W chłodniejsze dni najlepiej sprawdzają się potrawy rozgrzewające i sycące. Dzięki temu organizm lepiej sobie radzi ze zmienną temperaturą na zewnątrz. Świetnym pomysłem na taki czas jest kartoflanka po bawarsku, czyli nic innego jak zupa ziemniaczana z dodatkami. 

Kartoflanka po bawarsku 

To delikatna, a jednocześnie rozgrzewająca potrawa. Swoją wyjątkowość zawdzięcza w głównej mierze ziemniakom, dzięki którym jest idealnie kremowa. Zupę można zblendować, przez co będzie jeszcze bardziej kremowa. Dodatek mięsa w postaci żeberek oraz wędzonego boczku, podbija sytość i smak całego dania.

Przepis na kartoflankę po bawarsku

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 750 g ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 300 wędzonego boczku
  • 150 g śmietany
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz kawałek selera umyjcie, a później obierzcie i włóżcie do większego garnka.
  2. Do włoszczyzny dodajcie białą część pora wraz z żeberkami wieprzowymi. Całość zalejcie dwoma litrami zimnej wody i gotujcie na niewielkim ogniu przez około 40 minut do miękkości mięsa.
  3. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejsze kawałki. Na 20 minut przed końcem gotowania się zupy, dodajcie je do garnka.
  4. Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno, zaś wędzony boczek pokrójcie w niedużą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju, a później dorzućcie pokrojony boczek. Krótko podsmażcie i dodajcie posiekaną cebulę. Całość wymieszajcie oraz smażcie do zeszklenia się.
  6. Z ugotowanej zupy wyjmijcie mięso, a pozostałe składniki zblendujcie za pomocą blendera. Konsystencja potrawy nie musi być jednolita, mogą pozostać w niej niewielkie kawałki warzyw.
  7. Żeberka obierzcie z mięsa, a później dodajcie je do garnka wraz z podsmażoną cebulą z boczkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość wymieszajcie i gotujcie przez 15 minut.
  8. W między czasie śmietanę zaprawcie niewielką ilością gorącej zupy. Dokładnie rozmieszajcie składniki, a następnie przelejcie miksturę do garnka. Danie przyprawcie gałką muszkatołową, majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszajcie oraz zagotujcie.
  9. Tak przygotowaną kartoflankę po bawarsku podawajcie razem z kleksem kwaśnej śmietany, posiekaną natką pietruszki i świeżym pieczywem. Smacznego!