sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy

Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach

Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sernik na jogurcie

Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego!

Przepis na sernik z jogurtu

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:

  • 620 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 120 g margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 200 g czereśni namoczonych w rumie

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu.
  2. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. 
  3. Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy. 
  4. Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie.
  5. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę. 
  6. Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut.
  7. Upieczony biszkopt odstawcie do ostudzenia. Następnie wyjmijcie go, zdejmijcie papier do pieczenia i z powrotem włóżcie do tortownicy.
  8. Gdy biszkopt jest gotowy przygotujcie masę jogurtową.
  9. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijcie białka na sztywną pianę, a później stopniowo dodawajcie cukier. Miksujcie do uzyskania błyszczącej piany.
  10. Stale mieszając do białek z cukrem, dodawajcie po jednym żółtku.
  11. Masło roztopcie i odstawcie do ostudzenia.
  12. Cytrynę sparzcie, osuszcie i zetrzyjcie z niej skórkę.
  13. Do większej miski przełóżcie jogurt grecki. Dodajcie do niego cukier waniliowy, proszek budyniu śmietankowego oraz startą skórkę cytryny. Całość dokładnie wymieszajcie.
  14. Do masy jogurtowej stale mieszając powoli wlewajcie ostudzone masło.
  15. Na koniec do jogurtu dodajcie masę jajeczną. Całość wymieszajcie do połączenia składników.
  16. Na biszkopcie w tortownicy rozłóżcie równomiernie czereśnie w rumie. Zalejcie je ostrożnie przygotowaną masą jogurtową, a wierzch posypcie wiórkami kokosowymi.
  17. Tak przygotowany sernik wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczcie go przez około 45 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Opadający i niezbyt apetycznie wyglądający sernik to zmora wielu gospodyń domowych. Aby wypiek za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jedno warzywo. Jest zupełnie niewyczuwalne w smaku, a bliscy będą zachwyceni jakością ciasta. Koniecznie przetestujcie ten patent!

Bezkonkurencyjnie królem wypieków na stole jest sernik. To idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie się sprawdza jako słodki dodatek do niedzielnej kawy bądź jako deser na większe uroczystości czy święta. Wiele gospodyń ma problem z opadającym, niezbyt smacznym sernikiem. Aby za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jeden sekretny składnik. Sernik z ziemniakami Choć wiele osób może się dosyć mocno zdziwić to jednak idealnym dodatkiem do sernika są ziemniaki. To warzywo sprawia, iż po upieczeniu ciasto jest idealnie wyrośnięte oraz puszyste. Wypiek również nie opada po wyciągnięciu z piekarnika, a idealnie prezentuje się na stole. Uprzedzając wątpliwości, smak ziemniaków nie jest wyczuwalny w serniku. Natomiast warzywo idealnie podkreśla wyjątkowość danego ciasta. Przepis na puszysty sernik z ziemniakami Składniki: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego 300 g ziemniaków 100 g masła 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej ekstrakt pomarańczowy ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz ugotujcie. Miękkie warzywa odcedźcie z nadmiaru wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Gdy ziemniaki będą zimne, przeciśnijcie je przez praskę. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Do większej miski przełóżcie masło wraz z cukrem. Miksujcie je za pomocą miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy maślanej. Stale miksując, do miski dodawajcie po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodawajcie do niej po jednej łyżce zmielonego twarogu, przeciśniętych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz ekstraktu pomarańczowego. Odłożone białka jaj ubijcie...

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Doskonały biszkopt, który nigdy nie opada. Idealny jako baza do tortów np. na urodziny albo komunię.

Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, które nie zawsze wychodzi mniej doświadczonym paniom domu. Często opada, kruszy się albo nie chce wyrosnąć. Z poniższego przepisu biszkopt rzucany zawsze się udaje. Podzieliła się nim z nami Konczi, użytkowniczka portalu gotujmy.pl. Według niej jest banalnie prosty w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj Składniki 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 niepełna szklanka mąki poznańskiej 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Przygotowanie Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stale miksując, dodawajcie do białek małymi partiami cukier, aż piana stanie się błyszcząca. Dodawajcie stopniowo po jednym żółtku. Do masy przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. To sprawi, że ciasto będzie puszyste i napowietrzone. Zmiksujcie dokładnie, aż do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Formę wstawcie do zimnego piekarnika i ustawcie go na 180 stopni (grzanie góra dół). Pieczcie do suchego patyczka przez około 30-40 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Jeśli ciasto brązowieje za szybko, możecie przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyjmijcie z piekarnika i z wysokości około 30 centymetrów rzućcie blachę na blat lub podłogę. Zróbcie to dwukrotnie. Otwórzcie obręcz formy, wyjmijcie ciasto i odstawcie je na kratkę do góry nogami. Pokrójcie biszkopt dopiero po kilku godzinach – nie będzie się kruszył. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...

