gdzie trzymać jajka
AdobeStock
Newsy

Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki? Popełniasz błąd. Nigdy tak nie rób

Dopiero co kupiliście jajka, a one już są zepsute? Prawdopodobnie mamy odpowiedź na to, dlaczego tak się stało!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Jajka to obok chleba i mleka jeden z podstawowych artykułów żywnościowych, których nigdy nie może zabraknąć w naszym domu. Ciasta, kluski, kopytka czy zwykła jajecznica po prostu wymagają użycia jajek i to nie podlega dyskusji. Każdy z nas, o ile nie cierpi na alergię, jajka kupuje. A czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak je przechowywać?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Idealne miejsce dla jajek

Wydawałoby się, że kwestia tego jak i gdzie przechowywać jajka to żadna filozofia. Kto tak myśli, jest w dużym błędzie! Część osób trzyma je po prostu w kuchni na blacie lub schowane w szafce. W końcu w sklepie też są ustawione na półkach, daleko od lodówek, więc co może im się stać w naszej kuchni? Otóż mogą się szybko zepsuć! Dlaczego? Zwykle w domu panuje nieco wyższa temperatura niż w sklepie. Do tego jajka do supermarketów przyjeżdżają świeże, jednak jeśli nie sprawdzimy daty ważności na opakowaniu, to może się okazać, że nasze egzemplarze leżą już na sklepowej półce dobry tydzień. Trzymając je w domu w cieple doprowadzimy tylko do tego, że szybko się zepsują.

Nigdy nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki!

Wobec tego wniosek nasuwa się jeden – jajka należy trzymać w lodówce. I tu jest kolejny haczyk, bowiem nie każde miejsce w lodówce się do tego nadaje! Zanim zdążycie się zdenerwować na dziwne zasady dotyczące przechowywania jajek, uspokajamy – to nie jest nasz pomysł, tylko fakt udowodniony badaniami. Jajka trzymane na drzwiach lodówki psują się szybciej, a wynika to z częstych zmian temperatur! W lodówce temperatura wynosi od 0 do 3 stopni Celsjusza, natomiast w naszych kuchniach są to około 22 stopnie. Korzystamy z lodówki bardzo często, więc otwierając i zamykając drzwiczki wielokrotnie w ciągu dnia, narażamy znajdujące się tam produkty na wpływ wyższej temperatury panującej w pomieszczeniu. Gdzie więc należy trzymać nasze nieszczęsne jajka? Na środkowej półce! Tam temperatura jest optymalna i zagwarantuje nam, że jaja szybko się nie zepsują.

 

A gdzie wy trzymacie jajka?

Komentarze
Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy Jest genialny trik by jajka nie pękały podczas gotowania. Będą się także łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi? Białko jak żadne inne Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Wcale nie takie łatwe Gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Przez ubytki w skorupach trudno je potem obrać. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to w sposób sprawny i zachowując spokój! Skorupka w kawałkach Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia, musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Nakłucie, które ma znaczenie Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki....

Przeczytaj
ciasto z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy To ciasto możesz przygotować... na patelni! Wystarczy jedno jajko i składniki, które na pewno masz w kuchni
Brak piekarnika to już żadna wymówka! Teraz możesz zrobić ciepłe i pachnące ciasto z jabłkami na patelni! Sprawdź dokładny przepis.
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni! Rewolucyjny pomysł Nie masz piekarnika, więc wszystkie twoje ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Nic nie szkodzi! Jest pewne ciasto, które możesz zrobić na ciepło nawet, jeśli nie masz piekarnika! Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika! Przepis na ciasto z patelni Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj: 1 jajo 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni Pół szklanki mleka Pół szklanki mąki pszennej 40 g cukru 3 łyżki oleju 1 saszetkę cukru wanilinowego 1 saszetkę proszku do pieczenia Łyżeczkę octu Sól Przygotowanie Na patelni rozpuść masło z cukrem. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry. W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym. Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet i miksuj na gładką masę. Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto. Przykryj patelnię pokrywką i na wolnym ogniu piecz przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, nakryj patelnię dużym talerzem i obracając patelnię do góry nogami przełóż ciasto na talerz, a następnie nieupieczoną stroną w dół połóż z powrotem na patelni. Piecz jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem. I gotowe! Ciasto najlepiej...

Przeczytaj