Prosty trik na jedzenie ananasa bez obierania. Zrobicie to „gołymi rękami". Nie wymaga noża ani łyżki.
Flickr
Newsy

Prosty trik na jedzenie ananasa bez obierania. Zrobicie to „gołymi rękami". Nie wymaga noża ani łyżki.

Jeśli dla kogoś jedzenie ananasa jest kłopotliwe, bo ma twardą skórę, a miąższ brudzi ręce lepkim sokiem, to mamy dobrą wiadomość. Ananasa można jeść bez krojenia i brudzenia rąk.

Myślicie, że to kolejny trik, który nie działa? Nic podobnego. Żeby uwierzyć, że ananasa naprawdę można zjeść bez użycia noża, talerz też nie będzie potrzebny, a po zjedzeniu owocu ociekającego sokiem, nawet nie będziecie musieli myć lepiących się rąk, wystarczy, że spojrzycie na zdjęcie i przyjrzycie się, jak wygląda skórka ananasa. Widzicie te żółto-brązowe łuski, które pokrywają owoc? To właśnie w nich tkwi tajemnica obrania go bez użycia noża.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak obrać ananasa bez noża?

Gdy wybierzecie już odpowiedni i dojrzały owoc, możecie przystąpić do przygotowywania go do jedzenia. Postępujcie zgodnie z instrukcją, którą podała na swoim koncie pewna tiktokerka:

@twincoast NO KNIFE PINEAPPLE HACK 🍍🤯 this was so cool! #pineapple #pineapplehack #twincoast #noknifesneeded #fyp #tiktokfood #foodtiktok ♬ original sound - twincoast
  • Wykręćcie z rośliny liście znajdujące się w górnej części. Wystarczy złapać całą „nać” i przekręcić jednocześnie oddalając od reszty owocu.
  • Uderzcie kilka razy spodem ananasa o stół.
  • Połóżcie owoc na boku i turlajcie po blacie stołu. Toczcie go jak wałek jednocześnie przyciskając skórkę. Tak spreparowany owoc, w którym dzięki wszystkim ruchom spulchniliście miąższ, nadaje się już do jedzenia.
  • Zwróćcie uwagę na łuski widoczne na skórce. Wybierzcie jedną, i podważcie palcami, a następnie spróbujcie ja wyciągnąć. Łuska da się wysunąć po odpowiednim „wymasowaniu” owocu, a wraz z nią wyciągniecie stożek miąższu. Jedzcie kawałki ananasa jak lody na patyku, nie brudząc rąk.
Zobacz także
Jak szybko obrać cytrynę? Natnijcie ją w ten sposób nożem i gotowe

Jak szybko obrać cytrynę? Natnijcie ją w ten sposób nożem i gotowe

Chcecie szybko obrać czosnek? Najpierw przetnijcie go na pół

Chcecie szybko obrać czosnek? Najpierw przetnijcie go na pół

Jak wybrać dojrzałego ananasa?

Żeby ten tajemniczy sposób obierania ananasa „gołymi rękami” był skuteczny, najpierw musicie wybrać odpowiednio dojrzały owoc. Odrzućcie wszystkie te, które są zielone, bardzo twarde i lekkie. To niedojrzałe owoce. Zostawcie takie egzemplarze w cieple, żeby powoli dojrzały.

Nie należy też interesować się ananasami, które mają na skórce pleśń czy wyczuwacie nieprzyjemny zapach związany z fermentacją owocu w środku. Unikajcie także owoców obitych, chyba że znacie ich pochodzenie i od razu planujecie je zjeść. Takie owoce jednak w środku mogą już być nadpsute.

Sięgajcie po ciężkie owoce – waga zapowiada duże nasycenie sokiem, Skórka powinna być zielono-żółto-brązowa, Gdy weźmiecie owoc do rąk poczujecie, że jest mięsisty, a palce napotykają na opór i bardzo lekko wgniatają skórkę. Gdy popukacie od zewnątrz, usłyszycie tępy, głęboki odgłos. Świeży, dojrzały owoc ma słodkawy, lekko cierpki zapach.

Źródło: Tiktok/Twincoast, delikatesyznatury.pl

Jak kupić dojrzałego i słodkiego ananasa? Wystarczy sprawdzić 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić dojrzałego i słodkiego ananasa? Wystarczy sprawdzić 1 rzecz
Kupienie idealnie dojrzałego, smacznego owocu bywa nieraz sporym wyzwaniem. Szczególnie, jak w przypadku ananasa jest pokryty dość grubą skórką. Aby dokonać dobrego wyboru, należy zastosować jeden trik.

Wszystkie owoce wyłożone w sklepie bądź na targu wyglądają pięknie. Nie można obok nich przejść zupełnie obojętnie, dlatego część z nich trafia do domowych zapasów. W domu jednak nie zawsze wyglądają tak korzystnie lub nie są zbyt dojrzałe. Czy ananasy są zdrowe? Jednym z wielu owoców, które pozytywnie wpływają na organizm jest ananas. Dzięki sporej ilości witamin oraz mikroelementów ma szereg cennych właściwości. Z tego też względu jest polecany przez dietetyków do włączenia do codziennej diety. Wśród wartościowych cech należy wyróżnić: pomaga w leczeniu infekcji układu oddechowego, łagodzi stany zapalne w organizmie, zmniejsza obrzęki,  łagodzi dolegliwości bólowe, wspomaga leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów, zapobiega wystąpieniu osteoporozy,  ułatwia gojenie ciężkich ran wspomaga działanie układu pokarmowego, zapobiega wzdęciom i zaparciom,  obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów, wzmacnia układ odpornościowych, czy wspomaga proces odchudzania. Ze względu na szereg cennych właściwości, bez wątpliwości powinien on być częścią zbilansowanego żywienia.  Sprzedaż ananasa w sklepie Jednym z licznych plusów ananasa jest to, że jest dostępny w sprzedaży przez cały rok. To zdecydowanie ułatwia dbanie o organizm i dostarczanie mu cennych witamin oraz mikroelementów poprzez spożywanie danego owocu. Można go zakupić w każdym mniejszym lub większym sklepie. Najczęściej jest sprzedawany w całości, aczkolwiek gdzieniegdzie można dostać również pokrojone już połówki ananasa. To zdecydowanie ułatwienie wyboru właściwego produktu. Patent na wybór dojrzałego ananasa Ananas jest otoczony grubszą skórką, która...

Mamy świetny sposób na obieranie świeżego ananasa. Super orzeźwia i kosztuje mniej niż 2 zł SEO: Jak obrać ananasa? Ten sposób szybko pozbawi go twardych części
YouTube
Newsy
Jak obrać ananasa? Ten sposób szybko pozbawi go twardych części
Próbowaliście już kiedyś świeżego ananasa? Jeśli przeraża was jego obieranie, koniecznie skorzystajcie z tego sposobu.

Świeże ananasy smakują o wiele lepiej niż te z puszki. Te egzotyczne owoce są w Polsce bardzo łatwo dostępne. Świeżego ananasa kupicie w większości marketów o każdej porze roku. W tym tygodniu w Biedronce są one w promocji. Za sztukę zapłacicie 1,99 zł. Koniecznie spróbujcie, jeśli nigdy nie jedliście świeżych ananasów. Jak obrać ananasa? Największym minusem wybierania świeżych ananasów jest ich obieranie. Jeśli nie macie sposobu na obranie ananasa, wykrojenie wszystkich twardych części zajmuje dość sporo czasu. Musicie poznać tę metodę, którą stosuje się w egzotycznych krajach, w których ananasy je się tak, jak u nas jabłka. Ananasy z puszki mają tę przewagę, że są już obrane i pokrojone na plastry. Świeże ananasy wygrywają jednak z tymi konserwowymi smakiem, ale są też o wiele zdrowsze . Zawierają naturalne enzymy wspomagające trawienie i więcej zdrowych witamin. Mają też mniej cukru, którego dużo jest w syropie z puszki. Sposób na obieranie ananasów Ze świeżego ananasa trzeba usunąć 4 części: Koronę, którą można wykorzystać potem do hodowli własnej rośliny w domu Głąb, czyli wewnętrzną cześć, która jest twarda Skórkę ananasa Oczka ananasa Żeby to dobrze zrobić, potrzebujecie przede wszystkim ostrego i dużego noża. Najlepiej sprawdza się tu tasak lub maczeta, ale za pomocą długiego i możliwe ciężkiego noża też uda wam się dobrze obrać ananasa. Najpierw musicie odkroić dół ananasa. Odkrójcie też jego górę. Obkrójcie skórkę ananasa ze wszystkich stron, nie zwracając uwagi na drobne pozostałości, tak zwane „oczka”. Odkrójcie pozostałości skórki w ten sposób, żeby zostały tylko twarde oczka. Wykrójcie wszystkie oczka...

czosnek
Adobe Stock
Newsy
Jak usunąć przykry zapach jedzenia z dłoni? Ten sposób jest znacznie lepszy niż pocieranie rąk cytryną
Skóra jest nośnikiem zapachów. O tyle ile są to perfumy, oczekuje się długotrwałości. Niestety, nieprzyjemne wonie nie są już tak pożądane. Na szczęście znamy skuteczny, domowy trik, który pozwoli w szybki i skuteczny sposób usunąć nieprzyjemną woń ze skóry rąk.

