Piernik to w okresie jesienno-zimowym jedno z bardziej lubianych przez Polaków ciast. Miód i przyprawy korzenne sprawiają, że kojarzy się on z pięknym czasem świąt, na który wszyscy już z utęsknieniem czekają.

Kto nie nastawił piernika staropolskiego, niech się nie martwi. Nawet w ostatniej chwili może upiec rozpływające się w ustach, smakowite ciasto, które zachwyci całą waszą rodzinę. 

Co siostra Anastazja dodaje do piernika, by był wilgotny? 

Obok dużej ilości miodu i masła, które są obecne w większości pierników, siostra Anastazja dodaje do niego również kwaśną śmietanę. Piernik na śmietanie to przepis, znany od dawien dawna, jednak stosunkowo niewiele osób go zna. A szkoda, gdyż śmietana sprawia, że jest on wybitnie soczysty, a jednocześnie delikatny i mięciutki jak obłoczek.

Dlatego warto zastąpić nią mleko i w ten sposób nadać ciastu niebiańskiej lekkości i bogatszego smaku. Nie żałujcie śmietany na ten świąteczny wypiek. Na trzy szklanki mąki powinniście dodać jedną pełną szklankę śmietany. 

Zobacz także:

Przepis na piernik na śmietanie siostry Anastazji  

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany  
  • 1 szklanka miodu  
  • 1 kostka masła  
  • 1 szklanka cukru  
  • trzy jajka  
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • dwie łyżki lodowatej wody  
  • łyżka kakao 
  • przyprawa korzenna do piernika 

Polewa 

  • kilka łyżek śmietanki kremówki  
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady 

Sposób przygotowania: 

  1. Przesiejcie mąkę pszenną, kakao, sodę i przyprawę piernikową. Dzięki temu napowietrzycie składniki i uczynicie je lżejszymi. 
  2. Masło wyjmijcie z lodówki, a gdy zmięknie, utrzyjcie je z cukrem i żółtkami.   
  3. Do masła dodajcie miód, śmietanę, odrobinę wody i przesiane wcześniej suche składniki. 
  4. Ubijcie białka na sztywną pianę i połączcie je ze słodką masą z miodu, śmietany i mąki. 
  5. Wyłóżcie podłużną formę papierem do pieczenia ciasta. Przelejcie do niej płynny piernik i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. 
  6. W tym czasie zróbcie polewę. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę i dodajcie do niej śmietankę. 
  7. Gdy ciasto ostygnie, polejcie go polewą i posypcie rozkruszonymi orzechami. 
  8. Jeżeli chcecie jeszcze bardziej ulepszyć piernik, możecie również przełożyć go powidłami śliwkowymi. Gotowe!