Przechowujecie tak pomidory? Nic dziwnego, że szybko się psują
AdobeStock
Newsy

Przechowujecie tak pomidory? Nic dziwnego, że szybko się psują

Poznajcie niezawodny sposób na przedłużenie trwałości pomidorów – dzięki temu będą świeże o wiele dłużej.

Na pewno chociaż raz dokonaliście nieprzyjemnego odkrycia w postaci pomidora, który się zepsuł i zamienił w nieprzyjemnie pachnącą, wodnistą papkę. To normalne, że dochodzi do psucia się warzyw, gdy leżą w kuchni zbyt długo. Czasami jednak pomidory zaczynają się psuć bardzo szybko, jakby zupełnie bez powodu. Co jest tego przyczyną i jak temu zapobiegać? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie przechowujcie tak pomidorów

Część osób po przyjściu ze sklepu od razu przekłada pomidory do lodówki. To błąd, ponieważ trzymane w lodówce, pomidory bardzo szybko tracą swój smak, zapach, a ich konsystencja nie jest zbyt przyjemna. Podobnie dzieje się w przypadku arbuzów, które lepiej szybko zjeść i nie trzymać ich w lodówce.

Uważajcie też na miejsce, w którym trzymacie pomidory. Nie powinny one leżeć na nasłonecznionym blacie, ponieważ wówczas o wiele szybciej dojrzeją i się zepsują.

Skoro nie w lodówce, to gdzie należy trzymać pomidory? Niektórzy wkładają je po prostu do koszyka na kuchennym blacie lub chowają do spiżarni. Okazuje się jednak, że sposób układania pomidorów ma ogromne znaczenie!

Zobacz także
Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni

Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni

Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy jak właściwie mrozić zieleninę

Pietruszka do rosołu pod ręką przez cały rok? Podpowiadamy, jak dobrze mrozić zieleninę

Jak prawidłowo przechowywać pomidory?

Pomidory psują się o wiele szybciej, jeśli przechowuje się je szypułkami do dołu. To sprawia, że warzywa stają się bardzo miękkie, szybko dojrzewają i pojawia się na nich pleśń. To zdecydowanie nie zachęca do jedzenia!

Jak sobie z tym poradzić? To bardzo proste! Wystarczy ułożyć pomidory jeden obok drugiego, szypułkami do góry. Jeśli będziecie tak robić, możecie mieć pewność, że wasze pomidory zachowają świeżość na długo i na pewno nie zmiękną w kilka dni. A do tego będą soczyste i smaczne.

Witaminy i minerały w pomidorach

Pomidory pełne są witamin i wartości odżywczych, które mają wspaniały wpływ na wasz organizm. Zawierają m.in. potas, który jest polecany zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie. Znajdziecie w nich także witaminę C, oraz likopen, który jest przeciwutleniaczem.

Czytaj także:

Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
AdobeStock
Newsy
Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
Przez nieodpowiednie przechowywanie, wiele produktów spożywczych psuje się o wiele szybciej – zwłaszcza owoce i warzywa.

Coraz wyższe ceny warzyw i owoców zdecydowanie zachęcają do tego, by minimalizować ilość zepsutej i wyrzucanej z kuchni żywności. Czasami jednak mimo wszelkich starań okazuje się, że zakupione owoce i warzywa zdążyły się zepsuć, zanim w ogóle mieliście okazję je zjeść! Często przyczyną jest nieprawidłowe ich przechowywanie – sprawdźcie, jak powinno się to robić, by zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej. Lodówka to nie miejsce dla pomidorów Ilu z was po przyjściu ze sklepu wkłada od razu pomidory do lodówki? Nigdy tak nie róbcie! Może się wam wydawać, że dzięki temu będą dłużej świeże. Jednak taka praktyka sprawi jedynie, że jakość pomidorów znacznie się pogorszy. Przez trzymanie ich w niskiej temperaturze konsystencja tych warzyw staje się wodnista, a pomidory tracą smak i zapach. W dodatku są twarde i mało soczyste, ponieważ nie dojrzewają w lodówce tak, jak pomidory pozostawione w temperaturze pokojowej. Trzymajcie cukinię osobno – nigdy z innymi warzywami Wiedzieliście, że nie można przechowywać cukinii razem z innymi warzywami? Etylen sprawia, że cukinia zaczyna bardzo szybko więdnąć i tracić świeżość i z tego powodu nie powinno się jej trzymać w towarzystwie innych owoców i warzyw. Najlepiej będzie, gdy położycie ją w ciemne i chłodne miejsce, z dala od innych świeżych produktów. Nie przechowujcie warzyw i owoców obok siebie Podobnie jak w przypadku cukinii, również inne warzywa zaczynają się psuć w obecności niektórych owoców. Z tego powodu idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie owoców i warzyw w osobnych pojemnikach, najlepiej w pewnej odległości od siebie. Nigdy nie wkładajcie arbuza do lodówki Podobnie jak pomidory, arbuzy w niskiej temperaturze tracą swój wyjątkowy...

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Pomidory należą do grona najpopularniejszych warzyw. W kuchni występują pod różnymi postaciami. Jednak często pojawia się pytanie, jak powinno się prawidłowo przechowywać te warzywa, aby przez jak najdłuższy czas zachowały świeżość.

Zupa pomidorowa , szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu , to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni, a zwłaszcza w drugiej części lata. Wiele osób wprost uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli.  Zanim przejdziemy do naszych wskazówek na temat tego, jak przechowywać pomidory, zastanówmy się chwilę nad ich coraz większą rolą w naszej codziennej kuchni. Wszechstronne pomidory w kuchni  Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest przede wszystkim postać tradycyjnych plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak: zupa krem z pomidorów,  faszerowane pomidory, sos arabbiata, spaghetti,  sałatka caprese, szakszuka, sos do pizzy,  czy klasyczna polska zupa pomidorowa. Rodzaje pomidorów na rynku  Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak: koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski, daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania, podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie, bawole serca...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

brzydkie warzywa i owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Wystarczy umieć je przechowywać
Które warzywa i owoce można trzymać w lodówce, a których nie? Wyjaśniamy.

Lato to sezon, w którym spożywa się znacznie więcej owoców i warzyw. Warto więc wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej utrzymywały świeżość, nie wiotczały i nie gniły. Wiele osób popełnia błędy, które doprowadzają do zupełnie odwrotnych skutków: owoce i warzywa szybko tracą jędrność, kolor i smak. Co więc należy robić, a czego nie, aby warzywa i owoce były pyszne jak najdłużej? Jak przechowywać warzywa i owoce? Nie przechowuj ich tak, jak były sprzedawane w sklepie – to, że produkt został zapakowany w sklepie w folię, nie oznacza, że faktycznie powinien być tak przechowywany. Często też produkty, które powinny być chłodzone, w sklepach znajdują się na zwykłych półkach jak np. pieczarki. Nigdy nie trzymaj pomidorów w lodówce – pod wpływem zimna pomidory stają się wodniste i tracą swój smak, dlatego powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj arbuza w lodówce – chociaż zimny, soczysty arbuz to spełnienie marzeń w każdy gorący letni dzień, arbuzy nie powinny być przetrzymywane w chłodzie. Sprawia to, że tracą smak i stają się mało intensywne, podobnie jak pomidory. Trzymaj cukinię w chłodnym miejscu z dala od innych warzyw – towarzystwo innych warzyw może sprawić, że cukinia w lodówce szybciej zgnije. Warto więc trzymać ją w zacienionym, chłodnym miejscu, ale w odosobnieniu. Nie mieszaj ze sobą wszystkich owoców i warzyw – jeśli trzymacie w lodówce owoce razem z warzywami (np. w specjalnych szufladach), może to doprowadzić do szybszego gnicia. Niektóre gatunki źle reagują na towarzystwo innych np. na skutek wytwarzania przez nie konkretnych związków chemicznych. Schowaj przejrzałe awokado do lodówki – jeśli awokado jest już bardzo...