Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju.

Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego?

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką

Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 spora cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor.
  2. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę.
  4. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone.
  5. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
  6. Rozgrzewamy patelnię z olejem.
  7. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: