parówki w cieście przepis
IwonaM / Gotujmy.pl
Newsy

Prosta przekąska na sylwestrowy stół. Pyszne parówki w cieście francuskim. Wystarczą 3 składniki

Nawet, jeżeli spędzacie Sylwestra w domu, to warto przygotować imprezowe przekąski - są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Mimo, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy prawdopodobnie w zaciszu własnego domu z powodu wprowadzanego właśnie zakazu przemieszczania się, to wcale nie oznacza, że świętowanie jest odwołane! Możecie przecież nadal bawić się na sylwestrowej imprezie wraz ze swoimi domownikami. Kto wie, może pozwoli wam to mocniej zacisnąć więzi?

 

Podczas Sylwestra najlepiej sprawdzają się sycące dania i przekąski, ale niezbyt ciężkie – mogłyby wówczas wywołać senność, a przecież wszyscy chcą dotrwać do północy pełni wigoru! Do tego powinny być dość tłuste ze względu na spore spożycie alkoholu podczas zabawy (choć oczywiście można się także świetnie bawić bez dodatku procentów, do czego szczerze zachęcamy). W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się mięsne przekąski, jak chociażby parówki w cieście! Sprawdźcie koniecznie ten przepis i wypróbujcie go w tym roku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na parówki w cieście francuskim

Do przygotowania takiej sylwestrowej przekąski będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe ciasto możecie kupić np. w Lidlu)
  • 6 parówek
  • 1 opakowanie pleśniowego sera
  • Przyprawa z ziół – możecie wybrać gotową mieszankę (np. zioła prowansalskie) albo ulubione zioła, jak bazylia lub oregano
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wyjmijcie delikatnie z opakowania, rozłóżcie na stolnicy i pokrójcie w równe paski o szerokości ok. 3 cm.
  2. Powtórzcie ten krok krojąc ser pleśniowy na równe kawałki i rozłóżcie je po jednym na każdym pasku ciasta francuskiego. Posypcie ziołami.
  3. Teraz owińcie ciasto wokół każdej parówki dookoła – powinno przypominać kształtem spiralę.
  4. Gotowe parówki w cieście wyłóżcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmarujcie je oliwą, posypcie dodatkowo ziołami i pieprzem, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

I gotowe! Parówki w cieście będą świetnie smakowały z dodatkiem musztardy, ketchupu, salsy lub sosu czosnkowego.

kabanosy w cieście francuskim przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pojutrze Sylwester a wy nie macie pomysłu na przekąski? Te kabanosy w cieście rządzą
Ciasto francuskie smakuje wyśmienicie z większością składników. Idealnie sprawdza się nie tylko w słodkich przekąskach, ale również tych bardziej wytrawnych. Zapieczone w nim kabanosy podane z sosem czosnkowym, z pewnością zachwycą waszych gości.

Przepis na tę przekąskę jest naprawdę dziecinnie prosty. Dowodzi, że nie trzeba być wyśmienitym kucharzem, aby zaskoczyć i oczarować przybyłych na przyjęcie gości. Tych kabanosów w cieście francuskim nie może zabraknąć na waszym Sylwestrze! Przepis na kabanosy w cieście francuskim Będziecie potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 200 gramów ulubionych kabanosów 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Kabanosy pokrójcie pod skosem na kawałki o długości ok. 4 cm. Ciasto francuskie wyjmijcie z opakowania, rozłóżcie na krajalnicy i pokrójcie na kwadraty o wielkości ok. 3x3 cm. Do tej czynności najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy. Na każdym kwadracie ułóżcie w poprzek kawałek kabanosa, a następnie zlepcie ze sobą dwa rogi ciasta. Tak przygotowane przekąski ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kabanosy pieczcie przez ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. W tym czasie zróbcie sos czosnkowy. W małej miseczce umieśćcie majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie. Naczynie z sosem postawcie na środku dużego, okrągłego talerza. Wokół poukładajcie wyjęte z piekarnika kabanosy. Serwujcie na gorąco. Smacznego! Źródło: gotujmy

parówki w szlafroczkach przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza przekąska na szybko? Te parówki w szlafroczkach podbiją wasze serca
Parówki w szlafroczkach to świetny pomysł nie tylko na śniadanie i kolację, ale również szybką przekąskę w ciągu dnia. Fani ciasta francuskiego z pewnością pokochają ten dziecinnie prosty przepis!

Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić.  Przepis na parówki w szlafroczkach Będziesz potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym) 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki) 4 łyżeczki musztardy 150 gramów mozzarelli w wiórkach 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków. Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach. Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół). Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki). Ciasto dokładnie owiń wokół parówki. Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut. Gotowe! Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!

kanapki z łososiem
Konczi / gotujmy.pl
Newsy
Już za niecały tydzień Sylwester. Ta prosta przekąska idealnie się sprawdzi podczas każdej imprezy
Nawet, jeżeli spędzicie tegorocznego Sylwestra w bardzo małym gronie, to warto przyrządzić tę smaczną i sycącą przekąskę – jest idealna na imprezę!

Choć prawdopodobnie tegorocznego Sylwestra spędzimy w gronie domowników, nie oznacza to wcale, że impreza noworoczna jest odwołana! Możemy przecież z drugą połówką spędzić udany wieczór i wspólnie przywitać Nowy Rok. Warto zamienić dresy na sylwestrowe kreacje i przygotować coś smacznego do jedzenia! Oprócz sycącej kolacji na ciepło, sprawdzą się także smaczne przekąski, dzięki którym nie będziecie głodni do rana!   Niezależnie od tego, czy Sylwestra spędzicie ze swoimi domownikami czy nie, warto poznać przepis na przekąski, które sprawdzą się podczas każdej imprezy – np. na urodzinach albo w trakcie karnawału. Nie dość, że przyrządza się je bardzo szybko, to są niezwykle sycące. A na pewno dobrze wiecie, że podczas zakrapianych przyjęć porządna podkładka to podstawa! Kanapki z twarożkiem i łososiem Jedną z takich smacznych, imprezowych przekąsek są pyszne kanapeczki z twarogiem i łososiem. Do ich przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 pełnoziarnista bagietka 1 puszka łososia w sosie własnym 100 g półtłustego twarogu Świeży koperek Cytryna Pieprz Przygotowanie Łososia odsączcie z zalewy i przełóżcie do miski. Dodajcie do niej twaróg, pieprz i dokładnie wymieszajcie. Powinniście uzyskać gładką pastę. Bagietkę pokrójcie w równe kromki. Na każdej wyłóżcie pastę z łososia i twarogu. Następnie każdą kanapkę udekorujcie szczyptą świeżego, posiekanego kopru i plasterkiem cytryny.   I gotowe! Takie kanapeczki na pewno doskonale sprawdzą się podczas każdej imprezy. Jeśli nie jesteście miłośnikami łososia, to możecie wykorzystać inną rybę. Świetnie nadaje się do tego tuńczyk albo makrela. Możecie też dodać do pasty drobno posiekaną cebulę, co zdecydowanie nada jej...

szarlotka przepis
ONS
Gwiazdy
Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim według przepisu Kasi Dowbor. Potrzebujecie  tylko 4 składników
Macie ochotę na ciasto? Sprawdźcie ten przepis Kasi Dowbor na ekspresową szarlotkę.

Uwielbiana przez Polaków gwiazda programu "Nasz Nowy Dom" od lat wraz z ekipą budowlańców i architektów pomaga potrzebującym rodzinom spełnić marzenia. Ciepła i serdeczna Kasia Dowbor dba o kontakt ze swoimi fanami i często dzieli się z nimi fragmentami swojego życia w mediach społecznościowych. Niedawno zdradziła swój przepis na pyszną szarlotkę! Sprawdźcie koniecznie jak zrobić to ciasto z receptury autorstwa Kasi Dowbor! Na długie, jesienne wieczory spędzane pod kocykiem z herbatką nie ma nic lepszego niż ciepłe, własnoręcznie wykonane ciasto! Z tego przepisu Katarzyny Dowbor z łatwością wyczarujecie pachnącą i rozpływającą się w ustach szarlotkę, idealną do rozgrzewającej herbatki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Szarlotka na cieście francuskim – przepis Kasi Dowbor Do przygotowania tej wyjątkowej szarlotki potrzebujecie: 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego -  gotowe ciasto można od razu wyłożyć na blachę i upiec 5 dużych jabłek  (najlepiej odmiana szara reneta) cukier cynamon Przygotowanie Na średniej wielkości blasze lub tortownicy wyłóż ciasto. Jabłka pokrój i duś na patelni z niewielką ilością cukru. Gdy duszone jabłka nieco ostygną, połóż je na cieście i posyp cynamonem. Blachę z ciastem włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż ciasto zrobi się brązowe. I gotowe! Do smaku możecie posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Źródło:...