Prosta i szybka przekąska z grzybów. Ten 1 składnik zupełnie odmieni ich smak
Flickr
Newsy

Prosta i szybka przekąska z grzybów. Ten 1 składnik zupełnie odmieni ich smak 

Grzyby w śmietanie, w kapuście, w zupie, w sosach i w pierogach. To jednak nie koniec ich możliwości. Pora odczarować temat grzybowy i przyrządzić z nich coś smacznego na szybko. Ten przepis pochodzi od Magdy Gessler - jest prosty, ale niebanalny. 

Sezon na grzyby w pełni. W piwnicy stoją już zapewne słoiki marynowanych podgrzybków, w suszarkach suszą się borowiki na Wigilię, a w zamrażarce macie schowane pudełko z dorodnymi okazami do zupy. Skoro zapasy już zrobione - nadszedł czas, by na bieżąco wykorzystywać dary lasu. 

Ten dodatek zmienia smażone grzyby 

Smażone grzyby to świetny dodatek do obiadu. Dobrze przyprawione i przyrządzone mają swoich zagorzałych fanów. Pasują do różnego rodzaju mięs i dziczyzny. Możecie dodać je również do risotto lub spaghetti. Albo po prostu potraktować je jako przekąskę i zaserwować na chrupiącej grzance. 

Magda Gessler ma na nie wyjątkowy pomysł, który sprawia, że mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Dodaje do nich ser, który nie tylko wzbogaca smak, ale również podnosi wartość odżywczą całego dania. 

Zobacz także
Obniżają cholesterol i normują cukier we krwi. Te grzyby są wyjątkowo zdrowe i tanie

Obniżają cholesterol i normują cukier we krwi. Te grzyby są wyjątkowo zdrowe i tanie

Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Przepis Magdy Gessler na grzyby z parmezanem  

Składniki: 

  • 1 kg prawdziwków (możecie wymieszać je z innymi grzybami) 

  • 100 g parmezanu  

  • 2 ząbki czosnku, 

  • 50 ml oliwy z oliwek  

  • rozmaryn 

  • sól morska 

  • czarny pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby oczyśćcie i oddzielcie kapelusze od nóżek. W przepisie wykorzystuje się jedynie górę grzybów, dół możecie przeznaczyć do suszenia. 

  1. Kapelusze umyjcie pod chłodną, bieżącą wodą. Pokrójcie na mniejsze kawałki. 

  1. Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażcie czosnek. Wyciągnijcie go na talerzyk. Jego zadaniem było nadać aromat oliwie. 

  1. Na patelnię wrzućcie teraz grzyby i smażcie je na dużym ogniu 8 minut, aż do zrumienienia. 

  1. Zmniejszcie ogień, dodajcie rozmaryn i smażcie dalej, aż będą miękkie. 

  1. Przyprawcie, przełóżcie do miseczek i posypcie obficie tartym parmezanem. Gotowe! 

Jakie gatunki grzybów nadają się do smażenia? 

Niektóre okazy sprawdzają się nieco lepiej od innych podczas procesu smażenia. Mowa tu o grzybach, które są suche i zwarte. Zaliczyć można do nich prawdziwki i podgrzybki, a także kurki, rydze i smardze. Takie gatunki nie puszczą podczas obróbki zbyt wiele wody i będą się godnie prezentować po usmażeniu. 

Źródło: haps.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Ten przepis po prostu was zachwyci. Grzyby w occie siostry Anastazji to nieco inna wersja tych dobrze znanych marynowanych pyszności. Wszystko za sprawą 1 składnika. Dzięki niemu marynata zyskuje wyjątkowy smak i wspaniały aromat. 

Siostra Anastazja zaczęła gotować w wieku 17 lat i odtąd ta czynność w dużej mierze wpłynęła jej całe życie. Jest autorką kilkunastu książek kulinarnych, które zawierają wiele fantastycznych i sprawdzonych receptur. Z jednej z nich pochodzi właśnie ten przepis.  Porady dotyczące marynowania grzybów  Zanim przystąpicie do marynowania grzybów wedle wytycznych słynnej siostry Anastazji, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego sposobu obróbki darów lasu. Oto one: Do marynowania grzybów używajcie jedynie ich kapeluszy. Nóżek nie wyrzucajcie. Możecie je ususzyć.  Do przygotowania marynaty weźcie równe części wody i octu.  Grzyby zblanszujcie krótko we wrzątku przed gotowaniem.  Podczas gotowania grzybów nie zapominajcie o zbieraniu piany.   Do zalewy wybierzcie ocet winny, który jest zdrowszą wersją tego produktu.  Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Do tego przepisu siostra Anastazja dodaje przyprawę znaną z marynat owocowych – cynamon. Również w tej wytrawnej wersji sprawdza się doskonale. Podbija smak marynaty i sprawia, że jest on o wiele ciekawszy.   Przepis na grzyby marynowane z cynamonem siostry Anastazji Składniki:  1 kg kapeluszy grzybów  ½ l wody   ½ l octu winnego  2 łyżeczki soli   6 łyżeczek cukru  kilka listków laurowych   kilka kulek ziela angielskiego   kilka ziarenek pieprzu   ½ płaskiej łyżeczki cynamonu.  Sposób przygotowania:  Wyczyśćcie grzyby i odetnijcie trzonki. Nie będą potrzebne do marynowania.  Kapelusze wrzućcie na pół minuty do wrzątku, a...

Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o dodaniu tej przyprawy
AdobeStock
Newsy
Czym przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o tym dodatku
Dodajcie do smażonych grzybów te przyprawy. Nadadzą im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku.

Smażone grzyby z cebulką to jedno z najsmaczniejszych dań z leśnych grzybów . Co zrobić, żeby wydobyć pełnię ich smaku? Nie zapominajcie o dodaniu do nich odpowiednich przypraw . Świetnie podkręcą smak i aromat waszej potrawy. Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby? Zebraliście leśne grzyby i chcecie je usmażyć? Smażone grzyby z cebulką to doskonała propozycja na aromatyczne, jesienne danie. Świetnie się komponują zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i z pajdą świeżego chleba . Czym przyprawiać smażone grzyby? Przyda wam się nie tylko sól i pieprz. A zatem co jeszcze? Czytajcie dalej! Najlepsze przyprawy do smażonych grzybów Jeśli chcecie usmażyć leśne grzyby, nie zapominajcie o przyprawieniu ich tymi przyprawami. Idealnie podkreślą ich aromat i wyjątkowy smak. Poza solą i świeżo zmielonym pieprzem, do smażonych grzybów warto również dodać: rozmaryn tymianek majeranek cząber kminek jałowiec Przyprawy te nie tylko sprawią, że grzyby staną się bardziej lekkostrawne, ale też będą miały i intensywniejszy i bogatszy smak. Do smażonych grzybów świetnie pasuje szczególnie rozmaryn, który ma lekko sosnowy, leśny posmak. Po usmażeniu nasze grzyby możemy również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem . O czym jeszcze należy pamiętać smażąc grzyby? Na początku grzyby powinniśmy starannie wyczyścić, najlepiej tuż po zabraniu ich do domu. Grzyby nie powinny długo moczyć się w wodzie, ponieważ ją wchłoną, co bardzo utrudni ich smażenie. Usuńcie zanieczyszczenia z grzybów przy pomocy pędzelka. Jeśli jednak zdecydujecie się na umycie grzybów w wodzie, trzymajcie je w niej krótko i dobrze odciśnijcie grzyby przed smażeniem za pomocą papierowego ręcznika. Pokrójcie grzyby...

To nie kotlety schabowe, tylko smażona kania. Tę 1 rzecz koniecznie musicie zrobić przed jej smażeniem
Flickr
Newsy
To nie kotlety schabowe, tylko smażona kania. Tę 1 rzecz koniecznie musicie zrobić z nią wcześniej
Kanie to jeden z najsmaczniejszych gatunków grzybów. Tak twierdzą wytrawni grzybiarze i smakosze darów lasu. Odpowiednio przyrządzone z powodzeniem zastąpią tradycyjne schabowe. 

Jeżeli uda wam się zebrać kanie koniecznie musicie usmażyć je w ten sposób. Jajko i bułka tarta to najlepsze towarzystwo dla tych grzybów. Żeby jednak wydobyć z nich pełnię smaku, powinniście przed smażeniem zrobić jedną ważną rzecz.  Jak odróżnić kanię od muchomora? Kania często mylona jest z muchomorem sromotnikowym. Niedoświadczeni grzybiarze mogą, zamiast smacznej czubajki kani przynieść do domu kosz śmiertelnie trujących grzybów. Szczególnie że nie odstręczają one zapachem, ani smakiem. Jak zatem rozpoznać kanię?  Kania ma szereg cech charakterystycznych, które odróżniają ją od trujących kuzynów:  brązowe łuski na kapeluszu,  czubek na szczycie kapelusza,   zapach grzybowy,  smukła nóżka z wyraźnym wzorem,   ruchomy pierścień na trzonku grzyba,  beżowe blaszki nie są połączone z nóżką.  Co zrobić, żeby kanie były łagodne w smaku? Zanim zaczniecie smażyć kanię, warto namoczyć ją w mleku. Dzięki temu stanie się bardziej delikatna, jej smak będzie łagodniejszy i jednocześnie... bardziej grzybowy.   Do mleka powinniście dołożyć pokrojoną w pióra cebulę, która dodatkowo podbije jej smak. Mleczna kąpiel powinna trwać minimum 2 godziny. Po tym czasie możecie zabrać się za panierowanie.  Przepis na smażone kanie a la schabowy  Składniki:  kilka rozwiniętych kapeluszy kani  500 ml mleka   1 cebula   3 jajka  bułka tarta   sól, pieprz  olej roślinny do smażenia  Sposób przygotowania:  Kapelusze oczyśćcie i jeżeli są wyjątkowo duże przekrójcie je na pół, lub na cztery części.  Do miski...

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo
Sezon grzybowy rozpoczęty, zatem nadeszła pora, by dzielić się z wami różnymi przepisami na wykorzystanie owoców lasu. Marynowanie to jeden ze sposobów na ich przetworzenie. Ewa Wachowicz robi to, dodając ciekawą zalewę i pewne warzywo.  

To warzywo to nie cebula, którą wiele osób wkłada do słoików podczas marynowania grzybów. Jest ono pełnoprawnym składnikiem przetworu, dzięki czemu nabiera on kolorów i nowego wymiaru smakowego. Może też stanowić interesującą przekąskę lub dodatek do rodzinnego obiadu.  Jakiej musztardy używa Ewa Wachowicz do marynowanych grzybów?  Zalewa musztardowa nie jest niczym nowym. Jednak dość rzadko wykorzystuje się ją w przypadku grzybów. A szkoda.  Do swoich grzybowych przetworów Ewa Wachowicz wybrała dwa rodzaje musztardy: miodową i dijon. Jak widać, gwiazda telewizji lubi kontrasty. Połączenie delikatnego i lekko słodkiego smaku z ostrym i słonym stanowi fantastyczną kombinację nie tylko dla warzyw, ale również dla grzybów.   Jakie grzyby powinno się marynować?  Do marynowania najlepiej nadają się młode, małe grzyby. Jeżeli zebraliście jednak tylko duże egzemplarze, powinniście podzielić ja na połówki lub nawet ćwiartki.   Marynować możecie w zasadzie wszystkie rodzaje grzybów jadalnych. Jednak najlepiej sprawdzają się do tego borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze i inne gatunki o twardym miąższu.  Do marynowanych grzybów możecie dodawać różne warzywa. Ewa Wachowicz zdecydowała się na kolorową, słodką i soczystą paprykę. Przepis na grzyby marynowane w sosie musztardowym Składniki:  600 g świeżych grzybów 1 papryka żółta   4 papryki czerwone  Marynata:   150 ml octu 10%  200 ml wody  1 łyżka soli   2 łyżki cukru  6 liści laurowych   10 ziarenek pieprzu  Zaprawa:  1 słoiczek musztardy miodowej   1 słoiczek musztardy Dijon ...