Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą
Beatris/gotujmy.pl
Newsy

Prosta wiosenna sałatka ze zdrową rzeżuchą. Zawiera bardzo dużo witaminy C 

Pyszna sałatka z dodatkiem rzeżuchy to świetny pomysł na wiosenną i zdrową przekąskę! Zrobicie ją z przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Rzeżucha jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Jest smaczna, zdrowa i wprawia w radosny nastrój, ponieważ już sam jej zapach kojarzy się z wiosną! Przygotujcie na Wielkanoc smaczną sałatkę z dodatkiem świeżej rzeżuchy, z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości rzeżuchy

Młoda rzeżucha jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, rzeżuchę powinny jeść zwłaszcza dzieci oraz kobiety w ciąży. Poleca się ją także osobom cierpiącym jednocześnie na osteoporozę i nietolerancję laktozy – w rzeżusze znajduje się aż 81 mg wapnia na 100 gram! Dlatego jest świetnym zamiennikiem przetworów mlecznych, które nie każdy może jeść. Ponadto rzeżucha poprawi stan waszej skóry, wzmocni włosy i paznokcie.

Przepis na wiosenną sałatkę z rzeżuchą

Do przygotowania sałatki z rzeżuchą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • Pół dużego pomidora (albo 2 małe)
  • Ćwierć cebuli czerwonej
  • 1/3 puszki białej fasoli
  • Garść rzeżuchy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety

Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety

Pyszne kotlety mielone z serowym farszem. Takich jeszcze nie jedliście

Pyszne kotlety mielone z serowym farszem. Takich jeszcze nie jedliście

Przygotowanie:

  1. Oderwijcie liście od kapusty i umyjcie pod bieżącą wodą. Zostawcie na chwilę w sitku lub wirówce do sałaty, żeby nieco obeschły. Porwijcie na kawałki i ułóżcie w półmisku.
  2. Pokrójcie cebulę w piórka, a pomidora w ćwiartki. Ułóżcie na kawałkach sałaty.
  3. Odsączoną i opłukaną w wodzie fasolkę rozsypcie na sałatce.
  4. Posypcie z wierzchu świeżą rzeżuchą. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. Do szklanki wlejcie 2 łyżki oleju, po łyżeczce octu balsamicznego, cukru i musztardy sarepskiej i wymieszajcie do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Tak przygotowanym sosem polejcie sałatkę. Smacznego! Dobrze jest przygotować sałatkę przynajmniej 15 minut przed podaniem, żeby składniki przeszły sosem – dzięki temu sałatka będzie jeszcze lepiej smakować.

Źródło: Gotujmy.pl

 

Czytaj także:

Ta niepozorna roślina pomaga pozbyć się pasożytów z jelit i eliminuje napady głodu. Jedz ją codziennie
Adobe Stock
Newsy
Ta niepozorna roślina pomaga pozbyć się pasożytów z jelit i eliminuje napady głodu. Jedzcie ją codziennie
Warto włączyć ją do diety i jadać regularnie przez cały rok!

Bardzo możliwe, że na waszym wielkanocnym stole pojawi się rzeżucha. Być może postawicie na niej baranka albo pisanki. To piękna ozdoba wielkanocnego stołu, ale nie tylko! Poza tym rzeżucha jest bardzo zdrowa. Warto ją jeść z wielu powodów, nie tylko od święta. Uprawa rzeżuchy Hodowla rzeżuchy to banalny i bardzo tani sposób na to, by zawsze mieć w domu zieleninę, bez konieczności wychodzenia do sklepu. Rzeżuchę najczęściej możecie dostać w sklepie w nasionkach, które trzeba samemu wyhodować. Czasami możliwe jest kupienie już wyrośniętej rzeżuchy, ale jej uprawa jest naprawę prosta. Warto zrobić to więc samemu. Wystarczy zwilżona wata lub płatki kosmetyczne. Rozłóżcie ją na talerzu i posypcie nasionami rzeżuchy. Po kilku dniach zaczną kiełkować. Niektórzy moczą nasiona rzeżuchy przez jakiś czas w wodzie, by zapoczątkować proces kiełkowania. Może to przyspieszyć wzrost rzeżuchy.  Właściwości zdrowotne rzeżuchy Ta niepozorna roślina to ogromna bomba witaminowa! Jedzcie ją często, dodając do kanapek, sałatek, posypując nią zupę lub inne dania. To właściwości rzeżuchy: Według twierdzeń ludowych pomaga ona zwalczać pasożyty układu pokarmowego Działa moczopędnie Poprawia trawienie i ułatwia wypróżnianie się Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci Wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości minerałów i witamin Jest polecana osobom odchudzającym się, bo zawiera bardzo mało kalorii i reguluje apetyt Poprawia płodność Jakich witamin dostarcza rzeżucha? Ciężko jest zjeść dużą ilość rzeżuchy, ale regularne dodawanie jej do potraw może naprawdę wzbogacić waszą dietę w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Rzeżucha jest cenna szczególnie przez zawartość: Witaminy C Witaminy A Kwasu foliowego...

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
eli555/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
Sałatka ze szparagami, mozzarellą, liśćmi szpinaku, szynką parmeńską i pomidorkami to kwintesencja letnich włoskich smaków. Wypróbujcie koniecznie i zachwyćcie gości.

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy , tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek , a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca , sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety. Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi. Składniki: 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry 100 g szpinaku baby 150 g mozzarelli mini 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej sos: 6 łyżek oleju słonecznikowego 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól do smaku pieprz do smaku szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

Przepis na śledzie w sosie majonezowym według Magdy Gessler
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Obłędnie delikatne śledzie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda zdradziła fantastyczną recepturę na sos majonezowy
Śledzie to smaczna i niesamowicie zdrowa przekąska. Śmiało można je spożywać nie tylko w czasie świąt, ale również na co dzień. Te z sosem majonezowym według przepisu Magdy Gessler wychodzą naprawdę genialnie.

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany. Znana restauratorka, Magda Gessler, proponuje spróbować ich w wersji po niemiecku – z sosem majonezowym z dodatkiem anchois, musztardy, cebuli oraz jabłek. Przyrządzony według tej receptury z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Przepis na śledzia z sosem majonezowym według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 1 opakowania matiasów w oleju 3 twardych jabłek 2 cebul 250 gramów domowego majonezu 1 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżki octu spirytusowego  5 sztuk anchois 3 łyżek śmietany 36 proc. 4 łyżek cukru Przypraw: pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie: W szklanym, wysokim naczyniu (może być wyparzony wcześniej słoik) umieśćcie 4 łyżki domowego majonezu (jeśli nie macie domowego skorzystajcie ze sklepowego, jednak Magda Gessler zachęca do przyrządzenia go samodzielnie). Do majonezu dodajcie anchois i kawałek fileta ze śledzia (dosłownie ¼ fileta). Całość przykryjcie resztą majonezu, musztardą oraz octem, a następnie zblendujcie na gładko. W czystej misce umieśćcie śmietanę, dodajcie do niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wstawcie na dwie godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmijcie ze śmietany przyprawy i dodajcie do niej cukier. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie połączcie z wcześniej przyrządzonym sosem majonezowym. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Jabłka również obierzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne oraz pestki, a następnie pokrójcie je w ósemki. Tak przygotowane...