pieczywo
Pixabay
Newsy

Przechowujecie w tym chleb? Ten przedmiot jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia

Pieczywo to jest to, co wszyscy kochają. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu przez dłuższy czas zachowuje świeżość. Jednak niewiele osób wie, że złe opakowanie może być niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu!

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże pieczywo prosto z piekarni. Pachnące, z wierzchu idealnie chrupkie, a w środku delikatne. Najlepiej smakuje solo bądź po prostu z odrobiną masła. Taki z pozoru zwyczajny zestaw, a jednak podbija smakiem niejedno podniebienie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przechowywanie pieczywa

Większość osób do przechowywania pieczywa wykorzystuje przeznaczony do tego pojemnik, zwany również chlebakiem bądź chlebownikiem. W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami tego produktu oraz tworzyw, z których został wykonany. Najpopularniejszymi chlebakami są te wykonane z:

  • plastiku, 
  • bambusa,
  • drewna,
  • stali,
  • czy porcelany. 

Forma tego pojemnika zależy od wykończenia kuchni lub po prostu gustu. Na rynku można znaleźć różne chlebaki różniące się wielkością, kształtem, kolorem czy designem.

Jednak jak bardzo by się nie różniły to mają jedno przeznaczenie - ich zadaniem jest przechowywanie chleba, bułeczek, drożdżówek czy ciasteczek prosto z piekarni, aby były jak najdłużej świeże i pyszne.

Pozory idealnego chlebaka mylą 

Pojemnik na chleb wydaje się być z pozoru idealnym rozwiązaniem do przechowywania pieczywa, aby przez jak najdłuższy czas pozostało świeże. Niestety skutkuje to innymi konsekwencjami, które mogą na dłuższą metę nie sprzyjać dobremu zdrowiu.

Wiąże się to z właściwym i regularnym czyszczeniem tego miejsca, o czym niestety większość osób mimo wszystko nie pamięta. Nie wystarczy by raz na jakiś czas wytrzepać ze środka okruszki. Gdyż taka sytuacja jest idealna do zamieszkania przez potencjalnych gości, takich jak:

  • roztocza,
  • pleśń,
  • drożdżaki,
  • różnego rodzaju bakterie, przykładowo E. coli, gronkowca złocistego czy jadu kiełbasianego.

Skutki nieodpowiedniego czyszczenia chlebaka

Nieodpowiednie sprzątanie pojemnika na chleb grozi zalęgnięciem się różnego rodzaju bakterii czy innych niebezpiecznych lokatorów. Wiąże się to z poważnymi konsekwencjami, które mogą odbić się na zdrowiu. Dane patogeny mogą wywołać wiele chorób, zatrucia, astmę, grzybicę czy inne choroby związane z układem oddechowym.

Zobacz także
Magda Gessler garnki

Garnki Magdy Gessler kupicie teraz w Biedronce. Cena zwala z nóg

zwietrzała kawa

Zostawiliście otwartą kawę i zwietrzała? Włóżcie do niej ten składnik, a odzyska zyska swój piękny aromat

Odpowiednie sprzątanie pojemnika na chleb

Aby dłużej cieszyć się świeżym pieczywem bez obawy o zalęgnięcie się nieproszonych bakterii, należy pamiętać o właściwym i regularnym sprzątaniu tego miejsca. By nie sprawiało ono większego problemu, pierwszym krokiem do lepszego zdrowia jest zakup jak najprostszego pojemnika bez zakamarków, gdzie mogłyby rozmrażać się bakterie. Najłatwiejsze do czyszczenia są te wykonane ze stali, a najtrudniejsze są z bambusa bądź drewna. Z pojemnika należy codziennie wymiatać okruszki, przecierać suchym ręcznikiem papierowym, a raz w tygodniu robić gruntowne czyszczenie. Wówczas chlebak należy umyć roztworem wody i octu, a następnie wytrzeć do sucha. Szczególnie ważna jest regularność oraz konsekwencja. 
 

Chleb
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to, a chleb będzie dłużej świeży. Niezawodny sposób babci
Czy może być coś gorszego niż czerstwy chleb? Nasze babcie miały sposoby na uniknięcie tego typu problemów.

Żyjemy w erze plastiku. W foliowych torebkach przynosimy do domów zakupy. W plastikowych torebkach przechowujemy żywność. Plastik i folia szturmem wdarły się także do piekarnictwa. Większość piekarni w naszym kraju pakuje swój chleb w foliowe torebki. Sposoby na świeży chleb Sęk w tym, że takie pieczywo szybko wilgotnieje, traci smak, a dodatkowo po otwarciu również szybko czerstwieje. Rozwiązaniem na przechowywanie pieczywa nie są także coraz popularniejsze papierowe torebki. Skórka chleba przechowywanego w taki sposób zrobi się twarda jak głaz nawet po kilku godzinach. Trzeba jasno powiedzieć, że nasze babcie miały jeszcze trudniejsze zadanie niż my obecnie. Chleb piekły lub kupowały (choć to zdecydowanie rzadziej) – musiały tak gospodarować pieczywem, by nie zeschło się na wióry przez kilka dni, a nawet tydzień! Jakich sposobów imały się niegdyś kobiety, by poradzić sobie z problemem czerstwiejącego pieczywa? Jak przechowywać chleb, by długo był świeży? Podstawą w „gospodarce chlebowej” był chlebak. I nie ma innego wyjścia także i dzisiaj – solidny, drewniany chlebak to warunek konieczny, by chleb długo pozostał świeży. Drugim elementem babcinej układanki było stosowanie lnianych lub bawełnianych szmatek i chustek, w które zawijały swoje pieczywo. Takie naturalne opakowanie zapewniało cyrkulację powietrza, a jednocześnie chroniło przed nadmiernym wysuszeniem. Chleb w materiałowej szmatce pozostawiony w chlebaku to jeszcze nie wszystko. By pieczywo pozostało nie tylko chrupiące, ale i dość wilgotne, nasze babcie wykorzystywały jeszcze jeden trik. Niektóre gospodynie wstawiały do chlebaka przekrojoną połówkę jabłka. Owoc pozostawiony w chlebaku wyrównywał straty wody w chlebie. Jabłko zapewniało nieco wilgotności w suchej przestrzeni chlebaka....

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...

Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy
Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...

Jak przechowywać wypieki że długo zachowały świeżość? Wszystko zależy od rodzaju ciasta, mamy sposób na każde
Adobe stock
Newsy
Jak przechowywać wypieki żeby długo zachowały świeżość? Wszystko zależy od rodzaju ciasta
Podpowiadamy, w jakich warunkach należy trzymać ciasto drożdżowe, kruche, biszkopt czy sernik.

Jak to się dzieje, że ciasto, które po wyjęciu z pieca jest puszyste i pachnące, tak szybko staje się twarde i niesmaczne? Jak przechowywać ciasta z dodatkiem sera czy owoców, żeby nie kwaśniały? Z tego artykułu dowiedzie się, dlaczego wasze wypieki tak szybko czerstwieją i jak je przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość. Wydrukujcie tę ściągawkę i wsuńcie do szuflady w kuchni. Przyda się. Na czym polega czerstwienie pieczywa i ciast? Czerstwienie pieczywa jest procesem naturalnym. Po tym jak je spulchniliście poddając mąkę różnym obróbkom, np. dodając do niej proszek od pieczenia, sodę oczyszczoną, drożdże, zakwas, a na koniec wymieszaliście, wyrobiliście i upiekliście w wysokiej temperaturze, skrobia zawarta w cieście po jakimś czasie od upieczenia znowu zmienia swoją strukturę. To właśnie ten proces jest zauważany jako czerstwienie. Ciasto przestaje być wilgotne, puszyste i miękkie. Staje się za to twarde i kruszące. Ciasta domowe czerstwieją szybciej niż te kupne. Szczególnie gdy gotowe wypieki kupujecie w dużych sieciach. Zawierają wtedy polepszacze, konserwanty, które dłużej utrzymują świeżość. Nie chcąc dodawać tych sztucznych składników, w walce z czerstwieniem macie jedną broń – odpowiedni sposób przechowywania. Ciasta starzeją się nie tylko zmieniając konsystencję i twardość. Wypieki, zawierające nabiał np. twaróg czy owoce, mogą też skwaśnieć. Kwaśne wypieki nie nadają się do jedzenia jeszcze bardziej niż czerstwe. I także ten sposób starzenia się ciast możecie opóźnić odpowiednio je przechowując. Jak przechowywać poszczególne rodzaje ciast? Różne rodzaje ciast wymagają różnych warunków przechowywania: Ciasto kruche. Szczególnie to z dodatkiem owoców lub warzyw jak tarty i quiche i...