mini babeczki
Adobe Stock
Newsy

Prosty przepis na wielkanocne mini babeczki do święconki. Zrobicie je błyskawicznie

Przygotowanie i święcenie wielkanocnego koszyczka to jedna z tradycji świątecznych. Każdy powinien składać się z siedmiu elementów. Wśród nich powinna się znaleźć babka wielkanocna. Idealnie w tej kompozycji sprawdzą się mini babeczki.

Święta wielkanocne niosą ze sobą wiele tradycji, które z chęcią są celebrowane. Wśród nich są malowanie pisanek, święcenie pokarmu czy oblewanie wodą w Lany Poniedziałek. Każda z nich ma pewne przesłanie, toteż są kultywowane co roku przy okazji Wielkanocy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Święconka

Jednym z obyczajów jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Przygotowane, wiklinowe koszyczki wyścielone białą serwetką z jedzeniem zanosi się do kościoła. W każdym z nich powinno się znaleźć siedem elementów, które niosą ze sobą pewną symbolikę. Do święconki należy włożyć, takie produkty jak: baranek, jajka, chleb, sól, chrzan, wędliny oraz wielkanocna babka. Taki skład koszyczka ma przynieść danemu domostwu szczęście oraz dostatek.

Mini babeczki

Według obyczajów jednym z produktów, jakie powinny się znaleźć w święconce jest babka wielkanocna. Jest ona symbolem umiejętności, powodzenia i dostatku. Koniecznie ten wypiek musi być wykonany własnoręcznie, aby tradycji stała się zadość. Idealnym wówczas pomysłem jest przygotowanie mini babeczek, które nie tylko ładnie wyglądają w wielkanocnym koszyczku, ale również świetnie smakują. Ciastka są szybkie i banalne w przygotowaniu. Z pewnością urozmaicą klasyczną święconkę.

Przepis na mini babeczki do święconki

Składniki:

  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru waniliowego
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Białka przełóżcie do miski. Za pomocą miksera ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, dodawajcie stopniowo cukier. Miksujcie do momentu otrzymania lśniącej i szklistej masy.
  2. Stale ubijając na małych obrotach, do miski powoli wlejcie po kolei mleko oraz olej.
  3. Do mokrych składników przesiejcie mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników.
  4. Tak przygotowane ciasto przelejcie do silikonowych foremek w kształcie małych babeczek.
  5. Ustawcie je na blaszce i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie je przez około 25 minut.
  6. Gdy będą gotowe, wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.
  7. Później wyciągnijcie babeczki z foremek, ułóżcie je na paterze, a na koniec posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
     
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik.  Wielkanocna babka rumowa Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy. Przepis na babkę rumową Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 200 g margaryny ½ szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki kakao 6 łyżek rumu Lukier: 1 białko jaja 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.  Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do...

muffiny
Pixabay
Newsy
Muffiny na śniadanie. Czemu nie? Takie to ciekawa alternatywa dla owsianki
Jeżeli znudziła ci się już klasyczna jajecznica lub płatki zbożowe, przyrządź na śniadanie muffinki. Te, które prezentujemy poniżej to ciekawa alternatywa dla owsianki, a do tego powstają w mig!

Czy muffinki mogą być dobrą opcją na śniadanie? Tak, pod warunkiem, że powstały ze zdrowych i pełnowartościowych składników. Jeżeli chcesz przygotować na śniadanie muffiny, poszukaj przepisów zawierających składniki bogate w białko, takie jak całe jajka lub białka jaj, jogurt grecki, owies lub mąka migdałowa oraz składniki bogate w błonnik, takie jak owsianka, siemię lniane, mąka kokosowa i mąka pełnoziarnista. Muffiny, które prezentujemy poniżej zachwycą cię bogactwem smaku. Jak je wykonać? Podpowiadamy! Do wykonania muffinek będą potrzebne: trzy naczynia blacha do babeczek (z papilotkami) mikser Składniki na ok. 10 sztuk muffinek: 2 żółtka 3 białka pół szklanki brązowego cukru szklanka płatków owsianych szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 400ml mleka kokosowego pół opakowania wiórków kokosowych odrobina soli 4 łyżki masła łyżka oleju do natłuszczenia foremek Składniki na lukier: 1 białko sok z 1 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Jak zrobić muffinki? Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie delikatnie natłuść blachę do babeczek. W misce ubij białka z odrobiną soli, a następnie wymieszaj w drugiej misce suche składniki - mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem oraz wiórkami kokosowymi. W kolejnym naczyniu należy połączyć żółtka z mlekiem kokosowym oraz rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Otrzymaną masę dolewamy do suchych produktów, po czym wszystko razem mieszamy. Następnie łączymy ciasto z ubitą pianą. Całość wykładamy do foremek. Babeczki należy piec ok. 20 minut. Jak zrobić lukier? Białko ubijamy ze szczyptą soli. Do błyszczącej piany dodajemy cukier puder z sokiem...

Przepis na eleganckie mini szarlotki z kratką Ewy Wachowicz. Znikną z blachy w oka mgnieniu
ONS.pl/ Instagram, Ewa Wachowicz
Newsy
Przepis na eleganckie mini szarlotki z kratką Ewy Wachowicz. Znikną z blachy w oka mgnieniu
Czym się różni szarlotka od jabłecznika i którą z nich podaje się tylko na zimno, a którą można też na ciepło? Wyjaśniamy i zdradzamy wyjątkowy przepis.

Zaletą małych wersji lubianych ciast jest to, że każdy ma swoją ciasteczko dla siebie. Nie ukroi się wam mniejszy czy większy kawałek, nikt z domowników nie będzie więc poszkodowany. A jeśli do tego takich drobnych ciasteczek upieczecie dużo, wystarczy na zaspokojenie i małego, i dużego głodu. Zamiast całego ciasta możecie upiec mini szarlotki, zamiast bezy,  małe beziki, a zamiast owocowego crumble na dużej blaszce, połówki śliwek pod kruszonką . Dziś zapraszamy was do pieczenia mini szarlotek z Ewą Wachowicz. Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Zanim zabierzemy się do pieczenia, wyjaśnijmy sobie czym się różni szarlotka od jabłecznika i czy w ogóle te dwa rodzaje ciast czymś się różnią. Zdania są podzielone. Przyjmijmy jednak, że szarlotka , którą wiele osób zna z podwieczorków u babci, to jak powtarzały babcie, kruche lub półkruche ciasto wypełnione owocami. I to uwaga: niekoniecznie jabłkami! Szarlotkę można przyrządzić używając śliwek czy truskawek i podaje ją się zawsze na zimno. Jabłecznik natomiast nie może zawierać innych owoców poza jabłkami i można je piec w otoczeniu ciasta kruchego, półkruchego, ale także drożdżowego, biszkoptowego czy nawet francuskiego. Jabłecznik może być podawany na zimno lub na ciepło.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Eleganckie mini szarlotki Ewy Wachowicz Składniki: Mąka – 300g Masło – 100g Cukier trzcinowy – ½ szklanki...

babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...