Prosty sposób złożenia serwetki na wielkanocny stół. Można użyć papierowej lub z materiału, efekt zachwycający
Adobe Stock
Newsy

Prosty i efektowny sposób złożenia serwetki na wielkanocny stół. Można użyć papierowej lub z materiału

Tę serwetkę ułożycie kilkoma ruchami, nie trzeba do tego żadnych specjalnych zdolności, a stół będzie wyglądał wiosennie, świątecznie i bardzo oryginalnie.

Niezależnie od tego czy używacie papierowych, kolorowych serwetek czy też świąteczną i uroczystą dekorację stołu tworzycie używając serwetek z materiału, możecie ułożyć je w fantazyjne kształty, pasujące do okazji. Podpowiadamy jak wykonać pomysłową i piękną oprawę nakryć stołowych, dla każdego gościa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dekoracja wielkanocnego stołu

Przystrojenie świątecznego stołu warto zaplanować wcześniej. Pozwoli to wam przygotować odpowiednie gadżety, dobrać kolorystycznie serwetki, a w przypadku tej inspiracji zabarwić odpowiednią ilość jajek, potrzebnych do wystroju stołu, czy kupić gotowe pisanki w sklepie.

Do tej inspiracji będziecie potrzebowali:

  • Serwetkę do każdego nakrycia na stole. Serwetka może być papierowa lub z tkaniny. Powinna być kolorystycznie dopasowana do pozostałych elementów wystroju
  • Sznureczek lub tasiemkę. Na jedno nakrycie wystarczy 10 cm. Tasiemkę można też wykorzystać do zawieszenia na niej bilecika z imieniem gościa. W ten sposób z wyprzedzeniem wyznaczycie miejsce dla każdego biesiadnika
  • Kolorową pisankę lub kraszankę. Do ozdoby serwetek możecie wykorzystać samodzielnie pomalowane jajko lub pisanki z tworzyw kupione w sklepie
Zobacz także
Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu

Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto 5 odpowiedników, które odchudzą wasze dania

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto zamienniki, które „odchudzą" wasze dania

Jak ułożyć z serwetki zająca?

Do składania serwetek i dekorowania świątecznego stołu możecie zaangażować całą rodzinę, szczególnie dzieci. Dekoracja, która zaprezentowała tiktokerka o nicku: „TheFoldingLady” uważa, że to doskonała zabawa dla osób w każdym wieku.

 

@thefoldinglady Tag a friend who’s obsessed with Easter ⬇️ #easter #easteregg #fyp ♬ Happy Easter - Fred Astaire, The Mel-Tones, Camilla Holiday, Betty Rome, Gene Curtsinger, Loule Jean Norman, Blance & Whitson

Sposób wykonania:

  1. Rozłóżcie serwetkę, a następnie złóżcie ją na pół po przekątnej, żeby uzyskać kształt trójkąta.
  2. Chwyćcie ją za górny róg i zwińcie w rulon.
  3. Rulonik złóżcie na pół, żeby przypominał uszy zająca.
  4. Zwiążcie serwetkę tasiemką lub sznurkiem, zostawiając w środku wolną przestrzeń wielkości pisanki.
  5. Ułóżcie serwetkę – uszy zająca na nakryciu.
  6. W powstałym otworze umieśćcie pisankę.
  7. Uszy rozłóżcie na nakryciu, tworząc ostateczny wzór.

Źródło: DDTVN.pl

5 naturalnych produktów które zabarwią jajka na kolorowo. Nie tylko łupiny cebuli nadadzą kolor
Adobe Stock
Newsy
Jak zabarwić jajka na kolorowo domowymi sposobami? Użyjcie tych produktów, uzyskacie piękne kraszanki
Od koloru skorupki zależy to jak łatwo i intensywnie zabarwią się jajka. To powód, dla którego przed Wielkanocą zawsze te białe znikają ze sklepów jako pierwsze. Jednak skutecznie barwić możecie wszystkie. Wystarczą do tego produkty z kuchni

