Zupa ryżanka
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Prosta, lekka i zdrowa zupa ryżanka. Idealna dla osób z problemami żołądkowymi 

Ta smaczna zupa z warzywami i ryżem jest banalnie prosta do zrobienia. Do tego jest zdrowa i wspaniała na rozmaite problemy żołądkowe. Można przyrządzić ją z mięsem lub w wersji warzywnej.
Magdalena Kieblesz
marzec 10, 2021

Zupa ryżanka jest bardzo podobna smakiem do domowego rosołu. Różni się tym, że można ją zrobić na masełku zamiast na mięsie, ale oczywiście na skrzydełkach czy na udkach z kurczaka jak najbardziej można ją także ugotować.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Ryżanka jest zdrowa i lekkostrawna 

Nasz przepis to ryżanka na maśle, co bardzo skraca czas jej przygotowania. Ryżanka różni się od rosołu również tym, że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu. A jak wiecie ryż jest dobry na problemy żołądkowe. Dlatego ta lekkostrawna zupa polecana jest osobom, które się z nimi zmagają. 

Bardzo często ryżankę gotuje się też dzieciom, ponieważ jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Każdy „Tadek Niejadek” zajada nią ze smakiem, bo ma naprawdę wyjątkowy smak. 

Ryżankę ugotujecie błyskawicznie. Potrzebne wam będą świeże warzywa, ryż, przyprawy oraz pół godziny wolnego czasu. 

Przepis na zdrową i lekką zupę ryżankę

Będziecie potrzebować:

  • 1 marchewka
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek pora
  • 1 ziemniak
  • 6 łyżek ryżu długoziarnistego 
  • 1 łyżka masła
  • suszony lubczyk
  • świeży koperek do posypania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebne do zrobienia zupy warzywa obierzcie i dokładnie umyjcie.
  2. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. 
  3. Ziemniaki pokrójcie w plasterki, a pora drobno posiekajcie. 
  4. W rondlu rozgrzejcie łyżkę masła, wrzućcie na nie wszystkie przygotowane warzywa i smażcie, delikatnie mieszając je przez około 4-5 min. 
  5. Kiedy warzywa zwiotczeją, zalejcie je 1,5 litra wrzącej wody.
  6. Warzywa posólcie i na małym, „mrugającym” ogniu gotujcie je do miękkości ziemniaków. 
  7. Następnie wsypcie 6 łyżek ryżu na gęste sitko i dokładnie go wypłuczcie pod bieżącą wodą. 
  8. Opłukany ryż dodajcie do rondla z warzywami i gotujcie wszystko razem jeszcze przez około 25 minut, dopóki ryż nie stanie się całkowicie miękki.
  9. Na koniec zupę doprawcie solą, pieprzem i pysznym, suszonym lubczykiem. 

Tak przygotowana ryżanka wspaniale smakuje posypana świeżym koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl 


 

Komentarze