Ciasta typu „góra lodowa” uzyskały swoją nazwę przez nieregularny, pofałdowany kształt, który wychodzi w efekcie końcowym. Deser ten powstaje bez pieczenia i świetnie sprawdzi się na wszelkiej maści imprezy rodzinne, święta, a nawet na zwykłe wizyty gości w ciągu tygodnia! Chociaż przygotowanie tego specjału jest nieco czasochłonne – obiecujemy, że wysiłki będą warte efektu końcowego!
Przepis na ciasto góra lodowa:
Składniki:
Forma o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 200g masła
- Polewa:
- 250g masła/margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
Ponadto:
- 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia
- 150-200g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
- Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodać po 1 żółtku, a na koniec ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
- Z 600 ml mleka odlać około 140 ml i rozmieszać w nim budynie oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość należy energicznie zagotowania się i zgęstnienia.
- Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby całkowicie ostygł. Po tym czasie miękkie (koniecznie!) masło ubić do białości i partiami zmiksować z zimnym budyniem.
- Blat biszkoptu umieścić w formie, nasączyć połową naparu kawy i umieścić na nim 1/2 kremu budyniowego. Całość przykryć drugą częścią biszkopty, nasączyć oraz wyłożyć na niego pozostały krem. Tak przygotowaną część ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie na wierzchu powciskać biszkopty - w taki sposób, aby stały prostopadle i w równych odstępach. Z małych ciastek ściąć doły, a duże przekroić na pół.
- Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i połączyć z wodą oraz cukrem. Całość zagotować i na chwilę odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie roztopione masło partiami zmiksować z mlekiem w proszku.
- Powstałą masę podzielić na 2 części. Jedną z nich wymieszać z kakao. Wierzch ciasta z ułożonymi biszkopcikami na zmianę polać obiema polewami.
- Lodową górę wstawić do lodówki, aby polewa stężała - na kilka godzin lub na całą noc.
Czytaj też: