Są na to sposoby. Wystarczy na początku po prostu postawić odpowiednią diagnozę. W przypadku pryskania tłuszczu podczas smażenia zwykle winowajca jest jeden – woda.

Jakakolwiek dodatkowa wilgoć na rozgrzanej mocno patelni poskutkuje pryskaniem skwierczącego oleju na prawo i lewo.

Kiedy więc zabieracie się za smażenie schabowych, koniecznie zadbajcie o to, by wasza patelnia była sucha jak pieprz tuż przed wlaniem na nią oleju.

Osuszcie swoje patelnie

Niektórzy do tych celów posypują swoje naczynia solą czy też przecierają je octem. Chcecie poznać nasze zdanie? Kompletna strata czasu.

Zobacz także:

Jeżeli dopiero co umyliście swoją patelnię, a musicie szybko zacząć smażenie, lepiej postawić suchą patelnię na małym gazie i pozwolić jej się wysuszyć.

Taki ruch pozwoli na uniknięcie problemów już na dzień dobry. Ponadto olej szybciej rozgrzeje się na rozgrzanej patelni – to posunięcie obroni się nawet z punktu widzenia oszczędności energii.

Czasem jednak nie ma rady na pryskanie oleju po całej kuchni. Kotlety schabowe koniec końców są przecież dość wilgotnym kawałkiem mięsa…

Pokrywka-sitko do smażenia

Co wtedy czynić? Jeżeli doskwiera wam wciąż zabrudzona kuchenka, pomyślcie o zainwestowaniu w specjalną pokrywkę do smażenia.

Zwykłe pokrywki nie zdają egzaminu podczas smażenia żadnych produktów. Zamiast smażenia, proces szybko przekształca się w duszenie – wszystko przez ograniczenie odpływu powietrza.

Para wodna pod pokrywką szybko się skrapla i z powrotem trafia na rozgrzany olej. Efekty możecie sobie wyobrazić.

Lepszym wyjściem będzie specjalna pokrywka do smażenia z gęstym sitkiem zatrzymującym wydostający się na zewnątrz tłuszcz, a jednocześnie przepuszczającym powietrze.