Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak

Lubicie jeść kotlety mielone? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na proste i pyszne kotlety mielone z wołowego mięsa z dodatkiem podsmażanej cebulki. Smakują naprawdę wybornie!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju.

Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką

Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy.

Zobacz także
fit kotlety mielone

Chrupiące i aromatyczne pieczone kotlety mielone. Dodajcie to do farszu. Dzięki niemu będą o niebo lepsze i zdrowsze

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 spora cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor.
  2. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę.
  4. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone.
  5. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
  6. Rozgrzewamy patelnię z olejem.
  7. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Marzą wam się mielone w nietypowym wydaniu? Przygotujcie je w wersji szwedzkiej, z gotowanym burakiem. To świetny patent, który nie tylko nadaje mielonym fajny kolor, ale też niebanalny smak. Jak je przygotować?

Kto z nas nie lubi pysznych i chrupiących mielonych kotletów? To danie wprost wpisało się w naszą tradycyjną polską kuchnię. Sposobów na przygotowanie kotletów mielonych jest mnóstwo. Jedni dodają do mięsa mielonego marchewkę, drudzy cukinię, są też tacy, którzy przygotowują mielone z... buraczkami – i wcale nie mamy na myśli sałatki, którą zwykle podajemy do tego dania. Co powiecie na mielone w stylu szwedzkim z burakiem dodanym do mięsa? Mielone w stylu szwedzkim Mielone w stylu szwedzkim to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów mielonych z jajkiem, cebulką i przyprawami. W przepisie znajdziemy ugotowanego i startego na tarce buraka, którego dodaje się bezpośrednio do mięsa. Takie mielone nie tylko mają ciekawy kolor, ale też wyrafinowany smak. Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 250 gram mięsa mielonego wieprzowego 250 gram mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 upieczony lub ugotowany burak 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 2 łyżki bułki tartej i śmietanę. Wbijamy jajko i starannie wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy kotlety. Każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach...

mielone z marchewką
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego 1 warzywo a kotlety jeszcze bardziej zyskają na smaku. Niezawodny sposób babć. Lepszych nie jedliście
Co można dodać do mięsa na kotlety mielone? Oczywiście, powinno to być jajko, starkowana lub podsmażona cebulka, 2 ząbki czosnku, zamoczona w mleku kajzerka oraz przyprawy. A co powiecie na kotlety z dodatkiem starkowanej marchewki?

Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę. Mielone z dodatkiem marchewki Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu. Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką. Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor. Składniki: 400 g mięsa mielonego 1 marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą. Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem. Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego!

mielone
Gotujmy.pl/Martyna239
Newsy
Dodajcie do masy na mielone ten nietypowy składnik. Zwariujecie, gdy ich spróbujecie
Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste. Wybór mięsa Mielone może być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość produktu. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu. Sekretny składnik Kotlety są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Ten smak zdecydowanie podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Składniki: ½ kg mięsa mielonego 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:  Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej. Z powstałej masy uformujcie niewielkie...

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką
Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na mielone? Znudziły wam się już kotlety w tradycyjnej wersji? Zróbcie podłużne mielone z dodatkiem czerwonej papryki. Dodajcie do nich ziemniaczki i obiad gotowy!

Mielone i schabowe to najpopularniejsze dania na polskich stołach. Zwykle występują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i surówki. Jeśli macie już dość oklepanych kotletów mielonych w tradycyjnym wydaniu, koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych użytkowniczek na podłużne mielone z dodatkiem papryki. Ich smak na długo wami zawładnie! Przepis na podłużne mielone z papryką Podłużne mielone z papryką to doskonała propozycja na smaczny, tani i niebanalny obiad. Jak je przygotować? To bardzo proste! Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, cebula, jajko, przyprawy i świeża czerwona papryka. Przygotowanie takich kotletów jedynie w niewielkim stopniu różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Jedyna różnica tkwi w paprykowym dodatku i sposobie formowania kotletów. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, bo jest naprawdę świetny! Składniki: 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 czerwona papryka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z cebulką, jajkiem oraz bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyrobione mięso porcjami rozkładamy sobie na dłoni. Na środku rozkładamy paprykę. Przykrywamy drugą porcją mięsa. Formujemy podłużne roladki. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych Soczyste mielone w pysznym sosie z...