Kotlety schabowe smażenie
Gotujmy.pl/ania321
Newsy

Pryskający tłuszcz z patelni podczas smażenia schabowych? Mamy na to prosty trik

Szykuje się wspaniały niedzielny obiad, domownicy już wezwani do stołu, a wokół kuchenki okropne tłuste plamy ze smażenia schabowych. Jak temu zapobiec?
Hubert Rój
styczeń 24, 2021

Są na to sposoby. Wystarczy na początku po prostu postawić odpowiednią diagnozę. W przypadku pryskania tłuszczu podczas smażenia zwykle winowajca jest jeden – woda.

Jakakolwiek dodatkowa wilgoć na rozgrzanej mocno patelni poskutkuje pryskaniem skwierczącego oleju na prawo i lewo.

Kiedy więc zabieracie się za smażenie schabowych, koniecznie zadbajcie o to, by wasza patelnia była sucha jak pieprz tuż przed wlaniem na nią oleju.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Osuszcie swoje patelnie

Niektórzy do tych celów posypują swoje naczynia solą czy też przecierają je octem. Chcecie poznać nasze zdanie? Kompletna strata czasu.

Jeżeli dopiero co umyliście swoją patelnię, a musicie szybko zacząć smażenie, lepiej postawić suchą patelnię na małym gazie i pozwolić jej się wysuszyć.

Taki ruch pozwoli na uniknięcie problemów już na dzień dobry. Ponadto olej szybciej rozgrzeje się na rozgrzanej patelni – to posunięcie obroni się nawet z punktu widzenia oszczędności energii.

Czasem jednak nie ma rady na pryskanie oleju po całej kuchni. Kotlety schabowe koniec końców są przecież dość wilgotnym kawałkiem mięsa…

Pokrywka-sitko do smażenia

Co wtedy czynić? Jeżeli doskwiera wam wciąż zabrudzona kuchenka, pomyślcie o zainwestowaniu w specjalną pokrywkę do smażenia.

Zwykłe pokrywki nie zdają egzaminu podczas smażenia żadnych produktów. Zamiast smażenia, proces szybko przekształca się w duszenie – wszystko przez ograniczenie odpływu powietrza.

Para wodna pod pokrywką szybko się skrapla i z powrotem trafia na rozgrzany olej. Efekty możecie sobie wyobrazić.

Lepszym wyjściem będzie specjalna pokrywka do smażenia z gęstym sitkiem zatrzymującym wydostający się na zewnątrz tłuszcz, a jednocześnie przepuszczającym powietrze.

Komentarze
Jaja sadzone, jajecznica, smażenie jajek
pressmaster
Przepisy Jajka sadzone z kurkami? Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki już się skończył. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl  

Przeczytaj
twarda ryba po usmażeniu
AdobeStock
Newsy Popełnisz ten jeden błąd i zepsujesz wszystkim Wigilię, bo karp będzie... twardy jak zelówka
Przygotowujesz w tym roku karpia na Wigilię? Jeżeli to twój pierwszy raz, wystrzegaj się jednego błędu - w przeciwnym razie karp wyjdzie niesmaczny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Osoby doświadczone w gotowaniu mają swoje sposoby na to, by ryba na święta była aksamitna i rozpływająca się w ustach. Jednak początkujący kucharze, którzy nie posiadają takiej wiedzy są przerażeni, gdy pierwszy raz sami przygotowują karpia na wigilijną wieczerzę. Nic dziwnego, ponieważ łatwo można go zepsuć! A przecież nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki przed całą rodziną. Dziś mamy dla was zestaw porad dotyczących tego, jak przygotować rybę na święta, by była smaczna i soczysta! Najczęstsze błędy w przygotowywaniu karpia Jeżeli rzadko gotujecie, a do tego ryby nie są dla was szczególnym przysmakiem i nie wiecie, jak je przyrządzać, to bez uzbrojenia się w wiedzę na ten temat, wigilijny karp może okazać się katastrofą. Uważajcie na te najczęstsze błędy: Przykrywanie patelni – smażenie ryby pod pokrywką sprawi, że konsystencja mięsa będzie gumowata i niezbyt zachęcająca. Przesuwanie ryb podczas smażenia – część osób odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego poprawiania pozycji smażących się ryb. Takie działanie sprawia, że mięso się nie zarumieni, za to zacznie się rozpadać i zamiast smacznych filetów ściągniemy z patelni rybę w kawałkach. Smażenie mokrej ryby – jeżeli wrzucimy wilgotną rybę na rozgrzany tłuszcz, to w efekcie będziemy mieć olej w całej kuchni i na swoim ubraniu. Przed położeniem mięsa na patelni należy je wcześniej osuszyć – na przykład papierowym ręcznikiem. Uważaj na ten błąd! Najbardziej musicie uważać na to, by przygotowywany karp nie wyszedł suchy i twardy jak podeszwa, bo wtedy nawet największy miłośnik tej ryby nie będzie chciał jej zjeść. Dlaczego karp się nie udaje? Winne temu jest… zbyt wczesne solenie mięsa! Nie można solić ryby długo przed smażeniem, ponieważ sól wyciągnie z niej całą wodę. W...

Przeczytaj
Smażenie na patelni, pryskający tłuszcz
Pixabay/ivabalk
Newsy Macie dość pryskającego oleju z patelni i sprzątania całej kuchni? Wystarczy, że podczas smażenia dosypiecie łyżeczkę...
Czegokolwiek byście nie smażyli, proces ogrzewania potrawy na tłuszczu bywa problematyczny. Znamy sposób, dzięki któremu unikniecie dodatkowego sprzątania.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeżeli jesteście fanami smażenia beztłuszczowego, nie znacie tego zagadnienia. Większość z was do smażenia używa jednak patelni i tłuszczu. Jak się okazuje, to wcale nie takie proste zadanie. Temperatura smażenia Smażenie odbywa się zazwyczaj w temperaturze znacznie wyższej od 100 stopni. Temperatura smażenia może dochodzić nawet do 200 stopni. Potrawa podczas tego typu obróbki termicznej zmienia kolor, smak, a nawet zapach. Wszystko to wzmaga apetyt, a z chemicznego puntu widzenia dochodzi do połączenia cukrów i białek. Powyższy duet nadaje daniom złocistego koloru. Skórka, która powstaje podczas smażenia sprawia, że potrawy zatrzymują część wody, nie tracąc odpowiedniej soczystości.  Negatywne skutki smażenia  Najbardziej negatywne oddziaływanie na tłuszcz ma właśnie wysoka temperatura. Pod jej wpływem zachodzi cały szereg niekorzystnych pod względem żywieniowym reakcji. Związki powstające w czasie smażenia wpływają w bezpośredni sposób na zmniejszenie wartości odżywczej potrawy. Jakie oleje nadają się do smażenia? Jeśli decydujecie się na obiad podawany z patelni, wybierzcie oleje o przewadze kwasów jednonienasyconych nad wielonienasyconymi. Unikniecie tym samym wylewania resztek płynu po smażeniu. Kwasy jednonienasycone mają bowiem wyższą temperaturę dymienia.  Najlepsze to olej palmowy czy oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Nie należy jedynie smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno. Sprawdzą się w daniach serwowanych jako przekąski, np. w sałatkach. Tłuszcz to ważny element smażenia To właśnie dzięki niemu potrawa jest chrupiąca i złocista. Niestety smażenie na nim nie jest zawsze bezpieczne. Tryskające w powietrze krople mogą was poparzyć albo zdewastować domową kuchnię. Pewien prosty trik pomoże wam zniwelować nadmierny efekt...

Przeczytaj
Krokiety
Gotujmy.pl
Przepisy Nie uwierzysz, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne. Niesamowite doznania smakowe 
Krokiety, inaczej zasmażany naleśniki z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy może cię czymś zaskoczyć?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą, mięsem, jak i te podawane na końcu wesel z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako jedna z potraw na polskim stole.  W jajku z mąką Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy, czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Bez panierki Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy, nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej....

Przeczytaj