Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy

Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci

Rozsmakujcie się w tym przysmaku! Podajemy przepis na przepyszny twarożek z sera koziego.

Smak świeżego twarogu, być może większości z was kojarzy się z dzieciństwem spędzonym u boku babci. Kiedyś przygotowywanie twarogu było na porządku dziennym. Dziś zazwyczaj pewnie kupujecie go w gotowej formie w sklepie. 

Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić domowego twarożku, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, bo efekt przewyższa znacznie oczekiwania. Ten przepis na kozi twarożek zachwyci was i waszych bliskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy kozi twaróg jak u babci – przepis

Przepis na twaróg jest bardzo prosty, wystarczy mleko i sok z cytryny. Musicie mieć też kilka przyborów kuchennych, ale na pewno macie je już w swoich domach. 

Składniki na kozi twaróg domowy

  • 1,5 litra koziego mleka
  • Cytryna

Przygotowanie koziego twarogu domowego

  1. Do garnka wlejcie dwie łyżki wody. Zapobiegnie ona przypalaniu się mleka.
  2. Wlejcie mleko kozie do garnka. 
  3. Podgrzejcie mleko delikatnie na wolnym ogniu. 
  4. Cytrynę umyjcie. Przekrójcie ją na pół.
  5. Wyciśnijcie delikatnie sok z cytryny. Uważajcie, żeby oddzielić pestki od soku.
  6. Gdy mleko będzie już bardzo gorące i zacznie powoli przeć, dolejcie powoli sok z cytryny do garnka z kozim mlekiem.
  7. Mieszajcie dokładnie przez ok. 30 sekund, trzymając garnek z kozim mlekiem i sokiem z cytryny na palniku. 
  8. Przygotujcie sito o bardzo drobnych oczkach.
  9. Przelejcie zawartość garnka na sito.
  10. Serwatkę odlejcie do osobnego pojemnika lub miski. Na sitku powinny dostać kawałki wytrąconego twarogu.
  11. Twaróg dociśnijcie łyżką do sitka. 
  12. Przełóżcie gotowy twaróg do osobnej miseczki.
Zobacz także
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Sprawdzony przepis na duszoną kapustę z pomidorami. Idealnie pasuje do obiadu

Serwowanie domowego twarogu

Twaróg jest gotowy do jedzenia. Niektórzy lubią jeść go, gdy jeszcze jest gorący, ale bardzo dobry będzie też po wystygnięciu. Tak przygotowany twaróg kozi możecie przechowywać w lodówce kilka dni. Podawajcie go ze szczypiorkiem, rzodkiewką lub na słodko z marmoladą, miodem albo owocami. 

Do czego wykorzystać serwatkę z twarogu?

Serwatka z tak przygotowanego twarogu jest bardzo zdrowa. Możecie na jej bazie przygotowywać koktajle. Zmiksujcie wybrane owoce z serwatką i dodajcie ulubione dodatki. Jeśli wam smakuje, serwatkę możecie pić też bezpośrednio. Jest bardzo bogata w wapń!

Źródło: Gotujmy.pl

 

twaróg
Pixabay
Newsy
Zdrowy, smaczny twaróg bez chemii. Wiele zaoszczędzicie robiąc go w domu według tego przepisu
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby, takie jak chleb czy nabiał. Ten smak jest nie do podrobienia, a żaden sklepowy produkt nie może się mu równać. Zaoszczędźcie pieniądze i przygotujcie twaróg sami w domu!

Coraz więcej osób żyje według stylu życia zero waste. Stara się jak najmniej zużywać plastiku, czy przygotowuje własne wyroby domowe. Ta opcja jest nie tylko ekonomiczna, ale i zdrowsza. Własnoręcznie przygotowany w domu twaróg, nie będzie miał w składzie zbędnych dodatków, ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku.  Nabiał kluczowy w codziennej diecie Produkty mleczne są ważne na zdrowej, racjonalnej diecie. Dostarczają organizmowi przede wszystkim wapnia, witamin i minerałów. Nabiał jest również istotnym źródłem białka, które razem z węglowodanami i tłuszczami, stanowi bazę każdego jadłospisu. Dobre produkty mleczne to nie tylko odpowiednie wartości, ale i skład danych rzeczy bez zbędnych dodatków. Im prostszy skład tym lepiej dla organizmu oraz cery.  Sprawdźcie się w kuchni i przygotujcie swój własny, domowy twaróg. Jesteśmy pewni, że więcej nie zajrzycie na sklepową półkę w poszukiwaniu tego produktu! Będziecie potrzebować: 3 litry mleka Sok z całej dużej cytryny lub pół litra jogurtu naturalnego, kefiru bądź maślanki Wykonanie: Na dno garnka wlejcie trochę zimnej wody (to zapobiegnie przypalaniu się) i mleko. Zagotujcie je, a kiedy się podniesie, zmniejszcie ogień na minimum. Następnie dodajcie sok z cytryny lub jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Delikatnie i wolno przemieszajcie od brzegów ku środkowi garnka. Całość podgrzewajcie dosłownie przez 2-3 minuty, do momentu wydzielenia się żółtej serwatki i oddzielenia się sera. Jeśli słabo ten proces będzie następował, możecie dodać więcej soku z cytryny bądź kilka kropli octu jabłkowego. W międzyczasie przygotujcie gęste sito czy durszlak. Wyłóżcie go gazą, ewentualnie ściereczką kuchenną. Samo sito zawieście nad innym, większym...

Jak zrobić domowy twaróg? Idealny do cebulki lub rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić własny, domowy twaróg? Będzie idealny do cebulki lub rzodkiewki
Podajemy prosty przepis na domowy twaróg i dorzucamy 5 pomysłów jak go podać. Ostatni zamienia zwykły twaróg w wykwintny deser.

Domowy twaróg jest tak prosty do przygotowania, że zamiast kupować w sklepie, warto go robić samemu w domu. Zmieszany z gęstą śmietaną i wybranymi dodatkami, może być lekkim twarożkiem na śniadanie lub pyszną pastą na kanapki do pracy. Zrobicie go w parę minut, a przyprawiając na różne sposoby, stworzycie proste dania, które szybko się nie znudzą. Twaróg czy biały ser, czym się różnią? Zarówno twaróg jak i biały ser, to rodzaje serów świeżych. Przygotowuje się je z ukwaszonego mleka i mleka świeżego. Po połączeniu obu rodzajów nabiału i powolnych podgrzewaniu, z masy wytrąca się serwatka, a na powierzchni pozostaje skrzep, który należy delikatnie wyłowić i dodatkowo odsączyć. Różnica pomiędzy białym serem a twarogiem nabiałowym wyrobem polega na użytych składnikach i sposobie przygotowania. Biały ser powstaje z naturalnie ukwaszonego mleka. Z kolei twaróg ze świeżego mleka ukwaszonego podpuszczką. Można go kwasić kefirem, zsiadłym mlekiem, maślanką, a nawet jogurtem. Kwaśność twarogu zależy od ilości dodanego zakwaszacza. W zależności od czasu odsączania twaróg może mieć z kolei, luźną lub zwartą konsystencję. Przepis na domowy twaróg Składniki 2 litry kefiru 1,5 l mleka tłustego (3,2% tłuszczu) Gęste sitko Gaza Przygotowanie: Połączcie mleko z kefirem w garnku i powoli podgrzewajcie. Podczas podgrzewania z masy mlecznej oddzieli się gęstszy skrzep i rzadka serwatka. Zestawcie z ognia. Łyżką cedzakową przełóżcie ser na sitko wyłożone gazą. Pozostawcie w lodówce do odcieknięcia. Możecie przykryć ser gazą, zawinąć ją od góry i obciążyć. Dzięki temu twaróg szybciej obcieknie, a obciążenie nada mu płaski kształt. Domowe twarożki na 5...

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
AdobeStock
Newsy
Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
Czy wiecie, jak rozpoznać dobry biały ser? Sprawdźcie, jak wybrać dobry twaróg i po czym poznać, że już się nie nadaje do jedzenia.

Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków , dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.   Jak wybrać dobry twaróg? Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu: Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie! Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł. Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty. Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 g białej czekolady 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych 50 g masła 300 ml śmietany 36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca. Następnie do...

majonez przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Przepis na domowy majonez z przepisu Magdy Gessler. Jest gotowy w 10 minut
Smaczny majonez jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Najlepiej zrobić go samodzielnie – z przepisu Magdy Gessler!

W święta i nie tylko dobry majonez jest w kuchni niezbędny! Wyczarujecie z niego smakowitą sałatkę jarzynową, nadziewane jajka, pastę rybną i wiele innych! Tak jak w przypadku większości produktów, najlepszy jest oczywiście majonez robiony samodzielnie. Domowa wersja jest znacznie smaczniejsza od tej kupowanej w sklepie, a ponadto o wiele zdrowsza. Dziś podajemy wam przepis na domowy majonez autorstwa Magdy Gessler! Przepis na domowy majonez od Magdy Gessler Do przygotowania smacznego, domowego majonezu bez sztucznych dodatków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 jajka rozmiar L Rosyjska musztarda Olej rzepakowy Ocet spirytusowy Cukier Mleko Sól Pieprz Oraz blender ręczny i wysokie naczynie. Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wbijcie dwa całe jajka. Następnie wlejcie pół litra oleju rzepakowego i dodajcie przyprawy: jedną łyżkę musztardy, 4 łyżki octu oraz sól. Czas na blendowanie! Wyłączony blender włóżcie do naczynia tak, by końcówka urządzenia dotknęła dna. Ustawcie najwyższe obroty i zacznijcie miksować. Nie wyciągajcie blendera ani nim nie poruszajcie! Nie odrywając go od dna naczynia miksujcie przez 3 minuty. Kiedy zauważycie, że składniki zaczynają się łączyć w majonez, czyli płyną ku górze naczynia, to powoli podnieście blender do połowy i delikatnie opuśćcie znów w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż wyrobi się majonez. Gdy już składniki będą połączone i majonez będzie prawie gotowy, powoli wlejcie do naczynia 2-3 łyżki zimnego mleka i podobnie jak wcześniej poruszajcie powoli blenderem w kierunku góra-dół. Ten zabieg sprawi, że majonez się zahartuje! I gotowe! Tak przygotowany domowy majonez będzie niezwykle puszysty i gęsty. Idealnie nada się do wielkanocnych potraw...