Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie.

Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać. 

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem. 
  2. Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto. 
  3. Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę. 
  4. Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę. 
  5. Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon. 
  6. Całość duście na niewielkim ogniu. 
  7. Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy.
  8. Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem.
  10. Tak przygotowane ciasto pieczcie około 40 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.

Gotowy jabłecznik możecie z wierzchu posypać cukrem pudrem. To ciasto wybornie smakuje z kawą lub świeżo zaparzoną herbatą. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: