Prosty trik na szybkie obranie cytrusów hitem internetu. Mało kto na to wpadł
AdobeStock/brittany_roper(TikTok)
Newsy

Prosty trik na szybkie obranie cytrusów hitem internetu. Mało kto by na to wpadł

Jak w szybki i prosty sposób obrać pomarańczę i inne cytrusy? Wypróbujcie ten trik!

Wydawałoby się, że w obieraniu owoców nie ma nic trudnego - wystarczy za pomocą noża zdjąć skórkę i gotowe. Jednak internetowi twórcy i spryciarze każdego dnia pokazują, że na wszystko znajdzie się sposób. Poznajcie ciekawy patent na szybkie obranie pomarańczy i innych cytrusów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko obrać pomarańczę?

Na TikToku popularność zdobywa film, na którym pewna kobieta pokazuje, w jaki sposób obiera pomarańczę. Wcale nie nacina skórki, by następnie obrać cały owoc. Zamiast tego, kobieta przecina całą pomarańczę… na pół. Następnie wystarczy wziąć każdą połówkę owocu i naciskając kciukami od zewnętrznej strony, wywinąć pomarańczę na drugą stronę.

Teraz z łatwością można oderwać kawałki owocu i wykorzystać je np. do przyrządzenia smacznej sałatki. Taki sam trik możecie wykorzystać do obrania cytryn czy grejpfrutów. Wydaje się proste czy wręcz przeciwnie? Zobaczcie, jak to zrobić:

@brittany_roper

Cutting cutie oranges for my toddler!

♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath
Zobacz także
Jak wycisnąć jeszcze więcej soku z cytryny? Zróbcie ten prosty trik z nożem

Jak łatwo wycisnąć cały sok z cytryny? Zróbcie ten prosty trik z nożem

Jak odgrzać pierś z kurczaka, żeby nie była sucha? Wykorzystajcie ten trik z ręcznikiem papierowym

Jak odgrzać pierś z kurczaka, żeby nie była sucha? Wykorzystajcie ten trik z ręcznikiem papierowym

Pomysły na dania i przekąski z wykorzystaniem pomarańczy

Te pyszne i zdrowe owoce można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - także do wytrawnych dań! Świetnie pasują do lodów, a nawet do kurczaka. Skorzystajcie z poniższej listy inspiracji na potrawy z pomarańczami:

  • sałatka z rukoli z pomarańczą i granatem
  • kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym podawany z ryżem
  • udka z kurczaka z pomarańczami i kiszoną kapustą
  • lody z musem pomarańczowym
  • kaczka w pomarańczach

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Jedną z największych zalet jedzenia pomarańczy jest oczywiście przyjmowanie wysokiej dawki witaminy C do organizmu, w którą te owoce są bardzo bogate. Ponadto, pomarańcze (podobnie jak marchewki) zawierają beta-karoten, który odpowiada za opóźnienie procesów starzeniowych oraz kondycję naszych oczu.

Znajdziecie w nich także dużo potasu, niezbędnego do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i pracy serca. Pomarańcze są też źródłem błonnika pokarmowego, dlatego są szczególnie polecane na diecie ze względu na jego pozytywny wpływ na przemianę materii. A do tego są przede wszystkim bardzo smaczne.

Źródło: o2.pl

pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy
Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...
Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy! Soczystość Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty. Brak pestek Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy! Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę? Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty. Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową? Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy –...

pomarańcza
AdobeStock
Newsy
Jak obrać świąteczne pomarańcze w kilka sekund? Genialny trik
Chcesz się popisać przed gośćmi w święta? Naucz się tej prostej sztuczki na obranie pomarańczy!

Znacie kogoś, komu pomarańcze nie kojarzyłyby się ze świętami Bożego Narodzenia? My też nie! Dawniej te owoce dostępne były tylko przed Wigilią i każde dziecko dostawało w prezencie pomarańczę, na którą czekało cały rok. Dziś możemy je kupić bez problemu w sklepie, jednak musicie przyznać, że sentyment pozostał. Dlatego w większości domów wciąż na wigilijny deser podawane są pomarańcze. Znaliście trik, który pozwala obrać je dosłownie w mgnieniu oka? Gorączka świąteczna W PRL-u pomarańcze były luksusem, na który wszyscy czekali. Miały być symbolem tego, że jest u nas tak, jak „na Zachodzie” oraz wprowadzić świąteczną, magiczną atmosferę. Niewątpliwie wyjątkowe wówczas w Polsce pomarańcze świetnie spełniały się w tej roli! W latach 70. te owoce były dość łatwo dostępne – można było nawet kupić grecki sok pomarańczowy. Jednak dekadę później, gdy zaczęły się problemy ekonomiczne PRL-u, pomarańcze stały się deficytowym i bardzo wyczekiwanym towarem. W telewizji ogłaszano, że statki wyruszyły już z Kuby lub, że zawijają właśnie do któregoś z polskich portów. Sztuczka na szybkie obranie pomarańczy Wciąż uwielbiamy te owoce i kojarzymy je ze świętami, dlatego w Wigilię większość z nas po wieczornej wieczerzy sięga po pomarańczę na deser. Jeżeli chcecie popisać się przed rodziną, to koniecznie nauczcie się prostego triku na obranie pomarańczy w kilka sekund – gwarantujemy, że szczególnie dzieci będą wniebowzięte! Oto, co wystarczy zrobić: Weź niewielki, dobrze zaostrzony nóż i pomarańczę. Natnij wierzchołek owocu i zacznij ciąć wokół, kierując się ku dołowi. Teraz podważ nacięty wierzchołek kciukiem i zdejmij całą skórkę pomarańczy. I gotowe!

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Adobe Stock
Newsy
Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Chwila przygotowania, dwa tygodnie leżakowania i macie doskonały prezent świąteczny dla kogoś bliskiego. Podpowiadamy jak go zrobić.

Pomarańcze połączone z goździkami dają cytrusowo-korzenny aromat, który koi i uspokaja. Składniki nalewki działają też prozdrowotnie pod warunkiem, że pijecie nie więcej, niż jeden kieliszek po posiłku lub przed snem. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i przelana do ozdobnej butelki może stanowić doskonały prezent. Tym milszy, że wykonany własnoręcznie. Podpiszcie ją, przewiążcie ozdobną wstążką i włóżcie do torebki prezentowej. Pomarańcze i goździki dobre dla zdrowia Dzięki pomarańczy, zawierającej dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody, nalewka z tego owocu wypłukuje toksyny. Dzięki antyutleniaczom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa je z organizmu. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek, ich przedwczesnemu starzeniu się i degeneracji, a także powstawaniu komórek nowotworowych. Ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i poprawia rytm serca, a także koi nerwy. Owoce są bogate w błonnik więc korzystnie wpływają na przemianę materii. Z kolei goździki mają działanie antyseptyczne, likwidują stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Składniki nalewki pomarańczowo–goździkowej regulują funkcje układu nerwowego, koją i ułatwiają zasypianie. Nalewka pomarańczowo-goździkowa gotowa w 2 tygodnie Składniki 0,5 l wódki (można wymieszać ze spirytusem) 3 pomarańcze 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka cukru 20 goździków 1/2 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie Do garnka wsypcie cukier, dodajcie goździki i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Odstawcie syrop do wystygnięcia, a...

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...