Ryba z kapustą kiszoną
kaha87ha/gotujmy.pl
Newsy

Prosta i szybka ryba pod pierzynką z kapusty. Smak nabierze charakteru dzięki 1 składnikowi

Mięso ryby i kapusta kiszona to duet idealny. Danie z naszego przepisu to rozwiązanie nie tylko na Wigilię, ale także na zwykły obiad. Spróbujcie sami!

Delikatność ryby i ostry, zdecydowany smak kapusty kiszonej – łączenie przeciwstawnych smaków to w kuchni coś naturalnego i pożądanego.

Dzięki pierzynce z kapusty kiszonej, nasza ryba zyska charakteru. To samo będzie działało w drugą stronę. Jej delikatny smak będzie stanowił kontrast dla kwaśnej kapusty.

Tym prostym i szybkim przepisem nie odkryjemy Ameryki, ale za sprawą dwóch składników nieco wzbogacimy jeszcze rybno-kapuściane połączenie.

Mowa tu oczywiście o przyprawach. Po pierwsze – koperek. W zimie śmiało skorzystajmy z jego suszonej wersji.

Po drugie – kminek. Nie od dziś wiadomo, że ta przyprawa doskonale współgra z kapustą kiszoną. W duecie z rybą także zda egzamin śpiewająco! Zarówno ten w czasie zwykłego obiadu jak i podczas odświętnej kolacji wigilijnej.

Z czym podamy naszą rybę pod pierzynką z kapusty? Na Wigilii dobrze będzie smakowała ze świeżym chlebem. Jeżeli zdecydujemy się na jej przyrządzenie w dzień powszedni, warto pomyśleć o przygotowaniu do niej ziemniaczanego puree.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rybę w kapuście kiszonej

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 3 sztuki filetów z dowolnej ryby (morszczuk, dorsz lub inne, dowolnie wybrane)
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz
  • Szczypta koperku suszonego
  • Szczypta kminku
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Rybę kroimy na kwadratowe kawałki, solimy i pieprzmy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  3. Kapustę w razie potrzeby płuczemy – zdecydujmy się na ten krok, jeżeli jest dla nas zbyt kwaśna.
  4. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki.
  5. Zasmażamy kapustę przez chwilę na patelni z cebulą i z dodatkiem koperku i kminku.
  6. Układamy rybę na blasze i przykrywamy ją „kołderką” z kapusty.
  7. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez około 35-40 min.
Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...

Bułeczki wytrawne z kapustą
Gotujmy.pl/KasiaJulcia
Newsy
Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej. Smakują wyjątkowo wspaniale dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na obiad lub świetną przekąskę? Wypróbujcie ten przepis, smakuje pysznie!

Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony. Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 5 g świeżych drożdży Szklanka mleka Pół kostki masła 2 jajka Płaska łyżeczka cukru Pół płaskiej łyżeczki soli Składniki na farsz: O,5 kg kapusty kiszonej Łyżka kminku Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu Szczypta papryki mielonej ostrej Szczypta pieprzu ziołowego Szczypta pieprzu czarnego Sól Kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia. Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni. Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka. Odstawcie drożdże na chwilę. Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki. Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą. Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez...

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszne pierogi na Wigilię. Łatwy i tani przepis. Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem
Wigilia to nie tylko uszka. Wielu z nas do świątecznego barszczyku wybierze... pierogi!

Pierogi wigilijne to nieodłączna część świąt w wielu polskich domach. Jak już wspomnieliśmy, są takie miejsca, w których to właśnie pierogi jada się do barszczu. O tym, że 12 potraw wigilijnych nie stanowi stałej, zamkniętej listy dla wszystkich Polaków, może świadczyć jeszcze jeden przykład. Są rodziny, które zamiast barszczu czerwonego wybierają na wigilijną kolację zupę grzybową! Jeżeli nie wierzycie, sprawdźcie ten przepis: KLIK! My tymczasem skupmy się na obiecanych pierogach. Rzadko przygotowujemy w ciągu roku nadzienie z kapusty i grzybów. A szkoda. Ich smak jest doskonały zarówno w wersji wyłącznie gotowanej, jak i w tej odsmażanej. Po prostu niebo w gębie. Oczywiście kluczem będzie dobre, klasyczne, mięciutkie ciasto na pierogi. Użyjmy więc bardzo ciepłej wody, nie wyrabiajmy ciasta zbyt długo – działajmy dokładnie tak jak w przypadku robienia ciasta na klasyczne pierogi ruskie. Oprócz tego kluczem będą smakowite suszone grzyby i odpowiednio przygotowana kapusta kiszona. Jeżeli nie lubimy zbyt dużej kwasowości, poświęćmy chwilkę na delikatne przepłukanie wodą nazbyt kwaśnej kapusty. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami Składniki 50 dag mąki pszennej Ciepła woda Sól i pieprz 60 dag kapusty kiszonej 5 dag suszonych grzybów 1 cebula Olej do smażenia Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania farszu. Grzyby moczymy w wodzie, następnie obgotowujemy, a potem kroimy na drobne kawałki. Kapustę w razie konieczności płuczemy, kroimy drobno i gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości. Wkładamy na patelnię grzyby, obsmażamy, następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy pieprzem i solą i przesmażamy razem przez ok. 5-10 min. Przystępujemy do wyrabiania ciasta na...

kapusta zasmażana
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy
Pyszna kapusta zasmażana, idealna do żeberek czy golonki. Smakuje jak u babci dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na szybki obiad z kapustą kiszoną? Jeśli nie macie czasu na długie gotowane bigosu, to dobrze trafiliście.

Bigos to danie szlachetne. Przez to jego gotowanie wymaga dużo czasu, dużo skupienia i całkiem sporo wysiłku. Zdarza się, że na takie przedsięwzięcia dzień jest po prostu za krótki. Co wtedy? Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega wiaderko lub opakowanie kapusty kiszonej. Jak zagęścić kapustę zasmażaną? Nie ma powodów do obaw. Pamiętacie kapustę zasmażaną waszych babć? Świetnie pasuje do mięsa  - żeberek czy golonki. Taką kapustę przygotujecie nie tylko z kiszonki, ale także ze świeżej, białej główki. W takim wydaniu będzie oczywiście mniej kwaśna, ale też całkiem smaczna. Skoro mówimy o kapuście zasmażanej, nie sposób ominąć kwestię zasmażki. To właśnie ona nadaje typową konsystencję temu daniu. Wykorzystajcie sposób na tradycyjną zasmażkę. Na suchej patelni rozpuście tłuszcz, podsmażcie mąkę i poczekajcie, aż całość zacznie wrzeć. Taką mieszankę dodajcie do swojej kapusty, a wasze danie w mig stanie się nieco gęstsze. Dokładnie tak jak trzeba! Kapusta zasmażana jak u babci Smak waszej zasmażanej kapuście jak u babci zapewni jeden składnik. Będzie nim oczywiście aromatyczny i niezastąpiony kminek! Kminek dodawany jest do kapusty od lat nieprzypadkowo. Początkowo robiono to nie ze względu na jego smak. Podstawowym powodem dodawania kminku do kapusty w każdym wydaniu były jego właściwości sprzyjające dobremu i poprawnemu trawieniu. Kapusta przygotowana, składniki na zasmażkę odłożone – czas na przygotowanie ekspresowego dania jak u babci! Przepis na kapustę zasmażaną Składniki: 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka Łyżka masła 10 dag boczku Łyżka mąki Liść laurowy Sól Pieprz Kminek Przygotowanie: Kapustę pokrójcie na nieco drobniejsze kawałki, zetrzyjcie do kapusty obraną marchewkę na...