mięso z indyka solanka
Adobe Stock
Newsy

Prosty trik, żeby mięso z indyka było soczyste. Wymoczcie je w tym płynie, a będzie doskonałe

Mimo, iż mięso z indyka jest bardzo podobne do kurczaka, to jednak w przygotowaniu jest bardziej wymagające. Jeśli po obróbce termicznej jest suche i niesmaczne to koniecznie przetestujcie ten patent. Dzięki niemu indyk będzie wręcz rozpływał się w ustach!

Mięso drobiowe jest jednym ze zdrowszych tego rodzaju produktów na rynku. Jednym z nich jest indyk. Dzięki wysokiej zawartości białka, a niskiej tłuszczu jest często wybierane przez Polaków podczas zakupów. Jednak jego samodzielne przyrządzenie może nieraz sprawić trudność. By za każdym razem wyszło idealnie soczyste, należy je przed obróbką zamoczyć w pewnej miksturze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne mięsa z indyka

Indyk to rodzaj drobiu, który jest jednym z popularniejszych mięs dostępnych na rynku w sprzedaży. Oprócz niewysokiej ceny ma również wiele cennych składników i wartości, dzięki którym jest zalecane przez dietetyków. Jest świetnym źródłem, takich witamin jak selen, cynk czy witamin z grupy B. Dzięki tym czynnikom, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości mięsa z indyka należy wyróżnić:

  • jest niskokaloryczne,
  • zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu,
  • idealne źródło białka dla osób na diecie,
  • wysoka wartość odżywcza,
  • a także jest łatwo dostępny i stosunkowo tani.

Jeśli chodzi o składniki odżywcze, jest zdecydowanie lepszym wyborem niż kurczak, który zawiera tych wartości znacznie mniej.

Jak przyrządzić soczystego indyka?

Mięso tego rodzaju mimo, iż jest podobne do kurczaka to jednak po obróbce termicznej, ma tendencję do stwardnienia. Wówczas mięso jest niesmaczne i dość gumowate. By uniknąć takiej wpadki, wystarczy przed pieczeniem bądź smażeniem zastosować jeden prosty trik, a mianowicie zamoczyć indyka w solance. Daną miksturę należy przygotować z półtorej łyżki soli oraz jednego litra wody. Przyprawa powinna być dokładnie rozpuszczona w cieczy. Mięso należy przełożyć do większego naczynia i zalać przygotowaną solanką. Indyk powinien spędzić w takiej zalewie minimum osiem godzin w chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce. Po upływie tego czasu, mięso dokładnie trzeba umyć z nadmiaru soli oraz dobrze osuszyć. Dzięki takiemu zabiegowi, po obróbce termicznej indyk będzie idealnie soczysty, miękki i rozpływający się w ustach.

Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść”
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść”
Mięso jest cennym źródłem białka w diecie, dlatego jest jednym z produktów zalecanych przez specjalistów. Jednak jak się okazuje, nie wszystkie są bezpieczne dla zdrowia. Magda Gessler alarmuje i ostrzega Polaków przed tym produktem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Poniekąd mają rację, gdyż zawiera ono sporo wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Należy mieć jednak na uwadze, aby pochodziło ze sprawdzonego źródła, a w swoim składzie nie zawierało zbędnych dodatków.  Rodzaje mięsa na rynku  Mięso to ważny produkt w codziennej diecie. Oprócz białka, ma w składzie również wiele cennych wartości. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z różnymi rodzajami tego produktu. Do najpopularniejszych zalicza się takie jak:  wieprzowina, wołowina, baranina, mięso drobiowe, czy dziczyzna.  Każde z nich ma swoje walory smakowe czy aromatyczne. Wybór właściwego rodzaju, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji, a także przyrządzonego dania.  Właściwości zdrowotne mięsa Mięso wzbogaca dietę w wiele cennych wartości, które odżywiają organizm. Jadłospis bez tych produktów jest ubogi w różne składniki. Z tego też powodu specjaliści zalecają włączenie go do codziennego żywienia. Poza tym charakteryzuje się pewnymi właściwościami. Wśród nich wyróżnia się: źródło witamin z grupy B, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, budulec mięśni. Do zdrowszych mięs należy drób. Zawiera mniej kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą być niebezpieczne dla zdrowia.  Magda Gessler jako autorytet kulinarny Magda Gessler jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym w całej Polsce. Jest właścicielką kilku restauracji w kraju, a także prowadzi swój program, gdzie przeprowadza zmiany w lokalach gastronomicznych. Dzięki takiemu działaniu uratowała wiele miejsc oraz pokazała im nowe kierunki rozwoju. Ze swoimi...

