Powracając myślami do czasów dzieciństwa, często wracają wspomnienia różnych pyszności, jakie serwowała nam mama lub babcia. Wówczas niezastąpionym deserem bądź kolacją na słodko był gorący budyń z sosem owocowym.

Idealnie smakował z powstającym na wierzchu kożuchem. To jeden z kultowych smaków tego okresu. Dziś wiele osób przyrządza go z paczki, ale wtedy najczęściej wychodzi z grudkami i bez smaku. By uniknąć tej wpadki, trzeba zastosować sprawdzony, babciny patent!

Jak zrobić domowy budyń?

Samodzielne przygotowanie domowego budyniu wiele osób uważa za prawdziwy wyczyn. Jednak chyba nie ma prostszego deseru niż wymieszanie kilku składników i ich podgrzanie. Wystarczy zachować proporcję, aby wyszedł idealnie gęsty.

Nie warto wspomagać się sklepowymi mieszankami, które zazwyczaj są z różnymi dodatkami oraz ulepszaczami. Własnoręcznie przygotowany budyń z pewnością będzie zdrowszy i smaczniejszy.

Świetnym patentem na gładki, aksamitny budyń bez grudek jest mieszanie gotującej się masy z dodatkiem żółtek (których nie używa się zwykle za pomocą drewnianej łyżki. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż deser nie będzie miał w swojej konsystencji nieprzyjemnych oraz niesmacznych grudek. To sprawdzony od lat patent babć, który sprawdza się do dziś!

Przepis na domowy budyń waniliowy

Składniki:

  • 5 żółtek
  • ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ⅓ szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Do mniejszego garnka wysypcie cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, a także dodajcie żółtka. Podane składniki dokładnie wymieszajcie.
  2. Stale mieszając zagotowane mleko, do garnka z mlekiem wlewajcie powoli powstałą mieszankę. 
  3. Garnek postawcie na kuchence. Masę cały czas mieszajcie, aby wszystkie składniki się rozpuściły i powstała jednolita, aksamitna konsystencja.
  4. Cały czas całość podgrzewajcie do momentu zagotowania oraz utworzenia zwartej masy.
  5. Kiedy budyń zabulgocze, przelejcie go do przygotowanych miseczek bądź salaterek.
  6. Tak przygotowany domowy budyń waniliowy podawajcie ze świeżymi owocami lub ulubionym sosem. Smacznego!