Podczas świąt czy różnych uroczystości, często na stole pojawiają się różnego rodzaju przekąski. Najlepiej sprawdzają się wyroby mięsne, które znikają z półmisków w ekspresowym tempie. Świetną opcją jest przygotowanie wędlin w domowym zaciszu. 

Schab nadziewany jajecznicą

Jednym z popularniejszych rodzajów mięs, które gości na stole w różnych postaciach, jest schab. Idealnie sprawdza się do przygotowania różnego rodzaju wędlin. Przygotowanie pieczonego schabu faszerowanego jajecznicą oraz suszonymi pomidorami, to doskonała alternatywa na przekąskę zarówno na co dzień, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Wasi bliscy będą zachwyceni jego smakiem!

Przepis na schab nadziewany jajecznicą

Składniki:

  • 1 ½ kg schabu bez kości
  • 2 łyżki sosu chilli słodko- ostrego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki marynaty staropolskiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 6 łyżek oleju
  • 5 jajek
  • 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg boczku wędzonego w plastrach

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Długim nożem natnijcie środek schabu przez całą długość mięsa.
  3. Do miseczki dodajcie sos sojowy, sos chili słodko-ostry, marynatę staropolską, czosnek granulowany, paprykę ostrą w proszku, a także olej. Całość dokładnie wymieszajcie. 
  4. Powstałą marynatą posmarujcie schab wewnątrz oraz zewnątrz. Tak przygotowane mięso przełóżcie do większego pojemnika, przykryjcie je i wstawcie do lodówki na 24 godziny.
  5. Następnego dnia zajmijcie się resztą przygotowań.
  6. Pomidory suszone odsączcie z oleju, pokrójcie je w cienkie paseczki.
  7. Szczypior z dymki dokładnie umyjcie, osuszcie i drobno posiekajcie.
  8. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju z pomidorów.
  9. Do miseczki wbijcie jajka. Przyprawcie je solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie za pomocą widelca. 
  10. Na rozgrzaną patelnię wylejcie rozmieszane jajka z przyprawami i usmażcie jajecznicę. Odstawcie ją do ostudzenia. 
  11. Do chłodniejszej jajecznicy dodajcie posiekany szczypiorek oraz pokrojone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszajcie do połączenia się składników.
  12. Taką jajecznicą napełnijcie otwór w schabie.
  13. Formę keksówkę wyłóżcie plastrami wędzonego boczku, a na nim połóżcie schab z farszem i przykryjcie pozostałym boczkiem.
  14. Tak przygotowany schab wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie go przez 1 ½ godziny. 
  15. Upieczone mięso pozostawcie do całkowitego ostudzenia, a później wstawcie je do lodówki by dobrze stężało. 
  16. Schab faszerowany jajecznicą podawajcie pokrojony na plastry. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Zobacz także: