Prosty sposób na błyskawiczne doczyszczenie wanny. Potrzebny będzie 1 kuchenny produkt
Adobe Stock
Newsy

Prosty sposób na błyskawiczne doczyszczenie wanny. Potrzebny będzie 1 kuchenny produkt

Ekologiczny środek do czyszczenia zrobicie sami, używając tej substancji, którą macie w kuchni.

Znajomość prostych trików pozwala uratować przesoloną zupę, przypalony garnek, bez wysiłku wyczyścić pralkę czy doszorować zlew lub wannę. Nasze babcie kolekcjonowały domowe sposoby na wszystko.

Ich porady przekazywane były z matki na córkę. Ratowały się też nimi sąsiadki. Ten środek, który najczęściej używacie do przygotowania kremów, galaretek czy lodów, bardzo może pomóc także w innych domowych pracach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest kwasek cytrynowy i jak nim wyczyścić wannę?

Kwasek cytrynowy w kuchni używany jest jako przyprawa. Najczęściej dodawany do kremów, galaretek czy ciast. Jego funkcją w potrawach jest zakwaszenie ich i dodanie kwaśności. To związek chemiczny, który w niewielkim stężeniu znajduje się w cytrynach, limonkach, kiwi, ananasie, jagodach i borówkach. Przemysłowo pozyskuje się go w tzw. fermentacji cytrynowej i wykorzystuje jako regulator kwasowości i środek hamujący proces utleniania.

Tę przyprawę możecie też wykorzystać do wyczyszczenia brudnego zlewu lub wanny. Możecie to zrobić na dwa sposoby:

  1. Zmieszajcie kilka łyże kwasku cytrynowego z wodą i wymieszajcie na gęsta pastę. Wyszorujcie pasta wannę lub zlew i zostawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie spłuczcie powierzchnię wodą.
  2. Napełnijcie zabrudzone dno wanny lub umywalki ciepłą wodą i zostawcie na kilkanaście minut. Na umywalkę wystarczą 2-3 łyżeczki, na wannę 4-5 łyżeczek. Wyszorujcie powierzchnie, a następnie spłuczcie wodą.

Właściwości usuwające osady kwasku cytrynowego, możecie też wykorzystać do umycia kubków po kawie i herbacie. W tym celu do 100 ml ciepłej wody wsypcie dwie łyżeczki kwasku i tą mikstura umyjcie naczynia.

Czyszczenie wanny kwaskiem cytrynyowym odradzamy osobom, które w swoich domach mają wanny emaliowane - w niektórych przypadkach może dojść do reakcji chemicznej i zniszczenia powierzchni. 

Zobacz także
Kobieta, olej kokosowy

Rewolucyjny sposób na piękną cerę. Wystarczy soda oczyszczona i jeden magiczny składnik 

Sól i ocet

Postawcie miskę z solą i octem w sypialni. Niesamowite na co pomaga

Inne zastosowania kwasku cytrynowego

Kwasek cytrynowy może być pomocny nie tylko do umycia naczyń czy wyszorowania umywalki lub wanny. Oto, do czego możecie go jeszcze użyć:

  • Jako odkamieniacz do czajników. Może być wykorzystywany do czyszczenia czajników, zarówno klasycznych, jak i elektrycznych. Wsypcie do czajnika 2 łyżeczki proszku i 3 łyżki wody. Zostawcie na kwadrans, a następnie zagotujcie. Po odkamienianiu dokładnie wypłuczcie czajnik wodą
  • Jako odkamieniacz do pralek. Do zbiornika na proszek wsypcie 10 łyżek kwasku i uruchomcie standardowe pranie. Jako wzmocnienie działania proszku do prania. Dodanie 2 łyżeczek kwasku do wkładu pralki z brudną odzieżą pomoże usunąć zabrudzenia i plamy nie zmieniając koloru odzieży
  • Jako odkamieniacz do toalet. Rozpuśćcie 2-3 łyżki kwasku w szklance ciepłej wody. Wlejcie roztwór do toalety, odczekajcie kilka minut, wyszorujcie i spłuczcie

Źródło: msn.com, domwporzadku.com,

Wsypcie do zlewu kwasek cytrynowy i zalejcie wodą. Zaskakujące, co się stanie (przepycha zlew)
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Wsypcie do zlewu kwasek cytrynowy i zalejcie wodą. Zaskakujące, co się stanie
Jak szybko udrożnić zatkany zlew bez chemii? Wykorzystajcie do tego kwasek cytrynowy. Ten popularny i tani proszek działa cuda!

