Proste triki, które przespieszają metabolizm i pomagają szybko zrzucić kilogramy. Wystarczy wprowadzić w życie
Adobe Stock
Newsy

Proste triki, które przyspieszą metabolizm i pomogą zrzucić kilogramy. Wystarczy wprowadzić je w życie

W skutecznym odchudzaniu ważne jest nie tylko co i jak dużo jecie. Zacznijcie rozumieć swój organizm i jeść... sprytnie.

Z wiekiem, choćbyście cały czas odżywiali się tak samo, zaczynacie tyć. Zastanawiacie się wtedy, o co chodzi? Przyczyną jest metabolizm, czyli przemiana materii. Z upływem lat metabolizm zmienia się i sprawia, że wielu z nas przybywa coraz więcej kilogramów. Wtedy istnieją zwykle dwa wyjścia:

  • Zacząć mniej jeść. Lub dostarczać sobie produktów mniej kalorycznych
  • Zacząć inaczej jeść. Dzięki temu poprawicie przemianę materii

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sztuczki na lepszy metabolizm

Istnieje 5 prostych metod, które pozwalają przyspieszyć metabolizm:

  1. Jedzcie śniadania. Dzięki śniadaniom jedzonym najlepiej około godzinę po obudzeniu pobudzacie organizm po nocy do działania. Śniadania jednocześnie pozwalają utrzymać wysoki poziom energii przez cały dzień oraz  uniknąć podjadania.
  2. Jedzcie błonnik. Zarówno na śniadanie jak i na pozostałe posiłki jedzcie potrawy zawierające dużo błonnika pokarmowego, np. owsiankę czy warzywa. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy ułatwia i przyspiesza trawienie, ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom.
  3. Pijcie kawę lub herbatę. Kofeina i teina pobudzają układ trawienny, przyspieszają trawienie zjedzonych pokarmów
  4. Unikajcie produktów przetworzonych i alkoholu. Wysoko przetworzona żywność jest zazwyczaj bogata w tłuszcze trans, cukier i sól. Tego typu jedzenie sprzyja tyciu i spowalnia metabolizm, działając  odwrotnie niż byśmy sobie tego życzyli. Alkohol z kolei to nie tylko puste kalorie, ale także substancja zaburzająca pracę całego organizmu. Do tego jako związek szkodliwy, jest usuwany, czyli trawiony i spalany w pierwszej kolejności, a to oznacza, że posiłki zjadane razem z alkoholem są „odkładane” na później… postaci tkanki tłuszczowej.
  5. Bądźcie aktywni fizycznie. Ruch nie tylko poprawia kondycję i dotlenia mózg, ale także przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia metabolizm
Zobacz także
To śniadanie oczyszcza z toksyn i pobudza jelita do pracy. Dostarczy energii i pomoże zrzucić kilogramy

To śniadanie oczyszcza z toksyn i pobudza jelita do pracy. Dostarczy energii i pomoże zrzucić kilogramy

50-letnia Izabella Scorupco trzyma dietę i waży 55 kg. Nie uwierzycie, co zjada na śniadanie

51-letnia Izabella Scorupco trzyma dietę i waży 55 kg. Nie uwierzycie, co zjada na śniadanie

Ważne jest nie tylko co się je, ale także jak się je

Przechodząc na dietę zwykle zaczynacie kontrolować to co jecie i ile spożywacie kalorii. Zaczyna się więc żmudne liczenie kalorii każdego kęsa, jaki wkładacie do ust. Oczywiście zwracanie uwagę na to, żeby pożywienie było zdrowe i lekkostrawne jest bardzo ważne dla osób, których celem jest zrzucenie kilku kilogramów. Ograniczanie wielkości i kaloryczności posiłków, wyeliminowanie podjadania także sprzyja zrzucaniu nadwagi.

Jednak spójrzcie na tych wszystkich celebrytów, którzy mozolnie licząc kalorie i przechodząc głodówki, dumnie po kilku miesiącach prezentują swoje ciężko wypracowane sylwetki, a następnie bardzo szybko je tracą.

Z reguły ludzie odchudzający się popełniają kilka błędów, w wyniku których osiągają efekty odwrotne do zamierzonych. Wystarczy, że nie jedzą śniadań, bo myślą, że im później zaczną jeść w ciągu dnia, tym mniej kalorii zjedzą. To mit, oto jego skutki:

  • Wygłodzony organizm, zamiast spalać, magazynuje energię na przyszłość, przez co posiłki odkładają się jako tkanka tłuszczowa
  • Metabolizm, zamiast przyspieszać i pracować na pełnych obrotach, wiedząc, że systematycznie ma dostarczane paliwo w postaci pożywienia, zwalnia i zaczyna szwankować
  • Człowiek na diecie, tylko czeka aż ten koszmar skończy się, a gdy to się stanie, szybko wraca do starych nawyków

Rezultat jest taki, że najpierw udaje się z trudem  zrzucić 5 kg, a po miesiącu z przerażeniem stwierdzacie, że przybyło wam 7 kg. Zapomnijcie więc o diecie i stosujcie sztuczki na lepszy metabolizm. Zacznijcie od… śniadań.

Źródło: wprost.pl

Fenomen ujemnych kalorii. Czy naprawdę można jeść i chudnąć?
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść i chudnąć? Czy fenomen ujemnych kalorii ma coś wspólnego z prawdą?
O ujemnych kaloriach słyszymy od fanatyków diet odchudzających. Niektórzy producenci tak reklamują swoje niskokaloryczne produkty. Czy istnieje żywność, która odchudza czy to tylko mit?

Nasz organizm, żeby wykonywać funkcje życiowe, potrzebuje energii i dostarczamy mu ją wraz z pożywieniem. Wartość energetyczna spożywanej żywności określania jest w kaloriach. Każdy człowiek, w zależności od płci, wieku, stylu życia potrzebuje określonej ilości kalorii w ciągu dnia. Jeśli nasz bilans energetyczny jest dodatni, to znaczy, że zjadamy więcej kalorii, niż potrzebujemy. Ta nadwyżka odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli jest ujemny, chudniemy, ponieważ wydatkujemy więcej energii, niż sobie dostarczyliśmy. Czy istnieją produkty, które możemy jeść i jednocześnie chudnąć? Sprawdzamy, czym są ujemne kalorie. Czym są tzw. ujemne kalorie? O ujemnych kaloriach zaczęło się mówić w kontekście tzw. Diety Ujemnych Kalorii, polegającej na spożywaniu produktów o niskiej kaloryczności, zawierających duże ilości błonnika. Twórcy tej diety ogłosili, że są takie produkty jak np. marchew czy seler, które same zawierają bardzo mało kalorii, natomiast ich trawienie powoduje, że organizm wydatkuje więcej kalorii, niż przyjął podczas jedzenia. To nie do końca prawda... Oczywiście faktem jest, że istnieją produkty niskokaloryczne. Prawdą też jest, że organizm na proces trawienia zużywa pewną ilość energii (kalorii). Jednak błędne jest założenie, że jedząc produkty zakwalifikowane jako ujemnie kaloryczne, będziemy bez wysiłku chudnąć. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment na pewnym gatunku jaszczurek, które trawią i wchłaniają wartości odżywcze pobierane z pokarmów, w sposób bardzo zbliżony od naszego. Jaszczurki były karmione niskokalorycznym, surowym selerem, który uwielbiają, a badacze przeliczyli ilość energii wydatkowanej na trawienie i inne procesy życiowe. Z wyliczenia wyszło im, że jaszczurki zachowały z każdej porcji zjedzonego selera...

Cierpicie na otyłość brzuszną? Słowa dietetyczki zaskakują: "żeby schudnąć, trzeba jeść"
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na otyłość brzuszną? Słowa dietetyczki zaskakują: „Żeby schudnąć, trzeba jeść”
Macie problemy z przydużym brzuszkiem? Takich rad od zawodowej dietetyczki na pewno byście się nie spodziewali...

Obwód pasa powyżej 88 cm w przypadku kobiet i powyżej 94 cm w przypadku mężczyzn – przekroczenie takich właśnie norm nazywa się otyłością brzuszną. Nie bez przyczyny jest ona podawana jako najbardziej groźny rodzaj otyłości. Czym grozi otyłość brzuszna? Dlaczego? Zacząć trzeba od podstawowego problemu, do którego prowadzi skumulowanie nadmiaru tkanki tłuszczowej na odcinku brzusznym. Chodzi o nadmierne otłuszczenie centralnie położonych w jamie brzusznych narządów wewnętrznych, takich jak: Wątroba Żołądek Jelito grube Jelito cienkie Dwunastnica Trzustka Odkładanie się tłuszczu na brzuchu grozi także negatywnym wpływem na procesy przemiany materii, trawienie. Oprócz tego otyłość brzuszna prowadzi do rozwoju szeregu chorób. Wśród nich można wyróżnić takie schorzenia jak: Cukrzyca Nadciśnienie tętnicze Choroby układu sercowo-naczyniowego Wady postawy wynikające z obciążenia kręgosłupa Taki krótki i niepełny przecież wstęp w zupełności wystarcza jednak, by zdać sobie sprawę, że otyłości brzusznej należy się zdecydowanie wystrzegać. Zamiast jednak doprowadzać do nadmiernego otłuszczenia jamy brzusznej, lepiej zapobiegać. Zbalansowana dieta, codzienny ruch na świeżym powietrzu – nie odkryjemy Ameryki sugerując wszystkim podstawowe zasady zdrowego trybu życia dla zapobiegnięcia otyłości brzusznej. Co jednak zrobić, gdy nieszczęście już się przydarzyło i przyszło wam walczyć ze stanowczo zbyt dużym „brzuszkiem”? Według profesjonalnych dietetyków i specjalistów od odżywiania ważne jest zdrowe podejście do walki z uciążliwym i trudnym do uporania się problemem otyłości brzusznej. Dlaczego próbując zrzucić na wadze, nie należy się głodzić? Wewnętrzne...

Czy herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Które herbaty na odchudzanie naprawdę pomagają schudnąć? Niektórych lepiej unikać
Chcecie schudnąć, więc sięgacie po herbaty na odchudzanie? Dowiedzcie się, jak one działają i czy są skuteczne.

Odchudzanie potrafi być sporym wyzwaniem dla wielu osób. Liczenie kalorii, przygotowywanie posiłków i ćwiczenia to dla niektórych za duży wysiłek lub po prostu nie mają na to czasu. Wówczas chętnie sięga się po reklamowane w telewizji specjalne herbaty na odchudzanie. Czy one rzeczywiście działają? Przekonajcie się sami. Właściwości herbat na odchudzanie Sprzedawane w sklepach produkty pod nazwą „herbata odchudzająca” to najczęściej mieszanki różnych odmian herbat oraz ziół, które mają przyspieszyć przemianę materii i oczyszczać organizm. Tak przygotowany napar zawiera teinę oraz mateinę – substancje znajdujące się m.in. w kawie, o nieco łagodniejszym i przedłużonym działaniu. Herbaty na odchudzanie mogą: Zredukować tkankę tłuszczową Przyspieszyć metabolizm Polepszyć przemianę materii Część z nich ma także działanie rozgrzewające, które zwiększa ilość spalonych przez cały dzień kalorii. Rodzaje herbat na odchudzanie Herbaty, które najczęściej poleca się na odchudzanie i które można znaleźć w popularnych mieszankach na zmniejszenie masy ciała to: Czerwona herbata (Pu-erh) – poddana procesowi fermentacji, czerwona herbata zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm, dzięki czemu może być skuteczna w dietach odchudzających.  Należy pić napar z czerwonej herbaty nie częściej niż dwa razy dziennie po posiłku. Zielona herbata – zawarta w niej katechina redukuje tkankę tłuszczową i zapobiega powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Ponadto, dzięki polifenolom regularne picie zielonej herbaty zmniejsza przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, a tym samym przeciwdziała tyciu. Biała herbata – jest zdrowszym zamiennikiem kawy, ponieważ podobnie pobudza i zmniejsza apetyt, a przy tym jest...

Jedzcie jajka z tym składnikiem na śniadanie. Na maxa przyspiesza odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie jajka z tym składnikiem na śniadanie. Na maxa przyspiesza odchudzanie
Nie dość, że zdrowo, to jeszcze pysznie! Zacznijcie dodawać ten składnik do jajek!

Jajka to bardzo uniwersalny produkt, który na pewno jecie często i chętnie. Można z nich zrobić jajecznicę, omlety, pastę jajeczną, jeść na miękko lub twardo, albo jako jajka sadzone. Oczywiście dodaje się je też do ciast i sałatek. Jajka są źródłem naprawdę wielu witamin. Okazuje się, że żeby jeszcze lepiej wykorzystywać ich potencjał, warto dodawać do jajek jeden składnik. Nie dość, że powoduje, że są zdrowsze, to jeszcze podkręca ich smak. Zdrowy dodatek do jajek Według znanej amerykańskiej szefowej kuchni i blogerki kuchennej Ree Drummond, jajka koniecznie trzeba jeść z dodatkiem musztardy! Powoduje ona, że jajka są mniej mdłe, a także podkręca metabolizm i ułatwia trawienie. Konkretnie, chodzi o musztardę typu Dijon. To najbardziej czysty rodzaj musztardy. Nie jest ona wzbogacona w dodatek cukru. Musztardę Dijon wytwarza się z brązowej gorczycy modrej. Jest dość ostra, ale naprawdę pyszna. To też najzdrowszy rodzaj musztardy. Nie dodaje się do niej żadnych barwników. W tradycyjnej musztardzie Dijon znajduje się ocet i białe wino. Taka musztarda jest bardzo dietetyczna. Ma niewiele kalorii i spokojnie można ją jeść na diecie. Dodawajcie ja do wszystkich dań z jajkami, które jecie w wytrawnym wydaniu. Do jajek sadzonych Do pasty jajecznej Jako sos do wytrawnego omletu Na kanapce z jajkami na twardo, na miękko lub w koszulkach Odchudzające właściwości musztardy Naukowcy z Oxfordu zbadali musztardę Dijon i wykazali jej odchudzające właściwości. To dzięki kapsaicynie, izotiocyjaninie i allilu – związkach, które odpowiadają za charakterystyczny ostry smak musztardy. Mogą przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej! Jeśli smak musztardy jest dla was za ostry sam w sobie, możecie z powodzeniem przygotować na jej bazie dietetyczny sos. Wymieszajcie musztardę z jogurtem naturalnym. Będzie...