parówki w cieście przepis
IwonaM / Gotujmy.pl
Newsy

Prosta przekąska na sylwestrowy stół. Pyszne parówki w cieście francuskim. Wystarczą 3 składniki

Nawet, jeżeli spędzacie Sylwestra w domu, to warto przygotować imprezowe przekąski - są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Mimo, iż tegorocznego Sylwestra spędzimy prawdopodobnie w zaciszu własnego domu z powodu wprowadzanego właśnie zakazu przemieszczania się, to wcale nie oznacza, że świętowanie jest odwołane! Możecie przecież nadal bawić się na sylwestrowej imprezie wraz ze swoimi domownikami. Kto wie, może pozwoli wam to mocniej zacisnąć więzi?

 

Podczas Sylwestra najlepiej sprawdzają się sycące dania i przekąski, ale niezbyt ciężkie – mogłyby wówczas wywołać senność, a przecież wszyscy chcą dotrwać do północy pełni wigoru! Do tego powinny być dość tłuste ze względu na spore spożycie alkoholu podczas zabawy (choć oczywiście można się także świetnie bawić bez dodatku procentów, do czego szczerze zachęcamy). W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się mięsne przekąski, jak chociażby parówki w cieście! Sprawdźcie koniecznie ten przepis i wypróbujcie go w tym roku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na parówki w cieście francuskim

Do przygotowania takiej sylwestrowej przekąski będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (gotowe ciasto możecie kupić np. w Lidlu)
  • 6 parówek
  • 1 opakowanie pleśniowego sera
  • Przyprawa z ziół – możecie wybrać gotową mieszankę (np. zioła prowansalskie) albo ulubione zioła, jak bazylia lub oregano
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wyjmijcie delikatnie z opakowania, rozłóżcie na stolnicy i pokrójcie w równe paski o szerokości ok. 3 cm.
  2. Powtórzcie ten krok krojąc ser pleśniowy na równe kawałki i rozłóżcie je po jednym na każdym pasku ciasta francuskiego. Posypcie ziołami.
  3. Teraz owińcie ciasto wokół każdej parówki dookoła – powinno przypominać kształtem spiralę.
  4. Gotowe parówki w cieście wyłóżcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmarujcie je oliwą, posypcie dodatkowo ziołami i pieprzem, a następnie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

I gotowe! Parówki w cieście będą świetnie smakowały z dodatkiem musztardy, ketchupu, salsy lub sosu czosnkowego.

W tym kraju ulubionym sylwestrowym daniem są parówki. A wy co podacie dziś swoim gościom?
Adobe Stock
Newsy
W tym kraju ulubionym sylwestrowym daniem są parówki. A wy co podacie dziś swoim gościom?
Każdy kraj ma swoje najpopularniejsze sylwestrowe dania. Czy wiecie, jakie jest ulubione danie sylwestrowe na Węgrzech?

Wśród najpopularniejszych sylwestrowych dań w Polsce z całą pewnością należy wymienić: tatar z jajkiem, ruloniki z szynki z serkiem, wielowarstwowe sałatki oraz tymbaliki. A jak jest na Węgrzech? W kraju tym najchętniej spożywa się w Sylwestra... parówki. Jak poinformowała Narodowa Izba Gospodarki Rolnej, w tym dniu przypada 20 proc. rocznej konsumpcji tego produktu. Skąd wziął się zwyczaj jedzenia w Sylwestra parówek na Węgrzech? W sylwestrowym menu na Węgrzech nie może zabraknąć parówek. Zwyczaj ten najprawdopodobniej przywędrował do tego kraju z Niemiec. Zgodnie z tradycyjnymi wierzeniami, w Sylwestra nie powinno się spożywać ani ryb ani drobiu. Dlaczego? Ponieważ wierzono, że wraz z rybą odpłynie, a wraz z drobiem odfrunie szczęście. Jak wygląda prawdziwa parówka na Węgrzech? Dobrej jakości parówki powinny mieć taką samą długość i nie powinny rozpadać się podczas podgrzewania. Nie mogą też zawierać drobinek kości ani sierści i powinny być jędrne. Ważna jest również odpowiednia ilość mięsa w parówce: - Zgodnie z węgierskimi przepisami, produkt może nosić nazwę parówki tylko wtedy, gdy zawartość mięsa jest w nim nie mniejsza niż 51 proc. - czytamy na serwisie portalspozywczy.pl. Jak donosi portal, tylko w zeszłym roku na Węgrzech sprzedano 4 tys. ton parówek o wartości 5,5 mld forintów (ponad 68 mln zł). W Polsce parówki także pojawiają się w sylwestrowym menu. Najczęściej są to parówki zawijane w ciasto francuskie i pieczone w piekarniku. Jak je przygotować? Podajemy wam przepis. Przepis na parówki w cieście francuskim Składniki: 5 parówek drobiowych lub wieprzowych opakowanie ciasta francuskiego (250g) 5 plastrów żółtego sera 1 puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle (kukurydza,...

przekąski z ciasta francuskiego
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego do zrobienia w 15 minut. Smaku nadaje sekretny składnik
Gdy nie wiecie co można szybko przyrządzić na ciepło, z pomocą przychodzą gotowe rozwiązania. Wystarczy ciasto francuskie i kilka składników, by przygotować pyszną imprezową przekąskę!

Zabrakło wam pomysłów na ciepłą kolację? A może spodziewacie się wizyty znajomych? W takich sytuacjach wspaniale sprawdzają się proste dania, które mimo, iż nie wymagają wielu składników ani wysiłku, są bardzo smaczne i sycące. Nie sposób nie wspomnieć tutaj o klasycznej sałatce makaronowej, koreczkach czy zawijanych tortillach z łososiem. Zamiast tortilli możecie użyć też gotowego ciasta francuskiego – dziś bez problemu można je kupić w sklepie. Choć ciasto francuskie kojarzy się raczej ze słodkimi wypiekami, bez trudu wyczarujecie z niego pyszne, wytrawne przekąski idealne na imprezę. Co powiecie na przepyszne ślimaczki z ciasta? Wypróbujcie ten przepis! Przepis na imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego Do przygotowania tej smacznej przekąski z ciasta francuskiego będziecie potrzebowali minimalnej ilości składników. Upewnijcie się, że macie pod ręką wszystko z poniższej listy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (można je kupić np. w Lidlu) Kilka łyżek ketchupu Dowolna, ulubiona wędlina w plastrach Ser żółty w plastrach Przyprawa do pizzy Przygotowanie Wyjmijcie ciasto francuskie z opakowania i rozwińcie na blacie. Następnie posmarujcie je kilkoma łyżkami ketchupu. Jeśli chcecie, możecie zamiast ketchupu użyć koncentratu pomidorowego lub wymieszać jedno z drugim. Na cieście ułóżcie w jednym rządku plastry szynki, a wyżej plastry żółtego sera. By potrawa wyszła nieco bardziej pikantna, możecie poeksperymentować z rodzajami sera! Spróbujcie użyć na przykład sera typu ementaler. Na koniec posypcie składniki przyprawą do pizzy. Jeżeli jej nie macie, użyjcie po prostu ziół, których używa się do tego dania, czyli oregano, bazylii i czosnku. Zawińcie ciasto ciasno w rulonik. Weźcie ostry nóż i pokrójcie...

parówkowe wianuszki w cieście
Gotujmy.pl/szynszyla
Newsy
Finezyjne parówki w cieście francuskim to proste danie, które pokochają nawet najbardziej wybredni. Zrobicie je w 15 minut
Macie w domu małych niejadków? Czasami nie innego wyjścia i trzeba przemycić w daniu trochę mięsa. Mamy na to świetny patent.

Nie od dziś wiadomo, że najmłodsi smakosze częściej „jedzą oczami”, niż w normalny, zwykły dla osób dorosłych sposób. Dla naszych milusińskich warzywa mogłyby nie istnieć, a są takie mamy, które muszą walczyć z dzieckiem o każdy kęs mięsa. Specjalny fortel Niektóre dzieci nie mają dla kotletów i innych mięsnych potraw żadnej litości – czasem to ich „najwięksi wrogowie”. Nie ma więc innego wyjścia. Czasami trzeba uciec się do specjalnego fortelu, by nasze pociechy zjadły  choć trochę pożywnego mięsa. Takim właśnie sposobem jest zapieczenie parówek w cieście francuskim. Samo owinięcie kiełbasek w ciasto może nie wystarczyć. Danie w mgnieniu oka Dlatego niezbędne jest użycie odrobiny inwencji. Ponacinajcie zawinięte parówki, zegnijcie je finezyjnie w coś w rodzaju wianuszka.  Powinno zadziałać. Obok połóżcie na talerzyku pomidorki koktajlowe pokrojone w apetyczne kawałeczki. Jeśli lubicie oliwki, nie wahajcie się – będą pasowały doskonale. O mały włos zapomnielibyśmy jeszcze o czymś. To danie zrobicie naprawdę w mgnieniu oka! Wystarczy rozgrzać piekarnik, a przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut! Przepis na parówki w cieście francuskim Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 6 cienkich parówek dowolnego rodzaju (im więcej w ich składzie mięsa, tym lepiej!) Opcjonalnie – ostra papryka w proszku (nie stosujcie jej, jeśli zamierzacie podać parówki małym dzieciom) Pomidorki koktajlowe Szczypiorek Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwińcie z rulonów, podzielcie je na 3 części. Parówki obierzcie z niejadalnych osłonek. Na każdym kawałku ciasta połóżcie parówki i w razie możliwości posypcie papryką....

kabanosy w cieście francuskim przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pojutrze Sylwester a wy nie macie pomysłu na przekąski? Te kabanosy w cieście rządzą
Ciasto francuskie smakuje wyśmienicie z większością składników. Idealnie sprawdza się nie tylko w słodkich przekąskach, ale również tych bardziej wytrawnych. Zapieczone w nim kabanosy podane z sosem czosnkowym, z pewnością zachwycą waszych gości.

Przepis na tę przekąskę jest naprawdę dziecinnie prosty. Dowodzi, że nie trzeba być wyśmienitym kucharzem, aby zaskoczyć i oczarować przybyłych na przyjęcie gości. Tych kabanosów w cieście francuskim nie może zabraknąć na waszym Sylwestrze! Przepis na kabanosy w cieście francuskim Będziecie potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 200 gramów ulubionych kabanosów 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Kabanosy pokrójcie pod skosem na kawałki o długości ok. 4 cm. Ciasto francuskie wyjmijcie z opakowania, rozłóżcie na krajalnicy i pokrójcie na kwadraty o wielkości ok. 3x3 cm. Do tej czynności najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy. Na każdym kwadracie ułóżcie w poprzek kawałek kabanosa, a następnie zlepcie ze sobą dwa rogi ciasta. Tak przygotowane przekąski ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kabanosy pieczcie przez ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. W tym czasie zróbcie sos czosnkowy. W małej miseczce umieśćcie majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie. Naczynie z sosem postawcie na środku dużego, okrągłego talerza. Wokół poukładajcie wyjęte z piekarnika kabanosy. Serwujcie na gorąco. Smacznego! Źródło: gotujmy