Wydawałoby się, że w obieraniu owoców nie ma nic trudnego - wystarczy za pomocą noża zdjąć skórkę i gotowe. Jednak internetowi twórcy i spryciarze każdego dnia pokazują, że na wszystko znajdzie się sposób. Poznajcie ciekawy patent na szybkie obranie pomarańczy i innych cytrusów.
Jak szybko obrać pomarańczę?
Na TikToku popularność zdobywa film, na którym pewna kobieta pokazuje, w jaki sposób obiera pomarańczę. Wcale nie nacina skórki, by następnie obrać cały owoc. Zamiast tego, kobieta przecina całą pomarańczę… na pół. Następnie wystarczy wziąć każdą połówkę owocu i naciskając kciukami od zewnętrznej strony, wywinąć pomarańczę na drugą stronę.
Teraz z łatwością można oderwać kawałki owocu i wykorzystać je np. do przyrządzenia smacznej sałatki. Taki sam trik możecie wykorzystać do obrania cytryn czy grejpfrutów. Wydaje się proste czy wręcz przeciwnie? Zobaczcie, jak to zrobić:
@brittany_roper Cutting cutie oranges for my toddler!
♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath
Pomysły na dania i przekąski z wykorzystaniem pomarańczy
Te pyszne i zdrowe owoce można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - także do wytrawnych dań! Świetnie pasują do lodów, a nawet do kurczaka. Skorzystajcie z poniższej listy inspiracji na potrawy z pomarańczami:
Zobacz także:
- sałatka z rukoli z pomarańczą i granatem
- kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym podawany z ryżem
- udka z kurczaka z pomarańczami i kiszoną kapustą
- lody z musem pomarańczowym
- kaczka w pomarańczach
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Jedną z największych zalet jedzenia pomarańczy jest oczywiście przyjmowanie wysokiej dawki witaminy C do organizmu, w którą te owoce są bardzo bogate. Ponadto, pomarańcze (podobnie jak marchewki) zawierają beta-karoten, który odpowiada za opóźnienie procesów starzeniowych oraz kondycję naszych oczu.
Znajdziecie w nich także dużo potasu, niezbędnego do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i pracy serca. Pomarańcze są też źródłem błonnika pokarmowego, dlatego są szczególnie polecane na diecie ze względu na jego pozytywny wpływ na przemianę materii. A do tego są przede wszystkim bardzo smaczne.
Źródło: o2.pl