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego bułkę do mielonych powinno moczyć się w mleku, a nie w wodzie?
Kotlety mielone są jednym z ulubionych dań Polaków. Podobnie jak w przypadku klasycznej sałatki jarzynowej, to i tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że co dom to inny przepis. Jednak każdy powinien znać ten skutecnzy trik, dzięki któremu mielone będą idealnie soczyste.

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Jest serwowane zarówno na co dzień, jak i od święta. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tej potrawy. Mielone są zazwyczaj podawane zamiennie z kotletem schabowym. Idealnie komponują się z ziemniakami oraz surówką z buraczków.  Mięso do kotletów mielonych Kotlety mielone tradycyjnie przygotowuje się z mięsa wieprzowego, czyli łopatki bądź szynki. Co niektórzy wybierają chudsze wersje mięs w postaci indyka lub kurczaka. Nie jest to zawsze dobry zamiennik i raczej nie w tym przypadku. Aby mielone były odpowiednio soczyste, należy wybrać tłustsze mięso. Podczas zakupów, warto się w nie zaopatrzyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć możliwość zmielenia wybranego kawałka na bieżąco, co będzie gwarancją najwyższej jakości produktu. Jeśli jednak kupujecie mięso mielone w markecie, zwróćcie uwagę, by nie zawierało zbędnych dodatków i konserwantów, a także miało odpowiednio długą datę przydatności do spożycia. Przygotowanie mielonych Przyrządzenie kotletów nie należy do skomplikowanych czynności. Wystarczy przede wszystkim przygotować wszystkie potrzebne składniki oraz pamiętać o kilku zasadach, przykładowo o odpowiednim smażeniu. Nie powinno się ich smażyć na zbyt dużym ogniu, gdyż spalą się z wierzchu, a w środku wciąż będą surowe. Kluczowe są również przyprawy, które podkreślają smak samego mięsa i dodają mu dodatkowego aromatu. W mięsnej masie nie może zabraknąć klasycznej soli i pieprzu, a także podsmażonej cebulki. Całość idealnie scala jajko. Dzięki niemu mielone trzymają się swojej formy. Mimo wyboru najlepszego mięsa, dodania wszystkich składników to danie może być wpadką. Niekiedy zdarza się, iż po obróbce termicznej,...

kurczak
Pixabay
Newsy
Marzy wam się kurczak z chrupiącą skórką? Znamy pewien prosty trik. Sprawdza się w 100% przypadków
Szybkie i w miarę łatwe danie na niedzielny obiad w gronie najbliższych? Zdecydowanie pieczony kurczak! Sprawdźcie sposób jak go przyrządzić, aby w środku był idealnie soczysty z chrupiącą skórką z wierzchu!

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez mięsa drobiowego. Przygotowanie kurczaka do obróbki termicznej nie jest zbyt kłopotliwe, jednak samo pieczenie czy duszenie, może spędzać sen z powiek. Najlepszy kurczak to ten z soczystym wnętrzem i chrupiącą skórką. O tą drugą wielu walczy przy stole, gdyż dosłownie rozpływa się w ustach. Perfekcyjne przygotowanie wymaga jednak wprawy. Chcąc sprostać temu zadaniu, należy zastosować jeden prosty trik. Premium zdrowia Mięso z kurczaka jest jednym ze zdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera sporą ilość białka, przy jednocześnie stosunkowo niskim poziomie tłuszczu. Samo mięso zawiera wiele wartościowych składników, takich jak cynk, selen, magnez, fosfor czy witaminy B3 bądź B6, a także niewielką ilość kalorii. Dzięki odpowiednim wartościom, jest zalecane dla osób dbających o sylwetkę. Aby mieć pewność iż produkt nie zawiera zbędnych dodatków, warto zaopatrzyć się w takie mięso bezpośrednio u rzeźnika czy w sklepie mięsnym. Ostatecznie wybierając taki produkt, należy przyjrzeć się etykiecie, czy aby w składzie nie ma niepożądanych składników. Trik na chrupiącą skórkę Chyba nie ma osoby, która nie lubi tej części kurczaka. Najlepsza jest chrupiąca, a jednocześnie rozpływająca się w ustach. Dzięki odpowiednim przyprawom, jakie wchłania z marynaty, samo mięso jest soczyste i aromatyczne, zaś skórka poprzez odpowiednią obróbkę termiczną, przyjemnie chrupie w ustach. Jak przyrządzić idealnego kurczaka? Zamarynowane bądź przyprawione mięso z kurczaka, najlepiej jest ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach, przykładowo ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Należy go wówczas piec przez około półtorej godziny na termoobiegu. Dzięki takiemu ustawieniu piekarnika, mięso w środku...

Tak taniego mięsa jeszcze nie było. Lidl kusi mega promocjami
Adobe Stock
Newsy
Tak taniego mięsa jeszcze nie było. Lidl kusi mega promocjami
Lidl nieprzerwanie zaskakuje swoich klientów. Tym razem nie mogło być inaczej! Tuż po świętach wielkanocnych oferuje w sprzedaży mięso w niezwykle korzystnych cenach. Śpieszcie się koniecznie, aby skorzystać z tej świetnej okazji!

Sklepy spożywcze coraz częściej zwracają uwagę na klienta, a przez to wprowadzają różne udogodnienia, które mają na celu poprawienie komfortu zakupów. Poza tym często występują promocje. W tej kwestii Lidl nie ma sobie równych i wprowadza świetną promocję na mięso z indyka.  Udogodnienia w Lidlu Lidl jest jednym ze sklepów na polskim rynku, który z największą dbałością troszczy się o swoich klientów. Można to zauważyć poprzez liczne ułatwienia. Wśród trafnych ulepszeniem można wyróżnić: szersze alejki, które umożliwiają swobodne przemieszczanie bez zbędnego tłoku, kasy samoobsługowe,  tygodniowe gazetki informacyjne, wózki zakupowe z dodatkową półką na ciężkie produkty jak zgrzewki wody mineralnej,  aplikacja mobilna z szeregiem informacji o nowościach na półkach czy promocjach.  Poza tym warto dodać, że każdego dnia w tym dyskoncie spożywczym można zakupić świeże pieczywo wypiekane na miejscu, a także często są organizowane tygodnie tematyczne z lokalnymi produktami jak okres włoski, hiszpański, grecki czy amerykański. To najczęściej wybierany sklep przez Polaków. Zachęca do odwiedzenia korzystnymi cenami, częstymi rabatami i w szerokim znaczeniu dbałością o klienta.  Świetna promocja na mięso Lidl za każdym razem zaskakuje w pozytywny sposób swoich klientów. Tym razem dyskont spożywczy wprowadza promocję na wszystkie rodzaje mięsa z indyka, czyli porcję rosołową, mielone, filet z piersi indyka czy mięso z uda na gulasz. Wszystkie te produkty są przecenione aż o połowę ceny. To świetna okazja, z której warto skorzystać. Dana promocja w sklepach spożywczych Lidl obowiązuje od wtorku 6 kwietnia do końca następnego dnia, czyli 7 kwietnia bądź do momentu wyczerpania zapasów. Nie...