Przygotowując w kuchni różne potrawy, dłonie mają styczność z wieloma składnikami, a co za tym idzie również i zapachami. Skóra jest bardzo podatna na przejmowanie oraz dłuższe utrzymywanie właściwych dla konkretnych produktów woni czy barw. Szczególnie niepożądane utrzymują się nadzwyczaj długo, co za tym idzie - nie są przyjemne przy wykonywaniu innych czynności. Produkty przenoszące zapach Do charakterystycznych produktów wykorzystywanych w kuchni, które podczas obróbki pozostawiają zapach na skórze, zdecydowanie można zaliczyć czosnek . Jego intensywna woń przez dłuższy okres czasu może utrzymywać się na dłoniach bez względu na mycie. O ile to warzywo podkręca smak czy zapach potraw, to na skórze nie pachnie zbyt ładnie. Innymi produktami, które swoją wyjątkową woń przenoszą na inne rzeczy, to cebula czy ryby takie jak łosoś, dorsz czy tuńczyk. Szorowanie skóry dłoni mydłem pod wodą, nie zawsze może okazać się wystarczające, a zapach niestety pozostanie na dłużej. Domowe sposoby na przykry zapach jedzenia na rękach Najskuteczniejsze w walce z niechcianymi zapachami są domowe, tradycyjne sposoby. Idealnie w tej sytuacji sprawdzi się soda oczyszczona. Wystarczą jedynie dwie łyżeczki proszku zamiast mydła podczas mycia rąk, a zapach zniknie natychmiast. To zdecydowanie lepsza alternatywa w usuwaniu przykrych zapachów niż pocieranie dłoni cytryną, kiedy wówczas może dojść do zabarwienia naskórka na żółto bądź do podrażnienia wrażliwej skóry kwasami owocu cytrusowego. Soda oczyszczona w tym przypadku nie tylko nie naruszy flory pierwszej warstwy skóry, ale jednocześnie delikatnie ją oczyści i pozbawi nieprzyjemnego zapachu.

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Gdy mamy kaszel, chętnie sięgamy po syrop, który nie tylko złagodzi ból i powlecze ściany gardła ochronną powłoką, ale także pozwoli oczyścić się płucom i będzie działał leczniczo. Ten domowy syrop najlepiej sprawdzi się na mokry kaszel.

Czy wiecie, że choć mandarynki bardzo przypominają pomarańcze, to jednak są od nich sporo zdrowsze? Mandarynki zawierają znacznie więcej witaminy A niż pomarańcze. Mają jej 14% zalecanego dziennego spożycia, podczas gdy pomarańcze mają tylko 4% dziennego zapotrzebowania. Oba owoce zawierają też wiele innych składników odżywczych jak potas, tiaminę czy kwas foliowy. A co kryje się w skórce mandarynki? Zdrowotne właściwości skórek mandarynki Skórka mandarynki do doskonały składnik syropu na kaszel. Zalecany jest przede wszystkim na kaszel mokry i mogą go pić nawet dzieci. Wystarczy zasypać skórkę mandarynki cukrem lub zalać miodem i poczekać aż puści sok. W skórce tego owocu znajduje się pewien rodzaj flawonoidów – nibeltyna, która zapobiega procesom prowadzącym do takich schorzeń jak: Stłuszczenie wątroby Otyłość Miażdżyca Cukrzyca typu 2 Substancja stymuluje geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczów i przeciwdziała gromadzeniu się ich w wątrobie. Nibeltyna zgromadzona jest przede wszystkim w skórce mandarynki, w samym miąższu występuje jej bardzo niewiele. Scukrzona skórka, z której oddzieli się sok, pomaga płucom pozbyć się zalegającej flegmy. Jednocześnie działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przepis na syrop na kaszel ze skórek od mandarynek Chcąc wykorzystać skórki od mandarynek do celów spożywczych zawsze pamiętajcie, aby przed obraniem owoców, dokładnie je umyć. Składniki: Skórki od mandarynek (z 1 kg owoców) 2 cm Imbiru 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Czyste skórki mandarynek rozdrobnijcie w palcach na mniejsze, równej wielkości kawałki lub zetrzyjcie na tarce. Imbir obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Skórki...