Prosty i nieskomplikowany przepis na kiszone ogórki po koreańsku à la kimchi. A za to ile smaku!
Adobe Stock
Newsy

Prosty i nieskomplikowany przepis na ogórki w zalewie po koreańsku à la kimchi. A za to ile smaku!

Lubicie przetwory w zalewie i nietypowe smaki? Wypróbujcie tego przepisu na ogórki w zalewie z dodatkiem papryki ostrej w proszku. Smak prawie jak z Korei!

Przetwory w zalewie octowej i kiszonki nie są zarezerwowane wyłącznie dla kuchni polskiej. Niemiecka tradycyjna kuchnia stoi kiszoną kapustą, w krajach byłego Związku Radzieckiego chętnie zalewa się octem nawet pomidory, a w dalekiej Korei nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku kimchi.

Metoda kiszenia kapusty kiszonej kimchi opiera się na użyciu specjalnie dobranej suszonej papryki. Ta właśnie ostra kiszonka z dalekiej Azji, podobnie zresztą jak jej dalecy kuzyni, ma swoje korzenie w tradycji kulinarnej naszych przodków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd wzięła się moda na kiszonki?

Zakwaszanie warzyw w occie lub kiszenie, czyli celowe doprowadzenie do fermentacji mlekowej ogórków, kapusty, czy nawet kalafiora albo cukinii, stało się popularne z dwóch głównych powodów. Po pierwsze była to sprytna metoda konserwacji żywności. Po drugie – tak zakonserwowana żywność dostarczała ludziom witamin i wartości odżywczych także poza sezonem owocowo-warzywnym.

Dzisiaj warzywa kisi się już raczej dla smaku. Właśnie dla zadowolenia kubków smakowych warto kombinować i eksperymentować z kiszeniem na przykład w koreańskim stylu. Dzisiaj przedstawimy wam łatwy przepis na ogórki w zalewie w koreańskim stylu. Nie będziecie potrzebowali do nich żadnych wymyślnych składników. Do dzieła!

Przepis na ogórki w zalewie z papryką po koreańsku

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg ogórków, najlepiej dość grubych (chodzi o uzyskanie sporych rozmiarów plasterków)
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
Zobacz także
Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Ogórki małosolne to samo zdrowie. Ale czy są zdrowsze od zwykłych „kiszonych”?

Kapusta na męskie problemy

Wspaniałe właściwości kiszonej kapusty. Może pomóc na wstydliwy problem 2,5 mln Polaków

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyjcie, pokrójcie w plasterki.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę.
  3. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę.
  4. Wrzućcie wszystko do miski, zasypcie solą.
  5. Poczekajcie przez 10 min, aż ogórki puszczą nieco wody.
  6. Zróbcie zalewę z pozostałych składników i z ok. 400 ml przegotowanej wody.
  7. Odciśnijcie ogórki z wody, zalejcie przygotowaną zalewą w słoiku.
  8. Ogórki będą gotowe do spożycia po 1-2 dniach pobytu w słoiku.
  9. Smacznego!
  10. Gotowe ogórki przechowujcie w lodówce.

Źródło: Słodkosłonepoeamty/Instagram

Kimchi
Wikipedia commons
Newsy
Jest lepsza od ogórków kiszonych i kapusty. Banalnie prosta w wykonaniu kiszonka. Podajemy przepis
Polacy uwielbiają kiszonki i przetwory zimowe. Niektóre gospodynie eksperymentują na przykład z ogórkami w zalewie na ostro. A czy słyszeliście o kimchi?

Nie tylko nad Wisłą jada się kiszone warzywa. Tego typu specjały przygotowuje się nawet w dalekiej Azji! Dzisiaj przedstawimy wam nieco bliżej kimchi. Co to takiego? Kimchi to absolutna podstawa koreańskiej kuchni. Dosłownie oznacza po prostu sfermentowane warzywa. Jednak kimchi to także różnego rodzaju kiszonki. Do przygotowania tego koreańskiego przysmaku wykorzystuje się różne warzywa. Tradycyjnie była to rzepa, a także ogórki czy kapusta pekińska. I to właśnie tę ostatnią polecamy wam do przygotowania w koreański sposób. Podróż do Seulu Nieodłącznym elementem azjatyckiej kiszonki jest ostra papryka. Oczywiście sami ostatecznie zdecydujemy, jak ostra będzie nasza kapusta, jednak bez niej nie osiągniemy tradycyjnego smaku z okolic dalekiego Seulu. W obiegu funkcjonuje cała masa różnych przepisów na kimchi. Do wielu z nich potrzeba będzie trudnych do zdobycia składników, takich jak sos rybny. By kimchi smakowało dokładnie tak jak w egzotycznym, koreańskim barze, potrzebny będzie przynajmniej jeden z tych dodatków, a więc mąka ryżowa. Znajdziecie ją w dobrych sklepach. A teraz czas na przepis na łatwe kimchi z kapusty pekińskiej: Składniki: 0,5 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka mąki ryżowej Pół łyżki cukru 2 łyżki soli Mała cebulka (opcjonalnie szczypiorek) Ząbek czosnku 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Pół małej marchewki Przygotowanie: Kapustę kroimy na dość małe kawałki. Marchewkę kroimy zaś na bardzo cienkie paski. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebule kroimy w kostkę. Czas na przygotowanie pasty kimchi. Gotujemy 200 ml wody z mąką ryżową i cukrem. Po powstaniu gęstego kleiku, odstawiamy do ostudzenia. Pokrojoną kapustę zalewamy w...

Śledź w kimchi
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.  Śledzie w kuchni Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby. Kimchi – co to jest i jak zrobić? Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu. Składniki na kimchi Kapusta pekińska Rzepa Łyżka cukru Łyżka soli Łyżka tartego imbiru 4 ząbki czosnku Szczypiorek 2 małe marchewki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Łyżka papryki chili Przygotowanie kimchi Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...

Na punkcie tej kiszonej kapusty oszalał cały świat. Lepsza niż polska?
Pixabay
Newsy
Kimchi - koreańska kapusta kiszona, którą zajada się cały świat [PRZEPIS]
Kimchi smakuje jak kiszona kapusta, ale przez dodatki ma o wiele głębszy smak. Jest trochę ostra, słodka, ale jednak przeważająco kwaśna. Spróbujcie zrobić tę koreańską kapustę kiszoną z tego przepisu. Być może wy też zakochacie się w smaku kimchi.

W Korei kimchi jest elementem praktycznie każdego posiłku. Podaje się je jako przystawkę, ale też dodatek do dania głównego lub przygotowuje w postaci zupy lub z dodatkiem ryżu jada jako danie główne samo w sobie. Ta potrawa staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Sposób przygotowywania kimchi został nawet wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimchi robi się całkiem prosto. Wystarczy kilka składników bazowych i odpowiednie przyprawy. Wszystkie są dostępne w Polsce. Jeśli znudziły się wam więc trochę tradycyjne kiszonki, może dacie szanse tej kiszonej kapuście po koreańsku. Przepis na kimchi Zróbcie kimchi z tego przepisu. Składniki dostaniecie w każdym większym supermarkecie. Składniki na kimchi 1 kapusta np. kapusta pekińska Kalarepa Łyżka cukru Łyżka soli 6 cm tartego imbiru 3 ząbki czosnku 1 szczypiorek Duża marchew 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego Łyżka płatków chili, pasty chili lub chili w proszku Przygotowanie kimchi Kapustę pekińską i kalarepę posikajcie na kawałki jednakowej wielkości. Zasypcie je solą i cukrem oraz odstawcie na kilka godzin. Przyciśnijcie je dużym słoikiem lub innym ciężkim przedmiotem i odstawcie na noc do lodówki. Odcedźcie wydzieloną się przez noc wodę. Zetrzyjcie czosnek, imbir i posiekajcie drobno szczypiorek. Marchewkę zetrzyjcie na tarce lub zróbcie z niej bardzo cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Wymieszajcie sos rybny, sos sojowy, chili i dodatkową łyżeczką cukru. Dodajcie 2 łyżki wody i mieszajcie do rozpuszczenia się składników. Wymieszajcie kalarepę z kapustą, sosem i dodatkami. Odstawcie na noc. Możecie je jeść od razu, ale zaleca się poczekanie przynajmniej kilku dni. Kiszonki i produkty fermentowane jada się w...

Nie tylko ogórki i kapusta. Ukisić można nawet szparagi. Są przepyszne! SEO: Przepis na kiszone szparagi. Pyszna przekąska
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Przepis na kiszone szparagi. Pyszna przekąska
Na koniec sezonu szparagowego zróbcie kiszone szparagi. Kiszenie świetnie wydobywa ich chrupkość. Wiemy jak ukisić szparagi.

Kiszenie to jedna z lepszych metod konserwacji żywności. Produkty kiszone są smaczne, lekkie, a na dodatek zdrowe. Wszyscy znają kiszona kapustę lub kiszone ogórki oraz ich młode, lekkie wersje: ogórki małosolne i małosolną kapustę . Oprócz tego można kisić też cytryny, marchewki, a nawet kalafiory. My przygotowaliśmy dziś dla was przepis na kiszone szparagi. Na całym świecie przygotowuje się potrawy kiszone. U nas królują oczywiście kiszone ogórki. Bardzo popularną potrawą na całym świecie jest wywodzące się z Korei Kimchi . Wiele osób chwali też fermentowaną herbatę: kombuchę . Kiszone szparagi – jak zrobić? Kiszone szparagi robi się bardzo podobnie, co kiszone ogórki i inne kiszonki. Dodatki mają tylko wzmacniać smak szparagów, a nie go dominować. Ukisić można białe lub zielone szparagi. Pokażemy wam przepis na kiszone szparagi po wielkopolsku. Składniki na kiszone szparagi 600 g białych szparagów Ok. 10 cm korzenia chrzanu + liście chrzanu Pół pęczka koperku Kilka liści czarnej porzeczki Kilka liście dębu 750 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie kiszonych szparagów Szparagi dokładnie umyjcie i obierzcie. Ułóżcie je pionowo w słoiku o pojemności ok. 1 litra. Ściskajcie szparagi tak, żeby wszystkie zmieściły się koło siebie. Pomiędzy szparagi wciśniecie kawałki pokrojonego korzenia chrzanu. Dodajcie liście porzeczki, chrzanu i liście dębu. Możecie pominąć niektóre z nich, jeśli nie macie do nich dostępu. Posiekajcie koperek. Wsypcie go na wierzch słoika. Wodę zagotujcie i rozpuścicie w niej sól. Wystudźcie wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Zalejcie wodą szparagi. Zakręćcie słoik i przechowujcie w chłodnym miejscu takim jak spiżarnia lub piwnica....