W chłodniejsze dni najlepiej sprawdzają się potrawy rozgrzewające i sycące. Dzięki temu organizm lepiej sobie radzi ze zmienną temperaturą na zewnątrz. Świetnym pomysłem na taki czas jest kartoflanka po bawarsku, czyli nic innego jak zupa ziemniaczana z dodatkami.
Kartoflanka po bawarsku
To delikatna, a jednocześnie rozgrzewająca potrawa. Swoją wyjątkowość zawdzięcza w głównej mierze ziemniakom, dzięki którym jest idealnie kremowa. Zupę można zblendować, przez co będzie jeszcze bardziej kremowa. Dodatek mięsa w postaci żeberek oraz wędzonego boczku, podbija sytość i smak całego dania.
Przepis na kartoflankę po bawarsku
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 750 g ziemniaków
- 2 litry wody
- 300 g żeberek wieprzowych
- 300 wędzonego boczku
- 150 g śmietany
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę, korzeń pietruszki oraz kawałek selera umyjcie, a później obierzcie i włóżcie do większego garnka.
- Do włoszczyzny dodajcie białą część pora wraz z żeberkami wieprzowymi. Całość zalejcie dwoma litrami zimnej wody i gotujcie na niewielkim ogniu przez około 40 minut do miękkości mięsa.
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejsze kawałki. Na 20 minut przed końcem gotowania się zupy, dodajcie je do garnka.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno, zaś wędzony boczek pokrójcie w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju, a później dorzućcie pokrojony boczek. Krótko podsmażcie i dodajcie posiekaną cebulę. Całość wymieszajcie oraz smażcie do zeszklenia się.
- Z ugotowanej zupy wyjmijcie mięso, a pozostałe składniki zblendujcie za pomocą blendera. Konsystencja potrawy nie musi być jednolita, mogą pozostać w niej niewielkie kawałki warzyw.
- Żeberka obierzcie z mięsa, a później dodajcie je do garnka wraz z podsmażoną cebulą z boczkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość wymieszajcie i gotujcie przez 15 minut.
- W między czasie śmietanę zaprawcie niewielką ilością gorącej zupy. Dokładnie rozmieszajcie składniki, a następnie przelejcie miksturę do garnka. Danie przyprawcie gałką muszkatołową, majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszajcie oraz zagotujcie.
- Tak przygotowaną kartoflankę po bawarsku podawajcie razem z kleksem kwaśnej śmietany, posiekaną natką pietruszki i świeżym pieczywem. Smacznego!