Tak dawniej robiono budyń. Wyjdzie kremowy dzięki temu 1 składnikowi. Już nigdy nie kupicie go w torebce
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Tak dawniej robiono budyń. Wyjdzie kremowy dzięki temu 1 składnikowi. Już nigdy nie kupicie go w torebce

Wbrew pozorom nie ma prostszego deseru niż budyń. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a ten deser jest wprost świetnym rozwiązaniem, kiedy dopadnie nas ochota coś słodkiego. Zdarza się podczas gotowania iż w masie pojawiają się grudki, aby uniknąć takie wpadki należy zastosować pewien patent.

Powracając myślami do czasów dzieciństwa, często wracają wspomnienia różnych pyszności, jakie serwowała nam mama lub babcia. Wówczas niezastąpionym deserem bądź kolacją na słodko był gorący budyń z sosem owocowym.

Idealnie smakował z powstającym na wierzchu kożuchem. To jeden z kultowych smaków tego okresu. Dziś wiele osób przyrządza go z paczki, ale wtedy najczęściej wychodzi z grudkami i bez smaku. By uniknąć tej wpadki, trzeba zastosować sprawdzony, babciny patent!

Kotlety mielone

Jak zrobić domowy budyń?

Samodzielne przygotowanie domowego budyniu wiele osób uważa za prawdziwy wyczyn. Jednak chyba nie ma prostszego deseru niż wymieszanie kilku składników i ich podgrzanie. Wystarczy zachować proporcję, aby wyszedł idealnie gęsty.

Nie warto wspomagać się sklepowymi mieszankami, które zazwyczaj są z różnymi dodatkami oraz ulepszaczami. Własnoręcznie przygotowany budyń z pewnością będzie zdrowszy i smaczniejszy.

Świetnym patentem na gładki, aksamitny budyń bez grudek jest mieszanie gotującej się masy z dodatkiem żółtek (których nie używa się zwykle za pomocą drewnianej łyżki. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż deser nie będzie miał w swojej konsystencji nieprzyjemnych oraz niesmacznych grudek. To sprawdzony od lat patent babć, który sprawdza się do dziś!

Zobacz także
Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Przepis na domowy budyń waniliowy

Składniki:

  • 5 żółtek
  • ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ⅓ szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Do mniejszego garnka wysypcie cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, a także dodajcie żółtka. Podane składniki dokładnie wymieszajcie.
  2. Stale mieszając zagotowane mleko, do garnka z mlekiem wlewajcie powoli powstałą mieszankę. 
  3. Garnek postawcie na kuchence. Masę cały czas mieszajcie, aby wszystkie składniki się rozpuściły i powstała jednolita, aksamitna konsystencja.
  4. Cały czas całość podgrzewajcie do momentu zagotowania oraz utworzenia zwartej masy.
  5. Kiedy budyń zabulgocze, przelejcie go do przygotowanych miseczek bądź salaterek.
  6. Tak przygotowany domowy budyń waniliowy podawajcie ze świeżymi owocami lub ulubionym sosem. Smacznego!
     
Jurorka Top Model Kasia Sokołowska uwielbia ten deser. Tego budyniu się nie gotuje
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na budyń bez gotowania. Jurorka „Top Model” Kasia Sokołowska uwielbia ten deser
Budyń to smaczny, prosty i pełnowartościowy deser, który lubią i młodzi, i starzy. Zobaczcie, za jaką wersją tego przysmaku przepada jurorka „Top Model” – Katarzyna Sokołowska. 

Czekoladowy i waniliowy to dwa smaki, które przewodzą w rankingach budyniowej popularności. Można jednak pokusić się o inne smakowe rozwiązania, jak również dodatki w postaci świeżych owoców i konfitur.   I na tym, wydawać by się mogło, kończy się budyniowe szaleństwo. Bo niby czym zastąpić samo gotowanie? Okazuje się, że można to zrobić, i to z ogromną korzyścią dla tego deseru. Doskonale wie o tym Kasia Sokołowska.  Kim jest Katarzyna Sokołowska? Kasia Sokołowska to reżyserka pokazów mody. Szerokiej publiczności jest dobrze znana jako jurorka w programie „Top Model". Podziwiana za siłę charakteru, osobowość i … nienaganną figurę.  Jej słabością są desery. Na swoim instagramowym profilu dzieli się często kolejnymi zdjęciami smakowicie wyglądających słodkości. Wśród top przysmaków Kasi znalazł się m.in. pieczony budyń.   Kasia Sokołowska uwielbia pieczony budyń  Gwiazda telewizji wprost przepada za tym deserem i jeżeli ma okazję, zamawia go w restauracjach. Ten ze zdjęcia na Instagramie został przygotowany przez jeden z hoteli w Karkonoszach. Można go jednak przyrządzić samodzielnie w domu, bez specjalnego nakładu sił i kosztów. Wystarczy piekarnik.  Pieczony budyń to dobry pomysł nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Robiony bez mąki, stanowi wspaniałą alternatywę dla osób, które nie tolerują glutenu. W jaki sposób się ścina? Za pomocą żółtek. Jest aksamitny i delikatny niczym krem, dlatego będziecie wracać do tego przepisu raz po raz.  Zobaczcie, jak przygotować to cudo.          Wyświetl ten post na Instagramie                  ...

Kisiel mleczny
Adobe Stock
Newsy
Jedliście kiedyś kisiel mleczny? Z łatwością zrobicie go w kilka minut
Przyrządzany na bazie mleka, wanilii i mąki ziemniaczanej kisiel to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Ten żelujący deser z łatwością zrobicie w domu.

Kisiel mleczny to nic innego jak znany wam wszystkim budyń . Często sięgacie po niego w marketach i przyrządzacie w domowym zaciszu, łącząc ukryty w saszetce proszek z mlekiem. Okazuje się jednak, że ten przepyszny i dziecinnie prosty deser możecie zrobić bez udziału sklepowej mieszanki. Jak? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Czekoladowy, waniliowy oraz śmietankowy – jego smak uwielbia każdy, bez względu na wiek. Nie ulega wątpliwości, że w świecie cukierniczym kisiel mleczny odgrywa znaczącą rolę. Choć zazwyczaj spożywacie go solo, budyń idealnie sprawdza się przecież jako składnik przepysznych deserów – karpatki, szarlotki, tiramisu, sernika oraz drożdżówek.  Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Niewiele różni się od receptury widniejącej na gotowych proszkach budyniowych. Potrzebujecie tylko 4 składników. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, no może oprócz laski wanilii. Przepis na domowy kisiel mleczny Składniki: 500 ml mleka 2 łyżek cukru 1 laski wanilii 3 łyżek mąki ziemniaczanej Przygotowanie: W rondelku umieśćcie 400 ml mleka, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz cukier. Całość zagotujcie, a następnie wyjmijcie z mleka wanilię. W dowolnym naczyniu (może być szklanka, kubek lub słoik) umieśćcie pozostałe 100 ml mleka, a następnie dodajcie do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszajcie. Gotowa mikstura powinna być pozbawiona grudek. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do gotującego się mleka. Pod rondelkiem zmniejszcie ogień. Całość energicznie wymieszajcie. Kiedy kisiel zgęstnieje, przelejcie go wprost do wypłukanych pucharków deserowych. Pamiętajcie, by nie trzymać go na ogniu zbyt długo i cały czas energicznie mieszać. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia. Gotowy kisiel mleczny możecie wzbogacić o ulubione...

Prosty przepis na karpatkę. Zapomnijcie o drogich gotowcach z torebki, wszystkie składniki macie w kuchni
Adobe Stock
Przepisy
Prosty przepis na karpatkę. Zapomnijcie o drogich gotowcach z torebki, wszystkie składniki macie w kuchni
Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić.

Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników. Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku! Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty! Przepis na karpatkę Składniki: Szklanka wody Pół kostki margaryny bądź masła (125 g) Szklanka mąki pszennej 5 jaj 3 szklanki mleka 130 g cukru Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej) Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę. Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy do wystudzenia. Po ostudzeniu, dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na dwie części i wykładamy je na dwóch blaszkach. 2 płaty ciasta parzonego posłużą nam za spód i górę naszej karpatki. Pieczemy w temperaturze ok. 190 st. C. przez około 25...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...