Z wiekiem, choćbyście cały czas odżywiali się tak samo, zaczynacie tyć. Zastanawiacie się wtedy, o co chodzi? Przyczyną jest metabolizm, czyli przemiana materii. Z upływem lat metabolizm zmienia się i sprawia, że wielu z nas przybywa coraz więcej kilogramów. Wtedy istnieją zwykle dwa wyjścia:

  • Zacząć mniej jeść. Lub dostarczać sobie produktów mniej kalorycznych
  • Zacząć inaczej jeść. Dzięki temu poprawicie przemianę materii

Sztuczki na lepszy metabolizm

Istnieje 5 prostych metod, które pozwalają przyspieszyć metabolizm:

  1. Jedzcie śniadania. Dzięki śniadaniom jedzonym najlepiej około godzinę po obudzeniu pobudzacie organizm po nocy do działania. Śniadania jednocześnie pozwalają utrzymać wysoki poziom energii przez cały dzień oraz  uniknąć podjadania.
  2. Jedzcie błonnik. Zarówno na śniadanie jak i na pozostałe posiłki jedzcie potrawy zawierające dużo błonnika pokarmowego, np. owsiankę czy warzywa. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy ułatwia i przyspiesza trawienie, ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom.
  3. Pijcie kawę lub herbatę. Kofeina i teina pobudzają układ trawienny, przyspieszają trawienie zjedzonych pokarmów
  4. Unikajcie produktów przetworzonych i alkoholu. Wysoko przetworzona żywność jest zazwyczaj bogata w tłuszcze trans, cukier i sól. Tego typu jedzenie sprzyja tyciu i spowalnia metabolizm, działając  odwrotnie niż byśmy sobie tego życzyli. Alkohol z kolei to nie tylko puste kalorie, ale także substancja zaburzająca pracę całego organizmu. Do tego jako związek szkodliwy, jest usuwany, czyli trawiony i spalany w pierwszej kolejności, a to oznacza, że posiłki zjadane razem z alkoholem są „odkładane” na później… postaci tkanki tłuszczowej.
  5. Bądźcie aktywni fizycznie. Ruch nie tylko poprawia kondycję i dotlenia mózg, ale także przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia metabolizm

Ważne jest nie tylko co się je, ale także jak się je

Przechodząc na dietę zwykle zaczynacie kontrolować to co jecie i ile spożywacie kalorii. Zaczyna się więc żmudne liczenie kalorii każdego kęsa, jaki wkładacie do ust. Oczywiście zwracanie uwagę na to, żeby pożywienie było zdrowe i lekkostrawne jest bardzo ważne dla osób, których celem jest zrzucenie kilku kilogramów. Ograniczanie wielkości i kaloryczności posiłków, wyeliminowanie podjadania także sprzyja zrzucaniu nadwagi.

Jednak spójrzcie na tych wszystkich celebrytów, którzy mozolnie licząc kalorie i przechodząc głodówki, dumnie po kilku miesiącach prezentują swoje ciężko wypracowane sylwetki, a następnie bardzo szybko je tracą.

Zobacz także:

Z reguły ludzie odchudzający się popełniają kilka błędów, w wyniku których osiągają efekty odwrotne do zamierzonych. Wystarczy, że nie jedzą śniadań, bo myślą, że im później zaczną jeść w ciągu dnia, tym mniej kalorii zjedzą. To mit, oto jego skutki:

  • Wygłodzony organizm, zamiast spalać, magazynuje energię na przyszłość, przez co posiłki odkładają się jako tkanka tłuszczowa
  • Metabolizm, zamiast przyspieszać i pracować na pełnych obrotach, wiedząc, że systematycznie ma dostarczane paliwo w postaci pożywienia, zwalnia i zaczyna szwankować
  • Człowiek na diecie, tylko czeka aż ten koszmar skończy się, a gdy to się stanie, szybko wraca do starych nawyków

Rezultat jest taki, że najpierw udaje się z trudem  zrzucić 5 kg, a po miesiącu z przerażeniem stwierdzacie, że przybyło wam 7 kg. Zapomnijcie więc o diecie i stosujcie sztuczki na lepszy metabolizm. Zacznijcie od… śniadań.

Źródło: wprost.pl