Prosty przepis na mięciutkie kołduny. Rosół z tymi mięsnymi pierożkami będzie smakował cudownie
Adobe Stock
Newsy

Przepis na mięciutkie kołduny. Rosół z tymi mięsnymi pierożkami będzie smakował cudownie 

Jeżeli chcecie urozmaicić trochę swoje menu, koniecznie zróbcie te smaczne pierożki!

Kołduny są symbolem kuchni litewskiej. Te maleńkie, smaczne pierożki wypełnione mięsnym nadzieniem, podaje się najczęściej z rosołem lub barszczykiem.  Tradycyjne kołduny litewskie przygotowywane były z tłustej baraniny, cielęciny, wołowiny, łoju i szpiku kostnego.

Dzisiejsze przepisy na farsz nie zawierają tych dwóch ostatnich składników. Możemy go zrobić np. z dobrej jakości mięsa wołowego.

Idealny farsz to taki, który podczas gotowania puszcza sok, który wypijamy spożywając kołduny. Dzieje się tak przez odpowiednią zawartość wody i tłuszczu. 

Kołduny uwielbiał poeta Czesław Miłosz. Przepada za nimi również Bogusław Linda. Aktora zarzeka się, że jego babcia robiła najlepsze...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pyszne kołduny 

Nie znamy nikogo, kto by ich nie lubił. Proponujmy zatem zrobić smaczne i delikatne kołduny z poniższego przepisu. Jeżeli zrobicie je raz, na pewno będziecie je robić częściej.

Składniki na farsz:

  • 25 dag mielonej wołowiny dobrej jakości
  • 2 łyżki majeranku
  • Ząbek czosnku
  • Cebula
  • Łyżka klarowanego masła
  • Sól
  • pieprz
  • Pół szklanki rosołu

Składniki na ciasto:

  • 275 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli
Zobacz także
Kołduny

Tradycyjne kołduny z mięsem to danie, którego każdy powinien spróbować. Tylko jedna okrasa podkreśli ich cudowny smak 

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują ze skwarkami. Obiad petarda

Sposób przygotowania farszu:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie na desce, następnie zeszklijcie na maśle. 
  2. Mięso mielone przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem.
  3. Dodajcie ostudzoną cebulę oraz czosnek razem z masłem.
  4. Wlejcie rosół i energicznie wymieszajcie.
  5. Gotowy farsz wstawcie do lodówki na około 20 minut.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Do miski przesiejcie mąkę, dodajcie szczyptę soli i wlejcie ciepłą wodę.
  2. Ciasto wyrabiajcie aż będzie sprężyste.
  3. Zostawcie je pod ściereczką na pół godziny, żeby odpoczęło.
  4. Następnie ciasto rozwałkujcie na cienki placek i wykrójcie z niego kółka np. kieliszkiem. 
  5. Na środek placuszków nakładajcie łyżeczkę farszu, lepcie jak pierogi i dokładnie sklejcie końcówki.
  6. Kołduny gotujcie w osolonej, wrzącej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia. 

Gotowe!

Kołduny podawajcie jako dodatek do rosołu. Będzie smakować cudownie! 

pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić idealne pierogi z mięsem? Wystarczy pamiętać o tych 3 rzeczach
Nie masz pojęcia, jak zrobić idealne pierogi z mięsem? To wcale nie jest trudne. Wystarczy, że zrezygnujesz ze starych przyzwyczajeń, a zastąpisz je tymi, o których piszemy.

Pierogi z mięsem to jedna z najbardziej popularnych potraw w Polsce. Można je dostać w wielu restauracjach, kupić mrożone w wielu sklepach spożywczych, ale mimo wszystko my polecamy zrobić je własnoręcznie w domu. Nie ma się co oszukiwać, wtedy są najlepsze, bo doskonale wiemy, co do nich dodaliśmy. Bo nie od dziś wiadomo, że przepis to jedna rzecz, ale bardzo duże znaczenie mają składniki. Najlepiej wybierać produkty dobrej jakości, które nadają potrawie zupełnie inny smak. Jeżeli macie już sprawdzony przepis (jeżeli nie, to poniżej znajdziecie bardzo fajną recepturę na pyszne pierogi z mięsem) i dobrej jakości składniki, to czas brać się do roboty. Przecież pierogi sam się nie ulepią. Przepis na pierogi z mięsem Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować 370 gramów mąki pszennej 1 żółtka 2 łyżek oleju Gorącej wody Szczypty soli Do zrobienia farszu będziesz potrzebować 400 gramów mięsa z rosołu Oliwa Warzyw: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula Przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir Przygotowanie Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu na stolnicy umieść mąkę, a następnie, mniej więcej po środku kupki zrób wgłębienie.  Do tak przygotowanej mąki bardzo powoli dolej wrzątku. Pod żadnym pozorem nie dotykaj tego rękami, inaczej się poparzysz. Do zagniatania użyj noża.  Gdy z mąki zaczną tworzyć się grudki dodaj żółtko, olej i szczyptę soli. Całość wyrób gołymi rękoma, aż do powstania zwartej, elastycznej masy.  Tak przygotowaną przykryj ściereczką na ok. 20 minut i daj jej odpocząć. Dopiero po upływie tego czasu zacznij rozwałkowywać ciasto, a następnie wycinać w nim kółeczka. Teraz zajmij się farszem. Ugotowane mięso z rosołu starannie...

pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Składniki: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie: Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu! Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz. Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

zapiekanka gołąbkowa przepis
Eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Obłędnie smaczna i delikatna zapiekanka gołąbkowa. Koniecznie podajcie ją z tym sosem. Będziecie w 7 niebie
Zapiekaliście już gołąbki w piekarniku? Fani tego dania będą zachwyceni!

Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu. Przepis na zapiekankę gołąbkową Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki: Składniki do farszu: 1 kg mielonego mięsa 200 g ryżu (2 torebki) 2 jajka 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sól Pieprz Składniki do sosu: 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu grzybowego Sól Pieprz Przygotowanie farszu: Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny. Przygotowanie sosu: Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu...

pierogi z miesem z rosolu
Gotujmy.pl/misiek
Newsy
Znowu zostało wam mięso z rosołu? Nie wyrzucajcie, zróbcie przepyszny farsz do pierogów
Wiele osób nie wykorzystuje mięsa, na którym gotował się rosół. Zamiast wyrzucać, lepiej wykorzystać go do czegoś pysznego, na przykładu farszu do pierogów.

Zastanawiacie się, co można zrobić z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu? Jeśli ich nie jecie, możecie przerobić je na warzywny lub mięsny pasztet, kotleciki z posiekanego mięsa kurczaka albo farsz do pierogów. Wyjdzie soczysty i pełen smaku, jak nigdy dotąd. Prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką. W końcu niemal każdy zawsze posiada w kuchni jajka, mąkę czy cebulę. Wystarczy dodać kilka przypraw i pyszne pierogi są gotowe. Możecie podać je na obiad albo zamrozić na przyszłość, gdy nie będziecie mieć czasu na „stanie przy garach”. Na pewno uratują was w chwili większego głodu. Nie ukrywajmy, każdy domownik z przyjemnością zje takie pierogi, bo chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby tego dania. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie tak pyszny farsz, że już nigdy więcej nie wyrzucicie mięsa z rosołu. Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis Składniki na ciasto na pierogi 600g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Duża szczypta soli Składniki na farsz 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoto. Mięso razem z marchewką zmielcie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie.  Z mąki zróbcie kopczyk, wbijcie jajko, dodajcie sól, a następnie gorącą wodę. Wyróbcie dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielcie ciasto na kawałki. Stolnicę lub blat podsypcie mąką, każdy kawałek rozwałkujcie cienko i wykrawajcie kółka za pomocą szklanki lub metalowej...