Prosty sposób na popcorn z grilla. Upewnijcie się, że 1 rzecz jest zrobiona starannie, inaczej będą problemy
Adobe Stock
Newsy

Prosty sposób na popcorn z grilla. 1 rzecz musicie zrobić wyjątkowo starannie, inaczej będzie klapa

Popcorn z grilla można przyrządzić jako przystawkę albo deser. W każdym przypadku smakuje doskonale.

Jeśli kochacie popcorn, musicie wiedzieć, że można go przyrządzić nie tylko w kuchence mikrofalowej, ale także na grillu. Gdy już zdejmiecie z rusztu karkówkę, kiełbaski i szaszłyki, możecie wrzucić na grilla coś na dodatkową przekąskę. Podpowiadamy jak zrobić popcorn z grilla.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyrządzić popcorn z grilla?

Przygotowując popcorn z grilla musicie pamiętać o ważnej zasadzie. Ziarna muszą być szczelnie zakryte, inaczej po podgrzaniu zacznie się na waszym grillu istna kanonada: ziarna będą strzelać, a to może okazać się niebezpieczne dla zgromadzonych w okolicy rusztu. Tak przygotowany popcorn można przyprawić nie tylko solą. Można do niego dodać także ulubioną mieszankę przypraw.

Składniki:

  • Ziarna popcornu
  • Tacka aluminiowa
  • Folia aluminiowa lub papier do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ziarna popcornu wysypcie na tackę i przyprawcie, a następnie skropcie tłuszczem i szczelnie zawińcie w folie lub do pieczenia.
  2. Tackę z popcornem ułóżcie na ruszcie i grillujcie około 10 minut.
Zobacz także
Kebab adana Tomasza Strzelczyka: "Takie grillowanie to tylko u mnie" Niepotrzebne są szpikulce na grilla, wystarczy bułka

Przepis na kebab z grilla Tomasza Strzelczyka. Niepotrzebne będą szpikulce, wystarczy bułka

Gastroenterolog o tym, czym grozi popijanie alkoholem mięsa z grilla. Lepiej użyjcie go do czego innego

Gastroenterolog o tym, czym grozi popijanie alkoholem mięsa z grilla. Lepiej użyjcie go do czego innego

Kukurydza pieczona po amerykańsku

Kukurydza z grilla w postaci całych kolb jest ulubioną przekąską Amerykanów, obowiązkowo pojawiająca się na każdym barbecue, czyli amerykańskim grillu. Możecie ją przyrządzać owijając kolbę w folię aluminiową lub używając naturalnej osłony w postaci liści, którymi otoczona jest rosnąca kolba.

Jeśli dysponujecie kolbą z liśćmi, usuńcie jedynie włókna zostawiając liście. Jeśli na grilla używacie kukurydzy pozbawionej liści możecie piec ją w całości w folii, lub pokroić na grube plastry i każdy z nich dokładnie zawinąć w folię.

Przygotowana kukurydzę posypcie solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Grillujcie 15-20 minut aż ziarna lekko zmiękną, a następnie odsłońcie okrycie tj. folie lub liście i pozwólcie ładnie im się przyrumienić.

Upieczoną kukurydzę podawajcie z masłem, które na gorącym warzywie samo się rozpuści. Możecie też przygotować do niej masło pietruszkowe, mieszając masło z poszatkowaną natkę i odrobiną soli, lub czosnkowe, do którego dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek.

Źródło: Onet.pl

Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne, jak z ogniska
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne jak z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z grilla, żeby smakowały jak te z ogniska? Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem , aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym.  Najlepsze ziemniaki na grill Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu.  Obowiązkowa folia aluminiowa Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków. Niezbędne dodatki do ziemniaków  Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z...

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy , karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach. Dodatki do grilla Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie: Pieczywo (możecie podać je w formie grzanek z masłem czosnkowym) Podgotowane ziemniaki, które możecie ugrillować Różnorodne sałatki grillowe Grillowe dania wegetariańskie np. bakłażana faszerowanego serem pleśniowym Kieszonka aluminiowa na grilla Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe . Tłuszcz, który kapie na węgielki , powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii. Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii. Weźcie arkusz folii aluminiowej. Złóżcie ją na pół Złóżcie ją jeszcze raz. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie. Kieszonka jest gotowa. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki. Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych. Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne. Marchewki z cebulą...

ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą być trujące
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą zawierać groźną dla życia bakterię
Grillowanie lub pieczenie ziemniaków w folii aluminiowej bez odpowiednich środków ostrożności może zakończyć się tragicznie. Sprawdźcie, co robić, by nie ryzykować poważnym zatruciem.

Być może zaskoczy was to, że ziemniaki przechowywane przez zaledwie kilka godzin w nieodpowiedniej temperaturze mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Powinno się je zjeść w ciągu czterech godzin od przygotowania (o ile nie są w lodówce) - a nawet w przeciągu dwóch godzin, jeśli na dworze jest gorąco. Dotyczy to nie tylko pieczonych ziemniaków i sałatki ziemniaczanej, ale też zwykłych gotowanych ziemniaków, purée czy zupy ziemniaczanej . Chodzi o jad kiełbasiany , czyli toksynę botulinową (botulinę). Jest to neurotoksyna, którą wytwarzają beztlenowe bakterie Clostridium botulinum . I choć w odpowiednich dawkach wykorzystywana jest w medycynie estetycznej do spłycania zmarszczek czy zmniejszania potliwości, spożyta wraz z jedzeniem może być silnie trująca.  Botulina - śmiertelnie niebezpieczna trucizna Jest tak silna, że jedna łyżeczka jadu kiełbasianego wystarczyłaby, by zabić 100 tys. ludzi. Wystarczy więc kontakt z minimalną ilością botuliny, żeby się rozchorować. Jad kiełbasiany rozwija się bez tlenu. I dlatego właśnie w sezonie grillowym powinniśmy szczególnie uważać, przygotowując na grillu żywność w folii aluminiowej.  Przyjrzyjmy się naszym ukochanym grillowanym ziemniakom i sałatkom ziemniaczanym . Aby upiec ziemniaka na grillu, szczelnie zawiniecie go w folię aluminiową, prawda? Słusznie, jednak musicie pamiętać, że w ten sposób ograniczacie dostęp tlenu do ziemniaka. Jeśli nie odpakujecie go od razu po przygotowaniu i nie będziecie trzymać już upieczonego ziemniaka albo w wysokiej temperaturze, albo w lodówce - ryzykujecie rozwojem toksyny botulinowej. Jad kiełbasiany w ziemniakach Wiosną i latem szczególną uwagę zwracajcie więc na sposób przygotowania i przechowywania ziemniaków z grilla lub ogniska. Jeśli chcecie mieć pewność, że unikniecie...

Które warzywa najlepiej wychodzą z grilla i jak je piec? Róbcie tę 1 rzecz a wyjdą idealne
Adobe Stock
Newsy
Które warzywa najlepiej wychodzą z grilla i jak je piec? Róbcie tę 1 rzecz, a wyjdą idealne
Jak piec cebulę, a jak szparagi, które warzywa nadają się do grillowania, a które nie? Przedstawiamy krótki przewodnik dla amatorów warzyw z rusztu.

Każdy, kto unika przyrządzania warzyw z grilla ma z pewnością w pamięci wcześniejsze porażki: warzywa były twarde i surowe, albo całkowicie spalone. Czy można przyrządzić je tak, żeby uzyskać aromatyczny, miękki miąższ i chrupiącą skórkę? Podpowiadamy jak to zrobić. Które warzywa są najlepsze na grilla? Niestety nie wszystkie się nadają Najlepsze na grilla są miękkie warzywa, które zwykle nie potrzebują dużo czasu, żeby upiec się w środku. Jeśli dopiero rozpoczynacie przygodę z grillowaniem warzyw, nie sięgajcie po ziemniaki, buraki, czy nawet marchew i pietruszkę. Na koniec podpowiemy jak je przyrządzać, bo oczywiście też da się je wspaniale upiec, ale na początku skupmy się na innych. Najlepsze na grilla będą: Pieczarki Cukinia Cebula Bakłażan Papryka Szparagi Pomidory Możecie je grillować osobno, jako odrębne danie, niektóre — te drobniejsze i delikatniejsze należy położyć na tacce lub folii aluminiowej, a nie bezpośrednio na ruszcie. Większość będzie też świetnym dodatkiem do szaszłyków. Możecie przyrządzać szaszłyki z samych warzyw, lub przekładać warzywa kawałkami mięsa. Jak wybrać i przygotować warzywa do grillowania? Zanim przygotujecie warzywa z grilla, należy zrobić jedną rzecz: trzeba je starannie wybrać, kierując się zasadą, że na grilla nadają się te warzywa, które szybko stają się miękkie. Wybierajcie więc młode okazy miękkich warzyw. O ile zeszłoroczna marchew nie nadaje się do szybkiego upieczenia, o tyle już młoda marchewka, do tego przekrojona na pół wzdłuż, będzie doskonałym smakowym i kolorystycznym dodatkiem do grillowanej potrawy: Cukinia – wybierajcie młode, średniej wielkości. Chcąc podpiec ją bezpośrednio na ruszcie, pokrójcie cukinię wzdłuż na grube plastry. Jeśli będziecie...