Kołduny są symbolem kuchni litewskiej. Te maleńkie, smaczne pierożki wypełnione mięsnym nadzieniem, podaje się najczęściej z rosołem lub barszczykiem. Tradycyjne kołduny litewskie przygotowywane były z tłustej baraniny, cielęciny, wołowiny, łoju i szpiku kostnego.
Dzisiejsze przepisy na farsz nie zawierają tych dwóch ostatnich składników. Możemy go zrobić np. z dobrej jakości mięsa wołowego.
Idealny farsz to taki, który podczas gotowania puszcza sok, który wypijamy spożywając kołduny. Dzieje się tak przez odpowiednią zawartość wody i tłuszczu.
Kołduny uwielbiał poeta Czesław Miłosz. Przepada za nimi również Bogusław Linda. Aktora zarzeka się, że jego babcia robiła najlepsze...
Zobacz także:
Przepis na pyszne kołduny
Nie znamy nikogo, kto by ich nie lubił. Proponujmy zatem zrobić smaczne i delikatne kołduny z poniższego przepisu. Jeżeli zrobicie je raz, na pewno będziecie je robić częściej.
Składniki na farsz:
- 25 dag mielonej wołowiny dobrej jakości
- 2 łyżki majeranku
- Ząbek czosnku
- Cebula
- Łyżka klarowanego masła
- Sól
- pieprz
- Pół szklanki rosołu
Składniki na ciasto:
- 275 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- Szczypta soli
Sposób przygotowania farszu:
- Cebulę i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie na desce, następnie zeszklijcie na maśle.
- Mięso mielone przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Dodajcie ostudzoną cebulę oraz czosnek razem z masłem.
- Wlejcie rosół i energicznie wymieszajcie.
- Gotowy farsz wstawcie do lodówki na około 20 minut.
Sposób przygotowania ciasta:
- Do miski przesiejcie mąkę, dodajcie szczyptę soli i wlejcie ciepłą wodę.
- Ciasto wyrabiajcie aż będzie sprężyste.
- Zostawcie je pod ściereczką na pół godziny, żeby odpoczęło.
- Następnie ciasto rozwałkujcie na cienki placek i wykrójcie z niego kółka np. kieliszkiem.
- Na środek placuszków nakładajcie łyżeczkę farszu, lepcie jak pierogi i dokładnie sklejcie końcówki.
- Kołduny gotujcie w osolonej, wrzącej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
Gotowe!
Kołduny podawajcie jako dodatek do rosołu. Będzie smakować cudownie!