przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy

Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…

Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów. 

W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie. Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne, takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę

Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze.

Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów, które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować.

Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki

Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho.

Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć.

Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być przechowywana obok innych produktów o silnym aromacie, na przykład przypraw. Lubi bowiem absorbować zapachy z otoczenia, co również może skracać jej termin przydatności do spożycia. Najlepiej będzie jeśli wygospodarujecie na nią osobną szafkę.

Tak zabezpieczoną mąkę można przechowywać w kuchni naprawdę bardzo długo. W przypadku pszennej będzie to nawet 5 miesięcy, z kolei w przypadku żytniej 4 miesiące.

Jak rozwałkować kleiste ciasto?
Adobe Stock
Newsy
Ciasto lepi się do wałka? Dzięki temu trikowi rozwałkujecie nawet klejące się ciasto. Nie potrzebujecie mąki
Nawet mistrzowie cukiernictwa miewają czasem kłopot z rozwałkowaniem zbyt kleistego ciasta. Na szczęście istnieje trik, który ułatwia tę czynność. Mąka jest zbędna.

Większość z was z pewnością uwielbia domowe wypieki. Ich przygotowanie ma jednak jeden mankament. Zdarza się, że mimo zachowania właściwych proporcji składników, ciasto wychodzi naprawdę bardzo klejące. W takim przypadku prawdopodobnie dodajecie do niego więcej mąki, by nadawało się do rozwałkowania. Okazuje się, że niepotrzebnie. Dlaczego ciasto się klei? Jeśli przygotowane przez was ciasto klei się do rąk, nie mówiąc już o stolnicy czy wałku, to znak, że dodane do niego składniki były zbyt gorące. Dzieje się tak wtedy, gdy na przykład nie poczekaliście, aż rozpuszczone masło wystygnie tylko od razu dodaliście je do masy.  Podobnie dzieje się w przypadku zbyt ciepłego miodu. Takie praktyki mogą prowadzić do rozwarstwienia, zwarzenia, a nawet zaparzenia się ciasta, przez co staje się ono bardzo kleiste i bardzo trudne do dalszej współpracy.  Jeśli jednak wasze składniki miały odpowiednią temperaturę, przyczyną zbyt lepkiego ciasta może być zbyt mała ilość mąki lub zbyt duża ilość jajek. Pamiętajcie jednak, że niektóre ciasta z założenia mają być kleiste, więc w ich przygotowaniu nie popełniliście żadnego błędu. Zdajemy sobie jednak sprawę, że tego typu produkt bardzo trudno jest wyrobić, uformować czy rozwałkować.  Jak uformować kleiste ciasto? Najbardziej znanym sposobem na uformowanie klejącego się ciasta, jest podsypanie go mąką. Jednak ten sposób może nieco zmienić, a nawet popsuć jego smak. Dlatego zdecydowanie lepiej posypać mąką ręce zamiast samego ciasta i dopiero wtedy zacząć je formować lub finalnie wyrabiać. Drugim, nieco mniej znanym, ale równie skutecznym sposobem na formowanie kleistego ciasta, jest zwilżenie dłoni wodą lub olejem. Ten drugi produkt jest zdecydowanie lepszy, bowiem tłuszcz sprawia, że masa bardzo ładnie odchodzi lub wręcz zsuwa się po rękach....

Jajka należy przechowywać zwężeniem do dołu
Pixabay
Newsy
Trzymacie jajka czubkiem do góry czy do dołu? Jedna z tych metod sprawia, że dłużej pozostają świeże
Choć wydawać by się mogło, że sposób przechowywania jajek nie ma żadnego znaczenia, w rzeczywistości ich prawidłowe ułożenie przedłuża datę przydatności do spożycia produktu.

Jajko to, wbrew pozorom, bardzo skomplikowany produkt spożywczy. W jego przypadku nawet najmniejszy szczegół ma ogromne znaczenie. Zaczynając od kupna, przez przechowywanie, po podstawowe zasady dotyczące przyrządzania – skupcie się, bo tego jest naprawdę dużo. Jak wybrać dobre jajko? Większość konsumentów przy wyborze jajek, kieruje się przede wszystkim ich ceną, rozmiarem i barwą. Okazuje się jednak, że to nie wszystko na czym powinniście się skupić idąc do sklepu. Zwróćcie również uwagę na te trzy punkty. Przede wszystkim skupcie się na kodzie widniejącym na skorupce każdego jajka. Cyfry, od których się zaczyna są kluczowe – 0 oznacza chów ekologiczny, 1 wolny wybieg, 2 chów ściółkowy, z kolei 3 chów klatkowy. Najlepiej sięgać po te pierwsze. Im większa nomenklatura tym gorzej dla waszego zdrowia. Dokładnie obejrzyjcie jajka. Ich skorupki powinny być gładkie i czyste, pozbawione plam czy przebarwień. Jeśli delikatnie połyskują to znak, że są świeże. Zanim zdecydujecie się na zakup jajek, warto również nimi lekko potrząsnąć. Jeśli jest świeże nie wyda żadnego dźwięki, jeśli jest nieświeże usłyszycie głuchy, nieprzyjemny chlupot. Odłóżcie je wówczas na miejsce. W jaki sposób przechowywać jajka? Okazuje się, że jajka nie lubią leżakowania czubkiem do góry. Niestety, w ten sposób przechowuje je większość Polaków. To duży błąd. Bowiem układanie ich zwężeniem do dołu sprawia, że żółtko leży na bardziej zwartym białku i dłużej zachowuje świeżość.  Jak długo można przechowywać jajka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Termin przydatności jajek różni się w zależności od ich rodzaju i etapu obróbki. Dwa dni – właśnie tyle możecie przechowywać w...

świeżość mąki
Newsy
Jak sprawdzić czy mąka na pewno jest świeża? Przyjrzyjcie się jej powierzchni. Zdradza wszystko
Wsypujecie mąkę do dań bezpośrednio z pojemnika? Błąd! Powinniście na początku uważnie ją obejrzeć.

Mąka to oczywiście składnik niesamowicie wielu dań w kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie tydzień lub nawet dzień, bez wykorzystania mąki do gotowania. Najlepsza mąka to oczywiście ta świeża. Dowiecie się zaraz jak dobrze ocenić świeżość mąki tylko za pomocą wyglądu. Świeża mąka Bardzo drobno zmielone ziarna lub zboża -  to właśnie definicja mąki. Dobra mąka nie ma grudek i granulek i jest bardzo sypka. Choć mąka kojarzy się wam pewnie z pszenicą lub żytem, bez trudu zaopatrzycie się w mąkę gryczaną, owsianą, migdałową, jaglaną, a nawet mąkę z ciecierzycy. Wasze babcie, które miały może dostęp do świeżo zmielonej mąki prosto z młyna, doceniały ją za niezwykłą jakość wypieków powstających ze świeżej mąki. Obecnie kupując mąkę, raczej rzadko zastanawiacie się nad tym, czy jest świeża, bo producenci mają obowiązek po prostu sprzedawania mąki zdatnej do spożycia. Najbardziej narażona na zepsucie, jest jednak mąka w waszych domach. Jak sprawdzić, czy mąka jest świeża? Bardzo często po zakupie mąki w sklepie, przesypujecie ją do pojemników lub słoików w domach, prawda? Jak ocenić czy taka mąka jest jeszcze świeża? Najlepiej byłoby zachować opakowanie i sprawdzić datę przydatności do spożycia. Pewnie po przesypaniu mąki do własnego pojemnika, nie zachowujecie jej opakowania. Mamy więc dla was jeszcze inny sposób na ocenę świeżości mąki. Wyjmijcie uważnie pojemnik i otwórzcie go, uważając, żeby nie naruszyć powierzchni mąki. Dokładnie przyjrzyjcie się powierzchni przed jej przemieszaniem. Najważniejsze jest, aby oglądać powierzchnię mąki, zanim zostanie ona naruszona, bo potem możecie nic nie zobaczyć i ten sposób nie uchroni was przed zjedzeniem zepsutej mąki. Na wierzchu mąki wypatrujcie pleśni. Może być ona bardzo delikatna, biała, więc ciężko będzie...

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące
Kukurydziana, ziemniaczana, pszenna, gryczana czy ryżowa? Wyjaśniamy, która mąka jest najlepsza do placków ziemniaczanych.

W sklepach można dziś kupić wiele rodzajów mąki. Zastanawiacie się pewnie, czy nadadzą się one do przygotowania ciasta na placki ziemniaczane. Byście nie musieli eksperymentować, zebraliśmy dla was informacje o tym, jaka mąka sprawdzi się najlepiej przy przygotowywaniu placków. Nie ma znaczenia, czy zdecydujecie się placki ziemniaczane z sosem leśnym , placki ziemniaczane po mazursku , placki ziemniaczane z serem camembert czy placki ziemniaczane z dynią z tą mąką zawsze będą smakowały wyśmienicie. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych Jeżeli decydujecie się jednak na dodanie mąki do placków, na pewno zastanawiacie się nad tym, jaka będzie najlepsza. Pszenna, ziemniaczana? A może kukurydziana albo ryżowa? Sprawdziliśmy, jak zachowają się placki z użyciem różnych rodzajów mąki. Który wy wybierzecie? Mąka kukurydziana To dobry wybór dla osób przestrzegających zasad diety bezglutenowej , ponieważ mąka kukurydziana nie zawiera w sobie ani grama glutenu. Podobnie jak mąka pszenna sprawi, że placki będą miękkie. Jeśli użyjecie mąki kukurydzianej, wasze placki wyjdą dość żółte i o lekkim, kukurydzianym zapachu. Mąka ziemniaczana Może się przydać wówczas, gdy macie za mało ziemniaków do zrobienia placków i potrzebujecie nieco zagęścić ciasto. Lepiej stosować ją jako dodatek do innej mąki niż używać samodzielnie , ponieważ placki z dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą bardzo twarde i niesmaczne. Mąka gryczana Po ten rodzaj mąki coraz częściej sięgają ludzie, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla mąki pszennej. Jednak mąka gryczana nie jest najlepszym wyborem do placków ziemniaczanych . Lepiej dodawać ją do innej mąki i mieszać, ponieważ placki z dodatkiem samej mąki gryczanej wyjdą gumowate. Mąka ryżowa Jeśli...