Podczas świąt czy różnych uroczystości, często na stole pojawiają się różnego rodzaju przekąski. Najlepiej sprawdzają się wyroby mięsne, które znikają z półmisków w ekspresowym tempie. Świetną opcją jest przygotowanie wędlin w domowym zaciszu.
Schab nadziewany jajecznicą
Jednym z popularniejszych rodzajów mięs, które gości na stole w różnych postaciach, jest schab. Idealnie sprawdza się do przygotowania różnego rodzaju wędlin. Przygotowanie pieczonego schabu faszerowanego jajecznicą oraz suszonymi pomidorami, to doskonała alternatywa na przekąskę zarówno na co dzień, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Wasi bliscy będą zachwyceni jego smakiem!
Przepis na schab nadziewany jajecznicą
Składniki:
- 1 ½ kg schabu bez kości
- 2 łyżki sosu chilli słodko- ostrego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka papryki ostrej w proszku
- 2 łyżki marynaty staropolskiej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 6 łyżek oleju
- 5 jajek
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 1 pęczek cebuli dymki
- sól
- pieprz
- ½ kg boczku wędzonego w plastrach
Przygotowanie:
- Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.
- Długim nożem natnijcie środek schabu przez całą długość mięsa.
- Do miseczki dodajcie sos sojowy, sos chili słodko-ostry, marynatę staropolską, czosnek granulowany, paprykę ostrą w proszku, a także olej. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Powstałą marynatą posmarujcie schab wewnątrz oraz zewnątrz. Tak przygotowane mięso przełóżcie do większego pojemnika, przykryjcie je i wstawcie do lodówki na 24 godziny.
- Następnego dnia zajmijcie się resztą przygotowań.
- Pomidory suszone odsączcie z oleju, pokrójcie je w cienkie paseczki.
- Szczypior z dymki dokładnie umyjcie, osuszcie i drobno posiekajcie.
- Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju z pomidorów.
- Do miseczki wbijcie jajka. Przyprawcie je solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie za pomocą widelca.
- Na rozgrzaną patelnię wylejcie rozmieszane jajka z przyprawami i usmażcie jajecznicę. Odstawcie ją do ostudzenia.
- Do chłodniejszej jajecznicy dodajcie posiekany szczypiorek oraz pokrojone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszajcie do połączenia się składników.
- Taką jajecznicą napełnijcie otwór w schabie.
- Formę keksówkę wyłóżcie plastrami wędzonego boczku, a na nim połóżcie schab z farszem i przykryjcie pozostałym boczkiem.
- Tak przygotowany schab wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie go przez 1 ½ godziny.
- Upieczone mięso pozostawcie do całkowitego ostudzenia, a później wstawcie je do lodówki by dobrze stężało.
- Schab faszerowany jajecznicą podawajcie pokrojony na plastry. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: