Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie.

Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki maku
  • 8 łyżek cukru (do wypieków) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wypełnienie:

Zobacz także:

  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka żelatyny 

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia biszkoptu:
  • Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę.
  • Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut. 
  • Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm.

Wypełnienie:

  • Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.  
  • Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy. 
  • Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  • Na paterze układamy pierwszą część biszkoptu. Nasączamy go pozostawioną wcześniej zalewą z brzoskwiń. Nakładamy 1/3 śmietany. Wyrównujemy całość a na wierzch kładziemy 1/2 brzoskwiń. 
  • Nakładamy drugi blat ciasta, który również nasączamy zalewą z brzoskwiń. Nakładamy śmietanę i resztę owoców.
  • Na koniec nakładamy ostatni kawałek biszkoptu.
  • Resztą bitej śmietany smarujemy wierzch i boki naszego ciasta. Możemy z dwóch łyżek ubitej śmietany zrobić rozetki. Dekorujemy tort brzoskwiniami i wstawiamy do lodówki na 3-4 godzin. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl