Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie.
Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać.
Przepis na jabłecznik na kruchym cieście
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 4 łyżki mleka
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem.
- Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto.
- Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę.
- Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę.
- Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon.
- Całość duście na niewielkim ogniu.
- Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy.
- Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem.
- Tak przygotowane ciasto pieczcie około 40 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.
Gotowy jabłecznik możecie z wierzchu posypać cukrem pudrem. To ciasto wybornie smakuje z kawą lub świeżo zaparzoną herbatą. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl