W okresie jesienno-zimowym wielu zapomina, jak ważne jest rozgrzewanie organizmu nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz. Syte posiłki i ostre przyprawy to klucz do sukcesu. Ten prosty przepis na zupę z soczewicą powinien więc na stałe zagościć w twojej kuchni.
Przepis na zupę z soczewicą
Będziesz potrzebować
- 1 litr bulionu
- 300 gramów soczewicy gotowanej (może być z puszki)
- 1 marchew
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kminek, suszona pietruszka, ostra papryka
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w garnku z rozgrzaną oliwą i zeszklij.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cebulą.
- Papryczkę chili pokrój drobno i również umieść w garnku.
- Soczewice odsącz z wody, a następnie dodaj do smażących się warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką oraz kminkiem. Wymieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 7 minut.
- Marchewkę obierz i pokrój tak jak lubisz (mogą być talarki albo kosteczka). Następnie dodaj ją do soczewicy, wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 5 minut.
- Po upływie tego czasu całość zalej gorącym bulionem i gotuj na wolnym ogniu, pod pokrywką, aż do miękkości warzyw, przez ok. 15 – 20 minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę i ugotuj. Tak przygotowane dodaj do gotującej się zupy.
- Na koniec posyp zupę suszoną lub, jeśli wolisz, świeżą pietruszką.
Gotowe!