Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju.
Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego?
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką
Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 3 łyżki wody
- 1 spora cebula
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor.
- Odstawiamy do przestygnięcia.
- Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę.
- Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone.
- Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem.
- Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: