Krokiety
gotujmy.pl/Marta1986
Newsy

Prosty i sprawdzony trik na szczelne zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypadnie

Jeśli lubicie krokiety wiecie, że najtrudniejsze w procesie ich przygotowywania jest zwijanie farszu. Podzielenie działania na etapy pozwoli wam zaoszczędzić czas i nerwy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Do niektórych przekąsek wracamy ze szczególnym sentymentem. Wybrane potrawy sprawdzają się jako pyszne i uniwersalne dania, które smakują większości. Jedynym w takich dań jest znany wszystkim krokiet, panierowany zazwyczaj  w bułce tartej.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czym tak naprawdę są krokiety?

Krokietem można nazwać rodzaj pasztecika lub zasmażanego naleśnika z farszem w postaci niewielkiej rolady. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Wigilijne znacznie różnią się od tych, które jada się na co dzień. Krokiety można bowiem nadziewać dosłownie wszystkim.

Zazwyczaj po rozsmarowaniu farszu naleśnik zawija się i układa w rodzaj koperty obtoczonej w jajku z mąką i tartej bułce, a następnie smaży się na patelni w oleju. Właśnie ten element sprawia nawet zaawansowanym kucharzom najwięcej trudności. Farsz do krokietów bywa problematyczny pod wieloma względami. 

Najpopularniejsze rodzaje farszu:

  • farsz z kapustą kiszoną i grzybami;

  • farsz mięsny – z gotowanego, a następnie zmielonego mięsa z dodatkami;

  • farsz mięsno-kapuściany – z posiekanej kiszonej kapusty z mielonym mięsem;

  • farsz mięsno-grzybowy – z pokrojonymi grzybami dodanymi do zmielonego mięsa;

  • mieszany – z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką;

  • jednorodny/wegetariański– np. z drobno posiekanym jajkiem.

Krokiety osobno lub z czerwonym barszczem

Krokiety można jeść jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do zdrowego, czerwonego barszczu. Jakkolwiek byście ich nie uwielbiali, warto zapoznać się z techniką na ich składanie, jeśli wolicie - zwijanie. Dzięki kilku prostym trikom wasze krokiety nie będą się rozpadać ani rwać ciasta, w które je skręcacie. W końcu krokiet, z którego wysypuje się z każdej strony farsz, to mało apetyczny widok. 

Jak zawijać krokiety? 

Pięknie zwinięte i nieporwane krokiety? Brzmi jak marzenie ściętej głowy. Zamiast przejmowania się, warto poznać dziecinny sposób na ich zwijanie. Te pyszne, domowe rarytasy można podawać na obiad jak i kolację. Dzięki kilku prostym trikom, każdy z nich będzie się doskonale prezentował na waszych talerzach.

Sposób zwijania krokietów rozłożony na etapy:

  1. Naleśnik rozkładacie płasko na talerzu.

  2. Nakładacie łyżką do środka gotowy farsz, z ilością którego nie należy przesadzać.

  3. Kolejno farsz dokładnie rozsmarowujecie po całym naleśniku.

  4. Następnie łapiecie w palce dwa brzegi, z lewej oraz z prawej strony i zaginacie je do środka.

  5. Zwijacie krokieta od swojej strony, cały czas uciskając farsz, aby rulon mógł się ściślej rolować.

  6. Pamiętajcie o ścisłym zakończeniu zawijania. Dzięki temu żaden farsz nie wydostanie się na zewnątrz. Voilà!

 

Komentarze
karp w occie przepis
AdobeStock
Newsy Został wam karp? Zróbcie z niego sylwestrową przekąskę. Wystarczy ocet
Jeśli zostały wam jeszcze filety z karpia po Wigilii, nie wyrzucajcie ich! Z pomocą octu można z nich zrobić smaczną przekąskę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Lubicie karpia? Jeśli jeszcze się wam nie przejadł po świętach Bożego Narodzenia, to możecie go z powodzeniem wykorzystać na Sylwestra! Na przyjęciu noworocznym obowiązkowo muszą znaleźć się sycące i kaloryczne przekąski, dzięki czemu w dobrej formie wytrwacie do rana i nie upijecie się zbyt szybko alkoholem. Niezależnie od tego czy będziecie pić drinki, czy nie, to warto przyrządzić coś smacznego na sylwestrową imprezę, żeby nikt nie bawił się głodny! Przepis na karpia w occie Niezłym sposobem na przyrządzenie karpia, który został wam po świętach jest przygotowanie go w occie! Tak zrobiony karp jest bardzo smaczny, a do tego można go dość długo przechowywać w lodówce. Miłośnikom tej ryby na pewno bardzo posmakuje! By przygotować tę smaczną przekąskę będziecie potrzebowali poniższych składników: Kilka kawałków usmażonego lub upieczonego karpia 600 ml wody 400 ml octu 2 cebule 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 7 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych Przygotowanie Do garnka wlejcie wodę i ocet. Dodajcie cukier, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i dwie całe, umyte cebule. Całość wymieszajcie i zagotujcie. Kawałki karpia ułóżcie w czystych, wyparzonych słoikach. Zalejcie je gorącą zalewą, zakręćcie słoiki i obróćcie do góry dnem. Odstawcie słoiki do ostudzenia. I gotowe! Tak przygotowane karpie w occie można trzymać w lodówce przez kilka tygodni.   Zalewa octowa nada się do zamarynowania praktycznie każdego zalegającego wam mięsa. Pasuje do smażonego karpia, a także do pulpetów czy filetów z kurczaka. Przyrządzone w ten sposób jedzenie może być przechowywane dość długo, dlatego to dobry sposób na poświąteczne resztki!

Przeczytaj