kartoflanka po bawarsku
Adobe Stock
Newsy

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Rozgrzewająca i niezwykle sycąca kartoflanka po bawarsku, to idealna zupa na chłodniejsze dni. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi sobie z nią nawet laik kulinarny!

W chłodniejsze dni najlepiej sprawdzają się potrawy rozgrzewające i sycące. Dzięki temu organizm lepiej sobie radzi ze zmienną temperaturą na zewnątrz. Świetnym pomysłem na taki czas jest kartoflanka po bawarsku, czyli nic innego jak zupa ziemniaczana z dodatkami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kartoflanka po bawarsku 

To delikatna, a jednocześnie rozgrzewająca potrawa. Swoją wyjątkowość zawdzięcza w głównej mierze ziemniakom, dzięki którym jest idealnie kremowa. Zupę można zblendować, przez co będzie jeszcze bardziej kremowa. Dodatek mięsa w postaci żeberek oraz wędzonego boczku, podbija sytość i smak całego dania.

Przepis na kartoflankę po bawarsku

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 750 g ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 300 wędzonego boczku
  • 150 g śmietany
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz kawałek selera umyjcie, a później obierzcie i włóżcie do większego garnka.
  2. Do włoszczyzny dodajcie białą część pora wraz z żeberkami wieprzowymi. Całość zalejcie dwoma litrami zimnej wody i gotujcie na niewielkim ogniu przez około 40 minut do miękkości mięsa.
  3. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejsze kawałki. Na 20 minut przed końcem gotowania się zupy, dodajcie je do garnka.
  4. Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno, zaś wędzony boczek pokrójcie w niedużą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju, a później dorzućcie pokrojony boczek. Krótko podsmażcie i dodajcie posiekaną cebulę. Całość wymieszajcie oraz smażcie do zeszklenia się.
  6. Z ugotowanej zupy wyjmijcie mięso, a pozostałe składniki zblendujcie za pomocą blendera. Konsystencja potrawy nie musi być jednolita, mogą pozostać w niej niewielkie kawałki warzyw.
  7. Żeberka obierzcie z mięsa, a później dodajcie je do garnka wraz z podsmażoną cebulą z boczkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość wymieszajcie i gotujcie przez 15 minut.
  8. W między czasie śmietanę zaprawcie niewielką ilością gorącej zupy. Dokładnie rozmieszajcie składniki, a następnie przelejcie miksturę do garnka. Danie przyprawcie gałką muszkatołową, majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszajcie oraz zagotujcie.
  9. Tak przygotowaną kartoflankę po bawarsku podawajcie razem z kleksem kwaśnej śmietany, posiekaną natką pietruszki i świeżym pieczywem. Smacznego!
     
Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna zupa na chłodne dni
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna, mięsna zupa na chłodne dni
Szukacie przepisu na prostą i zarazem sycącą zupę? Ugotujcie rozgrzewającą i treściwą kartoflankę z przepisu Magdy Gessler.

Kartoflanka to jedna z najpopularniejszych zup na Śląsku, ale równie chętnie przygotowuje się ją również w innych regionach naszego kraju. Kartoflanka jest niezwykle aromatyczna i sycąca, a wszystko to dzięki odpowiednio dobranym składnikom. W tradycyjnym przepisie na kartoflankę znajdziemy ziemniaki, tłustą kiełbasę, wędzony boczek, żeberka oraz kilka łyżek ostrej musztardy. Nie może też w niej zabraknąć włoszczyzny i odpowiednio skomponowanych przypraw. Jak przygotowuje kartoflankę królowa polskiej gastronomii - Magda Gessler? Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler W drugim odcinku szóstego sezonu „Kuchennych Rewolucji", Magda Gessler gościła w restauracji „Magnolia" w Gryfowie Śląskim. Słynna restauratorka zmieniła nie tylko wystrój i nazwę lokalu, ale też oczywiście menu. Ponieważ restauracja powstała w dawnej oborze, gwiazda zmieniła jej nazwę na... „Obora" a do karty dań włączyła tradycyjne, swojskie dania, m.in. kartoflankę. Jesteście ciekawi, jak ją przygotować?  Składniki: 1,5 kg ziemniaków 0,5 kg tłustej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg żeberek Włoszczyzna 2 cebule 250 ml śmietany 18 proc. 4 łyżki ostrej musztardy Pęczek natki pietruszki 3-4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Majeranek, sól, pieprz do smaku Smalec do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrójcie w piórka i podsmażcie na smalcu. Boczek i żeberka włóżcie go garnka, zalejcie wodą tak, by zakrywała mięso. Gotujcie na małym ogniu przez około pół godziny. Do garnka z mięsem wrzućcie włoszczyznę i cebulę. Dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujcie wywar, aż składniki będą miękkie. W międzyczasie kiełbasę pokrójcie w...

Kartoflanka
gotujmy.pl/Madja
Newsy
Kartoflanka znana jest niemal w każdym domu. 1 składnik świetnie podkręci jej smak
Ta treściwa kartoflanka to prawdziwy hit tej zimy. Rozgrzeje nawet w czasie największych mrozów 

W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich smakowite potrawy. Nie ma nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy obiad. Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka to ulubiona zupa niejednego z nas. Była często gotowana przez nasze babcie. Głównym składnikiem tej zupy są najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki , ale można ją urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki . Królewska kartoflanka  Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na niedzielny obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami  i wędzonym boczkiem ? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni! Składniki na królewską kartoflankę: 500g ziemniaków kawałek selera 1 marchewka 1 pietruszka por 1 cebula 100g wędzonego boczku 150g śmietany Przyprawy:  1, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz Opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez  5 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku.  Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy Można dodać również drobno...

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...

Ta zupa tak was nasyci, że nie będziecie robić drugiego dania. Poznajcie mazurską karmuszkę
AdobeStock
Newsy
Znacie mazurską karmuszkę? Ta zupa tak was nasyci, że nie będziecie robić drugiego dania
Wyjątkowy przepis łączący w sobie kuchnię niemiecką i polską. Poznajcie recepturę na mazurską zupę karmuszkę.

Macie takie dni, że nie możecie znaleźć ani odrobiny ochoty na przyrządzenie obiadu? Wtedy z pomocą przychodzą przepisy na dania jednogarnkowe, które są tak sycące, że wam wystarczą na cały obiad. Jednym z nich jest mazurska zupa gulaszowa karmuszka. Znajdziecie w niej mięso wieprzowe, boczek, fasolę i warzywa. Talerz takiej zupy zaspokoi każdy apetyt! Na to danie składają się produkty, które dawniej stanowiły stały element kuchni mieszkańców mazurskich terenów. To, co czyni to danie wyjątkowym jest łączenie tradycji kuchni niemieckiej oraz polskiej, typowe dla tego regionu. Duża ilość mięsa oraz fasoli to element niemieckiej kuchni, a warzywa i aromatyczne przyprawy - polskiej. Poznajcie przepis na to wyjątkowe danie! Przepis na karmuszkę Do przygotowania mazurskiej karmuszki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma mięsa wieprzowego bez kości 200 g wędzonego boczku 300 g gotowanej białej fasoli 250 g białej kapusty (może być młoda) ćwierć selera 2 duże marchewki 2 cebule 3 łyżki śmietany szklanka przecieru pomidorowego 3 łyżki świeżej natki pietruszki pół łyżeczki kminku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku świeży lubczyk sól pieprz  Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek. Do garnka wrzućcie najpierw boczek i zesmażcie tak, by wytopił się z niego tłuszcz.  Następnie dodajcie pokrojone mięso wieprzowe i smażcie tak, by kawałki były obsmażone ze wszystkich stron. Wsypcie przyprawy: tymianek, kminek, kilka liści lubczyku oraz cebulę pokrojoną w piórka....