Przetwory w zalewie octowej i kiszonki nie są zarezerwowane wyłącznie dla kuchni polskiej. Niemiecka tradycyjna kuchnia stoi kiszoną kapustą, w krajach byłego Związku Radzieckiego chętnie zalewa się octem nawet pomidory, a w dalekiej Korei nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku kimchi.

Metoda kiszenia kapusty kiszonej kimchi opiera się na użyciu specjalnie dobranej suszonej papryki. Ta właśnie ostra kiszonka z dalekiej Azji, podobnie zresztą jak jej dalecy kuzyni, ma swoje korzenie w tradycji kulinarnej naszych przodków.

Skąd wzięła się moda na kiszonki?

Zakwaszanie warzyw w occie lub kiszenie, czyli celowe doprowadzenie do fermentacji mlekowej ogórków, kapusty, czy nawet kalafiora albo cukinii, stało się popularne z dwóch głównych powodów. Po pierwsze była to sprytna metoda konserwacji żywności. Po drugie – tak zakonserwowana żywność dostarczała ludziom witamin i wartości odżywczych także poza sezonem owocowo-warzywnym.

Dzisiaj warzywa kisi się już raczej dla smaku. Właśnie dla zadowolenia kubków smakowych warto kombinować i eksperymentować z kiszeniem na przykład w koreańskim stylu. Dzisiaj przedstawimy wam łatwy przepis na ogórki w zalewie w koreańskim stylu. Nie będziecie potrzebowali do nich żadnych wymyślnych składników. Do dzieła!

Zobacz także:

Przepis na ogórki w zalewie z papryką po koreańsku

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg ogórków, najlepiej dość grubych (chodzi o uzyskanie sporych rozmiarów plasterków)
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyjcie, pokrójcie w plasterki.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę.
  3. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę.
  4. Wrzućcie wszystko do miski, zasypcie solą.
  5. Poczekajcie przez 10 min, aż ogórki puszczą nieco wody.
  6. Zróbcie zalewę z pozostałych składników i z ok. 400 ml przegotowanej wody.
  7. Odciśnijcie ogórki z wody, zalejcie przygotowaną zalewą w słoiku.
  8. Ogórki będą gotowe do spożycia po 1-2 dniach pobytu w słoiku.
  9. Smacznego!
  10. Gotowe ogórki przechowujcie w lodówce.

Źródło: Słodkosłonepoeamty/Instagram