Krokiety
gotujmy.pl/Marta1986
Newsy

Prosty i sprawdzony trik na szczelne zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypadnie

Jeśli lubicie krokiety wiecie, że najtrudniejsze w procesie ich przygotowywania jest zwijanie farszu. Podzielenie działania na etapy pozwoli wam zaoszczędzić czas i nerwy.

Do niektórych przekąsek wracamy ze szczególnym sentymentem. Wybrane potrawy sprawdzają się jako pyszne i uniwersalne dania, które smakują większości. Jedynym w takich dań jest znany wszystkim krokiet, panierowany zazwyczaj  w bułce tartej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym tak naprawdę są krokiety?

Krokietem można nazwać rodzaj pasztecika lub zasmażanego naleśnika z farszem w postaci niewielkiej rolady. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Wigilijne znacznie różnią się od tych, które jada się na co dzień. Krokiety można bowiem nadziewać dosłownie wszystkim.

Zazwyczaj po rozsmarowaniu farszu naleśnik zawija się i układa w rodzaj koperty obtoczonej w jajku z mąką i tartej bułce, a następnie smaży się na patelni w oleju. Właśnie ten element sprawia nawet zaawansowanym kucharzom najwięcej trudności. Farsz do krokietów bywa problematyczny pod wieloma względami. 

Najpopularniejsze rodzaje farszu:

  • farsz z kapustą kiszoną i grzybami;

  • farsz mięsny – z gotowanego, a następnie zmielonego mięsa z dodatkami;

  • farsz mięsno-kapuściany – z posiekanej kiszonej kapusty z mielonym mięsem;

  • farsz mięsno-grzybowy – z pokrojonymi grzybami dodanymi do zmielonego mięsa;

  • mieszany – z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką;

  • jednorodny/wegetariański– np. z drobno posiekanym jajkiem.

Krokiety osobno lub z czerwonym barszczem

Krokiety można jeść jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do zdrowego, czerwonego barszczu. Jakkolwiek byście ich nie uwielbiali, warto zapoznać się z techniką na ich składanie, jeśli wolicie - zwijanie. Dzięki kilku prostym trikom wasze krokiety nie będą się rozpadać ani rwać ciasta, w które je skręcacie. W końcu krokiet, z którego wysypuje się z każdej strony farsz, to mało apetyczny widok. 

Jak zawijać krokiety? 

Pięknie zwinięte i nieporwane krokiety? Brzmi jak marzenie ściętej głowy. Zamiast przejmowania się, warto poznać dziecinny sposób na ich zwijanie. Te pyszne, domowe rarytasy można podawać na obiad jak i kolację. Dzięki kilku prostym trikom, każdy z nich będzie się doskonale prezentował na waszych talerzach.

Sposób zwijania krokietów rozłożony na etapy:

  1. Naleśnik rozkładacie płasko na talerzu.

  2. Nakładacie łyżką do środka gotowy farsz, z ilością którego nie należy przesadzać.

  3. Kolejno farsz dokładnie rozsmarowujecie po całym naleśniku.

  4. Następnie łapiecie w palce dwa brzegi, z lewej oraz z prawej strony i zaginacie je do środka.

  5. Zwijacie krokieta od swojej strony, cały czas uciskając farsz, aby rulon mógł się ściślej rolować.

  6. Pamiętajcie o ścisłym zakończeniu zawijania. Dzięki temu żaden farsz nie wydostanie się na zewnątrz. Voilà!

 

Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne!
Adobe Stock
Przepisy
Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Z takim farszem wyjdą przepyszne
Krokiety, inaczej zasmażane naleśniki, z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy mogą was czymś zaskoczyć?

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą i mięsem , podawane  z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako przekąska.  Krokiety w panierce Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy , czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Przepis na krokiety z ziemniakami i żółtym serem Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy też na pewno nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów: Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym...

krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

Świąteczne krokiety z kapustą i pieczarkami
Gotyjmy.pl/AldiNonia
Newsy
Świąteczne krokiety jak u mamy. Dzięki temu dodatkowi farsz nie będzie suchy
Jeśli jesteście na bieżąco z tradycją, wiecie, że Wigilia bez krokietów się nie liczy. Ta pozornie łatwa potrawa kryje kilka tajemnic, których poznanie zagwarantuje wyjątkowy smak i radość bliskich przy świątecznym stole.

Do dań wigilijnych zaliczamy m.in. barszcz czerwony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy makowiec. Tradycję uzupełnia także lubiany przez Polaków krokiet. Pasuje do barszczu wigilijnego, choć równie smacznie wypada jako samodzielnie danie. Sekret świątecznych krokietów Krokiety na świąteczny stół różnią się od tych przyrządzanych na co dzień nie tylko nadzieniem. Podczas tej postnej kolacji szczególne powodzeniem cieszy się kapusta, grzyby i pieczarki. I właśnie dlatego nadziewamy nimi uwielbiane przez całą rodzinę krokiety. Staramy się również, by nadzienie nie było za suche. Wystarczy zastosować jeden eksperymentalny trik, którego smak doskonale wkomponowuje się w smaki Wigilii. Dzięki jednemu produktowi krokiety na Boże Narodzenie będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i soczystą, treściwą konsystencją. Chodzi o dodanie do farszu kolorowej papryki . Papryka w codziennej diecie Jeżeli używacie papryki na co dzień, macie szczęście.  Papryka to warzywo, które np. wzmacnia siły witalne i działa na poprawę libido . Można ją uznać za oryginalny, spożywczy afrodyzjak. Ma mało kalorii, więc przyda się wszystkim, którzy wśród postanowień noworocznych mają utratę zbędnych kilogramów. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi cenne źródło witaminy C, czterokrotnie większe niż popularna cytryna. Znajdziemy w niej również A i E, mające właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces starzenia się organizmu. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Krokiety z kapustą, pieczarkami i papryką Zazwyczaj wigilijne krokiety nadziewamy kapustą  i grzybami (lub pieczarkami). Połączenie tego tradycyjnego zestawu z papryką da świetny efekt, który sprawdzi się nie tylko w czasie Bożego Narodzenia, ale i w dni powszednie....

Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety
Flickr
Newsy
Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety
Nie chcecie marnować jedzenia? Jajka, które zostaną wam po Wielkanocy można łatwo wykorzystać do przygotowania różnych smacznych potraw – na przykład krokietów! Sprawdźcie ten przepis.

Zdarzy się, że na Wielkanoc kupicie za dużo jajek. By się nie zmarnowały, warto je wykorzystać do zrobienia smacznych dań! Jednym z nich są klasyczne kotlety faszerowane jajkami i szczypiorkiem. Poniżej podajemy wam prosty przepis na tę potrawę oraz kilka innych pomysłów na wykorzystanie wielkanocnych jajek. Przepis na krokiety z jajkiem Do przygotowania smacznych krokietów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 12 naleśników 14 jaj Pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Usmażcie 10 zwyczajnych naleśników. Nie dodawajcie do nich za dużo cukru, a najlepiej w ogóle – mają w końcu posłużyć do zrobienia wytrawnych krokietów. Następnie rozgniećcie widelcem 12 ugotowanych na twardo jajek. Poszatkujcie drobno szczypiorek i dodajcie do jajek. Doprawcie dwiema łyżkami majonezu, solą i sporą ilością pieprzu. Wymieszajcie. 2 surowe jajka wbijcie do głębokiego talerza i roztrzepcie widelcem. Teraz na każdy z usmażonych naleśników nałóżcie czubatą łyżkę farszu. Zwińcie boki ciasno na krokiety. Miejsce zlepienia naleśnika posmarujcie jajkiem, a następnie posmarujcie całego krokieta. Tak przygotowane krokiety obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju i rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, zacznijcie smażyć krokiety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony tak, by miały złoty kolor. I gotowe! Takie krokiety smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wam się podoba taki sposób wykorzystania wielkanocnych jajek? Inne sposoby na jajka wielkanocne Krokiety z jajkami to tylko jedna z potraw, do których wykorzystacie jajka! Świetnie sprawdzą się do przyrządzenia klasycznej pasty rybnej z...