Święta wielkanocne niosą ze sobą wiele tradycji, które z chęcią są celebrowane. Wśród nich są malowanie pisanek, święcenie pokarmu czy oblewanie wodą w Lany Poniedziałek. Każda z nich ma pewne przesłanie, toteż są kultywowane co roku przy okazji Wielkanocy.
Święconka
Jednym z obyczajów jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Przygotowane, wiklinowe koszyczki wyścielone białą serwetką z jedzeniem zanosi się do kościoła. W każdym z nich powinno się znaleźć siedem elementów, które niosą ze sobą pewną symbolikę. Do święconki należy włożyć, takie produkty jak: baranek, jajka, chleb, sól, chrzan, wędliny oraz wielkanocna babka. Taki skład koszyczka ma przynieść danemu domostwu szczęście oraz dostatek.
Mini babeczki
Według obyczajów jednym z produktów, jakie powinny się znaleźć w święconce jest babka wielkanocna. Jest ona symbolem umiejętności, powodzenia i dostatku. Koniecznie ten wypiek musi być wykonany własnoręcznie, aby tradycji stała się zadość. Idealnym wówczas pomysłem jest przygotowanie mini babeczek, które nie tylko ładnie wyglądają w wielkanocnym koszyczku, ale również świetnie smakują. Ciastka są szybkie i banalne w przygotowaniu. Z pewnością urozmaicą klasyczną święconkę.
Przepis na mini babeczki do święconki
Składniki:
- 3 białka
- ½ szklanki cukru waniliowego
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Białka przełóżcie do miski. Za pomocą miksera ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, dodawajcie stopniowo cukier. Miksujcie do momentu otrzymania lśniącej i szklistej masy.
- Stale ubijając na małych obrotach, do miski powoli wlejcie po kolei mleko oraz olej.
- Do mokrych składników przesiejcie mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników.
- Tak przygotowane ciasto przelejcie do silikonowych foremek w kształcie małych babeczek.
- Ustawcie je na blaszce i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie je przez około 25 minut.
- Gdy będą gotowe, wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.
- Później wyciągnijcie babeczki z foremek, ułóżcie je na paterze, a na koniec posypcie cukrem pudrem. Smacznego!