biszkopt
Adobe Stock
Newsy
Biszkopt znowu opadł po wyciąnięciu z piekarnika? Wystarczy jedna rzecz i zapobieniecie wpadce
Torty czy ciasta z kremem to wyjątkowe słodkości, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć. Kluczową kwestią jest idealny biszkopt. Poznajcie patent na zawsze udane ciasto!

Biszkopt to baza do wielu słodkości. Jest punktem obowiązkowym udanego tortu bądź innego ciasta z kremem. Dzięki odpowiedniemu wypiekowi będzie idealnie delikatny, puszysty, a przede wszystkim nie powinien opadać. Niestety ta ostatnia kwestia jest zmorą większości gospodyń domowych.  Przyrządzenie biszkoptu Do przygotowania idealnego ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, czyli mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia i czasem także mąki ziemniaczanej. Taki zestaw idealnie sprawdzi się jako podstawa do każdego rodzaju wypieku. Odpowiednie przyrządzenie masy to połowa sukcesu, druga to dobre wypieczenie, aby biszkopt wraz z wyjęciem z piekarnika nie opadł. Trik na idealny biszkopt Aby biszkopt pozostał idealny po upieczeniu i nie opadał wystarczy zastosować jeden trik. Kiedy się upiecze, nie wyciągajcie go od razu z piekarnika. Wyłączcie temperaturę, uchylcie delikatnie drzwiczki, a samemu ciastu dajcie chwilę odpocząć. Dzięki temu biszkopt po wyjęciu z piekarnika nigdy więcej nie opadnie. Od teraz każdy wypiek będzie cieszyć się powodzeniem, a wy nie zaliczycie wpadki.  Przepis na idealny biszkopt Składniki: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą. Jajka rozdzielcie. Do większej miski przełóżcie białka, które ubijcie na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich po jednej łyżce cukru, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Stale miksując dodawajcie do niej po kolei po jednym żółtku. Całość ubijajcie przez 5 minut. Do oddzielnej miski...

domowy ciasto sekacz
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Z tego przepisu zrobicie pyszny domowy sękacz. Doskonały do kawy i herbaty
Sękacz to tradycyjny wypiek, przygotowywany głównie na większe uroczystości jak wesela czy chrzciny. Pyszny smak ciasta nie pozwala się nikomu oprzeć, jednak jego przygotowanie wymaga odpowiednią ilość czasu. Z tego przepisu wykonacie domowy i szybki sękacz, który nie odbiega smakiem od oryginału!

Sękacz to wyjątkowe ciasto, które wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale przede wszystkim formą. Przypomina ono pień drzewa z sękami. Przygotowanie tego wypieku jest dość pracochłonne. Jednak jego prostsza, domowa wersja jest równie smaczna, a zdecydowanie krótsza. Z czego się robi tradycyjny sękacz? To wypiek z ciasta biszkoptowego, który przygotowuje się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie walca. Wałek polewa się co jakiś czas świeżą porcją ciasta. Po przekrojeniu słodkości widać ciemniejsze i jaśniejsze warstwy. Przypominają one w przekroju pień drzewa. Spływający nadmiar ciasta podczas pieczenia tworzy charakterystyczne sople. Gotowy sękacz może być przyozdobiony czekoladą bądź lukrem. W Polsce jest znany głównie na Kaszubach i Podlasiu. Przygotowuje się go głównie na różnego rodzaju uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy komunie. Przepis na szybki, domowy sękacz Składniki: ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kostki masła ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy do smaku Przygotowanie:  Mąkę krupczatkę oraz ziemniaczaną przesiejcie do miski, dodajcie do nich łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie z pomocą miksera na sztywną pianę.  Masło przełóżcie do miski i dodajcie cukier. Całość utrzyjcie na gęstą, puszystą masę. Wówczas dodawajcie do niej po jednym żółtku oraz aromat waniliowy stale mieszając mikserem. Gdy masło połączy się z żółtkami, cukrem to następnie porcjami dodawajcie sypkie składniki. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć. Na koniec do masy dodajcie ubite na sztywną pianę...