Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli

Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią

Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki.

Zobacz także
Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy

Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci

Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci

Papryczka chilli – wydrążcie środek

Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka.

Wypłuczcie papryczkę chilli

Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu.

Namoczcie papryczkę chilli w occie

Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z octem w proporcji 3:1 i odstawić na godzinę. Po tym czasie możecie już wypłukać papryczki – powinny być już znacznie mniej ostre. Jeżeli jednak ich smak wciąż wam nie odpowiada, dolejcie wody z octem i moczcie jeszcze przez jakiś czas.

Odpowiednie podanie papryczki chilli

Tym, co łagodzi nieprzyjemne objawy wywoływane przez kapsaicynę, jest tłuszcz. Dlatego po zjedzeniu ostrych papryczek dobrze jest popić je tłustym mlekiem lub śmietaną! Same papryczki warto podawać z żółtym serem, tłustą śmietaną albo awokado – ważne, by dodatki serwowane razem z papryczkami były bogate w tłuszcz.

Przyzwyczajajcie organizm do papryczek

Możliwe jest „uodpornienie” się na pieczenie po zjedzeniu papryczek chilli. By to zrobić, należy stopniowo włączać papryczki do swojej diety – po jakimś czasie zauważycie, że wydają się znacznie mniej ostre niż na początku!

Czytaj także:

Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Nie zapominajcie o tym, żeby umyć ręce! Będziecie bardzo cierpieć, jeśli tego nie zrobicie!

Przy gotowaniu bardzo ważna jest ogólna higiena. Powinno się myć ręce, starać się utrzymywać środowisko pracy w czystości, zawsze mieć czyste paznokcie i związane włosy. Wiedzą o tym wszyscy kucharze amatorzy. Jak to jest jednak z myciem rąk po gotowaniu? Lepiej pamiętajcie, żeby to zrobić! Chodzi o mycie rąk po krojeniu papryczki chili. Papryka chili jest bardzo ostra, to wiecie. Uwierzcie nam, że nie chcecie przekonać się, co stanie się, gdy po krojeniu chili dotkniecie przez przypadek rąk. Ból jest nie do zniesienia! Pamiętajcie żeby za każdym razem po krojeniu papryczki chili pamiętać o umyciu rąk. Nawet niewielka pozostałość papryki chili na palcach będzie niesamowicie bolesna, jeśli dostanie się do oczu. Dlaczego papryczka chili szczypie w oczy? Papryka chili szczypie bardzo w oczy, ponieważ zawiera substancję: kapsaicynę. To ona odpowiada za ostry smak papryczek chili. Nawet niewielka ilość papryczki chili powoduje u niektórych łzawienie, katar i uczucie gorąca. Jeśli dodajcie chili do potraw, jest to pożądane. Wiele osób bardzo lubi ten ostry smak. Gorzej, gdy kapsaicyna dostanie się do oczu… Wtedy może być bardzo ciężko. Ból jest ogromny! Oczy momentalnie zaczynają łzawić i nie za bardzo wiadomo jak sobie pomóc. Tarcie oczu zdecydowanie nie pomaga, a jeśli będziecie robić to brudnymi rękami, pogorszycie swój stan.  Właściwości odżywcze papryczki chili Ta sama substancja, która powoduje tak silną reakcję łzawiącą po dostaniu się do oczu, jest równocześnie bardzo zdrowa, jeśli jest spożywana doustnie. To niektóre z jej właściwości: Przyspiesza metabolizm i pozwala spalić więcej kalorii Działa przeciwzapalnie Jest pomocna w wielu infekcjach Może łagodzić bóle pleców, stawów i kości Jedzcie papryczkę chili często...

Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi
Adobe Stock
Newsy
Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi
Ma wiele odmian i może być wykorzystywana jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Nie należy jednak z nią przesadzać. Może wywołać zmiany skórne i zaszkodzić wątrobie.

Naukowcy w badaniu trwającym wiele lat i obejmującym aż 16 tys. osób udowodnili, że stała obecność tej substancji w diecie znacząco wpływa na długość życia. Regularne jedzenie jej wydłuża życie o 13%. Jak to zbadano i o jaką przyprawę chodzi? Wyjaśniamy. Badanie papryczki chilli na University of Vermont Substancją, o której mowa jest papryczka chilli. To przyprawa używana zarówno do mięs, jak i dań warzywnych, bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej. Papryka chilli jest tak popularna w kuchniach świata, że w latach 80. i 90. XX wieku postanowiono porządnie przebadać jej wpływ na zdrowie. Badania, które w tamtym czasie przeprowadzono miały wyjątkowo duży zasięg i objęły 16 tys. badanych, w których dietach papryczki chili używane są na co dzień. Zdaniem ekspertów z programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III, papryczki chilli swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecnej w niej kapsaicynie, która jednocześnie odpowiada za ostry smak przyprawy: - Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność, nie został odnaleziony, receptory dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna, mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje. – stwierdzili naukowcy w podsumowaniu badań. W rezultacie ogłoszono, że regularne spożywanie czerwonych papryczek chilli obniża ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu i wydłuża życie aż o 13%. Jak papryczka chilli wpływa na zdrowie? Do papryki chilli należy bardzo wiele odmian tej przyprawy. Między innymi kilka, które stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Choć mogą mieć różną ostrość, wszystkie one zawierają kapsaicynę i mają podobne działanie zdrowotne. Oto te, które można dostać w...

Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę
Znacie papryczki padron? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Ta pyszna przekąska rodem z Hiszpanii, poleca się na każdą okazję!

Profesjonalni kucharze mówią krótko – papryczki padron to przekąska, czy też przystawka idealna. Skąd ten fenomen papryczek padron? To danie nie tylko smaczne, ale i wielofunkcyjne. Takie papryczki można podać na imprezie dla gości, na wystawnej uczcie z rodziną, czy też nawet jako coś na ząb do obejrzenia filmu. Papryczki padron przestały być także produktem ekskluzywnym – pojawiają się niemal we wszystkich większych marketach spożywczych. Dodatkowo lato to pora, w której dostaniecie je w najbardziej przystępnej cenie. Czy papryczki padron są ostre? Czy papryczki padron są bardzo ostre? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Dlaczego? Podobno 10-20% wszystkich zielonych papryczek padron w sprzedaży detalicznej to warzywa o wyraziście ostrym smaku. Dlatego, też ich kupno to często loteria – w zależności od przypadku kupicie papryczki bardzo łagodne w smaku lub nieco ostrzejsze, które mogą nie do końca odpowiadać osobom przyzwyczajonym do łagodnych smaków. Przepis na smażone papryczki padron Składniki: Ok. 70 dag papryczek padron 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sól Przygotowanie: Papryczki umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie je dokładnie na ręczniku kuchennym. Oliwę wlejcie na patelnię i rozgrzejcie na średnim ogniu. Papryczek nie pozbawiajcie gniazd nasiennych, ani nie obcinajcie jej górnych części – posłużą one do wygodnego częstowania się gotowymi papryczkami. Smażcie papryczki padron do momentu aż się zarumienią i sflaczeją. Tak, to nie żart – papryczki padron powinny stracić jędrność charakterystyczną dla świeżego warzywa. Ściągnijcie papryczki z ognia i przełóżcie je do miski lubi głębokiego talerza. Posólcie papryczki po usmażeniu – najlepiej wykorzystać do tego efektowną...

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem
Adobe Stock
Newsy
Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem
Jedzenie tak ostre, że łzy stają w oczach, a kubki smakowe nie czują już nic, jest wbrew pozorom zdrowe - choć nie dla każdego.

Niektórzy ludzie lubią naprawdę ekstremalne wrażenia - nawet w kuchni! Nie brakuje miłośników jedzenia tak ostrego, że wydaje się, że kubki smakowe przestają już pracować i wszystko smakuje tak samo. Spożywanie ostrych posiłków ma swoje dobre strony, choć z przyprawami trzeba być ostrożnym.  Które papryki są szczególnie ostre? W Polsce najbardziej popularne są słodkie odmiany papryki, które można faszerować, dusić, smażyć czy zjadać na surowo w sałatce. Można u nas kupić także paprykę pepperoni, której ostrość jest tolerowana przez osoby nieprzyzwyczajone do takiego jedzenia. W sklepach dostępne są także papryczki jalapeno i chilli, które, dodane do potraw, zdecydowanie zwiększają ich ostrość i są wyczuwalne w jedzeniu.  Jak ostre jedzenie działa na odchudzanie? Udowodniono wpływ kapsaicyny na odchudzanie - ten związek chemiczny znajduje się w papryczkach chilli i odpowiada za ich ostry smak. Kapsaicyna wykazuje bowiem szereg działań, które wspomagają utratę wagi: hamuje uczucie głodu zwiększa metabolizm podnosi temperaturę ciała przyspiesza pracę serca zwiększa produkcję soków trawiennych Z tego powodu kapsaicynę można znaleźć w wielu preparatach na odchudzanie. Pamiętajcie jednak, że z tym składnikiem nie można przesadzić! Zalety spożywania ostrego jedzenia Poza odchudzaniem, jedzenie ostrych papryczek i przypraw ma jeszcze wiele innych zalet. Kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) oraz glukozy we krwi. A w sezonie zimowym świetnie rozgrzewa i pomaga wzmocnić organizm w walce z infekcjami. Istnieją jednak przeciwskazania dla spożywania ostrego jedzenia dla niektórych osób. Przeczytajcie. Kto nie...