
Kołduny są symbolem kuchni litewskiej. Te maleńkie, smaczne pierożki wypełnione mięsnym nadzieniem, podaje się najczęściej z rosołem lub barszczykiem. Tradycyjne kołduny litewskie przygotowywane były z tłustej baraniny, cielęciny, wołowiny, łoju i szpiku kostnego.
Dzisiejsze przepisy na farsz nie zawierają tych dwóch ostatnich składników. Możemy go zrobić np. z dobrej jakości mięsa wołowego.
Idealny farsz to taki, który podczas gotowania puszcza sok, który wypijamy spożywając kołduny. Dzieje się tak przez odpowiednią zawartość wody i tłuszczu.
Kołduny uwielbiał poeta Czesław Miłosz. Przepada za nimi również Bogusław Linda. Aktora zarzeka się, że jego babcia robiła najlepsze...
Przepis na pyszne kołduny
Nie znamy nikogo, kto by ich nie lubił. Proponujmy zatem zrobić smaczne i delikatne kołduny z poniższego przepisu. Jeżeli zrobicie je raz, na pewno będziecie je robić częściej.
Składniki na farsz:
- 25 dag mielonej wołowiny dobrej jakości
- 2 łyżki majeranku
- Ząbek czosnku
- Cebula
- Łyżka klarowanego masła
- Sól
- pieprz
- Pół szklanki rosołu
Składniki na ciasto:
- 275 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- Szczypta soli
Sposób przygotowania farszu:
- Cebulę i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie na desce, następnie zeszklijcie na maśle.
- Mięso mielone przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Dodajcie ostudzoną cebulę oraz czosnek razem z masłem.
- Wlejcie rosół i energicznie wymieszajcie.
- Gotowy farsz wstawcie do lodówki na około 20 minut.
Sposób przygotowania ciasta:
- Do miski przesiejcie mąkę, dodajcie szczyptę soli i wlejcie ciepłą wodę.
- Ciasto wyrabiajcie aż będzie sprężyste.
- Zostawcie je pod ściereczką na pół godziny, żeby odpoczęło.
- Następnie ciasto rozwałkujcie na cienki placek i wykrójcie z niego kółka np. kieliszkiem.
- Na środek placuszków nakładajcie łyżeczkę farszu, lepcie jak pierogi i dokładnie sklejcie końcówki.
- Kołduny gotujcie w osolonej, wrzącej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
Gotowe!
Kołduny podawajcie jako dodatek do rosołu. Będzie smakować cudownie!