikiem nadającym smak potrawie są suszone grzyby. To dzięki nim kotlety mają tak wspaniały aromat i smakują po prostu doskonale. Wypróbujcie ten stary, sprawdzony przepis u siebie!

Przepis na kotlety ziemniaczane z grzybami

Do przygotowania kotletów z ziemniaków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków

  • ⅓ kostki masła

  • 3 żółtka

  • suszone grzyby

  • bułka tarta

  • Tłuszcz do smażenia

Zobacz także
Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce

Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce

Rosół przedwojenny

Klasyczny rosół z przedwojennego przepisu. Tak dobry, że nawet teściowa będzie zaskoczona

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.

  2. Sparzcie grzyby.

  3. Po ugotowaniu zostawcie ziemniaki do ostygnięcia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub zetrzyjcie na tarce. 

  4. Do naczynia wrzućcie ⅓ kostki masła i za pomocą miksera ubijcie na puszystą masę. Dodajcie żółtka, ziemniaki i wymieszajcie wszystko dokładnie.

  5. Grzyby po sparzeniu odcedźcie i pokrójcie drobno. Podsmażcie je na maśle i dodajcie nieco bułki tartej. Jeśli chcecie, możecie pominąć dodawanie bułki.

  6. Następnie z ziemniaczanej masy formujcie kulki i rozgniećcie na małe placuszki. Do środka każdego placuszka nałóżcie grzybowy farsz i zawińcie w podłużny kształt, jak krokiety. 

  7. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i smażcie na gorącym tłuszczu. Jeśli wolicie użyć mniej oleju, kotlety można także upiec w piekarniku, przez około kwadrans w 180 stopniach. Smacznego!

Przedwojenne polskie dania

Dawniej w książkach z przepisami można było znaleźć pomysły na ciekawe dania, które dziś odeszły już w zapomnienie. Zaliczają się do nich na przykład omlet biszkoptowy, paprykarz cielęcy z kluskami czy seler faszerowany grzybami, a nawet raki z wody i nerka z rusztu.

Jednak, podobnie jak dziś, w cotygodniowym jadłospisie znajdowały się takich publikacjach także takie polskie klasyki jak rosół, barszcz, kapuśniak, a także naleśniki z serem i jajka faszerowane. Warto od czasu do czasu sięgnąć po stare, zakurzone książki kucharskie i zainspirować się dawnymi przepisami, by zachwycić domowników.

Źródło: smaker.pl, gazetasenior.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy
Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie
Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych. Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce!  Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym” Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy. Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów.  Składniki na kotlety mielone: 12 dag mięsa mielonego  1 jajko 1 mała cebula bułka tarta połówka średniej bułki pieprz świeżo zmielony   sól  natka pietruszki olej  Składniki na sos „łapany”: 3 plasterki polędwicy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ogórek konserwowy 1 łyżka masła 2 łyżki oleju  Pół szklanki grzybów suszonych Kilka paseczków papryki konserwowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta cukru Sposób przygotowania kotletów: Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.  Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i...

suche mielone
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika
Mielone wychodzą zbyt suche? Wykorzystajcie ten trik, a będą idealnie soczyste!

Od czasu do czasu kotlety mielone muszą się znaleźć na obiadowym stole! Wszyscy je lubią i chętnie zajadają z dodatkiem ziemniaków i surówki albo kiszonych ogórków. Kotlety te łatwo się przygotowuje i można ciekawie eksperymentować – dodać innej przyprawy, dać do środka pieczarki, ser, paprykę lub cokolwiek innego, na co macie ochotę! Można robić je z mięsa wieprzowego, z indyka, wołowiny albo kurczaka. Jakie są wasze ulubione? Sposób na soczyste mielone Zdarza się, że kotlety wyjdą zbyt suche. Jaki jest tego powód? Najczęściej to wina złego smażenia. Trzymane zbyt długo na patelni kotlety, po prostu wyschną i będą suche i twarde. Dzieje się tak również wtedy, gdy użyjecie za dużo bułki tartej, która wchłonie całą wilgoć z kotletów. Zwłaszcza bary serwujące tanie i niezbyt wymyślne jedzenie, podają często mielone, które składają się głównie z bułki – tak jest po prostu taniej. Przepis na smaczne kotlety mielone By kotlety wyszły soczyste, nie można oszczędzać na składnikach! Najlepsze są te robione z dobrej jakości mięsa i odpowiednią ilością tłuszczyku. Tłuszcz spełnia dwie ważne funkcje. Po pierwsze, nadaje mięsu wilgoci, dzięki czemu nie jest ono suche. A po drugie niesie smak, więc kotlety są znacznie smaczniejsze! By przygotować pyszne mielone, wypróbujcie poniższy przepis. Będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego, w tym co najmniej 150 g boczku wędzonego lub podgardla) Pół kilograma mięsa wołowego Ok. 4 łyżki bułki tartej Ćwierć szklanki mleka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki oleju Pół łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Za pomocą maszynki zmielcie mięso wieprzowe i wołowe wraz z 4 łyżkami bułki tartej i około ¼ szklanki mleka....

Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Szwedzka kuchnia podbija serca Polaków. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na szybkie i efektowne pieczone ziemniaki z masłem i przyprawami. Ziemniaki hasselback pokochacie za ich sam wygląd!

Kotlety mielone, pieczone ziemniaki i inne proste, charakterystyczne dla kuchni całej Skandynawii i północy Europy dania. Co sprawiło, że zapanowała moda na szwedzkie klopsiki  i ziemniaki pieczone w całości? Chodzi oczywiście o sieć sklepów meblowych IKEA. Od wielu lat szwedzka sieć to po prostu już instytucja, która nie ogranicza się do sprzedaży szafek czy krzeseł. Klienci na całym świecie pokochali przysklepowe restauracje i szwedzkie dania w nich serwowane. Szwedzkie ziemniaki hasselback Dzisiaj przedstawimy wam inny szwedzki przysmak, czyli wspomniane już ziemniaki hasselback pieczone w całości. Ciekawie pokrojone w plastry całe ziemniaki to pomysł, który narodził się w głowie niejakiego Leifa Ellisona, początkującego kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Przepis na te ziemniaczane dzieła sztuki młody szwedzki szef kuchni opracował w 1953 r. Cały pomysł opiera się na niepełnym pokrojeniu ziemniaków, doprawieniu ich przyprawami i okraszeniu solidną dawką masła. Całość daje niesamowity wizualny efekt. Spróbujecie? Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po szwedzku Składniki: 1 kg ziemniaków Słodka papryka w proszku Sól Tymianek Olej Masło Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. Jeżeli dysponujecie młodymi ziemniakami lub kartoflami z ładną, czystą skórką, ziemniaki możecie upiec wraz ze skórką. Wcześniej wystarczy je dokładnie wytrzeć za pomocą gąbki. Wszystkie ziemniaki ponacinajcie na całej długości na cienkie plastry, nie przekrawając ziemniaka do końca. Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki ułóżcie na blasze i wysmarujcie solidnie olejem. Oprószcie kartofle solą, tymiankiem i papryką słodką w proszku. Pieczcie ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. W połowie pieczenia...

grzyby suszone w panierce przepis
Adobe Stock
Newsy
Mięciutkie i równocześnie chrupiące. Świąteczny przepis na grzyby w panierce od Roberta Makłowicza
Na świątecznym stole nie może zabraknąć grzybów – to wie nawet dziecko. Te w panierce, z przepisu Roberta Makłowicza, zachwycą każdego smakosza!

Znany polski krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, postanowił zdradzić przepis na przepyszne grzyby suszone w panierce. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut!  Przepis na suszone grzyby w panierce Będziesz potrzebować Ok. 100 gramów suszonych kapeluszy grzybów (najlepiej prawdziwków) 250 ml mleka 1 średniej wielkości jajko Woda Mąka pszenna Bułka tarta Masło Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie W niewielkiej miseczce umieść suszone grzyby, a następnie zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia na całą noc. Tak przygotowane grzyby umieść w rondelku wraz z mlekiem, a następnie dodaj do nich troszkę wody. Całość zagotuj aż do miękkości. Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia, odsącz grzyby z mleka i wody, a następnie umieść w miseczce i przypraw solą oraz pieprzem. W niewielkim naczyniu rozkłóć jajko.  Na jednym talerzu umieść trochę mąki pszennej, a na drugim trochę bułki tartej. Oba produkty podłużą do panierowania. Grzyby mocz kolejno – najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła, a następnie umieść na niej panierowane grzyby. Całość smaż przez kilka minut, z każdej strony, aż do ładnego zarumienienia. Gotowe! Tak przygotowany przysmak serwuj od razu. Powinno się go jeść na świeżo.