Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli

Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią

Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki.

Zobacz także
Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy

Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci

Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci

Papryczka chilli – wydrążcie środek

Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka.

Wypłuczcie papryczkę chilli

Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu.

Namoczcie papryczkę chilli w occie

Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z octem w proporcji 3:1 i odstawić na godzinę. Po tym czasie możecie już wypłukać papryczki – powinny być już znacznie mniej ostre. Jeżeli jednak ich smak wciąż wam nie odpowiada, dolejcie wody z octem i moczcie jeszcze przez jakiś czas.

Odpowiednie podanie papryczki chilli

Tym, co łagodzi nieprzyjemne objawy wywoływane przez kapsaicynę, jest tłuszcz. Dlatego po zjedzeniu ostrych papryczek dobrze jest popić je tłustym mlekiem lub śmietaną! Same papryczki warto podawać z żółtym serem, tłustą śmietaną albo awokado – ważne, by dodatki serwowane razem z papryczkami były bogate w tłuszcz.

Przyzwyczajajcie organizm do papryczek

Możliwe jest „uodpornienie” się na pieczenie po zjedzeniu papryczek chilli. By to zrobić, należy stopniowo włączać papryczki do swojej diety – po jakimś czasie zauważycie, że wydają się znacznie mniej ostre niż na początku!

Czytaj także:

Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Nie zapominajcie o tym, żeby umyć ręce! Będziecie bardzo cierpieć, jeśli tego nie zrobicie!

Przy gotowaniu bardzo ważna jest ogólna higiena. Powinno się myć ręce, starać się utrzymywać środowisko pracy w czystości, zawsze mieć czyste paznokcie i związane włosy. Wiedzą o tym wszyscy kucharze amatorzy. Jak to jest jednak z myciem rąk po gotowaniu? Lepiej pamiętajcie, żeby to zrobić! Chodzi o mycie rąk po krojeniu papryczki chili. Papryka chili jest bardzo ostra, to wiecie. Uwierzcie nam, że nie chcecie przekonać się, co stanie się, gdy po krojeniu chili dotkniecie przez przypadek rąk. Ból jest nie do zniesienia! Pamiętajcie żeby za każdym razem po krojeniu papryczki chili pamiętać o umyciu rąk. Nawet niewielka pozostałość papryki chili na palcach będzie niesamowicie bolesna, jeśli dostanie się do oczu. Dlaczego papryczka chili szczypie w oczy? Papryka chili szczypie bardzo w oczy, ponieważ zawiera substancję: kapsaicynę. To ona odpowiada za ostry smak papryczek chili. Nawet niewielka ilość papryczki chili powoduje u niektórych łzawienie, katar i uczucie gorąca. Jeśli dodajcie chili do potraw, jest to pożądane. Wiele osób bardzo lubi ten ostry smak. Gorzej, gdy kapsaicyna dostanie się do oczu… Wtedy może być bardzo ciężko. Ból jest ogromny! Oczy momentalnie zaczynają łzawić i nie za bardzo wiadomo jak sobie pomóc. Tarcie oczu zdecydowanie nie pomaga, a jeśli będziecie robić to brudnymi rękami, pogorszycie swój stan.  Właściwości odżywcze papryczki chili Ta sama substancja, która powoduje tak silną reakcję łzawiącą po dostaniu się do oczu, jest równocześnie bardzo zdrowa, jeśli jest spożywana doustnie. To niektóre z jej właściwości: Przyspiesza metabolizm i pozwala spalić więcej kalorii Działa przeciwzapalnie Jest pomocna w wielu infekcjach Może łagodzić bóle pleców, stawów i kości Jedzcie papryczkę chili często...

Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę
Znacie papryczki padron? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Ta pyszna przekąska rodem z Hiszpanii, poleca się na każdą okazję!

Profesjonalni kucharze mówią krótko – papryczki padron to przekąska, czy też przystawka idealna. Skąd ten fenomen papryczek padron? To danie nie tylko smaczne, ale i wielofunkcyjne. Takie papryczki można podać na imprezie dla gości, na wystawnej uczcie z rodziną, czy też nawet jako coś na ząb do obejrzenia filmu. Papryczki padron przestały być także produktem ekskluzywnym – pojawiają się niemal we wszystkich większych marketach spożywczych. Dodatkowo lato to pora, w której dostaniecie je w najbardziej przystępnej cenie. Czy papryczki padron są ostre? Czy papryczki padron są bardzo ostre? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Dlaczego? Podobno 10-20% wszystkich zielonych papryczek padron w sprzedaży detalicznej to warzywa o wyraziście ostrym smaku. Dlatego, też ich kupno to często loteria – w zależności od przypadku kupicie papryczki bardzo łagodne w smaku lub nieco ostrzejsze, które mogą nie do końca odpowiadać osobom przyzwyczajonym do łagodnych smaków. Przepis na smażone papryczki padron Składniki: Ok. 70 dag papryczek padron 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sól Przygotowanie: Papryczki umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie je dokładnie na ręczniku kuchennym. Oliwę wlejcie na patelnię i rozgrzejcie na średnim ogniu. Papryczek nie pozbawiajcie gniazd nasiennych, ani nie obcinajcie jej górnych części – posłużą one do wygodnego częstowania się gotowymi papryczkami. Smażcie papryczki padron do momentu aż się zarumienią i sflaczeją. Tak, to nie żart – papryczki padron powinny stracić jędrność charakterystyczną dla świeżego warzywa. Ściągnijcie papryczki z ognia i przełóżcie je do miski lubi głębokiego talerza. Posólcie papryczki po usmażeniu – najlepiej wykorzystać do tego efektowną...

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

za dużo pieprzu w zupie
Flickr
Newsy
Za dużo pieprzu w zupie? Dodajcie 1 składnik. Zupa odzyska delikatność i przyjemny smak
Chociaż w polszczyźnie zadomowiło się już powiedzenie o „za słonej zupie”, równie częstym problemem jest dodanie do niej zbyt dużo pieprzu.

Przepieprzenie zupy nie musi oznaczać zupełnej klęski na kuchennym froncie. Wystarczy zakasać rękawy i przystąpić do odratowywania potrawy. Zanim jednak przejdziemy do opisania kilku rad, dzięki którym uda wam się nieco zneutralizować ostry smak potrawy, zastanówmy się, czy ostre jedzenie może zaszkodzić. Komu może zaszkodzić zbyt ostre jedzenie? Próg akceptacji dla ostrego smaku chilli czy pieprzu, znajduje się na innym poziomie u poszczególnych osób. Wiąże się to po prostu z powolnym przyzwyczajeniem organizmu do ostrych potraw, poprzez stopniowe „podostrzanie” potraw. Osoby nieprzyzwyczajone do ostrego smaku, mogą po zjedzeniu za ostrego posiłku mogą skarżyć się na takie dolegliwości jak np. zgaga. Unikać przesadnych ostrości powinny także osoby cierpiące na schorzenia nerek, pęcherza i układu moczowego i pokarmowego. Pieprz i chilli to jednak nie tylko źródło problemów zdrowotnych. Jedzenie ostrych potraw, może akurat pomóc w niektórych problemach zdrowotnych. Dlaczego?  Oto krótka lista właściwości zdrowotnych ostrych potraw: Działają bakteriobójczo Wzmacniają odporność organizmu Rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi Działają rozgrzewająco Skoro już zapoznaliście się z minusami i plusami jedzenia ostrych posiłków, czas na próbę naprawienia szkód wynikłych z przepieprzenia zupy. Jak uratować zbyt ostrą zupę? W pierwszej kolejności uratować może was fakt, że pieprz zbiera się na powierzchni gotowanej zupy. To samo dotyczy pieprzu dosypanego już na talerzu. Wykorzystajcie to do zebrania nadmiaru pieprzu z zupy za pomocą łyżki. Będzie to znacznie łatwiejsze, gdy zupa będzie już zimna. Innym wyjściem jest rozcieńczenie zupy wodą. Jeśli sypnęło się wam za dużo pieprzu do...