
Powracając myślami do czasów dzieciństwa, często wracają wspomnienia różnych pyszności, jakie serwowała mama lub babcia. Wówczas niezastąpionym deserem bądź kolacją na słodko był gorący budyń z sosem owocowym. Idealnie smakował z powstającym na wierzchu kożuchem. To jeden z kultowych smaków tego okresu. Dziś wiele osób przyrządza go z paczki, ale najczęściej wychodzi z grudkami. By uniknąć tej wpadki, trzeba zastosować sprawdzony, babciny patent!
Jak zrobić domowy budyń?
Samodzielne przygotowanie domowego budyniu wiele osób uważa za prawdziwy wyczyn. Jednak chyba nie ma prostszego deseru niż wymieszanie kilku składników i ich podgrzanie. Wystarczy zachować proporcję, aby wyszedł idealnie gęsty. Nie warto wspomagać się sklepowymi mieszankami, które zazwyczaj są z różnymi dodatkami oraz ulepszaczami. Własnoręcznie przygotowany budyń z pewnością będzie zdrowszy i smaczniejszy.
Patent na gładki budyń
Świetnym patentem na gładki, aksamitny budyń bez grudek jest mieszanie gotującej się masy za pomocą widelca. Dzięki temu będziecie mieć pewność, iż deser nie będzie miał w swojej konsystencji nieprzyjemnych oraz niesmacznych grudek. To sprawdzony od lat patent babć, który sprawdza się do dziś!
Przepis na domowy budyń waniliowy
Składniki:
- 5 żółtek
- ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
- ½ litra mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ⅓ szklanki cukru
Przygotowanie:
- Do mniejszego garnka wysypcie cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, a także dodajcie żółtka. Podane składniki dokładnie wymieszajcie.
- Stale mieszając, do naczynia wlewajcie powoli mleko.
- Garnek postawcie na kuchence. Masę cały czas mieszajcie, aby wszystkie składniki się rozpuściły i powstała jednolita, aksamitna konsystencja.
- Cały czas całość podgrzewajcie do momentu zagotowania oraz utworzenia zwartej masy.
- Podczas podgrzewania mleka z pozostałymi składnikami, wszystko stale mieszajcie za pomocą widelca, aby nie powstały grudki.
- Kiedy budyń się zagotujcie, przelejcie go do przygotowanych miseczek bądź salaterek.
- Tak przygotowany domowy budyń waniliowy podawajcie ze świeżymi owocami lub ulubionym sosem. Smacznego!