Czy można usmażyć faworki bez jajek? Potrzebne będzie wam tylko 5 składników
Adobe Stock
Newsy

Czy można usmażyć faworki bez jajek? Potrzebne będzie wam tylko 5 składników

Pączki i faworki to klasyczne ciastka, które zawsze powinny smakować tak samo. Pewien cukiernik miał odwagę wprowadzić zmianę w recepturze. Efekt jest zachwycający.

Faworki, inaczej zwane chrustem to delikatne, chrupiące ciasteczka smażone w czasie ostatków w Polsce, w Niemczech i na Litwie. Przypominają kształtem zwiniętą kokardkę, od której pochodzi polska nazwa ciastka zapożyczona z francuskiego słowa „faveur", oznaczającego wstążeczkę lub cienką tasiemkę. Czy można przyrządzić faworki bez jajek? I czy smakują tak jak klasyczne?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nietypowe składniki faworków, ten sam smak

Coraz więcej cukierni, wychodząc naprzeciw potrzebom swoich klientów, zaczyna wprowadzać wypieki, pozbawione typowych, cukierniczych składników jak jajka czy masło. Zamiast tego cukiernicy opracowują nowe receptury, które pozwolą sprzedawać wypieki także osobom unikających jajek czy mleka. Zwracają przy tym uwagę na to, aby smak ich nowych wyrobów nie odbiegał od tego, który znają z tradycyjnych ciastek.

Zobacz także
Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta, wyjaśniamy co to daje

Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta. Od niego zależy smak chrustu

Po co spirytus dodaje się do faworków? Oto czym zastąpić alkohol w faworkach

Po co dodaje się spirytus do faworków? Sprawdźcie, czym można zastąpić alkohol przygotowując chrust

W krakowskiej cukierni „Starowicz” powstała receptura nowoczesnych faworków. Składa się z dosłownie kilku składników i nie zawiera jajek. Odważycie się sprawdzić, czy smak tych wegańskich faworków dorównuje tym, które najbardziej lubicie?

Przepis na proste faworki bez jajek

Składniki:

  • 750 g przesianej mąki pszennej typu 550
  • 75 g dobrej margaryny roślinnej
  • 120 ml wegańskiej śmietanki 15-18% lub zwykłej kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g przesianego cukru pudru
  • 30 ml czystego spirytusu
  • Cukier puder do posypania usmażonych faworków

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połączcie ręcznie lub za pomocą blendera z hakiem. Mieszajcie do momentu połączenia się wszystkich składników. Tłuszcz powinien być dobrze roztarty w masie, żeby nie pozostawiał widocznych grudek. Ciasto powinno odklejać się od ścianek misy, jeśli jest za rzadkie, podsypcie mąka.
  2. Odstawcie je na 15 minut do odpoczęcia. Przykryjcie wilgotną, czystą ściereczką.
  3. Rozwałkujcie ciasto na grubość 2-3 milimetrów na stole posypanym mąką, a następnie potnijcie na paski o szerokości 3 milimetrów. W każdego paska wytnijcie 5-ciocentymetrowe prostokąty i natnijcie każdy z nich na środku.
  4. Zwińcie faworki przewlekając jeden koniec przez nacięcie na środku i rozwińcie w charakterystyczną kokardkę.
  5. Gotowe faworki smażcie na rozgrzanym tłuszczu w temperaturze 160-180 st. Celsjusza, obracając co jakiś czas, do uzyskania złocistego koloru.
  6. Po usmażeniu odłóżcie faworki na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Źródło: onet.pl

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

faworki pieczone z ciasta francuskiego
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil
Koniec karnawału to także koniec szaleństw z tłustymi, ciężkostrawnymi deserami. Jednak akurat te faworki przyrządzicie bez smażenia!

Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału. Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni. Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami. Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy. Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone! Faworki bez smażenia Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie. To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny. Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego. Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis. Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji… Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem. Faworki pieczone z ciasta francuskiego Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania gotowych faworków. Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na...

Po co spirytus dodaje się do faworków? Oto czym zastąpić alkohol w faworkach
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się spirytus do faworków? Sprawdźcie, czym można zastąpić alkohol przygotowując chrust
Wiemy jak usmażyć idealne faworki. Będą delikatne, puszyste i bez nadmiaru tłuszczu. Jaką rolę pełni w tym dodatek w postaci alkoholu?

Choć smażenie chrustu, jak nieraz nazywa się także faworki, to staropolski zwyczaj związany z karnawałem, same ciastka nie pochodzą z Polski. Przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. To tam najpierw zaczęto wypiekać smakołyki przypominające kształtem złożoną kokardkę. Jednym ze składników ciasta jest mocny spirytus. Czy jest konieczny i czym możecie go zastąpić jeśli nie macie w domu tego alkoholu? Dlaczego do faworków dodaje się spirytus? Alkohol w postaci mocnego spirytusu to jeden ze składników ciasta na faworki. Na dwie szklanki mąki należy dodać 1 łyżkę spirytusu. To nie dużo, taka ilość nie będzie wyczuwalna w ciastkach, do tego sam alkohol wyparuje podczas smażenia. Jednak dodanie takiej ilości spirytusu ma jeden bardzo ważny powód. Podczas smażenia ciasto nie nasiąka tłuszczem. Jeśli po wysmażeniu ułożycie do tego faworki na chwilę na ręczniku papierowym, żeby usunąć resztkę tłuszczu, otrzymacie cudowne, lekkie puszyste faworki, od których rodzina nie będzie się mgła oderwać. Istnieją dwa sposoby skorzystania z właściwości alkoholu ograniczających wchłonięcie tłuszczu: Dodajcie spirytus do ciasta wg proporcji 1 łyżka na 2 szklanki mąki Dodajcie łyżkę spirytusu do zimnego tłuszczu na patelni. Dopiero po jego dodaniu powoli podgrzewajcie tłuszcz wraz z alkoholem Czy spirytus w składzie faworków można pominąć lub czymś zastąpić? Nie każdy chce używać spirytusu do ciasta pomimo tego, że jest polecany przez cukierników jako składnik, który nie tylko pozwala uchronić smażone wyroby przed nadmiernym nasiąknięciem tłuszczem, ale także nadaje delikatności i smaku. Podobną funkcję w cieście może jednak pełnić ocet. Użyjcie takiej samej ilości 6-porcentowego, zwykłego octu kuchennego.        ...

Na czym najlepiej smażyć faworki? Nasze babcie robiły to tylko na tym
AdobeStock
Newsy
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć faworki? Nasze babcie używały wyłącznie tego
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Część z was na pewno usmaży w tym dniu własne pączki lub faworki. Jak zrobić idealne faworki i jakiego użyć do tego tłuszczu?

Faworki, zwane również chrustem, to element obowiązkowy każdego tłustego czwartku. Oczywiście nie są one tak popularne jak pączki, ale bardzo często goszczą w tym dniu w wielu polskich domach. Przygotowanie faworków jest dosyć pracochłonne. Najpierw trzeba odpowiednio zagnieść ciasto, napowietrzyć je poprzez charakterystyczne ubijanie, później cienko je rozwałkować, pokroić na części, wyciąć z nich podłużne paski, uformować z nich odpowiedni kształt i w końcu usmażyć. Jakiego użyć tłuszczu, by nasze faworki były najlepsze w smaku? W tradycyjnych przepisach na faworki, używa się smalcu i właśnie tak najprawdopodobniej smażyły faworki wasze babcie. Smalec sprawia, że faworki mają odpowiednią konsystencję i są wspaniale kruche. Wiele osób smaży jednak faworki na tłuszczu roślinnym, czyli głównie na oleju rzepakowym. Jak smażyć faworki, żeby nie były tłuste? Dodanie do ciasta na faworki spirytusu, ograniczy w pewnym stopniu wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Warto też po wycięciu i uformowaniu faworków, jeszcze przed wrzuceniem ich do tłuszczu, trzymać je pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły. Przesuszone faworki mają to do siebie, że wchłaniają więcej tłuszczu podczas smażenia. Po usmażeniu faworków, połóżcie je na papierowym ręczniku, żeby wchłonął pozostałości tłuszczu. Na koniec, gdy faworki są już ostudzone, możecie posypać je cukrem pudrem. A oto przepis na tradycyjne faworki! Składniki: 20 dag mąki 3 żółtka szczypta soli ok. 4 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu/octu 0,5 kg smalcu (ewentualnie inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Wyróbcie starannie ciasto z podanych składników. Podzielcie je na kawałki i rozwałkujcie tak...