Zatkany zlew to zmora większości z nas. Podczas ręcznego zmywania naczyń często zdarza się, że do odpływu trafiają kawałki jedzenia, które nagromadzone z czasem zatykają  na dobre odpływ. Zlew nie tylko zaczyna brzydko pachnieć, ale też zaczyna się z nim zbierać woda, co wręcz uniemożliwia korzystanie z niego.  Jak szybko i skutecznie odetkać zlew bez chemii? Skorzystajcie z taniej i naturalnej metody - wykorzystajcie kwasek cytrynowy.  Jak odetkać zatkany zlew? Na pewno zdarzyło wam się kiedyś zatkać zlew w kuchni lub w łazience. Jeśli nie chcecie od razu sięgać po żrące substancje, takie jak np. popularny Kret, skorzystajcie z metod naturalnych, które nie tylko są tańsze, ale też naprawdę dobrze działają. Kwasek cytrynowy do udrażniania zlewu Ostre substancje chemiczne takie jak np. Kret to ogromne obciążenie dla środowiska, ale także zagrożenie dla nas samych, ponieważ szkodliwe cząsteczki mogą dostać się do naszych płuc podczas wdychania. Czy jest na to jakaś rada? Wykorzystajcie kwasek cytrynowy. Do udrożnienia zlewu będziecie potrzebować tylko dwóch składników – wody i kwasku cytrynowego. Wsypcie do zatkanego zlewu dwie torebki kwasku cytrynowego i zalejcie to ciepłą wodą. Mikstura doskonale przeczyści wasz zlew i nie pozostawi szkód na środowisku. Kwasek cytrynowy nie tylko nie zniszczy naszych rur, ale też jest bezpieczny dla nas samych. Stosujcie go również profilaktycznie, 1-2 razy w tygodniu, a zapchany zlew będzie wam niestraszny. Jak jeszcze można przepchać zatkany zlew? Użyjcie mikstury z sody oczyszczonej i octu. Wystarczy wsypać do odpływu sporą porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to szklanką octu. Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po upływie pół godziny...

Zatkany zlew
Adobe Stock
Newsy
Zatkany zlew? Wsypcie trochę produktu, który na pewno macie w kuchni i gotowe
Resztki jedzenia, fusy z herbaty i kawy i inne cuda – lepiej nie przeciągajmy listy zanieczyszczeń, które zatykają nam zlew. Jak poradzić sobie z zatkanymi rurami?

Niedrożny zlew to notoryczny problem w niemal każdym domu. Wystarczy, że jeden z domowników nierozsądnie, a za to regularnie wylewa tam herbaciane fusy i za jakiś czas problem gotowy. Zwykle jesteśmy przygotowani na taką okoliczność. Preparat udrażniający rury, przepychaczka i do dzieła. Czasem jednak zdarza się, że musimy radzić sobie w gorszych warunkach. Domowe środki na zatkane rury Takimi są choćby niedziele handlowe czy godziny dla seniorów. Niekiedy zdarzy się, że popularnego „Kreta” nie ma w naszym najbliższym sklepie. Co wtedy? Bez obaw. Na pewno macie środki zaradcze w swojej kuchni. Wystarczy tylko nieco ruszyć głową i po problemie. Zamiast środka udrażniającego rury, do zwalczenia zatkanego zlewu mogą wystarczyć tak zwykłe produkty jak ocet, kwasek cytrynowy, soda, a nawet wrząca woda. Poniżej podpowiemy wam, w jakich połączeniach i proporcjach stosować te składniki, by woda znów swobodnie popłynęła przez wasz zlew. Zacznijmy od octu. Macie go w waszych szafkach, przed świętami dodawaliście go do śledzi, a w ich trakcie posłużył wam do zaostrzenia smaku galarety. „Kret” do odpływu Kto by się spodziewał, że zagotowany ocet będzie zamiennikiem preparatu udrażniającego rury? Tak samo jak z „Kretem”, po zalaniu zlewu zagotowanym octem, należy odczekać pół godziny, a po tym czasie przepłukać zlew wrzątkiem. Ocet świetnie zadziała także w połączeniu z sodą oczyszczoną. Oba te środki mają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Wystarczy wsypać do odpływu słuszną porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to wszystko szklanką octu. Działanie spotęgujecie poprzez dodanie jeszcze do tej mieszanki soli kuchennej. Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po trzydziestu minutach przelejcie zlew gorąca...

Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Przyda wam się ten popularny sos
Tłusty garnek po rosole to problem, z którym zmaga się większość z nas. Na szczęście wiemy, jak go doczyścić - i to bez użycia chemii.

Po ugotowaniu rosołu został wam tłusty, trudny do wyczyszczenia garnek? Wiemy, jak się z nim rozprawić. Potrzebny wam będzie... keczup. Jak wyczyścić tłusty garnek po rosole? Nie ma nic gorszego niż ugotowanie pysznego obiadu, a potem zmywanie brudnych naczyń. Niezależnie od tego, czy macie w domu zmywarkę, czy myjecie naczynia ręcznie, czyszczenie zatłuszczonych garnków czy patelni jest jedną z najbardziej znienawidzonych rzeczy w kuchni. Na szczęście, istnieje pewien prosty sposób, który pomoże wam rozprawić się z tłustymi garnkami. Ugotowaliście rosół i macie do wyczyszczenia tłusty garnek? Wylejcie na jego dno keczup i zostawcie go na 20-30 minut. Po upływie tego czasu umyjcie garnek jak zwykle. Dlaczego keczup działa na zabrudzenia? Keczup zawiera kwasek cytrynowy i ocet, dzięki czemu świetnie się nadaje do czyszczenia różnych powierzchni. Wyczyścicie nim nie tylko zatłuszczony garnek, ale również spaleniznę. Wystarczy, że pokryjecie spaleniznę w garnku grubą warstwą keczupu i odczekacie około trzydziestu minut. Kwasy zawarte w keczupie zareagują ze spalenizną i usuną ją. Jeśli szkoda wam cennego pomidorowego sosu, przygotujcie własną mieszankę z octu i kwasku cytrynowego, która będzie w stanie rozpuścić uporczywe zabrudzenia. Po zeskrobaniu spalenizny za pomocą drewnianej szpatułki, umyjcie garnek i dokładnie go osuszcie. Jak jeszcze można wyczyścić tłusty garnek? Szukacie innych sposobów na wyczyszczenie tłustego garnka? Zróbcie miksturę z: sody oczyszczonej soli morskiej octu gorącej wody Jak to zrobić? Posypcie sodą oczyszczoną tłuszcz i tłuste plamy. Spryskajcie sodę oczyszczoną octem. Pozwólcie mu wsiąknąć i zostawcie go na 5 minut. Wyszorujcie garnek, a następnie...

Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
AdobeStock
Newsy
Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
Odważycie się spróbować tego przysmaku? Zimą taki arbuz ze słoika będzie wspaniałym wspomnieniem słonecznego lata.

Arbuz to owoc, który jednoznacznie kojarzy się z latem i wakacjami. Składa się on aż w 93% z wody, dlatego schłodzony przynosi wielką ulgę w upały i wspaniale nawadnia organizm. Ponadto, arbuzy są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Znajdziecie w nich witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, magnez i sód. Zawierają również dużo błonnika, niezbędnego dla prawidłowego trawienia i przemiany materii oraz likopen (podobnie, jak pomidory), który zwalcza wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się. Niestety, sezon na arbuzy jest dość krótki i możemy się nimi cieszyć tylko latem. Na szczęście Włosi znaleźli na to sposób i wymyślili sposób na przechowywanie arbuzów w słoikach. Poznajcie przepis na tę ciekawą przekąskę! Przepis na arbuza ze słoika Do przygotowania tej smakowitej i nieco niecodziennej przekąski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Podane proporcje dotyczą ilości na jeden słoik: 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka kwasku cytrynowego Oraz: 1 arbuz (o wadze 4-5 kg) 1 łyżka nasion kopru 1 łyżka sody oczyszczonej kolorowy pieprz  wrzątek Przygotowanie: Wymieszajcie łyżkę sody oczyszczonej z odrobiną wody i z pomocą szczoteczki do zębów wyszorujcie arbuza ze skórką. Na koniec dokładnie spłuczcie go wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie arbuza (razem ze skórką) na nieduże plastry- tak, by zmieściły się do dużych słoików o pojemności 3 litrów. Ułóżcie kawałki arbuza w słoikach. Wlejcie do słoików gorącą wodę, przykryjcie zakrętkami i odstawcie na kwadrans. Gdy minie już 15 minut, odcedźcie zawartość słoików. Do środka wsypcie pieprz, koper,...