Prosty i tani nawóz, który ochroni wasze pomidory. Macie go w szafce kuchennej
Flickr
Newsy

Prosty i tani nawóz, który ochroni wasze pomidory. Macie go w szafce kuchennej

Pomidory to rośliny, które dość często atakowane są przez szkodniki. Ich liście lubią żółknąć, a owoce niekiedy odbiegają od ideału. Jak temu zaradzić. Jak chronić i pielęgnować pomidory wykorzystując jedynie zawartość szafki kuchennej? 

Wielu ogrodników rezygnuje ze stosowania chemikaliów w uprawie warzyw i owoców. Nic dziwnego, nie są one bez znaczenia, jeżeli chodzi o zdrowie. Ekologiczni rolnicy zastępują je tzw. domowymi metodami i produktami, które skutecznie pomagają w zwalczaniu chorób i szkodników oraz poprawiają jakość upraw. Dlaczego więc z nich nie skorzystać? 

Soda oczyszczona to bezpieczny środek do uprawy pomidorów 

Soda to bardzo wszechstronny środek, prosto z waszej kuchni. Tym razem do wykorzystania na działce. Spróbujcie, a pomidory odpłacą się wam dorodnymi i zdrowymi zbiorami. Tylko zobaczcie jakie zalety posiada dobrze znana wszystkim soda:

  • Jest całkowicie bezpieczna i doskonale sprawdza się jako nawóz pod pomidory.  

  • Chroni rośliny przed różnymi chorobami i szkodnikami. 

  • Dezynfekuje nasiona i zmniejsza kwasowość gleby.  

  • Stymuluje wzrost pomidorów i zwiększa ich odporność na nieprzychylną temperaturę. 

Jak wykorzystać sodę, gdy na pomidorach już pojawiły się szkodniki? 

Gdy wasze pomidory zaatakują szkodniki, musicie przygotować silny roztwór sody oczyszczonej i wody. 

Składniki: 

  • 10 l wody w temperaturze pokojowej 

  • 75 g sody oczyszczonej 

Przygotowanym roztworem opryskujcie krzaki co 7-10 dni. Róbcie to do momentu, aż szkodliwe owady znikną. 

Zobacz także
Kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, jeżeli podlejecie je wodą z tym składnikiem. Macie go w kuchni

Kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, jeżeli podlejecie je wodą z tym składnikiem. Macie go w kuchni 

Oprysk z tego chwastu działa na pomidory jak balsam. Uratuje je przed szkodnikami

Oprysk z tego chwastu działa na pomidory jak balsam. Uratuje je przed szkodnikami

Jak przygotować oprysk z sody zapobiegający chorobom pomidorów? 

Składniki 

  • 1 łyżka sody oczyszczonej 

  • 5 l wody w temperaturze pokojowej  

  • 1 łyżka oleju roślinnego 

  • 1 łyżka mydła w płynie

  • 1 tabletka aspiryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw wymieszajcie sodę i olej 

  1. Następnie dodajcie mydło w płynie i rozróbcie powstałą mieszaninę w 5 litrach wody. 

  1. Dodajcie jedną pokruszoną tabletkę aspiryny i wymieszajcie. 

  1. Powstały roztwór do opryskiwania roślin wykorzystujcie raz na 10 dni. 

Soda w walce z żółknącymi liśćmi pomidorów

Niestety, czasami zdarza się też tak, że liście pomidorów przedwcześnie żółkną i odpadają. Zazwyczaj dzieje się tak już w lipcu i głównymi winowajcami są tu upał i słońce, które bezwzględnie pali rośliny. 

Aby temu zapobiec, należy podlewać krzaki pomidorów lekko stężonym roztworem sody co najmniej trzy razy w sezonie. W tym celu przygotujcie środek do nawadniania, w proporcjach 10 litrów wody na 1 łyżkę sody. 

Źródło: pl.tomathouse.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tabletki do zmywarki domowej roboty. Składniki macie w swojej kuchni
Adobe Stock
Newsy
Tabletki do zmywarki domowej roboty. Składniki macie w swojej kuchni
Detergenty używane do mycia naczyń w zmywarkach nie należą do najtańszych. Dlaczego więc nie spróbować zrobić ich w domu?

Drogi koszt tabletek do mycia naczyń w zmywarce nie musi być jedynym powodem, dla którego warto przygotować ich domowy zamiennik. Czasem może się przydarzyć, że ich wam po prostu zabranie. Niektórzy są także nie do końca zadowoleni z efektów działania zwykłych, „sklepowych” tabletek do zmywarki. Czy robienie własnych tabletek do zmywarki jest bezpieczne? Na pierwszy rzut oka idea zrobienia swojego własnego detergentu brzmi dość niecodziennie. Nie ma się jednak czego obawiać. Nie taki diabeł straszny, jak go malują! „Zabawa w domowego alchemika” może przynieść nie tylko zbawienne skutki dla waszych naczyń, ale dodatkowo może sprawić sporo radości zwłaszcza najmłodszym domownikom. Wszystkie składniki do zrobienia domowych tabletek do zmywarki na pewno macie już pod ręką. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zabierać się do roboty! Przepis na domowe tabletki do zmywarki Składniki: Pół szklanki sody oczyszczonej Ćwierć szklanki soli Ćwierć szklanki wody Silikonowe opakowanie na kostki lodu 3 łyżki kwasku cytrynowego Kilka kropel olejku eterycznego Przygotowanie: Na blachę wsypcie sodę oczyszczoną. Równomiernie rozprowadźcie ją po powierzchni blaszki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200 st. C. Włóżcie sodę na blasze do piekarnika i trzymajcie ją tam przez ok. pół godziny. Wyciągnijcie sodę z piekarnika i przesypcie ją do miski. Bardzo ostrożnie wymieszajcie rozgrzaną sodę z solą, wodą, kwaskiem cytrynowym i olejkiem eterycznym. Przelejcie gotową mieszankę do foremek na lód. Poczekajcie aż mieszanka zastygnie w temperaturze pokojowej. Wówczas wytworzy się coś na kształt tabletek przypominających oryginalne tabletki do zmywarki. Tabletki będą gotowe do użytku, kiedy będą miały już temperaturę...

piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Będą zawsze chrupiące
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Dzięki niemu będą zawsze chrupiące
Są takie kucharskie sztuczki, które powodują, że tym, którzy je znają, dania zawsze wychodzą idealne. Chcecie spróbować?

Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji. Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona. Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka? Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa). Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw.  Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to: Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna Napoje gazowane Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach. Do czego nadal używa się sody w kuchni? Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do...

Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić dobrą panierkę do schabowych? Dodajcie odrobinę sody oczyszczonej w tym momencie
Soda oczyszczona ma zła sławę. Kucharki sypały ją do ziemniaków bez opamiętania. Używając odrobiny sody w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety...