Wielu ogrodników rezygnuje ze stosowania chemikaliów w uprawie warzyw i owoców. Nic dziwnego, nie są one bez znaczenia, jeżeli chodzi o zdrowie. Ekologiczni rolnicy zastępują je tzw. domowymi metodami i produktami, które skutecznie pomagają w zwalczaniu chorób i szkodników oraz poprawiają jakość upraw. Dlaczego więc z nich nie skorzystać? 

Soda oczyszczona to bezpieczny środek do uprawy pomidorów 

Soda to bardzo wszechstronny środek, prosto z waszej kuchni. Tym razem do wykorzystania na działce. Spróbujcie, a pomidory odpłacą się wam dorodnymi i zdrowymi zbiorami. Tylko zobaczcie jakie zalety posiada dobrze znana wszystkim soda:

  • Jest całkowicie bezpieczna i doskonale sprawdza się jako nawóz pod pomidory.  

  • Chroni rośliny przed różnymi chorobami i szkodnikami. 

  • Dezynfekuje nasiona i zmniejsza kwasowość gleby.  

  • Stymuluje wzrost pomidorów i zwiększa ich odporność na nieprzychylną temperaturę. 

Jak wykorzystać sodę, gdy na pomidorach już pojawiły się szkodniki? 

Zobacz także:

Gdy wasze pomidory zaatakują szkodniki, musicie przygotować silny roztwór sody oczyszczonej i wody. 

Składniki: 

  • 10 l wody w temperaturze pokojowej 

  • 75 g sody oczyszczonej 

Przygotowanym roztworem opryskujcie krzaki co 7-10 dni. Róbcie to do momentu, aż szkodliwe owady znikną. 

Jak przygotować oprysk z sody zapobiegający chorobom pomidorów? 

Składniki 

  • 1 łyżka sody oczyszczonej 

  • 5 l wody w temperaturze pokojowej  

  • 1 łyżka oleju roślinnego 

  • 1 łyżka mydła w płynie

  • 1 tabletka aspiryny 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw wymieszajcie sodę i olej 

  1. Następnie dodajcie mydło w płynie i rozróbcie powstałą mieszaninę w 5 litrach wody. 

  1. Dodajcie jedną pokruszoną tabletkę aspiryny i wymieszajcie. 

  1. Powstały roztwór do opryskiwania roślin wykorzystujcie raz na 10 dni. 

Soda w walce z żółknącymi liśćmi pomidorów

Niestety, czasami zdarza się też tak, że liście pomidorów przedwcześnie żółkną i odpadają. Zazwyczaj dzieje się tak już w lipcu i głównymi winowajcami są tu upał i słońce, które bezwzględnie pali rośliny. 

Aby temu zapobiec, należy podlewać krzaki pomidorów lekko stężonym roztworem sody co najmniej trzy razy w sezonie. W tym celu przygotujcie środek do nawadniania, w proporcjach 10 litrów wody na 1 łyżkę sody. 

Źródło: pl.tomathouse.com