
Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie.
Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki maku
- 8 łyżek cukru (do wypieków)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie:
- 1 puszka brzoskwiń
- 600 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia biszkoptu:
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę.
- Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut.
- Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm.
Wypełnienie:
- Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.
- Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy.
- Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
- Na paterze układamy pierwszą część biszkoptu. Nasączamy go pozostawioną wcześniej zalewą z brzoskwiń. Nakładamy 1/3 śmietany. Wyrównujemy całość a na wierzch kładziemy 1/2 brzoskwiń.
- Nakładamy drugi blat ciasta, który również nasączamy zalewą z brzoskwiń. Nakładamy śmietanę i resztę owoców.
- Na koniec nakładamy ostatni kawałek biszkoptu.
- Resztą bitej śmietany smarujemy wierzch i boki naszego ciasta. Możemy z dwóch łyżek ubitej śmietany zrobić rozetki. Dekorujemy tort brzoskwiniami i wstawiamy do lodówki na 3-4 godzin.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl