tort
gotujmy.pl
Newsy

Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości

To proste ciasto można przygotować na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się również jako niedzielny deser do kawy czy herbaty. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakować, bo jest po prostu pyszne.
Magdalena Kieblesz
grudzień 01, 2020

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie.

Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki maku
  • 8 łyżek cukru (do wypieków) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wypełnienie:

  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka żelatyny 

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia biszkoptu:
  • Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę.
  • Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut. 
  • Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm.

Wypełnienie:

  • Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.  
  • Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy. 
  • Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  • Na paterze układamy pierwszą część biszkoptu. Nasączamy go pozostawioną wcześniej zalewą z brzoskwiń. Nakładamy 1/3 śmietany. Wyrównujemy całość a na wierzch kładziemy 1/2 brzoskwiń. 
  • Nakładamy drugi blat ciasta, który również nasączamy zalewą z brzoskwiń. Nakładamy śmietanę i resztę owoców.
  • Na koniec nakładamy ostatni kawałek biszkoptu.
  • Resztą bitej śmietany smarujemy wierzch i boki naszego ciasta. Możemy z dwóch łyżek ubitej śmietany zrobić rozetki. Dekorujemy tort brzoskwiniami i wstawiamy do lodówki na 3-4 godzin. 

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Pierniczki
Własne
Newsy Co zrobić, by pierniczki nie stwardniały? Jest na to jeden genialny sposób
Święta bez pierniczków nie mogą się odbyć. Korzenne ciastka sprawdzą się nie tylko jako deser, ale i jako ozdoba choinki!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Niejedna gospodyni rozpoczyna świąteczne przygotowania właśnie od pieczenia pierników. Co prawda do świąt jeszcze trochę zostało, ale warto rozglądać się już za odpowiednim przepisem na te aromatyczne ciasteczka. Aby pierniczki się udały i smakowały jak należy kluczowe będą dwa składniki. Po pierwsze chodzi tu o przyprawę korzenną do piernika. Na szczęście nie musimy „bawić się” w odmierzanie właściwych proporcji cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i innych przypraw – gotową mieszankę bez problemu kupimy w sklepie. Drugim kluczowym składnikiem będzie miód. Być może mieliśmy okazję jeść pierniczki wypieczone na bazie miodu sztucznego. Często ten patent wykorzystują producenci ciastek, które możemy dostać w markecie. I między innymi dlatego właśnie wybierzmy jednak prawdziwy miód z pasieki. Dzięki niemu nasze pierniki będą miały odpowiedni smak i prawdziwy, szlachetny charakter. Co zrobić, by pierniczki nam nie stwardniały? Nie da się ukryć, że miód dodany do naszych kruchych ciastek może spowodować ich szybkie twardnienie. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy jedynie zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. Jak? Dobrym sposobem będzie szczelne zamknięcie pierniczków na przykład z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć owocu i staną się miększe. Uważajmy jednak, by nie dopuścić do zepsucia się jabłek w zamkniętym opakowaniu. A teraz czas już na krótki i prosty przepis na pierniczki: Składniki: 40 dag mąki 2-3 jajka 10 dag cukru pudru 10 dag masła 10 dag miodu (należy użyć płynnego miodu) Łyżka przyprawy do piernika Łyżka kakao Łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i ostudzamy. Wszystkie składniki łączymy w sporym naczyniu i przygotowujemy gładkie ciasto....

Przeczytaj