Z wiekiem, choćbyście cały czas odżywiali się tak samo, zaczynacie tyć. Zastanawiacie się wtedy, o co chodzi? Przyczyną jest metabolizm, czyli przemiana materii. Z upływem lat metabolizm zmienia się i sprawia, że wielu z nas przybywa coraz więcej kilogramów. Wtedy istnieją zwykle dwa wyjścia:
- Zacząć mniej jeść. Lub dostarczać sobie produktów mniej kalorycznych
- Zacząć inaczej jeść. Dzięki temu poprawicie przemianę materii
Sztuczki na lepszy metabolizm
Istnieje 5 prostych metod, które pozwalają przyspieszyć metabolizm:
- Jedzcie śniadania. Dzięki śniadaniom jedzonym najlepiej około godzinę po obudzeniu pobudzacie organizm po nocy do działania. Śniadania jednocześnie pozwalają utrzymać wysoki poziom energii przez cały dzień oraz uniknąć podjadania.
- Jedzcie błonnik. Zarówno na śniadanie jak i na pozostałe posiłki jedzcie potrawy zawierające dużo błonnika pokarmowego, np. owsiankę czy warzywa. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy ułatwia i przyspiesza trawienie, ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom.
- Pijcie kawę lub herbatę. Kofeina i teina pobudzają układ trawienny, przyspieszają trawienie zjedzonych pokarmów
- Unikajcie produktów przetworzonych i alkoholu. Wysoko przetworzona żywność jest zazwyczaj bogata w tłuszcze trans, cukier i sól. Tego typu jedzenie sprzyja tyciu i spowalnia metabolizm, działając odwrotnie niż byśmy sobie tego życzyli. Alkohol z kolei to nie tylko puste kalorie, ale także substancja zaburzająca pracę całego organizmu. Do tego jako związek szkodliwy, jest usuwany, czyli trawiony i spalany w pierwszej kolejności, a to oznacza, że posiłki zjadane razem z alkoholem są „odkładane” na później… postaci tkanki tłuszczowej.
- Bądźcie aktywni fizycznie. Ruch nie tylko poprawia kondycję i dotlenia mózg, ale także przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia metabolizm
Ważne jest nie tylko co się je, ale także jak się je
Przechodząc na dietę zwykle zaczynacie kontrolować to co jecie i ile spożywacie kalorii. Zaczyna się więc żmudne liczenie kalorii każdego kęsa, jaki wkładacie do ust. Oczywiście zwracanie uwagę na to, żeby pożywienie było zdrowe i lekkostrawne jest bardzo ważne dla osób, których celem jest zrzucenie kilku kilogramów. Ograniczanie wielkości i kaloryczności posiłków, wyeliminowanie podjadania także sprzyja zrzucaniu nadwagi.
Jednak spójrzcie na tych wszystkich celebrytów, którzy mozolnie licząc kalorie i przechodząc głodówki, dumnie po kilku miesiącach prezentują swoje ciężko wypracowane sylwetki, a następnie bardzo szybko je tracą.
Zobacz także:
Z reguły ludzie odchudzający się popełniają kilka błędów, w wyniku których osiągają efekty odwrotne do zamierzonych. Wystarczy, że nie jedzą śniadań, bo myślą, że im później zaczną jeść w ciągu dnia, tym mniej kalorii zjedzą. To mit, oto jego skutki:
- Wygłodzony organizm, zamiast spalać, magazynuje energię na przyszłość, przez co posiłki odkładają się jako tkanka tłuszczowa
- Metabolizm, zamiast przyspieszać i pracować na pełnych obrotach, wiedząc, że systematycznie ma dostarczane paliwo w postaci pożywienia, zwalnia i zaczyna szwankować
- Człowiek na diecie, tylko czeka aż ten koszmar skończy się, a gdy to się stanie, szybko wraca do starych nawyków
Rezultat jest taki, że najpierw udaje się z trudem zrzucić 5 kg, a po miesiącu z przerażeniem stwierdzacie, że przybyło wam 7 kg. Zapomnijcie więc o diecie i stosujcie sztuczki na lepszy metabolizm. Zacznijcie od… śniadań.
Źródło: wprost.pl