Do niektórych przekąsek wracamy ze szczególnym sentymentem. Wybrane potrawy sprawdzają się jako pyszne i uniwersalne dania, które smakują większości. Jedynym w takich dań jest znany wszystkim krokiet, panierowany zazwyczaj  w bułce tartej.

Czym tak naprawdę są krokiety?

Krokietem można nazwać rodzaj pasztecika lub zasmażanego naleśnika z farszem w postaci niewielkiej rolady. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Wigilijne znacznie różnią się od tych, które jada się na co dzień. Krokiety można bowiem nadziewać dosłownie wszystkim.

Zazwyczaj po rozsmarowaniu farszu naleśnik zawija się i układa w rodzaj koperty obtoczonej w jajku z mąką i tartej bułce, a następnie smaży się na patelni w oleju. Właśnie ten element sprawia nawet zaawansowanym kucharzom najwięcej trudności. Farsz do krokietów bywa problematyczny pod wieloma względami. 

Najpopularniejsze rodzaje farszu:

  • farsz z kapustą kiszoną i grzybami;

  • farsz mięsny – z gotowanego, a następnie zmielonego mięsa z dodatkami;

  • farsz mięsno-kapuściany – z posiekanej kiszonej kapusty z mielonym mięsem;

  • farsz mięsno-grzybowy – z pokrojonymi grzybami dodanymi do zmielonego mięsa;

  • mieszany – z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką;

  • jednorodny/wegetariański– np. z drobno posiekanym jajkiem.

Krokiety osobno lub z czerwonym barszczem

Krokiety można jeść jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do zdrowego, czerwonego barszczu. Jakkolwiek byście ich nie uwielbiali, warto zapoznać się z techniką na ich składanie, jeśli wolicie - zwijanie. Dzięki kilku prostym trikom wasze krokiety nie będą się rozpadać ani rwać ciasta, w które je skręcacie. W końcu krokiet, z którego wysypuje się z każdej strony farsz, to mało apetyczny widok. 

Zobacz także:

Jak zawijać krokiety? 

Pięknie zwinięte i nieporwane krokiety? Brzmi jak marzenie ściętej głowy. Zamiast przejmowania się, warto poznać dziecinny sposób na ich zwijanie. Te pyszne, domowe rarytasy można podawać na obiad jak i kolację. Dzięki kilku prostym trikom, każdy z nich będzie się doskonale prezentował na waszych talerzach.

Sposób zwijania krokietów rozłożony na etapy:

  1. Naleśnik rozkładacie płasko na talerzu.

  2. Nakładacie łyżką do środka gotowy farsz, z ilością którego nie należy przesadzać.

  3. Kolejno farsz dokładnie rozsmarowujecie po całym naleśniku.

  4. Następnie łapiecie w palce dwa brzegi, z lewej oraz z prawej strony i zaginacie je do środka.

  5. Zwijacie krokieta od swojej strony, cały czas uciskając farsz, aby rulon mógł się ściślej rolować.

  6. Pamiętajcie o ścisłym zakończeniu zawijania. Dzięki temu żaden farsz nie wydostanie się na zewnątrz. Voilà!