Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych

Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.
Hubert Rój
kwiecień 06, 2021

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie.

Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków?

Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru.

Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was.

Zobacz także

Przepis na ciastka amoniaczki

Składniki:                                      

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Gruby cukier do obsypania ciastek

Przygotowanie:

  1. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło.
  2. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto.
  3. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża.
  5. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka.
  6. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym.
  7. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru.
  8. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie wydzielał się charakterystyczny, dość nieprzyjemny zapach.
    Takie stężenie amoniaku w powietrzu jest niegroźne, ale warto wywietrzyć kuchnię już w trakcie pieczenia.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze