Przetwory w zalewie octowej i kiszonki nie są zarezerwowane wyłącznie dla kuchni polskiej. Niemiecka tradycyjna kuchnia stoi kiszoną kapustą, w krajach byłego Związku Radzieckiego chętnie zalewa się octem nawet pomidory, a w dalekiej Korei nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku kimchi.
Metoda kiszenia kapusty kiszonej kimchi opiera się na użyciu specjalnie dobranej suszonej papryki. Ta właśnie ostra kiszonka z dalekiej Azji, podobnie zresztą jak jej dalecy kuzyni, ma swoje korzenie w tradycji kulinarnej naszych przodków.
Skąd wzięła się moda na kiszonki?
Zakwaszanie warzyw w occie lub kiszenie, czyli celowe doprowadzenie do fermentacji mlekowej ogórków, kapusty, czy nawet kalafiora albo cukinii, stało się popularne z dwóch głównych powodów. Po pierwsze była to sprytna metoda konserwacji żywności. Po drugie – tak zakonserwowana żywność dostarczała ludziom witamin i wartości odżywczych także poza sezonem owocowo-warzywnym.
Dzisiaj warzywa kisi się już raczej dla smaku. Właśnie dla zadowolenia kubków smakowych warto kombinować i eksperymentować z kiszeniem na przykład w koreańskim stylu. Dzisiaj przedstawimy wam łatwy przepis na ogórki w zalewie w koreańskim stylu. Nie będziecie potrzebowali do nich żadnych wymyślnych składników. Do dzieła!
Zobacz także:
Przepis na ogórki w zalewie z papryką po koreańsku
Składniki:
- Ok. 1,5 kg ogórków, najlepiej dość grubych (chodzi o uzyskanie sporych rozmiarów plasterków)
- 2 małe cebule
- 3 łyżki octu
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- Pół łyżeczki pieprzu
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ogórki umyjcie, pokrójcie w plasterki.
- Cebulę pokrójcie w kostkę.
- Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę.
- Wrzućcie wszystko do miski, zasypcie solą.
- Poczekajcie przez 10 min, aż ogórki puszczą nieco wody.
- Zróbcie zalewę z pozostałych składników i z ok. 400 ml przegotowanej wody.
- Odciśnijcie ogórki z wody, zalejcie przygotowaną zalewą w słoiku.
- Ogórki będą gotowe do spożycia po 1-2 dniach pobytu w słoiku.
- Smacznego!
- Gotowe ogórki przechowujcie w lodówce.
Źródło: Słodkosłonepoeamty/Instagram