Smak świeżego twarogu, być może większości z was kojarzy się z dzieciństwem spędzonym u boku babci. Kiedyś przygotowywanie twarogu było na porządku dziennym. Dziś zazwyczaj pewnie kupujecie go w gotowej formie w sklepie. 

Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić domowego twarożku, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, bo efekt przewyższa znacznie oczekiwania. Ten przepis na kozi twarożek zachwyci was i waszych bliskich.

Domowy kozi twaróg jak u babci – przepis

Przepis na twaróg jest bardzo prosty, wystarczy mleko i sok z cytryny. Musicie mieć też kilka przyborów kuchennych, ale na pewno macie je już w swoich domach. 

Składniki na kozi twaróg domowy

  • 1,5 litra koziego mleka
  • Cytryna

Przygotowanie koziego twarogu domowego

  1. Do garnka wlejcie dwie łyżki wody. Zapobiegnie ona przypalaniu się mleka.
  2. Wlejcie mleko kozie do garnka. 
  3. Podgrzejcie mleko delikatnie na wolnym ogniu. 
  4. Cytrynę umyjcie. Przekrójcie ją na pół.
  5. Wyciśnijcie delikatnie sok z cytryny. Uważajcie, żeby oddzielić pestki od soku.
  6. Gdy mleko będzie już bardzo gorące i zacznie powoli przeć, dolejcie powoli sok z cytryny do garnka z kozim mlekiem.
  7. Mieszajcie dokładnie przez ok. 30 sekund, trzymając garnek z kozim mlekiem i sokiem z cytryny na palniku. 
  8. Przygotujcie sito o bardzo drobnych oczkach.
  9. Przelejcie zawartość garnka na sito.
  10. Serwatkę odlejcie do osobnego pojemnika lub miski. Na sitku powinny dostać kawałki wytrąconego twarogu.
  11. Twaróg dociśnijcie łyżką do sitka. 
  12. Przełóżcie gotowy twaróg do osobnej miseczki.

Serwowanie domowego twarogu

Twaróg jest gotowy do jedzenia. Niektórzy lubią jeść go, gdy jeszcze jest gorący, ale bardzo dobry będzie też po wystygnięciu. Tak przygotowany twaróg kozi możecie przechowywać w lodówce kilka dni. Podawajcie go ze szczypiorkiem, rzodkiewką lub na słodko z marmoladą, miodem albo owocami. 

Zobacz także:

Do czego wykorzystać serwatkę z twarogu?

Serwatka z tak przygotowanego twarogu jest bardzo zdrowa. Możecie na jej bazie przygotowywać koktajle. Zmiksujcie wybrane owoce z serwatką i dodajcie ulubione dodatki. Jeśli wam smakuje, serwatkę możecie pić też bezpośrednio. Jest bardzo bogata w wapń!

Źródło: Gotujmy.pl