Rzeżucha jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Jest smaczna, zdrowa i wprawia w radosny nastrój, ponieważ już sam jej zapach kojarzy się z wiosną! Przygotujcie na Wielkanoc smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej rzeżuchy, z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.
Właściwości rzeżuchy
Młoda rzeżucha jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, rzeżuchę powinny jeść zwłaszcza dzieci oraz kobiety w ciąży. Poleca się ją także osobom cierpiącym jednocześnie na osteoporozę i nietolerancję laktozy – w rzeżusze znajduje się aż 81 mg wapnia na 100 gram! Dlatego jest świetnym zamiennikiem przetworów mlecznych, które nie każdy może jeść. Ponadto rzeżucha poprawi stan waszej skóry, wzmocni włosy i paznokcie.
Przepis na wiosenną sałatkę z rzeżuchą
Do przygotowania sałatki z rzeżuchą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 4 liście kapusty pekińskiej
- Pół dużego pomidora (albo 2 małe)
- Ćwierć cebuli czerwonej
- 1/3 puszki białej fasoli
- Garść rzeżuchy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka cukru
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Oderwijcie liście od kapusty i umyjcie pod bieżącą wodą. Zostawcie na chwilę w sitku lub wirówce do sałaty, żeby nieco obeschły. Porwijcie na kawałki i ułóżcie w półmisku.
- Pokrójcie cebulę w piórka, a pomidora w ćwiartki. Ułóżcie na kawałkach sałaty.
- Odsączoną i opłukaną w wodzie fasolkę rozsypcie na sałatce.
- Posypcie z wierzchu świeżą rzeżuchą. Doprawcie solą i pieprzem.
- Do szklanki wlejcie 2 łyżki oleju, po łyżeczce octu balsamicznego, cukru i musztardy sarepskiej i wymieszajcie do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Tak przygotowanym sosem polejcie sałatkę. Smacznego! Dobrze jest przygotować sałatkę przynajmniej 15 minut przed podaniem, żeby składniki przeszły sosem – dzięki temu sałatka będzie jeszcze lepiej smakować.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: