Piernik to w okresie jesienno-zimowym jedno z bardziej lubianych przez Polaków ciast. Miód i przyprawy korzenne sprawiają, że kojarzy się on z pięknym czasem świąt, na który wszyscy już z utęsknieniem czekają.
Kto nie nastawił piernika staropolskiego, niech się nie martwi. Nawet w ostatniej chwili może upiec rozpływające się w ustach, smakowite ciasto, które zachwyci całą waszą rodzinę.
Co siostra Anastazja dodaje do piernika, by był wilgotny?
Obok dużej ilości miodu i masła, które są obecne w większości pierników, siostra Anastazja dodaje do niego również kwaśną śmietanę. Piernik na śmietanie to przepis, znany od dawien dawna, jednak stosunkowo niewiele osób go zna. A szkoda, gdyż śmietana sprawia, że jest on wybitnie soczysty, a jednocześnie delikatny i mięciutki jak obłoczek.
Dlatego warto zastąpić nią mleko i w ten sposób nadać ciastu niebiańskiej lekkości i bogatszego smaku. Nie żałujcie śmietany na ten świąteczny wypiek. Na trzy szklanki mąki powinniście dodać jedną pełną szklankę śmietany.
Zobacz także:
Przepis na piernik na śmietanie siostry Anastazji
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka miodu
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- trzy jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- dwie łyżki lodowatej wody
- łyżka kakao
- przyprawa korzenna do piernika
Polewa
- kilka łyżek śmietanki kremówki
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przesiejcie mąkę pszenną, kakao, sodę i przyprawę piernikową. Dzięki temu napowietrzycie składniki i uczynicie je lżejszymi.
- Masło wyjmijcie z lodówki, a gdy zmięknie, utrzyjcie je z cukrem i żółtkami.
- Do masła dodajcie miód, śmietanę, odrobinę wody i przesiane wcześniej suche składniki.
- Ubijcie białka na sztywną pianę i połączcie je ze słodką masą z miodu, śmietany i mąki.
- Wyłóżcie podłużną formę papierem do pieczenia ciasta. Przelejcie do niej płynny piernik i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę.
- W tym czasie zróbcie polewę. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę i dodajcie do niej śmietankę.
- Gdy ciasto ostygnie, polejcie go polewą i posypcie rozkruszonymi orzechami.
- Jeżeli chcecie jeszcze bardziej ulepszyć piernik, możecie również przełożyć go powidłami śliwkowymi. Gotowe!