Wielu ogrodników rezygnuje ze stosowania chemikaliów w uprawie warzyw i owoców. Nic dziwnego, nie są one bez znaczenia, jeżeli chodzi o zdrowie. Ekologiczni rolnicy zastępują je tzw. domowymi metodami i produktami, które skutecznie pomagają w zwalczaniu chorób i szkodników oraz poprawiają jakość upraw. Dlaczego więc z nich nie skorzystać?
Soda oczyszczona to bezpieczny środek do uprawy pomidorów
Soda to bardzo wszechstronny środek, prosto z waszej kuchni. Tym razem do wykorzystania na działce. Spróbujcie, a pomidory odpłacą się wam dorodnymi i zdrowymi zbiorami. Tylko zobaczcie jakie zalety posiada dobrze znana wszystkim soda:
-
Jest całkowicie bezpieczna i doskonale sprawdza się jako nawóz pod pomidory.
-
Chroni rośliny przed różnymi chorobami i szkodnikami.
-
Dezynfekuje nasiona i zmniejsza kwasowość gleby.
-
Stymuluje wzrost pomidorów i zwiększa ich odporność na nieprzychylną temperaturę.
Jak wykorzystać sodę, gdy na pomidorach już pojawiły się szkodniki?
Zobacz także:
Gdy wasze pomidory zaatakują szkodniki, musicie przygotować silny roztwór sody oczyszczonej i wody.
Składniki:
-
10 l wody w temperaturze pokojowej
-
75 g sody oczyszczonej
Przygotowanym roztworem opryskujcie krzaki co 7-10 dni. Róbcie to do momentu, aż szkodliwe owady znikną.
Jak przygotować oprysk z sody zapobiegający chorobom pomidorów?
Składniki
-
1 łyżka sody oczyszczonej
-
5 l wody w temperaturze pokojowej
-
1 łyżka oleju roślinnego
-
1 łyżka mydła w płynie
-
1 tabletka aspiryny
Sposób przygotowania:
-
Najpierw wymieszajcie sodę i olej
-
Następnie dodajcie mydło w płynie i rozróbcie powstałą mieszaninę w 5 litrach wody.
-
Dodajcie jedną pokruszoną tabletkę aspiryny i wymieszajcie.
-
Powstały roztwór do opryskiwania roślin wykorzystujcie raz na 10 dni.
Soda w walce z żółknącymi liśćmi pomidorów
Niestety, czasami zdarza się też tak, że liście pomidorów przedwcześnie żółkną i odpadają. Zazwyczaj dzieje się tak już w lipcu i głównymi winowajcami są tu upał i słońce, które bezwzględnie pali rośliny.
Aby temu zapobiec, należy podlewać krzaki pomidorów lekko stężonym roztworem sody co najmniej trzy razy w sezonie. W tym celu przygotujcie środek do nawadniania, w proporcjach 10 litrów wody na 1 łyżkę sody.
Źródło: pl.tomathouse.com