Kołduny są symbolem kuchni litewskiej. Te maleńkie, smaczne pierożki wypełnione mięsnym nadzieniem, podaje się najczęściej z rosołem lub barszczykiem.  Tradycyjne kołduny litewskie przygotowywane były z tłustej baraniny, cielęciny, wołowiny, łoju i szpiku kostnego.

Dzisiejsze przepisy na farsz nie zawierają tych dwóch ostatnich składników. Możemy go zrobić np. z dobrej jakości mięsa wołowego.

Idealny farsz to taki, który podczas gotowania puszcza sok, który wypijamy spożywając kołduny. Dzieje się tak przez odpowiednią zawartość wody i tłuszczu. 

Kołduny uwielbiał poeta Czesław Miłosz. Przepada za nimi również Bogusław Linda. Aktora zarzeka się, że jego babcia robiła najlepsze...

Zobacz także:

Przepis na pyszne kołduny 

Nie znamy nikogo, kto by ich nie lubił. Proponujmy zatem zrobić smaczne i delikatne kołduny z poniższego przepisu. Jeżeli zrobicie je raz, na pewno będziecie je robić częściej.

Składniki na farsz:

  • 25 dag mielonej wołowiny dobrej jakości
  • 2 łyżki majeranku
  • Ząbek czosnku
  • Cebula
  • Łyżka klarowanego masła
  • Sól
  • pieprz
  • Pół szklanki rosołu

Składniki na ciasto:

  • 275 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania farszu:

  1. Cebulę i czosnek obierzcie i drobno pokrójcie na desce, następnie zeszklijcie na maśle. 
  2. Mięso mielone przyprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem.
  3. Dodajcie ostudzoną cebulę oraz czosnek razem z masłem.
  4. Wlejcie rosół i energicznie wymieszajcie.
  5. Gotowy farsz wstawcie do lodówki na około 20 minut.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Do miski przesiejcie mąkę, dodajcie szczyptę soli i wlejcie ciepłą wodę.
  2. Ciasto wyrabiajcie aż będzie sprężyste.
  3. Zostawcie je pod ściereczką na pół godziny, żeby odpoczęło.
  4. Następnie ciasto rozwałkujcie na cienki placek i wykrójcie z niego kółka np. kieliszkiem. 
  5. Na środek placuszków nakładajcie łyżeczkę farszu, lepcie jak pierogi i dokładnie sklejcie końcówki.
  6. Kołduny gotujcie w osolonej, wrzącej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia. 

Gotowe!

Kołduny podawajcie jako dodatek do rosołu. Będzie smakować cudownie!