Wolicie kraszanki czy pisanki? Kraszanki to jajka zabarwione na jeden kolor, bez żadnego wzoru. Pisanki są wzorzyste i często wielokolorowe. Podpowiadamy jak użyć naturalnych barwników i uzyskać modne, pastelowe jajka. Będą dekoracją stołu nawet bez dodatkowych ozdób. Jak barwić jajka, na zimno czy na gorąco? Najpopularniejszy sposób barwienia jajek, czyli farbki do jajek, są używane do jajek ugotowanych na twardo, które po gotowaniu lekko przestygły. Z kolei te, które kolor mają przejąć z łupin cebuli poleca się gotować w łupinach, a po ugotowaniu zostawić jeszcze na pół godziny w wywarze. Jednak jajka można z powodzeniem barwić w naparach i wywarach z naturalnych produktów spożywczych. Używając tej techniki do przygotowania kraszanek, najprościej jest ugotować je na twardo, przygotować barwiący wywar, odcedzić go i włożyć do niego jajka na 30-60 minut. Uzyskacie wtedy równomierny kolor. Możecie oczywiście gotować razem z wywarem, jednak trzeba się liczyć z tym, że jajka barwione w poszatkowanej kapuście czy plastrach buraków będą nabierały koloru nierównomiernie, w zależności od tego czy dana część jajka dotyka do warzywa, czy jedynie pływa zanurzona w wywarze. Naturalne barwniki jajek, nadające pastelowe kolory Żeby elegancko pomalować jajka, nie trzeba używać kolorowych farbek. Są one co prawda produktem dopuszczonym do kontaktu z żywnością i chętnie używanym do barwienia, jednak tym razem zamiast farbek użyjcie naturalnych produktów, które w większości macie w kuchni. Dzięki temu nie tylko przygotujecie tanio eko-kraszanki, ale też uzyskacie równe, delikatne, pastelowe zabarwienie, modne w tym roku jako dekoracja stołu: Żółte, a nawet złote. Żeby otrzymać pisanki w tym kolorze najlepsze będą przyprawy, macie do dyspozycji dwie: curry...

Wielkanoc „źle się kojarzy” Małgorzacie Rozenek przez świąteczne potrawy. Lubi w niej jednak 1 rzecz
ONS.pl
Newsy
Wielkanoc „źle się kojarzy” Małgorzacie Rozenek przez świąteczne potrawy. Lubi w niej jednak 1 rzecz
Wielkanocne śniadanie to nie tylko mazurek, sernik i barszcz biały. Zanim na stole pojawią się desery, trzeba przejść przez bardziej konkretne dania. Lubicie każde z nich czy unikacie niektórych, jak słynna „Perfekcyjna Pani Domu”?

To kolejne święta, na które państwo Majdanowie wyjadą z domu. Wigilię w zeszłym roku Małgorzata Rozenek wyprawiła prawie tydzień przed czasem, żeby święta spędzić z mamą i zaraz potem wyjechać w cieplejsze rejony świata. Tym razem cała rodzina Majdanów planuje spędzenie Wielkanocy u brata celebrytki. Co zje Małgosia, a czego z pewnością nie tknie ze świątecznego stołu tym razem? Wielkanocne koszmary Małgorzaty Rozenek Można byłoby się spodziewać, że święta to dla Perfekcyjnej Pani Domu czas żniw. To okres, gdy może prezentować fankom swoje najlepsze pomysły na to jak przystroić dom, czy nakryć do stołu. Tymczasem, gwiazda nie tylko wyjeżdża na święta, ale też opowiedziała portalowi Jastrząbpost, dlaczego nie przepada za Wielkanocą: - Ze świąt te wielkanocne zawsze były tymi, które kojarzyły mi się najgorzej. Po pierwsze – kuchnia wielkanocna jest absolutnie czymś, co mi nie smakowało od dzieciństwa. Poza sałatką jarzynową zawsze miałam problem, aby się odnaleźć w tej ciężkostrawnej i bardzo mięsnej diecie.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Małgorzata Rozenek-Majdan (@m_rozenek) Okazuje się więc, że nie każdy lubi pasztet i żurek z białą kiełbasą. Drugim powodem, dla którego Wielkanoc nie kojarzy jej się dobrze, są ciągłe choroby dzieci o tej porze roku, na styku zimy i wiosny: - A druga rzecz – jak już zaczęłam być w swoim domu, ze swoimi dziećmi, ze swoją rodziną to to, że moje dzieci zawsze chorowały w czasie Wielkiej Nocy. Zawsze. I mi się Wielkanoc kojarzy z moimi dziećmi, bo to jest taki...

Przekąska z szynki w galarecie
Gotujmy.pl/anullka7
Newsy
Ruloniki z szynki nadziewane sałatką. Całość wieńczy pyszna galareta. Zróbcie, a goście padną z wrażenia
Szukacie pomysłu na pyszną przekąskę? Zaskoczcie gości rulonikami z szynki.

Przygotujcie ruloniki z szynki nadziewane sałatką jako przekąskę na imprezę lub poczęstunek dla gości. To bardzo smaczna zakąska, której mało kto się oprze. W mig zniknie ze stołu! Ruloniki z sałatką w galarecie - przepis Nadziewane ruloniki z szynki składają się z trzech elementów. Ich przygotowanie musicie rozplanować czasowo tak, aby gotowe ruloniki z szynki polewać już ostudzoną, ale jeszcze niestężałą galaretą. To może być największa trudność w przygotowaniu tej potrawy, gdyż reszta czynności jest banalnie prosta. Składniki na ruloniki: ok. 10 plastrów ulubionej szynki lub wędliny (plastry muszą być dostatecznie duże) ok. 5 dużych pieczarek lub 10 małych 3 plasterki żółtego sera Łyżka majonezu Siekana natka pietruszki Sól Pieprz Składniki na galaretę: 500 ml bulionu Sól Pieprz Cukier  Sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny (lub inna ilość na podstawie informacji z opakowania na 500 ml płynu) Dekoracja: sałata, rzodkiewki, cytryna. Przygotowanie ruloników z szynki w galarecie Wsypcie żelatynę do szklanki. Zalejcie ją do wysokości ok. ¼ wrzątkiem, mieszajcie do rozpuszczenia. Odstawcie, mieszając od czasu do czasu.  Do garnka wlejcie wywar, zagotujcie, odstawcie z ognia i dolejcie żelatynę. Wymieszajcie, aby rozpuścić wszystkie grudki.  Doprawcie wywar do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przecedźcie wywar przez gazę lub bardzo gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Ostudźcie. Pieczarki pokrójcie w kosteczkę, obsmażcie chwilę lub ugotujcie. Wymieszajcie z tartym żółtym serem i majonezem. Doprawcie solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę rozłóżcie, na środek wyłóżcie farsz pieczarkowy, zawińcie i ułóżcie na talerzu. ...

Stół wigilijny
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Jak pięknie nakryć świąteczny stół? Goście wprost oniemieją z wrażenia
Oprócz tego, co zjecie na Wigilię, ważne jest również, jak to podacie. Kilka prostych sztuczek sprawi, że wasz stół zachwyci waszych bliskich.

Nie trzeba być znawcą feng shui, żeby eksperymentować z dekoracją stołu. Wystarczy, że wiecie kogo będziecie gościć, co będziecie jeść oraz co to za okazja do wspólnego biesiadowania.  Wigilia zgodna z zasadami savoir-vivre Savoir-vivre może przetłumaczyć jako „znajomość życia”. To także ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w określonej grupie. Savoir-vivre to również wiedza, jak zachować się przy stole.  Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka. jest uwarunkowana kulturowo, a więc znacząco różni się w zależności od regionu świata. Dotyczy w dużej mierze obszarów kulinarnych, m.in. nakrywania i podawania do stołu, sposobów jedzenia oraz picia.  Obrus - najważniejszy element nakrycia świątecznego stołu Do świąt pozostało już niewiele czasu. Nigdy nie jest jednak za późno, aby sprawdzić czy jesteście przygotowani do nakrycia bożonarodzeniowego stołu. Jego nakrycie trzeba zacząć od obrusa. Najlepiej sprawdzi się ponadczasowy, śnieżnobiały. To także oznaka elegancji i wyjątkowości okazji. Jeśli jesteście artystycznymi duszami lub lubcie kolory, nie zaszkodzą obrusy w innych odcieniach. Najlepiej w barwach czerwonych, złotych, srebrnych lub zielonych.  Kontrastem dla białego obrusu będzie wzorzysta zastawa, dla wzorzystego obrusa - lepsza będzie prosta. Bieżnik ustawiony wzdłuż stołu Macie drewniany stół? Można postawić na nim bieżnik ułożony wzdłuż albo kilka bieżników, postawionych w poprzek, na szerokość stołu. To jedna z ciekawszych i dosyć nowoczesnych dekoracji świątecznego stołu. Właśnie na nim kładzie się wigilijne potrawy, świece albo symboliczne...