Prosty trik na budyń bez grudek. Mało kto wpadł na to, by tego użyć
Newsy

Prosty trik na budyń bez grudek. Mało kto wpadł na to, by tego użyć

Wbrew pozorom nie ma prostszego deseru niż przygotowanie budyniu. Zajmuje on dosłownie kilka chwil, a jest świetnym rozwiązaniem na chęć na coś słodkiego. Zdarza się podczas gotowania iż w masie pojawiają się grudki, aby uniknąć takie wpadki należy zastosować pewien patent!

Powracając myślami do czasów dzieciństwa, często wracają wspomnienia różnych pyszności, jakie serwowała mama lub babcia. Wówczas niezastąpionym deserem bądź kolacją na słodko był gorący budyń z sosem owocowym. Idealnie smakował z powstającym na wierzchu kożuchem. To jeden z kultowych smaków tego okresu. Dziś wiele osób przyrządza go z paczki, ale najczęściej wychodzi z grudkami. By uniknąć tej wpadki, trzeba zastosować sprawdzony, babciny patent!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić domowy budyń?

Samodzielne przygotowanie domowego budyniu wiele osób uważa za prawdziwy wyczyn. Jednak chyba nie ma prostszego deseru niż wymieszanie kilku składników i ich podgrzanie. Wystarczy zachować proporcję, aby wyszedł idealnie gęsty. Nie warto wspomagać się sklepowymi mieszankami, które zazwyczaj są z różnymi dodatkami oraz ulepszaczami. Własnoręcznie przygotowany budyń z pewnością będzie zdrowszy i smaczniejszy.

Patent na gładki budyń

Świetnym patentem na gładki, aksamitny budyń bez grudek jest mieszanie gotującej się masy za pomocą widelca. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż deser nie będzie miał w swojej konsystencji nieprzyjemnych oraz niesmacznych grudek. To sprawdzony od lat patent babć, który sprawdza się do dziś!

Zobacz także
Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Przepis na domowy budyń waniliowy

Składniki:

  • 5 żółtek
  • ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ⅓ szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Do mniejszego garnka wysypcie cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, a także dodajcie żółtka. Podane składniki dokładnie wymieszajcie.
  2. Stale mieszając, do naczynia wlewajcie powoli mleko. 
  3. Garnek postawcie na kuchence. Masę cały czas mieszajcie, aby wszystkie składniki się rozpuściły i powstała jednolita, aksamitna konsystencja.
  4. Cały czas całość podgrzewajcie do momentu zagotowania oraz utworzenia zwartej masy.
  5. Podczas podgrzewania mleka z pozostałymi składnikami, wszystko stale mieszajcie za pomocą widelca, aby nie powstały grudki.
  6. Kiedy budyń się zagotujcie, przelejcie go do przygotowanych miseczek bądź salaterek.
  7. Tak przygotowany domowy budyń waniliowy podawajcie ze świeżymi owocami lub ulubionym sosem. Smacznego!
     
Kisiel mleczny
Adobe Stock
Newsy
Jedliście kiedyś kisiel mleczny? Z łatwością zrobicie go w kilka minut
Przyrządzany na bazie mleka, wanilii i mąki ziemniaczanej kisiel to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Ten żelujący deser z łatwością zrobicie w domu.

Kisiel mleczny to nic innego jak znany wam wszystkim budyń . Często sięgacie po niego w marketach i przyrządzacie w domowym zaciszu, łącząc ukryty w saszetce proszek z mlekiem. Okazuje się jednak, że ten przepyszny i dziecinnie prosty deser możecie zrobić bez udziału sklepowej mieszanki. Jak? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Czekoladowy, waniliowy oraz śmietankowy – jego smak uwielbia każdy, bez względu na wiek. Nie ulega wątpliwości, że w świecie cukierniczym kisiel mleczny odgrywa znaczącą rolę. Choć zazwyczaj spożywacie go solo, budyń idealnie sprawdza się przecież jako składnik przepysznych deserów – karpatki, szarlotki, tiramisu, sernika oraz drożdżówek.  Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Niewiele różni się od receptury widniejącej na gotowych proszkach budyniowych. Potrzebujecie tylko 4 składników. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, no może oprócz laski wanilii. Przepis na domowy kisiel mleczny Składniki: 500 ml mleka 2 łyżek cukru 1 laski wanilii 3 łyżek mąki ziemniaczanej Przygotowanie: W rondelku umieśćcie 400 ml mleka, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz cukier. Całość zagotujcie, a następnie wyjmijcie z mleka wanilię. W dowolnym naczyniu (może być szklanka, kubek lub słoik) umieśćcie pozostałe 100 ml mleka, a następnie dodajcie do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszajcie. Gotowa mikstura powinna być pozbawiona grudek. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do gotującego się mleka. Pod rondelkiem zmniejszcie ogień. Całość energicznie wymieszajcie. Kiedy kisiel zgęstnieje, przelejcie go wprost do wypłukanych pucharków deserowych. Pamiętajcie, by nie trzymać go na ogniu zbyt długo i cały czas energicznie mieszać. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia. Gotowy kisiel mleczny możecie wzbogacić o ulubione...

sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy
Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach
Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny. Sernik na jogurcie Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego! Przepis na sernik z jogurtu Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 kopiaste łyżki cukru 3 kopiaste łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 620 g jogurtu greckiego 4 jajka 120 g margaryny ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 cytryna Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych 200 g czereśni namoczonych w rumie Przygotowanie: Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek.  Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy.  Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę.  Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. Upieczony biszkopt...

domowy ciasto sekacz
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Z tego przepisu zrobicie pyszny domowy sękacz. Doskonały do kawy i herbaty
Sękacz to tradycyjny wypiek, przygotowywany głównie na większe uroczystości jak wesela czy chrzciny. Pyszny smak ciasta nie pozwala się nikomu oprzeć, jednak jego przygotowanie wymaga odpowiednią ilość czasu. Z tego przepisu wykonacie domowy i szybki sękacz, który nie odbiega smakiem od oryginału!

Sękacz to wyjątkowe ciasto, które wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale przede wszystkim formą. Przypomina ono pień drzewa z sękami. Przygotowanie tego wypieku jest dość pracochłonne. Jednak jego prostsza, domowa wersja jest równie smaczna, a zdecydowanie krótsza. Z czego się robi tradycyjny sękacz? To wypiek z ciasta biszkoptowego, który przygotowuje się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie walca. Wałek polewa się co jakiś czas świeżą porcją ciasta. Po przekrojeniu słodkości widać ciemniejsze i jaśniejsze warstwy. Przypominają one w przekroju pień drzewa. Spływający nadmiar ciasta podczas pieczenia tworzy charakterystyczne sople. Gotowy sękacz może być przyozdobiony czekoladą bądź lukrem. W Polsce jest znany głównie na Kaszubach i Podlasiu. Przygotowuje się go głównie na różnego rodzaju uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy komunie. Przepis na szybki, domowy sękacz Składniki: ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kostki masła ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy do smaku Przygotowanie:  Mąkę krupczatkę oraz ziemniaczaną przesiejcie do miski, dodajcie do nich łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie z pomocą miksera na sztywną pianę.  Masło przełóżcie do miski i dodajcie cukier. Całość utrzyjcie na gęstą, puszystą masę. Wówczas dodawajcie do niej po jednym żółtku oraz aromat waniliowy stale mieszając mikserem. Gdy masło połączy się z żółtkami, cukrem to następnie porcjami dodawajcie sypkie składniki. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Na koniec do masy dodajcie ubite na sztywną pianę...

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Prosty sernik gotowany z wiśniami świetnie się sprawdzi na niedzielę. Zróbcie go dziś i wstawcie do lodówki – jutro rano będzie wspaniale smakował!

Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik gotowany z wiśniami Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy Pół szklanki mleka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Cukier do smaku 400 g herbatników Przygotowanie: Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam...