Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy

Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego

Wieloskładnikowe, kilkuwarstwowe ciasta to hit na polskich stołach! Wszyscy lubimy słodkie wypieki z dodatkiem czekolady, budyniu waniliowego i pysznej polewy.

Ciasta typu „góra lodowa” uzyskały swoją nazwę przez nieregularny, pofałdowany kształt, który wychodzi w efekcie końcowym. Deser ten powstaje bez pieczenia i świetnie sprawdzi się na wszelkiej maści imprezy rodzinne, święta, a nawet na zwykłe wizyty gości w ciągu tygodnia! Chociaż przygotowanie tego specjału jest nieco czasochłonne – obiecujemy, że wysiłki będą warte efektu końcowego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto góra lodowa:

Składniki:

Forma o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g masła
  • Polewa:
  • 250g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Ponadto:

  • 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia
  • 150-200g okrągłych biszkoptów
Zobacz także
Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat

Ciasto Izaura czyli sernik na murzynku. Niezawodny przepis znany od lat

galaretkowiec

Słodki galaretkowiec bez pieczenia. To łatwe ciasto kochają wszyscy

Przygotowanie:

  1. Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodać po 1 żółtku, a na koniec ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  2. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
  3. Z 600 ml mleka odlać około 140 ml i rozmieszać w nim budynie oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość należy energicznie zagotowania się i zgęstnienia.
  4. Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby całkowicie ostygł. Po tym czasie miękkie (koniecznie!) masło ubić do białości i partiami zmiksować z zimnym budyniem.
  5. Blat biszkoptu umieścić w formie, nasączyć połową naparu kawy i umieścić na nim 1/2 kremu budyniowego. Całość przykryć drugą częścią biszkopty, nasączyć oraz wyłożyć na niego pozostały krem. Tak przygotowaną część ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut.
  6. Po tym czasie na wierzchu powciskać biszkopty - w taki sposób, aby stały prostopadle i w równych odstępach. Z małych ciastek ściąć doły, a duże przekroić na pół.
  7. Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i połączyć z wodą oraz cukrem. Całość zagotować i na chwilę odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie roztopione masło partiami zmiksować z mlekiem w proszku.
  8. Powstałą masę podzielić na 2 części. Jedną z nich wymieszać z kakao. Wierzch ciasta z ułożonymi biszkopcikami na zmianę polać obiema polewami.
  9. Lodową górę wstawić do lodówki, aby polewa stężała - na kilka godzin lub na całą noc.

Czytaj też:

Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne ciasto. Jej biszkopt toffi dosłownie rozpływa się w ustach.

Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie. Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji Składniki na biszkopt jasny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na masę budyniową: 3/4 l słodkiego mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao cukier do smaku Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń. Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń. Masę podzielcie na dwie części. Do jednej dodajcie kakao. Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego...

ciasto brzdąc
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na obłędnie pysznego poznańskiego brzdąca. Nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty
Lubicie oryginalne w smaku ciasta? Szukacie czegoś nowego i innego niż robiliście do tej pory? To świetnie, bo mamy dla was genialny przepis na poznańskiego brzdąca. To ciasto jest tak pyszne, że będziecie się nim zajadać!

Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już, jakie upieczecie w tym roku ciasta? Mamy dla was świetną propozycję na Wielkanoc. To ciasto brzdąc, które na pewno zachwyci was swoim niebanalnym smakiem. Ciasto brzdąc poznański Tradycyjne poznańskie ciasto o zabawnej nazwie – brzdąc – jest dostępne praktycznie w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski. W oryginalnej wersji, ciasta nie należy nasączać ponczem. Nie jest też ono dekorowane posypkami ani orzechami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zakochacie się w tym mięciutkim i kremowym cieście. Jest pyszne, wilgotne i delikatne jak mgiełka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy i herbaty. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 110g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Masa: 1 litr słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka cukru 4 łyżeczki kakao 4 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Miksujemy wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy. Jako ostatnie dokładamy przesiane mąki. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut i studzimy. Rozkrawamy na dwa blaty. Masa: Odlewamy pół szklanki kremówki. Resztę gotujemy z cukrem i kakao. Studzimy i schładzamy w lodówce przez noc. Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę, po czym dobrze schłodzić. Masę kakaową ubijamy aż do uzyskania konsystencji miękkiego masła. Dodajemy ostudzoną żelatynę. 1/3 masy rozsmarowywać na biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3...

bananowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy
Cudowny w smaku bananowy sernik z pianką milky way. Goście zwariują, gdy go posmakują
A co, gdyby tak ukryć rozdrobionego banana w serniku? Oto idealna propozycja dla wielbicieli tych wspaniałych owoców oraz wszystkich, którzy lubią desery na zimno. Co powiecie na sernik bananowy z kuszącą pianką o smaku batonika milky way?

Wielkanoc już za 17 dni. Czy zastanawialiście się już, jakie ciasto zaserwujecie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszny bananowy sernik pokryty słodką pianką o smaku batonika milky way. Bananowy sernik z pianką milky way Bananowy sernik z pianką milky way to wprost idealna propozycja na Wielkanoc. Jego wykonanie jest dziecinnie proste a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kiedy już będziecie po sytym wielkanocnym obiedzie w rodzinnym gronie, podajcie gościom do kawy lub herbaty bananowy sernik z pianką milky way. W święta nikt nie liczy kalorii. To jedyny czas w roku, kiedy naprawdę możemy sobie pofolgować. Bananowy sernik z pianką milky way to proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Gorąco je polecamy! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 banany (dojrzałe) ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky Way: 250 ml śmietany kremówki +3 łyżki 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietana fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodać żółtka oraz posiekane masło i zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa bananowa: Jajka ubić na puszysto z cukrami. Dodać zmielony twaróg i dokładnie zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny. Zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń. Wszystko...

Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Gotujmy.pl/gosia239
Newsy
Przepis na proste ciasto z soków. Dodajcie do niego owoce a będzie genialne
Przepis jest super prosty, a naprawdę przepyszny! Pokochają je szczególnie dzieci!

Nie macie pomysłu na ciekawe, kolorowe ciasto? Przygotujcie to niesamowicie proste ciasto z soków. Jeśli dodacie do niego owoce, będzie naprawdę genialne. Możecie przygotować je na przyjęcie dla dzieci, jako deser na weekend lub po prostu w ciągu tygodnia do kawy. Przepis jest łatwy do zmodyfikowania pod swoje potrzeby. Możecie zmienić kolory wykorzystanych galaretek. Przepis na proste ciasto z soków Gwarantujemy, że jeśli zrobicie je raz, będziecie chcieli szybko je powtórzyć. Składniki na ciasto z soków 4 jajka Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Łyżeczka proszku do pieczenia 4 budynie śmietankowe Litr zielonego soku przecierowego np. typu Kubuś 4 galaretki innego koloru np. pomarańczowe, brzoskwiniowe Przygotowanie ciasta z soków Przygotujcie biszkopt: ubijcie pianę z białek, dodajcie do niej żółtka i cukier. Dodajcie do masy powoli mąkę. Dodawajcie ją partiami i mieszajcie dokładnie. Dodajcie do masy proszek do pieczenia. Wymieszajcie masę biszkoptową dokładnie. Wylejcie masę biszkoptową na blaszkę. Pieczcie biszkopt w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Odłóżcie upieczony biszkopt do ostygnięcia. Do garnka wlejcie 1,5 szklanki soku i podgrzejcie. W połowie szklanki rozpuśćcie budynie i wlejcie je do gotującego się soku. Wymieszajcie i ugotujcie powstały budyń. Wylejcie na biszkopt masę budyniową i odłóżcie do zastygnięcia. Rozpuśćcie 2 galaretki w trzech szklankach wody. Tężejącą galaretkę wylejcie na zastygniętą masę z soku. Odłóżcie do zastygnięcia. Przygotujcie drugą część masy budyniowej w ten sam sposób. Wylejcie drugą część masy budyniowej na galaretkę. Przygotujcie w ten sam sposób drugą część galaretki. Wylejcie ją na ciasto. Odłóżcie całość do ostygnięcia....