Delikatność ryby i ostry, zdecydowany smak kapusty kiszonej – łączenie przeciwstawnych smaków to w kuchni coś naturalnego i pożądanego.
Dzięki pierzynce z kapusty kiszonej, nasza ryba zyska charakteru. To samo będzie działało w drugą stronę. Jej delikatny smak będzie stanowił kontrast dla kwaśnej kapusty.
Tym prostym i szybkim przepisem nie odkryjemy Ameryki, ale za sprawą dwóch składników nieco wzbogacimy jeszcze rybno-kapuściane połączenie.
Mowa tu oczywiście o przyprawach. Po pierwsze – koperek. W zimie śmiało skorzystajmy z jego suszonej wersji.
Zobacz także:
Po drugie – kminek. Nie od dziś wiadomo, że ta przyprawa doskonale współgra z kapustą kiszoną. W duecie z rybą także zda egzamin śpiewająco! Zarówno ten w czasie zwykłego obiadu jak i podczas odświętnej kolacji wigilijnej.
Z czym podamy naszą rybę pod pierzynką z kapusty? Na Wigilii dobrze będzie smakowała ze świeżym chlebem. Jeżeli zdecydujemy się na jej przyrządzenie w dzień powszedni, warto pomyśleć o przygotowaniu do niej ziemniaczanego puree.
Przepis na rybę w kapuście kiszonej
Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 3 sztuki filetów z dowolnej ryby (morszczuk, dorsz lub inne, dowolnie wybrane)
- 1 cebula
- Sól i pieprz
- Szczypta koperku suszonego
- Szczypta kminku
- Olej
Przygotowanie:
- Rybę kroimy na kwadratowe kawałki, solimy i pieprzmy.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Kapustę w razie potrzeby płuczemy – zdecydujmy się na ten krok, jeżeli jest dla nas zbyt kwaśna.
- Kroimy kapustę na mniejsze kawałki.
- Zasmażamy kapustę przez chwilę na patelni z cebulą i z dodatkiem koperku i kminku.
- Układamy rybę na blasze i przykrywamy ją „kołderką” z kapusty.
- Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez około 35-40 min.