Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka
Gotujmy.pl/ela_555
Newsy

Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowane mięso i wędliny. Schab nadziewany jajecznicą, jest prosty w przygotowaniu oraz przepyszny w smaku. Przyrządźcie go z tego przepisu, a wasi bliscy będą zachwyceni!

Podczas świąt czy różnych uroczystości, często na stole pojawiają się różnego rodzaju przekąski. Najlepiej sprawdzają się wyroby mięsne, które znikają z półmisków w ekspresowym tempie. Świetną opcją jest przygotowanie wędlin w domowym zaciszu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schab nadziewany jajecznicą

Jednym z popularniejszych rodzajów mięs, które gości na stole w różnych postaciach, jest schab. Idealnie sprawdza się do przygotowania różnego rodzaju wędlin. Przygotowanie pieczonego schabu faszerowanego jajecznicą oraz suszonymi pomidorami, to doskonała alternatywa na przekąskę zarówno na co dzień, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Wasi bliscy będą zachwyceni jego smakiem!

Zobacz także
Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Przepis na schab nadziewany jajecznicą

Składniki:

  • 1 ½ kg schabu bez kości
  • 2 łyżki sosu chilli słodko- ostrego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki marynaty staropolskiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 6 łyżek oleju
  • 5 jajek
  • 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg boczku wędzonego w plastrach

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Długim nożem natnijcie środek schabu przez całą długość mięsa.
  3. Do miseczki dodajcie sos sojowy, sos chili słodko-ostry, marynatę staropolską, czosnek granulowany, paprykę ostrą w proszku, a także olej. Całość dokładnie wymieszajcie. 
  4. Powstałą marynatą posmarujcie schab wewnątrz oraz zewnątrz. Tak przygotowane mięso przełóżcie do większego pojemnika, przykryjcie je i wstawcie do lodówki na 24 godziny.
  5. Następnego dnia zajmijcie się resztą przygotowań.
  6. Pomidory suszone odsączcie z oleju, pokrójcie je w cienkie paseczki.
  7. Szczypior z dymki dokładnie umyjcie, osuszcie i drobno posiekajcie.
  8. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju z pomidorów.
  9. Do miseczki wbijcie jajka. Przyprawcie je solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie za pomocą widelca. 
  10. Na rozgrzaną patelnię wylejcie rozmieszane jajka z przyprawami i usmażcie jajecznicę. Odstawcie ją do ostudzenia. 
  11. Do chłodniejszej jajecznicy dodajcie posiekany szczypiorek oraz pokrojone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszajcie do połączenia się składników.
  12. Taką jajecznicą napełnijcie otwór w schabie.
  13. Formę keksówkę wyłóżcie plastrami wędzonego boczku, a na nim połóżcie schab z farszem i przykryjcie pozostałym boczkiem.
  14. Tak przygotowany schab wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie go przez 1 ½ godziny. 
  15. Upieczone mięso pozostawcie do całkowitego ostudzenia, a później wstawcie je do lodówki by dobrze stężało. 
  16. Schab faszerowany jajecznicą podawajcie pokrojony na plastry. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy
Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy
Nie ma nic lepszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Czasem warto sięgnąć po bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu, doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!

Jeśli próbujecie się odżywiać zdrowo, to z pewnością wiecie, jak trudno jest kupić dobra wędlinę, bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką uda się znaleźć, jest bardzo droga. Rozwiązaniem może być przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu macie pewność, że są wolne od konserwantów i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub tych, powodujących alergię. Dokładnie wiecie co w nich jest. Przygotowanie ich samodzielnie, nie jest trudne. Sprawdźcie, jak zrobić własny, domowy schab, na kanapki i do sałatek. Domowa szynka z piekarnika Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. To był kiedyś częsty widok w domach, który dziś znamy jedynie ze zdjęć i opowieści. Dziś wiszące wędliny możemy zobaczyć najwyżej w sklepie. Proponujemy wam powrót do starych zwyczajów i własnoręczne przygotowanie w domu suszonego schabu. Potrzebny będzie piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji. Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały na temat smacznej szynki, móc powiedzieć, że to własna i domowa. Suszony schab doskonale smakuje na kanapkach. Można go też podawać jako wykwintna przekąska, dodawać do pizzy czy do sałatek. Danie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako przysmak na większe uroczystości. Przepis na schab suszony w piekarniku Składniki 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Częścią nacieramy schab, a pozostałą część wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec...

Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło
Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich. Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty! Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny. Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń. Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku. Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze! Przepis na soczysty schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego 25 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu. Odkładamy mięso do...

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...