Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny.

Sernik na jogurcie

Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego!

Przepis na sernik z jogurtu

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:

Zobacz także:

  • 620 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 120 g margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 200 g czereśni namoczonych w rumie

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu.
  2. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. 
  3. Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy. 
  4. Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie.
  5. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę. 
  6. Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut.
  7. Upieczony biszkopt odstawcie do ostudzenia. Następnie wyjmijcie go, zdejmijcie papier do pieczenia i z powrotem włóżcie do tortownicy.
  8. Gdy biszkopt jest gotowy przygotujcie masę jogurtową.
  9. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijcie białka na sztywną pianę, a później stopniowo dodawajcie cukier. Miksujcie do uzyskania błyszczącej piany.
  10. Stale mieszając do białek z cukrem, dodawajcie po jednym żółtku.
  11. Masło roztopcie i odstawcie do ostudzenia.
  12. Cytrynę sparzcie, osuszcie i zetrzyjcie z niej skórkę.
  13. Do większej miski przełóżcie jogurt grecki. Dodajcie do niego cukier waniliowy, proszek budyniu śmietankowego oraz startą skórkę cytryny. Całość dokładnie wymieszajcie.
  14. Do masy jogurtowej stale mieszając powoli wlewajcie ostudzone masło.
  15. Na koniec do jogurtu dodajcie masę jajeczną. Całość wymieszajcie do połączenia składników.
  16. Na biszkopcie w tortownicy rozłóżcie równomiernie czereśnie w rumie. Zalejcie je ostrożnie przygotowaną masą jogurtową, a wierzch posypcie wiórkami kokosowymi.
  17. Tak przygotowany sernik wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie go przez około 45 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl