Sernik na zimno najczęściej przygotowuje się w wersji z truskawkami i galaretką, ale jeśli nie mamy dostępu do tych pysznych owoców można do niego wykorzystać każde inne. Do sernika na zimno pasować będą borówki, maliny czy winogrona. 

Prosty sernik na zimno

Świetną alternatywą będą również owoce w puszce w lekkim syropie na przykład koktajl z owoców tropikalnych, ananasy w plasterkach lub lekko słodzone brzoskwinie. 

Sernik na zimno jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia a do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku składników. Sernik na zimno jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Jeśli macie ochotę na odmianę sernik na zimno świetnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. 

By zrobić sernik na zimno będziecie potrzebować 5 składników. Musicie kupić dobrej jakości twaróg i owoce w puszce. Potrzebny będzie także cukier puder, żelatyna i galaretka brzoskwiniowa.  

Zobacz także:

Łatwy przepis na sernik na zimno 

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 50 g żelatyny
  • puszka owoców koktajlowych
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

  1. 50 g żelatyny rozpuście w połowie szklanki chłodnej, przegotowanej wody i odstawcie na około 20 minut. 
  2. Po tym czasie dodajcie do niej 2 szklanki gorącej wody i wymieszajcie dokładnie do rozpuszczenia. 
  3. Wymieszaną żelatynę odstawcie do ostudzenia. 
  4. Twaróg zmiksujcie z cukrem pudrem, dodajcie wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie. 
  5. Tak przygotowaną masę twarogową wylejcie na tortownicę.
  6. Sernik wstawcie do lodówki do stężenia. 
  7. Następnie przygotujcie galaretkę brzoskwiniową według instrukcji na opakowaniu. 
  8. Odstawcie ją ostudzenia.
  9. Mieszankę owoców koktajlowych przełóżcie na sitko i odsączcie z syropu. 
  10. Owoce ułóżcie na zastygniętym serniku i zalejcie go tężejącą galaretką.
  11. Ciasto wstawcie do lodówki.
  12. Po upływie 2-3 godzin sernik jest gotowy.

Tak przygotowany sernik na zimno z owocami będzie doskonałym dodatkiem do ciepłej kawy lub herbaty. Smacznego!  

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także: