
Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie.
Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień.
Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków?
Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru.
Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was.
Przepis na ciastka amoniaczki
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki amoniaku
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Gruby cukier do obsypania ciastek
Przygotowanie:
- Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło.
- Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto.
- Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło.
- Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża.
- Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka.
- Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym.
- Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru.
- Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie wydzielał się charakterystyczny, dość nieprzyjemny zapach.
Takie stężenie amoniaku w powietrzu jest niegroźne, ale warto wywietrzyć kuchnię już w trakcie pieczenia. - Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: