Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo nasze mamy i babcie. 

Tak było w zamierzchłych czasach PRL-u, ale dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Przecież amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Taki, który sprawi, że nawet na twarzy największego marudy pojawi się promyk uśmiechu!

Jak zrobić dietetyczną wersję amoniaczków?

Jeżeli lubicie mniej słodki, bardziej wytrawny smak tego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do masy na ciastka cukru pudru. 

Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was

Zobacz także:

Przepis na ciastka amoniaczki

Składniki:                                      

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Gruby cukier do obsypania ciastek

Przygotowanie:

  1. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło.
  2. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto.
  3. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża.
  5. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka.
  6. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym.
  7. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru.
  8. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie wydzielał się charakterystyczny, dość nieprzyjemny zapach.
    Takie stężenie amoniaku w powietrzu jest niegroźne, ale warto wywietrzyć kuchnię już w trakcie pieczenia.
  9. Smacznego!