Delikatność ryby i ostry, zdecydowany smak kapusty kiszonej – łączenie przeciwstawnych smaków to w kuchni coś naturalnego i pożądanego.

Dzięki pierzynce z kapusty kiszonej, nasza ryba zyska charakteru. To samo będzie działało w drugą stronę. Jej delikatny smak będzie stanowił kontrast dla kwaśnej kapusty.

Tym prostym i szybkim przepisem nie odkryjemy Ameryki, ale za sprawą dwóch składników nieco wzbogacimy jeszcze rybno-kapuściane połączenie.

Mowa tu oczywiście o przyprawach. Po pierwsze – koperek. W zimie śmiało skorzystajmy z jego suszonej wersji.

Zobacz także:

Po drugie – kminek. Nie od dziś wiadomo, że ta przyprawa doskonale współgra z kapustą kiszoną. W duecie z rybą także zda egzamin śpiewająco! Zarówno ten w czasie zwykłego obiadu jak i podczas odświętnej kolacji wigilijnej.

Z czym podamy naszą rybę pod pierzynką z kapusty? Na Wigilii dobrze będzie smakowała ze świeżym chlebem. Jeżeli zdecydujemy się na jej przyrządzenie w dzień powszedni, warto pomyśleć o przygotowaniu do niej ziemniaczanego puree.

Przepis na rybę w kapuście kiszonej

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 3 sztuki filetów z dowolnej ryby (morszczuk, dorsz lub inne, dowolnie wybrane)
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz
  • Szczypta koperku suszonego
  • Szczypta kminku
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Rybę kroimy na kwadratowe kawałki, solimy i pieprzmy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  3. Kapustę w razie potrzeby płuczemy – zdecydujmy się na ten krok, jeżeli jest dla nas zbyt kwaśna.
  4. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki.
  5. Zasmażamy kapustę przez chwilę na patelni z cebulą i z dodatkiem koperku i kminku.
  6. Układamy rybę na blasze i przykrywamy ją „kołderką” z kapusty.
  7. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez około 35-40 min.