Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy

Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego

Wieloskładnikowe, kilkuwarstwowe ciasta to hit na polskich stołach! Wszyscy lubimy słodkie wypieki z dodatkiem czekolady, budyniu waniliowego i pysznej polewy.
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 12, 2021

Ciasta typu „góra lodowa” uzyskały swoją nazwę przez nieregularny, pofałdowany kształt, który wychodzi w efekcie końcowym. Deser ten powstaje bez pieczenia i świetnie sprawdzi się na wszelkiej maści imprezy rodzinne, święta, a nawet na zwykłe wizyty gości w ciągu tygodnia! Chociaż przygotowanie tego specjału jest nieco czasochłonne – obiecujemy, że wysiłki będą warte efektu końcowego!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na ciasto góra lodowa:

Składniki:

Forma o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g masła
  • Polewa:
  • 250g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Ponadto:

  • 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia
  • 150-200g okrągłych biszkoptów

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodać po 1 żółtku, a na koniec ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  2. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
  3. Z 600 ml mleka odlać około 140 ml i rozmieszać w nim budynie oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość należy energicznie zagotowania się i zgęstnienia.
  4. Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby całkowicie ostygł. Po tym czasie miękkie (koniecznie!) masło ubić do białości i partiami zmiksować z zimnym budyniem.
  5. Blat biszkoptu umieścić w formie, nasączyć połową naparu kawy i umieścić na nim 1/2 kremu budyniowego. Całość przykryć drugą częścią biszkopty, nasączyć oraz wyłożyć na niego pozostały krem. Tak przygotowaną część ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.
  6. Po tym czasie na wierzchu powciskać biszkopty - w taki sposób, aby stały prostopadle i w równych odstępach. Z małych ciastek ściąć doły, a duże przekroić na pół.
  7. Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i połączyć z wodą oraz cukrem. Całość zagotować i na chwilę odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie roztopione masło partiami zmiksować z mlekiem w proszku.
  8. Powstałą masę podzielić na 2 części. Jedną z nich wymieszać z kakao. Wierzch ciasta z ułożonymi biszkopcikami na zmianę polać obiema polewami.
  9. Lodową górę wstawić do lodówki, aby polewa stężała - na kilka godzin lub na całą noc.

Czytaj też:

Komentarze