Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat

Dwie warstwy kruchego ciasta i przepyszne nadzienie z duszonych jabłek. Doskonały deser dla łasuchów.

Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie.

Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zobacz także
Szarlotka bez pieczenia

Szarlotka, która nie wymaga pieczenia? Gwarantujemy, że pokochacie to proste i przepyszne ciasto

Szarlotka Katarzyny Dowbor

Pyszna i banalnie prosta szarlotka Kasi Dowbor

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem. 
  2. Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto. 
  3. Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę. 
  4. Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę. 
  5. Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon. 
  6. Całość duście na niewielkim ogniu. 
  7. Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy.
  8. Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem.
  10. Tak przygotowane ciasto pieczcie około 40 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.

Gotowy jabłecznik możecie z wierzchu posypać cukrem pudrem. To ciasto wybornie smakuje z kawą lub świeżo zaparzoną herbatą. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Adobe Stock
Newsy
Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Szarlotka to jedno ze smaczniejszych słodkich wypieków. Jednak jej przygotowanie jest nieco pracochłonne. Ciasto z tego przepisu przyrządza się w zaledwie kilka chwil, a smak wręcz powala na kolana. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Każdy w domu ma sekretną szafkę ze słodkościami na każdą awaryjną sytuację bądź niespodziewaną wizytę gości. Jednak zdarza się, iż nie zawsze jest ona wyposażona. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, domowe wypieki, które można przygotować w zaledwie kilka chwil. Szarlotka czy jabłecznik  Obie nazwy są stosowane zamiennie, aczkolwiek pomiędzy tymi dwoma wypiekami jest istotna różnica. Kluczowa kwestia tkwi w cieście. Szarlotka jest przygotowywana na cieście kruchym bądź półkruchym, zaś jabłecznik może być przyrządzony na każdym innym, choćby na drożdżowym czy biszkoptowym.  Szybki jabłecznik Ten jabłecznik idealnie sprawdzi się w momencie ochoty na coś słodkiego bądź w razie niezapowiedzianych gości. Składniki są proste i z pewnością każdy ma je zawsze w domu. Poza tym ten wypiek przygotowuje się w zaledwie pięć minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Ciasto jest pyszne oraz banalne w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet laik kuchenny. Przepis na pyszną i szybką szarlotkę Składniki: 4 jabłka 200 g mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 80 g cukru 30 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie cukier oraz cukier waniliowy, a także wbijcie jajka. Te składniki miksujcie za pomocą miksera przez chwilę. Masło roztopcie i pozostawcie do ostudzenia. Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wlejcie również mleko i ostudzone masło. Całość ponownie miksujcie do połączenia się wszystkich składników. Jabłka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie owoce obierzcie ze skórki, a także usuńcie gniazda nasienne. Wszystkie cząstki jabłka pokrójcie w...

Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
Skubaniec z tego przepisu wychodzi cudownie soczysty i rozpływający się w ustach. Ostrzegamy – zniknie w mgnieniu oka!

Gdy w sklepach pojawiają się już świeże maliny, nie można przejść obok nich obojętnie! Świetnie sprawdzą się do zrobienia wielu smacznych ciast – na przykład skubańca. Skąd ta zabawna nazwa? Wzięła się ona ze sposobu przygotowania skubańca – wierzchnia warstwa to po prostu to samo ciasto, które znajduje się na spodzie, tylko „skubane” palcami i porozrzucane po warstwie z białek. Zwykle do tego ciasta wykorzystuje się tylko jeden rodzaj owoców, ale uwierzcie, że doskonale smakuje on z dodatkiem malin oraz… jabłek! Takie połączenie jest naprawdę pyszne. Wypróbujcie przepis na skubańca z jabłkami i malinami autorstwa gosia47-47, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami Do upieczenia skubańca z owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 200 g masła lub margaryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie kisielu truskawkowego 6 dużych jabłek 250 g malin Cynamon mielony Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wysypcie na stolnicę. Dodajcie 1,5 szklanki cukru i pośrodku zróbcie dziurkę lub rowek. Do środka wlejcie żółtka, 3 łyżki śmietany oraz dodajcie masło. Wyróbcie dokładnie ciasto i wstawcie do lodówki na 20 minut. Następnie podzielcie ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłóżcie na blachę do pieczenia i posypcie bułkę tartą. Obierzcie jabłka, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posypcie cukrem i cynamonem do smaku i wymieszajcie. Połóżcie na pierwszej warstwie ciasta na blasze. Umyjcie maliny i ułóżcie je na warstwie ze startych jabłek. Białka jaj ubijcie z cukrem i kisielem...

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie
Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie
Szybki przepis na biszkopt z jabłkami - w sam raz, kiedy w drzwiach stoją już goście, a wy nie macie niczego słodkiego na deser. Zrobicie go w około 40 minut!

Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji. Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia! Przepis na szybki biszkopt z jabłkami Składniki: 2-3 jabłka 3 jajka Pół szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 kostki masła (ok. 80 g) 30 dag mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych. Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka. Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem. Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie. Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie. Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową. Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto. Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia. Pieczcie przez ok. 30 min w...

Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
AdobeStock
Newsy
Ciasto pijana zakonnica uwiedzie was swoim smakiem. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
Słyszeliście kiedyś o cieście pijana zakonnica? Koniecznie sprawdźcie, jak się je przygotowuje.

Szukacie ciekawego przepisu na pyszne i niebanalne ciasto? Upieczcie... pijaną zakonnicę. Ciasto to być może nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu, ale za to smakuje wprost wspaniale, dzięki połączeniu aksamitnej pianki, ponczu i lekkiego jak chmurka biszkoptu. Przygotujcie je swoim bliskim a na pewno im posmakuje. Przepis na ciasto pijana zakonnica Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru około 2 łyżek octu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 0,5 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 4 kieliszki wódki 0,25 kostki margaryny Bita śmietanka: 1 litr śmietanki kremówki około ćwierć szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ćwierć szklanki wrzątku Przygotowanie:  Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Połączcie jajka z cukrem za pomocą miksera, dodajcie ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie całość mieszajcie na niewielkich obrotach. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i wlejcie do niej ciasto. Pieczcie około 25 minut. W gorącym biszkopcie zróbcie dziurki (możecie użyć drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm. Następnie przygotujcie poncz. Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i dokładnie wymieszajcie a następnie zagotujcie. Gotowy poncz ostrożnie wlejcie do dziurek w biszkopcie. Przygotujcie bitą śmietanę. W tym celu zacznijcie od rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę rozpuśćcie we wrzątku, dokładnie zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Następnie śmietankę kremówkę ubijcie z cukrem pudrem i dodajcie schłodzoną żelatynę. Dokładnie połączcie ze sobą składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach....