Zupa ryżanka
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Prosta, lekka i zdrowa zupa ryżanka. Idealna dla osób z problemami żołądkowymi 

Ta smaczna zupa z warzywami i ryżem jest banalnie prosta do zrobienia. Do tego jest zdrowa i wspaniała na rozmaite problemy żołądkowe. Można przyrządzić ją z mięsem lub w wersji warzywnej.

Zupa ryżanka jest bardzo podobna smakiem do domowego rosołu. Różni się tym, że można ją zrobić na masełku zamiast na mięsie, ale oczywiście na skrzydełkach czy na udkach z kurczaka jak najbardziej można ją także ugotować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ryżanka jest zdrowa i lekkostrawna 

Nasz przepis to ryżanka na maśle, co bardzo skraca czas jej przygotowania. Ryżanka różni się od rosołu również tym, że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu. A jak wiecie ryż jest dobry na problemy żołądkowe. Dlatego ta lekkostrawna zupa polecana jest osobom, które się z nimi zmagają. 

Bardzo często ryżankę gotuje się też dzieciom, ponieważ jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Każdy „Tadek Niejadek” zajada nią ze smakiem, bo ma naprawdę wyjątkowy smak. 

Ryżankę ugotujecie błyskawicznie. Potrzebne wam będą świeże warzywa, ryż, przyprawy oraz pół godziny wolnego czasu. 

Przepis na zdrową i lekką zupę ryżankę

Będziecie potrzebować:

  • 1 marchewka
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek pora
  • 1 ziemniak
  • 6 łyżek ryżu długoziarnistego 
  • 1 łyżka masła
  • suszony lubczyk
  • świeży koperek do posypania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebne do zrobienia zupy warzywa obierzcie i dokładnie umyjcie.
  2. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. 
  3. Ziemniaki pokrójcie w plasterki, a pora drobno posiekajcie. 
  4. W rondlu rozgrzejcie łyżkę masła, wrzućcie na nie wszystkie przygotowane warzywa i smażcie, delikatnie mieszając je przez około 4-5 min. 
  5. Kiedy warzywa zwiotczeją, zalejcie je 1,5 litra wrzącej wody.
  6. Warzywa posólcie i na małym, „mrugającym” ogniu gotujcie je do miękkości ziemniaków. 
  7. Następnie wsypcie 6 łyżek ryżu na gęste sitko i dokładnie go wypłuczcie pod bieżącą wodą. 
  8. Opłukany ryż dodajcie do rondla z warzywami i gotujcie wszystko razem jeszcze przez około 25 minut, dopóki ryż nie stanie się całkowicie miękki.
  9. Na koniec zupę doprawcie solą, pieprzem i pysznym, suszonym lubczykiem. 

Tak przygotowana ryżanka wspaniale smakuje posypana świeżym koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl 


 

krupnik
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Zniknie z talerzy błyskawicznie
Przed nami nadchodząca fala mrozów. Jeśli szukacie dań, które rozgrzeją was od środka po powrocie do domu, warto zrobić krupnik. Wspaniale syci, dzięki zawartości kaszy, a do tego jest niezwykle smaczny. Gwarantujemy, że domownicy pokochają tę zupę.

Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu. Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa. Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń. W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie. Przepis na domowy krupnik Składniki 150g warkocza ze schabu środkowego 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól i pieprz do smaku szczypta kurkumy (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki. Gotujcie do...

Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
AdobeStock
Newsy
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie. Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna. Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie. Składniki: Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag 5 łyżek kaczy jęczmiennej 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera kilkucentymetrowy kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie.  Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrójcie na plastry. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą,...

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Zupa z wkładką to idealne rozwiązanie na obiad dla osób zabieganych. Świetnie zastępuje dwa dania. Ogórkowa z pulpecikami to pyszne i sycące danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach. Zupa z mięsną wkładką  Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy.  Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz czarny mielony pieprz ziołowy 1 kostka rosołowa 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki masła śmietana 30% 300 g mięsa mielonego sól 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki majonezu majeranek mąka pszenna Przygotowanie: Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki. W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody.  Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela...