Sprawdzony przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie anielsko wilgotny
Flickr/Adobe Stock
Newsy

Przepis na piernik siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a będzie wilgotny jak marzenie

Siostra Anastazja podzieliła się kolejnym nieskomplikowanym, ale za to smakowitym przepisem. Tym razem na piernik. Pachnie nieziemsko przyprawami, a do tego jest cudownie wilgotny. Wszystko za sprawą tego składnika. 

Piernik to w okresie jesienno-zimowym jedno z bardziej lubianych przez Polaków ciast. Miód i przyprawy korzenne sprawiają, że kojarzy się on z pięknym czasem świąt, na który wszyscy już z utęsknieniem czekają.

Kto nie nastawił piernika staropolskiego, niech się nie martwi. Nawet w ostatniej chwili może upiec rozpływające się w ustach, smakowite ciasto, które zachwyci całą waszą rodzinę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co siostra Anastazja dodaje do piernika, by był wilgotny? 

Obok dużej ilości miodu i masła, które są obecne w większości pierników, siostra Anastazja dodaje do niego również kwaśną śmietanę. Piernik na śmietanie to przepis, znany od dawien dawna, jednak stosunkowo niewiele osób go zna. A szkoda, gdyż śmietana sprawia, że jest on wybitnie soczysty, a jednocześnie delikatny i mięciutki jak obłoczek.

Dlatego warto zastąpić nią mleko i w ten sposób nadać ciastu niebiańskiej lekkości i bogatszego smaku. Nie żałujcie śmietany na ten świąteczny wypiek. Na trzy szklanki mąki powinniście dodać jedną pełną szklankę śmietany. 

Zobacz także
Przepis na piernik dojrzewający 6 tygodni. Zróbcie go teraz żeby cieszyć się nim podczas Świąt

Piernik dojrzewający wyjdzie genialnie, jeżeli dopilnujecie tej 1 rzeczy. Chodzi o przechowywanie ciasta

Ten piernik Magda Gessler robi z przepisu swojej mamy. Jest klasyczny i prosty

Piernik Magdy Gessler z przepisu jej mamy. Tak prosty, że zrobicie go z zamkniętymi oczami

Przepis na piernik na śmietanie siostry Anastazji  

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany  
  • 1 szklanka miodu  
  • 1 kostka masła  
  • 1 szklanka cukru  
  • trzy jajka  
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • dwie łyżki lodowatej wody  
  • łyżka kakao 
  • przyprawa korzenna do piernika 

Polewa 

  • kilka łyżek śmietanki kremówki  
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady 

Sposób przygotowania: 

  1. Przesiejcie mąkę pszenną, kakao, sodę i przyprawę piernikową. Dzięki temu napowietrzycie składniki i uczynicie je lżejszymi. 
  2. Masło wyjmijcie z lodówki, a gdy zmięknie, utrzyjcie je z cukrem i żółtkami.   
  3. Do masła dodajcie miód, śmietanę, odrobinę wody i przesiane wcześniej suche składniki. 
  4. Ubijcie białka na sztywną pianę i połączcie je ze słodką masą z miodu, śmietany i mąki. 
  5. Wyłóżcie podłużną formę papierem do pieczenia ciasta. Przelejcie do niej płynny piernik i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. 
  6. W tym czasie zróbcie polewę. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę i dodajcie do niej śmietankę. 
  7. Gdy ciasto ostygnie, polejcie go polewą i posypcie rozkruszonymi orzechami. 
  8. Jeżeli chcecie jeszcze bardziej ulepszyć piernik, możecie również przełożyć go powidłami śliwkowymi. Gotowe! 
Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Trzeba go zrobić już teraz, żeby był na święta
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na świąteczny piernik. Zróbcie go teraz, by był gotowy na święta
Przymierzacie się do upieczenia świątecznego piernika? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Chcecie przygotować na święta piernik? Zróbcie go już dzisiaj. Mimo iż przygotowanie tego ciasta jest dosyć wymagające i pracochłonne, efekt smakowy jest wprost nie do opisania. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotowuje świąteczny piernik Ewa Wachowicz. Gwiazda polskich kulinariów zawsze dodaje do niego miód, kakao i dużą ilość bakalii. Przepis na świąteczny piernik Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest autorytetem w kwestii gotowania i do tego wciąż jedną z najpiękniejszych gotujących Polek. Zwyciężczyni tytułu III wicemiss świata w wyborach Miss World zna się na gotowaniu jak mało kto. Wachowicz nie tylko prowadzi własne programy kulinarne i występuje jako jurorka w popularnych show, ale też ma na swoim koncie aż osiem książek kucharskich z autorskimi przepisami. Ostatnio Ewa podzieliła się własnym przepisem na bożonarodzeniowy piernik. Jak go przygotowuje? Składniki: Masa piernikowa: dwie szklanki mąki szklanka cukru dwie łyżki miodu 250 g masła trzy jajka trzy łyżki kakao dwie łyżki przyprawy do piernika szczypta mielonych goździków półtorej łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka Bakalie: 100 g rodzynków 150 g suszonych śliwek 150 g suszonych moreli Przygotowanie: Masło rozpuśćcie w garnku pamiętając, by nie doprowadzić do jego zagotowania. Dodajcie cukier, kakao, przyprawę do piernika, mielone goździki. Wszystko razem wymieszajcie i zestawcie z ognia. Jajka zmiksujcie z mlekiem, a następnie dodajcie do masy. Mąkę przesiejcie razem z proszkiem do pieczenia, dosypcie do garnka, cały czas miksując - nie dopuśćcie do powstania grudek. Bakalie przełóżcie do oddzielnej miski, wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie. Następnie połączcie z...

Zupa z piernika gotowana na rosole z karpich łbów. Wigilijne danie, o którym jeszcze nie słyszeliście
Minioczka/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa z piernika gotowana na rosole z karpich łbów. Wigilijne danie, o którym dotąd nie słyszeliście
W książkach z przepisami w całej Polsce znajdują się receptury na dania, o jakich wam się nie śniło. Na przykład na Śląsku w święta robi się danie, które pierwotnie gotowano na wywarze z… łbów karpi. Dziś na szczęście można je przygotować w znacznie bardziej przystępnej wersji.

W każde święta w polskich domach podaje się desery, które kojarzą nam się tylko z Wigilią - na przykład kutię czy makiełki, czyli kluski z makiem. Ale czy słyszeliście już o moczce, czyli zupie z piernika? To zapomniane, ale pyszne danie na słodko wciąż przyrządza się na Śląsku.  Śląska zupa piernikowa, czyli moczka Moczka pochodzi ze Śląska, gdzie nazywana jest również bryją lub zupą piernikową. To specyficzny deser, którego bazę stanowi piernik (niektórzy uważają, że najlepszy jest piernik jeszcze z poprzednich świąt...). Kawałki ciasta należy namoczyć w ciemnym piwie do uzyskania jednolitej masy przypominającej budyń, a następnie wymieszać z bakaliami - różnymi rodzajami orzechów, suszonymi owocami oraz kompotem. Dodaje się do niej też cukier lub miód, jako że moczkę obecnie spożywa się głównie na słodko. Ale nie zawsze tak było - dawniej piernik maczano w wywarze z jarzyn lub… rosole z karpich łbów. Dzisiaj mało kto decyduje się na tak odważne eksperymenty i najczęściej piernik moczony jest w ciemnym piwie lub po prostu w wodzie.  Przepis na moczkę Składniki: kawałek piernika (ok. 300 g) 1 szklanka orzechów laskowych 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka suszonych śliwek pół szklanki migdałów pół szklanki suszonych moreli pół szklanki rodzynek pół litra kompotu z agrestu pół litra kompotu ze śliwek sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Pokrójcie piernik na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka i zalejcie ciepłą wodą, aż namoknie.  Sparzcie migdały, a następnie obierzcie je ze skórki (możecie kupić łuskane migdały, by przyśpieszyć przygotowania). Włóżcie...

piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne ciasto. Jej biszkopt toffi dosłownie rozpływa się w ustach.

Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie. Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji Składniki na biszkopt jasny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na masę budyniową: 3/4 l słodkiego mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao cukier do smaku Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń. Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń. Masę podzielcie na dwie części. Do jednej dodajcie kakao. Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego...