Pieprzenie dań
Własne
Newsy

Przed, w trakcie czy pod koniec gotowania? Jak doprawiać pieprzem, żeby uniknąć wpadki?

Pieprz to nie tylko ostry smak. Jeśli popełnicie błąd podczas gotowania, ta przyprawa może nadać waszemu daniu dodatkowej goryczy.

„Nie pieprz, Pietrze, pieprzem wieprza, Wtedy szynka będzie lepsza…” – pisał w swoim wierszu Jan Brzechwa. Czy miał rację? No cóż, wydaje się, że niekoniecznie.

Nie po to przecież europejscy żeglarze ryzykowali własnym życiem w czasie wypraw dookoła świata, żebyśmy teraz odmawiali sobie używania pieprzu!

Jak więc to było z tym pieprzem? Do obecnego dobrobytu w zakresie przypraw z całego świata przyczynił się między innymi słynny Vasco da Gama.

To właśnie ten portugalski odkrywca jako pierwszy dotarł drogą morską z Europy do Indii.
Portugalczyk w latach 1497-1498 wraz ze swoją załogą opłynął Afrykę, co w końcu usprawniło Europejczykom handel z Azją Południową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ostrość nie dla wszystkich

Dzięki temu na europejskie rynki hurtowo zaczęto sprowadzać wszelkiego rodzaju cenne przyprawy z dalekich krajów. Na czele z pieprzem czarnym.

Jego aromat znany jest więc  w Europie od setek lat. Choć na początku pieprz uznawany był za niezwykle cenną przyprawę, z czasem nieco spowszedniał.

Ostry smak tej ciemnej przyprawy odwodzi niektórych od jego stosowania. Jak choćby bohaterkę znanego wiersza Brzechwy dla dzieci…

Gorzki pieprzu smak

Inni obawiają się pieprzu nie tyle ze względu na jego ostrość, co z powodu jego szybkiego gorzknienia w potrawie.

Z pewnością przerabialiście już ten temat. Szybko doprawiona pieprzem potrawa po długim gotowania nabiera nieco gorzkawego aromatu. Co z tym począć?

Cóż, wnioski nasuwają się same. Potrawy należy traktować szczyptą pieprzu przed samym końcem gotowania. Wtedy będziecie mieli pewność, że wasze danie nie zgorzknieje.

Chrzan tarty
Adobe Stock
Newsy
Chrzan jest dla was za ostry? Mamy na to pewien sposób...
Tarty chrzan własnej roboty to doskonały naturalny dodatek, który potrafi nadać ostrości nawet najbardziej mdłemu daniu. Nie lubicie jego zanadto intensywnego smaku?

Mamy na to swój własny sposób. Czasem może się przecież zdarzyć tak, że na talerzu zrobi się wręcz za ostro. Ostrość chrzanu wyczuwalna jest zwłaszcza w domowych słoiczkach z tym warzywem. Własnoręcznie tarty chrzan to naturalne składniki i samo zdrowie, ale też potężna moc ostrości. Nie bez przyczyny większość producentów chrzanu próbuje w jakiś sposób złagodzić jego smak. Na półkach sklepowych nie brakuje chrzanu z dodatkiem… mleka w proszku. Zwróciliście uwagę na ten nietypowy składnik na słoiczkach z chrzanem? To właśnie ten dodatek sprawia, że chrzan ze sklepu jest nieco delikatniejszy w smaku. Chrzan „na mleku” Mleko w proszku odpowiada także za jego śnieżnobiałą barwę, nieco inną od tej, którą możemy zaobserwować po utarciu chrzanowego korzenia w domu. Rozwiązanie na złagodzenie domowego chrzanu nasuwa się samo. Jeśli jednak nie dysponujecie mlekiem w proszku, można zanurzyć korzeń chrzanu w mleku na jakiś czas. Taka „mleczna kąpiel” pozwoli zredukować ostrość warzywa i sprawi, że tarty chrzan stanie się bardziej znośny w smaku dla delikatniejszych podniebień. Efektem ubocznym użycia mleka w kontakcie z chrzanem, może być dla niektórych jego… mleczna barwa. Zwłaszcza wtedy, gdy planujecie przygotować tak zwaną ćwikłę. Buraczki wymieszane z chrzanem „na mleku”, będą miały mniej wyrazistą i intensywną czerwoną barwę. Nabiał redukuje ostrość Co ciekawe, mleko może pomóc także i po zjedzeniu ostrego dania, takiego jak np. kanapka posmarowana obficie tartym chrzanem. W takich wypadkach wypicie szklanki białego napoju lub nawet skosztowanie odrobiny słodkiej śmietanki, powinno przynieść ulgę. Wszystko to za sprawą tłuszczów zawartych w nabiale, które odpowiadają za obniżenie...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Boczek
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Marzy wam się pyszny boczek na kanapki? Ugotujcie go w tym składniku. Niesamowicie podkręci jego smak
Dość już tych okropnych, nasączonych wodą wędlin ze sklepu. Przygotujcie kawałek mięsa i cieszcie się przepysznym gotowanym boczkiem!

Do przygotowania tego specjału, polecamy użyć jednego nietypowego składnika. Chodzi nam mianowicie o łupiny pewnego warzywa. Już sam wybór gotowania jako sposób obróbki termicznej boczku , nie jest specjalnie popularny. Z pewnością zbyt wielu z was nie słyszało o tym, żeby dodać do garnka z boczkiem także i cebulę razem z łupinami. Nie przypomina wam to czasem barwienia jajek na Wielkanoc? Ten nietypowy składnik pomoże wam uzyskać oprócz barwy, także i charakterystyczny smak, nieco przypominający niektórym aromat dymu wędzarniczego. Spróbujcie tego patentu, a na pewno nie pożałujecie. Przepis na boczek gotowany z łupinami cebuli Składniki: 1 kg boczku surowego 4 cebule 3-4 ząbki czosnku Kilka kulek pieprzu Liść laurowy i ziele angielskie 1 łyżeczka soli Majeranek Pieprz ziołowy Słodka papryka Przygotowanie: Czosnek obierzcie, rozduście i wrzućcie do garnka z boczkiem zalanym wodą. Od cebuli odetnijcie brudne części i wrzućcie do garnka razem z łupinami. Do garnka dodajcie sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotujcie do miękkości na wolnym ogniu, kilkukrotnie je obracając. Ugotowany boczek ułóżcie na folii i zasypcie przyprawami – majerankiem, pieprzem i słodką papryką, po czym zawińcie szczelnie folią mięso, tak by przyprawy przyległy do mięsa. Gdy boczek ostygnie, wstawcie go do lodówki, by należycie stężał. Podawajcie ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy
Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...