Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka
Gotujmy.pl/ela_555
Newsy

Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka

Nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowane mięso i wędliny. Schab nadziewany jajecznicą, jest prosty w przygotowaniu oraz przepyszny w smaku. Przyrządźcie go z tego przepisu, a wasi bliscy będą zachwyceni!

Podczas świąt czy różnych uroczystości, często na stole pojawiają się różnego rodzaju przekąski. Najlepiej sprawdzają się wyroby mięsne, które znikają z półmisków w ekspresowym tempie. Świetną opcją jest przygotowanie wędlin w domowym zaciszu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schab nadziewany jajecznicą

Jednym z popularniejszych rodzajów mięs, które gości na stole w różnych postaciach, jest schab. Idealnie sprawdza się do przygotowania różnego rodzaju wędlin. Przygotowanie pieczonego schabu faszerowanego jajecznicą oraz suszonymi pomidorami, to doskonała alternatywa na przekąskę zarówno na co dzień, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Wasi bliscy będą zachwyceni jego smakiem!

Zobacz także
Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Kotlety z gotowanych ziemniaków w płatkach kukurydzianych. Rodzina będzie błagać o dokładkę

Przepis na schab nadziewany jajecznicą

Składniki:

  • 1 ½ kg schabu bez kości
  • 2 łyżki sosu chilli słodko- ostrego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki marynaty staropolskiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 6 łyżek oleju
  • 5 jajek
  • 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg boczku wędzonego w plastrach

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.
  2. Długim nożem natnijcie środek schabu przez całą długość mięsa.
  3. Do miseczki dodajcie sos sojowy, sos chili słodko-ostry, marynatę staropolską, czosnek granulowany, paprykę ostrą w proszku, a także olej. Całość dokładnie wymieszajcie. 
  4. Powstałą marynatą posmarujcie schab wewnątrz oraz zewnątrz. Tak przygotowane mięso przełóżcie do większego pojemnika, przykryjcie je i wstawcie do lodówki na 24 godziny.
  5. Następnego dnia zajmijcie się resztą przygotowań.
  6. Pomidory suszone odsączcie z oleju, pokrójcie je w cienkie paseczki.
  7. Szczypior z dymki dokładnie umyjcie, osuszcie i drobno posiekajcie.
  8. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju z pomidorów.
  9. Do miseczki wbijcie jajka. Przyprawcie je solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie za pomocą widelca. 
  10. Na rozgrzaną patelnię wylejcie rozmieszane jajka z przyprawami i usmażcie jajecznicę. Odstawcie ją do ostudzenia. 
  11. Do chłodniejszej jajecznicy dodajcie posiekany szczypiorek oraz pokrojone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszajcie do połączenia się składników.
  12. Taką jajecznicą napełnijcie otwór w schabie.
  13. Formę keksówkę wyłóżcie plastrami wędzonego boczku, a na nim połóżcie schab z farszem i przykryjcie pozostałym boczkiem.
  14. Tak przygotowany schab wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie go przez 1 ½ godziny. 
  15. Upieczone mięso pozostawcie do całkowitego ostudzenia, a później wstawcie je do lodówki by dobrze stężało. 
  16. Schab faszerowany jajecznicą podawajcie pokrojony na plastry. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

schab
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie? Przygotujcie schab po cygańsku. Takiego dania nie powstydziłaby się sama Magda Gessler
Znudziły się Wam popularne przepisy na przygotowanie schabu? Chcielibyście zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym? Koniecznie wypróbujcie zapiekany schab po cygańsku! Idealnie sprawdzi się na uroczystość rodzinną czy niedzielny obiad w gronie najbliższych.

Schab zapiekany pod pierzynką z warzyw to alternatywa dla tradycyjnego pieczonego mięsa. Dzięki warstwowej konstrukcji dania, wszystkie smaki przejdą sobą, a schab będzie soczysty i niezwykle aromatyczny. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne czy niedzielny obiad.  Dobry wybór Przy przygotowywaniu dania, szczególną uwagę zwróćcie na mięso. Najlepiej udać się do rzeźnika czy sklepu mięsnego, gdzie będziecie mieć gwarancję świeżego produktu. Taki wybór będzie odznaczał się wyjątkowym smakiem w potrawie. Jeśli nie macie szansy dostać takiego schabu, to wybierając mięso w markecie, dokładnie przeczytajcie etykietę, aby nie zawierało zbędnych dodatków czy ulepszaczy. Składniki: schab bez kości 4 jajka bułka tarta do panierowania 400 ml sosu cygańskiego (np. Develey) 3 papryki czerwone ½ kg pieczarek ½ kg cebuli 1 puszka ananasa sól  pieprz mielona słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Schab dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go na mniejsze kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbijcie tłuczkiem. Jajka rozkłóćcie z solą oraz pieprzem. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem. Plastry schabu kolejne moczcie w jajku, a następnie obtoczcie w bułce tartej. Układajcie je na rozgrzanym oleju. Smażcie na złoty kolor z obu stron. Z umytych papryk usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie je w kostkę. Podobnie postąpcie z pieczarkami i ananasem z puszki. Obraną cebulę pokrójcie w piórka. Cebulę zeszklijcie na rozgrzanym oleju, a następnie dodajcie pokrojone pieczarki. Całość duście przez 5 minut. Później dorzućcie paprykę, przemieszajcie i smażcie przez 15 minut. Po upływie danego czasu, na patelnię dodajcie pokrojonego ananasa oraz sos. Wszystko dobrze...

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.  Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.  W otwór włóżcie morele.  W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.  Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.  Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.  Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.  Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.  Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.  Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...

Mocno czosnkowe schabowe. Są rewelacyjne do ziemniaków
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe schabowe
Klasyczne kotlety schabowe są jedną z najpopularniejszych polskich potraw. Według tradycyjnego przepisu, przyprawiane są jedynie solą i pieprzem. Jednak przygotowane nieco inaczej z czosnkiem są równie smaczne. Bliscy z pewnością będą nimi zachwyceni.

Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole.  Niedzielny obiad Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i  większych. Schabowe z czosnkiem Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy! Przepis na mocno czosnkowe schabowe Składniki: ½ kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku 2 łyżki czosnku granulowanego  2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem ½ szklanki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna olej do smażenia sól  pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry. Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka. Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.  Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca. Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę...

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Gotujmy.pl/lemieszek1@wp.pl
Newsy
Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę
Doskonałe danie ze schabu na rodzinny obiad. Dzięki farszowi mięso jest soczyste i miękkie.

Schab jest bardzo uniwersalnym mięsem, z którego możecie przygotować wiele różnych potraw. Tradycyjne schabowe w panierce , pieczeń faszerowaną suszonymi śliwkami , schab, który zastąpi kupną wędlinę aż po schabowe bez panierki czy duszony schab. W każdej wersji smakuje przepysznie. Możliwości jest tak wiele, że to mięso chyba nigdy się nie nudzi. Z czym podawać roladki ze schabu? Koniecznie podawajcie z frytkami, ziemniakami przygotowanymi tak, jak lubicie najbardziej albo z kaszą np. gryczaną. Danie dobrze komponuje się z tartymi buraczkami, mizerią albo ogórkiem kiszonym. Czy faszerować roladki ze schabu? To co zawsze się sprawdza to warzywa pokrojone w słupki, na przykład ogórki kiszone czy czerwona papryka oraz kawałki cebuli. Dobrym pomysłem jest również włożenie plasterków boczku lub szynki, dzięki czemu roladki będą bardziej soczyste. Możecie włożyć również kawałek razowego chleba, plasterek żółtego sera. Tak naprawdę sprawdzi się tu niemal wszystko. Dodatkowo roladki możecie zapanierować przed smażeniem, tak jak klasyczne kotlety schabowe. Dzięki temu będą przyjemnie chrupiące. Inną opcją jest zrobienie sosu np. do pieczeni, grzybowego albo gulaszowego. Roladki ze schabu z boczkiem i papryką - przepis Składniki 10 plastrów schabu pół czerwonej papryki 10 plastrów boczku wędzonego Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie. Rozbijcie tłuczkiem, ale uważajcie, żeby nie zrobić w mięsie dziur. Możecie mięso zawinąć w folię spożywczą przed rozbijaniem – dzięki temu, będziecie mieć mniej sprzątania. Mięso dokładnie natrzyjcie przyprawami. Boczek pokrójcie w plastry. Czerwoną paprykę...