
Na pewno chociaż raz dokonaliście nieprzyjemnego odkrycia w postaci pomidora, który się zepsuł i zamienił w nieprzyjemnie pachnącą, wodnistą papkę. To normalne, że dochodzi do psucia się warzyw, gdy leżą w kuchni zbyt długo. Czasami jednak pomidory zaczynają się psuć bardzo szybko, jakby zupełnie bez powodu. Co jest tego przyczyną i jak temu zapobiegać? Sprawdźcie!
Nie przechowujcie tak pomidorów
Część osób po przyjściu ze sklepu od razu przekłada pomidory do lodówki. To błąd, ponieważ trzymane w lodówce, pomidory bardzo szybko tracą swój smak, zapach, a ich konsystencja nie jest zbyt przyjemna. Podobnie dzieje się w przypadku arbuzów, które lepiej szybko zjeść i nie trzymać ich w lodówce.
Uważajcie też na miejsce, w którym trzymacie pomidory. Nie powinny one leżeć na nasłonecznionym blacie, ponieważ wówczas o wiele szybciej dojrzeją i się zepsują.
Skoro nie w lodówce, to gdzie należy trzymać pomidory? Niektórzy wkładają je po prostu do koszyka na kuchennym blacie lub chowają do spiżarni. Okazuje się jednak, że sposób układania pomidorów ma ogromne znaczenie!
Jak prawidłowo przechowywać pomidory?
Pomidory psują się o wiele szybciej, jeśli przechowuje się je szypułkami do dołu. To sprawia, że warzywa stają się bardzo miękkie, szybko dojrzewają i pojawia się na nich pleśń. To zdecydowanie nie zachęca do jedzenia!
Jak sobie z tym poradzić? To bardzo proste! Wystarczy ułożyć pomidory jeden obok drugiego, szypułkami do góry. Jeśli będziecie tak robić, możecie mieć pewność, że wasze pomidory zachowają świeżość na długo i na pewno nie zmiękną w kilka dni. A do tego będą soczyste i smaczne.
Witaminy i minerały w pomidorach
Pomidory pełne są witamin i wartości odżywczych, które mają wspaniały wpływ na wasz organizm. Zawierają m.in. potas, który jest polecany zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie. Znajdziecie w nich także witaminę C, oraz likopen, który jest przeciwutleniaczem.
Czytaj także: