Prosty trik na umycie patelni teflonowej bez szorowania. Włóżcie ją do... zamrażarki
Adobe Stock
Newsy

Prosty trik na umycie patelni teflonowej bez szorowania. Włóżcie ją do... zamrażarki

Gdy jedzenie przywrze do patelni, najchętniej zalalibyśmy ją wodą i zostawili do odmoczenia. Tylko, że ten sposób nie zawsze działa. Z pomocą przyjdzie wam... zamrażarka.

Zacznijmy od przypomnienia, że patelni teflonowych, a najlepiej żadnych innych, nie należy myć zaraz po zdjęciu z ognia, gdy powierzchnia jest jeszcze gorąca. Patelnie pokryte teflonem czy emalią niszczą się, a wierzchnia warstwa może odpryskiwać. Wszystkie gorące patelnie zalane zimną wodą, do tego odkształcają się. Po kilku takich myciach, dno przestanie być płaskie i naczynie będzie się nadawało do wymiany.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zamrażarka – pierwsza pomoc dla przypalonej patelni

Patelni teflonowych, emaliowanych czy ceramicznych, nie wolno też skrobać. Powód jest ten sam, co działanie zimnej wody na gorącą patelnię — szkliwo zacznie odpryskiwać.

Jak więc w łatwy sposób usunąć przypalone resztki z naczynia? Odpowiedź jest prosta – zamroźcie je.

Przywarte do patelni resztki pod wpływem minusowej temperatury, zmienią swoją objętość i zaczną same odchodzić od powierzchni. Patelnię po wystudzeniu należy włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, a po wyjęciu, umyć ściereczką nawilżoną płynem do mycia.

Zobacz także
Przetrzyjcie tym patelnię a zapomnicie o pryskającym oleju. Na pewno macie to w kuchni

Przetrzyjcie tym patelnię, a zapomnicie o pryskającym oleju. Na pewno macie to w kuchni

Jajecznica

Jaja na jajecznicę rozbijacie na rozpuszczone masło czy na zimną patelnię? 1 sposób popsuje jej smak

Jak inaczej szybko wyczyścić patelnię?

Są także inne domowe sposoby, które pomagają wyczyścić przypaloną patelnię bez potrzeby uciążliwego i czasochłonnego szorowania.

Użyjcie tych produktów, które macie w kuchni i cieszcie się lśniącą patelnią i tym, że wasze dłonie mogą pozostać zadbane:

  • Pasta z sody oczyszczonej. Przygotujcie pastę z wody i sody. Możecie dodać kilka kropel płynu do mycia, który rozpuści tłuszcz. Rozsmarujcie tę pastę na patelni i pozostawcie na kilka godzin. Po tym czasie, wymyjcie patelnię jak zwykle.
  • Woda z octem. Przygotujcie roztwór wody i octu, w proporcji: 2 łyżki octu na pół szklanki wody. Wymieszajcie, wlejcie na patelnię i pozostawcie na kilka minut. Po tym czasie przetrzyjcie patelnię szmatką. Octu używajcie do patelni bez powierzchni emaliowanych, bo może powodować ich matowienie. Ten sposób sprawdzić się doskonale do patelni aluminiowych i stalowych.
  • Woda gazowana. Gdy przypalona patelnia ostygnie, wlejcie do niej trochę gazowanej wody. Pod jej wpływem, przypalone resztki oddzielą się od powierzchni i patelnie będzie można łatwo umyć szmatką i detergentem.

Źródło: mamadu.pl

Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Weźcie torebkę ryżu a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Użyjcie torebki ryżu, a będzie jak nowy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Wykorzystajcie do tego torebkę ryżu. Ta metoda naprawdę działa cuda.

Każdemu z nas zdarzy się czasem przypalić patelnię lub garnek. Mimo iż usunięcie zwęglonego osadu może wydawać się niezwykle trudne, istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym jest to możliwe. Pamiętajcie jednak, że liczy się czas - im szybciej podejmiecie działanie, tym lepiej. Czy słyszeliście kiedyś o metodzie czyszczenia przypalonego garnka przy pomocy ryżu? Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy ryżu? Jeżeli chcecie wyczyścić przypalony garnek, wystarczy, że do osmolonego naczynia wsypiecie trochę ryżu (lub użyjecie ryżu w torebce), a następnie zalejecie go wodą i zagotujecie. Dzięki tej metodzie o wiele łatwiej i szybciej pozbędziecie się uporczywych zabrudzeń. Inne metody na wyczyszczenie przypalonego garnka Użycie ryżu to nie jedyna metoda na wyczyszczenie przypalonego garnka. Oto kilka innych, równie skutecznych sposobów. Soda oczyszczona + ocet Wlejcie do przypalonego garnka równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, po czym dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie garnek z ognia i pozwólcie mu moczyć się przez ok. 15 minut. Wylejcie płyn, a następnie użyjcie gąbki lub druciaka, aby zeskrobać wszelkie przypalone resztki. Jeśli nadal będziecie widzieć plamy, nałóżcie pastę z sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody i pozostawcie na kilka minut przed ponownym szorowaniem. Cytryny Pokrójcie 2-3 cytryny w plastry i włóżcie je do przypalonego garnka. Umieśćcie garnek na średnim ogniu i napełnijcie go wystarczającą ilością wody, aby przykryła ona cytryny. Zagotujcie wodę z cytryną przez 5-8 minut, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Gdy zobaczycie cząstki jedzenia unoszące się na powierzchni wody, będzie to oznaczało, że garnek jest gotowy do szorowania....

Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
Co zrobić, żeby przedłużyć żywotność naszej patelni? Ten prosty trik to prawdziwy hit sieci. Przetestujecie go?

Patelnia to naczynie kuchenne, bez którego trudno jest wyobrazić sobie gotowanie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Do wyboru mamy: patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, emaliowane... Bez względu na to, jaką wybierzecie patelnię, pamiętajcie o tym, żeby zawsze o nią dbać. Jeśli będziecie ją odpowiednio pielęgnować, będzie wam ona służyć nawet przez kilka miesięcy. Dobrym pomysłem będzie jej zaimpregnowanie. Podpowiadamy wam, jak to zrobić. Jak zaimpregnować patelnię? Jeśli kupiliście patelnię, warto ją zaimpregnować przed pierwszym użyciem. Zaimpregnowanie patelni sprawi, że będzie ona mniej podatna na zarysowania i szybciej będzie nabierała odpowiedniej temperatury. Jak to zrobić? Weźcie patelnię, nalejcie na nią odrobinę oleju i rozgrzejcie go. Następnie wylejcie tłuszcz i posypcie patelnię odrobiną soli. Po upływie kilku chwil, dokładnie przetrzyjcie patelnię ściereczką. Po tych zabiegach dokładnie umyjcie patelnię. Jak wyczyścić brudną patelnię? Jeśli nie planujecie zakupu patelni, bo ta, którą macie dobrze wam jeszcze służy, sprawdźcie, jak prawidłowo o nią dbać. Przede wszystkim – zawsze dokładnie myjcie patelnię po użyciu i nie pozwólcie, by zabrudzona lub co gorsza - przypalona patelnia, leżała przez kilka godzin w zlewie. Co zrobić, gdy nasza patelnia jest przypalona? Istnieje kilka skutecznych metod czyszczenia przypalonej patelni. Oto tylko niektóre z nich.  Soda oczyszczona + ocet Napełnijcie brudną patelnię równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, a następnie dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie z ognia i pozwólcie moczyć się patelni przez 15 minut. Wylejcie płyn do zlewu, a następnie użyjcie gąbki lub w ostrożny sposób druciaka, aby zeskrobać wszelkie...

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
Owoce i warzywa są pryskane środkami, które mogą powodować podrażnienia i alergie. Dowiedzcie się, jak je usunąć.

Współcześnie przez cały rok można kupić w sklepach większość owoców i warzyw . Niestety, możliwość cieszenia się smakiem świeżych produktów ma swoją cenę. Sprzedawane w supermarketach owoce i warzywa są na plantacjach opryskiwane środkami mającymi chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami grzybowymi i bakteriami. Część z nich da się usunąć myjąc warzywa i owoce samą wodą, jednak nie poradzi sobie ona ze wszystkimi pestycydami. Można je na szczęście usunąć stosując składniki znajdujące się w każdym domu. Jak umyć owoce i warzywa z chemikaliów? Do umycia warzyw i owoców można wykorzystać specjalistyczne płyny do czyszczenia, które są dość trudno dostępne i drogie. Zamiast tego, przygotujcie prostą mieszankę z octu i sody! Sprawdźcie, jak krok po kroku myć owoce i warzywa: Zacznijcie od umycia rąk mydłem. Następnie opłuczcie warzywa pod bieżącą wodą. Szpinak , sałatę , kalafiora , brokuły i inne, zielone warzywa, należy zanurzyć w wodzie na co najmniej dwie minuty i zamieszać. Pamiętajcie, by nigdy nie korzystać z mydła albo płynu do mycia naczyń, by umyć owoce i warzywa! Wyczyśćcie bardzo dokładnie zlew, w którym będziecie myli świeże produkty. Następnie do naczynia wlejcie litr wody oraz pół szklanki octu. Wymieszajcie i płuczcie w takim roztworze warzywa i owoce przez 2 minuty. Dzięki temu usuniecie z ich powierzchni takie bakterie jak salmonella, listeria i e.coli. W osobnym naczyniu w litrze wody rozpuśćcie 1 łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie i po wypłukaniu owoców i warzyw z octu płuczcie je w takiej mieszance przez kolejne 2 minuty. Ten zabieg pozwoli usunąć pestycydy, co będzie nawet widać gołym okiem – woda stanie się mętna, a nawet lekko żółta! Na koniec wypłuczcie owoce i warzywa w czystej wodzie i osuszcie ręcznikami papierowymi....