Większość osób rozpakowując torby przyniesione ze sklepu, machinalnie i często bez zastanowienia wykłada zakupy do lodówki. Butelki z mlekiem czy napoje, ze względu na wygodne wysokie półeczki, ustawiają w drzwiach lodówki. Jednak nie bez znaczenia jest to, jaka temperatura panuje w różnych częściach lodówki i jakiej temperatury przechowywania wymagają poszczególne produkty.

Temperatura panująca w drzwiach lodówki to najwyższa temperatura w tym urządzeniu i wynosi ok. 10 st. Celsjusza. Do tego ta temperatura waha się, przy częstym otwieraniu lodówki, do tego latem, może tam panować nawet 15 st. Celsjusza. Tymczasem najlepsza temperatura do przechowywania świeżego mleka, to 2-4 st. Celsjusza.

Gdzie najlepiej przechowywać mleko?

Mleko to jeden z tych produktów spożywczych, które szybko się psują. Jeśli zostawicie otwartą butelkę z napojem na blacie kuchennym, po kilku godzinach prawdopodobnie nie będzie już nadawać się do spożycia. Dlatego powinniście pamiętać, by zawsze po skorzystaniu z produktu wstawiać go do lodówki.

Jednak, wbrew temu, co sądzi większość Polaków, najlepsze miejsce nie znajduje się na drzwiach chłodziarki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w lodówce panują różne temperatury, wahają się one od 0 do nawet 10 st. C. Najcieplejszym miejscemw chłodziarce, jak już wspomnieliśmy, są właśnie drzwiczki.

Zobacz także:

Dlatego też nie powinniście trzymać na nich mleka. Ten napój potrzebuje o wiele niższej temperatury. Idealnym miejscem do jego przechowywania będą środkowe półki. Oczywiście zasady te dotyczą również innych produktów spożywczych. Sprawdźcie, czy prawidłowo je przechowujecie.

Co i gdzie trzymać w lodówce?

  • Dolne szuflady lodówki. W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10 st. C. Można więc powiedzieć, że jest idealna do przechowywania warzyw i owoców. Włożenie do niej innych produktów, na przykład mięsa sprawi, że dość szybko się zepsuje
  • Dolna półka w lodówce. Zaraz nad dolną szufladą znajduje się półka, na której temperatura jest całkowicie inna i wynosi ok. 2 st. C. Jest to najzimniejsze miejsce w całej lodówce, w którym najlepiej przechowywać świeże mięso i ryby. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że ich termin przydatności do spożycia nie zostanie skrócony
  • Środkowe półki lodówki. Na środkowych półkach temperatura oscyluje w granicach 4 - 8 st. C. Najlepiej więc będzie, jeśli umieścicie na nich napoczęte konserwy, wędliny oraz nabiał – jogurty, mleko, ser. Jeśli na waszych drzwiach od lodówki nie ma miejsca na jajka, możecie je trzymać właśnie na środkowych półkach
  • Wewnętrzna strona drzwi Na wewnętrznej stronie drzwi temperatura wynosi ok. 10 st. C. Możecie tam przechowywać wszelkiego rodzaju napoje, keczup, majonez, musztardę, jajka, a nawet masło

Źródło: haps.pl