mini babeczki
Adobe Stock
Newsy

Prosty przepis na wielkanocne mini babeczki do święconki. Zrobicie je błyskawicznie

Przygotowanie i święcenie wielkanocnego koszyczka to jedna z tradycji świątecznych. Każdy powinien składać się z siedmiu elementów. Wśród nich powinna się znaleźć babka wielkanocna. Idealnie w tej kompozycji sprawdzą się mini babeczki.

Święta wielkanocne niosą ze sobą wiele tradycji, które z chęcią są celebrowane. Wśród nich są malowanie pisanek, święcenie pokarmu czy oblewanie wodą w Lany Poniedziałek. Każda z nich ma pewne przesłanie, toteż są kultywowane co roku przy okazji Wielkanocy.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Święconka

Jednym z obyczajów jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Przygotowane, wiklinowe koszyczki wyścielone białą serwetką z jedzeniem zanosi się do kościoła. W każdym z nich powinno się znaleźć siedem elementów, które niosą ze sobą pewną symbolikę. Do święconki należy włożyć, takie produkty jak: baranek, jajka, chleb, sól, chrzan, wędliny oraz wielkanocna babka. Taki skład koszyczka ma przynieść danemu domostwu szczęście oraz dostatek.

Mini babeczki

Według obyczajów jednym z produktów, jakie powinny się znaleźć w święconce jest babka wielkanocna. Jest ona symbolem umiejętności, powodzenia i dostatku. Koniecznie ten wypiek musi być wykonany własnoręcznie, aby tradycji stała się zadość. Idealnym wówczas pomysłem jest przygotowanie mini babeczek, które nie tylko ładnie wyglądają w wielkanocnym koszyczku, ale również świetnie smakują. Ciastka są szybkie i banalne w przygotowaniu. Z pewnością urozmaicą klasyczną święconkę.

Przepis na mini babeczki do święconki

Składniki:

  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru waniliowego
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Białka przełóżcie do miski. Za pomocą miksera ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, dodawajcie stopniowo cukier. Miksujcie do momentu otrzymania lśniącej i szklistej masy.
  2. Stale ubijając na małych obrotach, do miski powoli wlejcie po kolei mleko oraz olej.
  3. Do mokrych składników przesiejcie mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników.
  4. Tak przygotowane ciasto przelejcie do silikonowych foremek w kształcie małych babeczek.
  5. Ustawcie je na blaszce i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie je przez około 25 minut.
  6. Gdy będą gotowe, wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.
  7. Później wyciągnijcie babeczki z foremek, ułóżcie je na paterze, a na koniec posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
     
Komentarze