kartoflanka po bawarsku
Adobe Stock
Newsy

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Rozgrzewająca i niezwykle sycąca kartoflanka po bawarsku, to idealna zupa na chłodniejsze dni. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi sobie z nią nawet laik kulinarny!

W chłodniejsze dni najlepiej sprawdzają się potrawy rozgrzewające i sycące. Dzięki temu organizm lepiej sobie radzi ze zmienną temperaturą na zewnątrz. Świetnym pomysłem na taki czas jest kartoflanka po bawarsku, czyli nic innego jak zupa ziemniaczana z dodatkami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kartoflanka po bawarsku 

To delikatna, a jednocześnie rozgrzewająca potrawa. Swoją wyjątkowość zawdzięcza w głównej mierze ziemniakom, dzięki którym jest idealnie kremowa. Zupę można zblendować, przez co będzie jeszcze bardziej kremowa. Dodatek mięsa w postaci żeberek oraz wędzonego boczku, podbija sytość i smak całego dania.

Przepis na kartoflankę po bawarsku

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 750 g ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 300 wędzonego boczku
  • 150 g śmietany
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz kawałek selera umyjcie, a później obierzcie i włóżcie do większego garnka.
  2. Do włoszczyzny dodajcie białą część pora wraz z żeberkami wieprzowymi. Całość zalejcie dwoma litrami zimnej wody i gotujcie na niewielkim ogniu przez około 40 minut do miękkości mięsa.
  3. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejsze kawałki. Na 20 minut przed końcem gotowania się zupy, dodajcie je do garnka.
  4. Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno, zaś wędzony boczek pokrójcie w niedużą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju, a później dorzućcie pokrojony boczek. Krótko podsmażcie i dodajcie posiekaną cebulę. Całość wymieszajcie oraz smażcie do zeszklenia się.
  6. Z ugotowanej zupy wyjmijcie mięso, a pozostałe składniki zblendujcie za pomocą blendera. Konsystencja potrawy nie musi być jednolita, mogą pozostać w niej niewielkie kawałki warzyw.
  7. Żeberka obierzcie z mięsa, a później dodajcie je do garnka wraz z podsmażoną cebulą z boczkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość wymieszajcie i gotujcie przez 15 minut.
  8. W między czasie śmietanę zaprawcie niewielką ilością gorącej zupy. Dokładnie rozmieszajcie składniki, a następnie przelejcie miksturę do garnka. Danie przyprawcie gałką muszkatołową, majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszajcie oraz zagotujcie.
  9. Tak przygotowaną kartoflankę po bawarsku podawajcie razem z kleksem kwaśnej śmietany, posiekaną natką pietruszki i świeżym pieczywem. Smacznego!
     
Kartoflanka
gotujmy.pl/Madja
Newsy
Kartoflanka znana jest niemal w każdym domu. 1 składnik świetnie podkręci jej smak
Ta treściwa kartoflanka to prawdziwy hit tej zimy. Rozgrzeje nawet w czasie największych mrozów 

W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich smakowite potrawy. Nie ma nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy obiad. Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka to ulubiona zupa niejednego z nas. Była często gotowana przez nasze babcie. Głównym składnikiem tej zupy są najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki , ale można ją urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki . Królewska kartoflanka  Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na niedzielny obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami  i wędzonym boczkiem ? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni! Składniki na królewską kartoflankę: 500g ziemniaków kawałek selera 1 marchewka 1 pietruszka por 1 cebula 100g wędzonego boczku 150g śmietany Przyprawy:  1, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz Opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez  5 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku.  Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy Można dodać również drobno...

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...

grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Newsy
Jaki boczek dodajecie do grochówki? Surowy czy podwędzany? Mistrzowie kuchni dodają tylko…
Na jakim mięsie robi się najlepszą grochówkę? Sprawdźcie sami - w przepisie jest wszystko!

Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową! Przepis na grochówkę Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem! Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki: 300 g wędzonych żeberek 250 grochu łuskanego 10 dag kiełbasy 10 dag boczku wędzonego 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka) 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz Przygotowanie: Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną...