Kwasy trans w żywności
Adobe Stock
Newsy

Promocje w sklepach Netto zwalają z nóg. Kupicie to jedynie za 2 złote

Sieć netto przygotowała świetne promocje na Wielkanoc! Sprawdźcie, co będzie można kupić.

Jeśli jeszcze nie zaopatrzyliście się w zapasy jedzenia na święta wielkanocne, to warto wybrać się do Netto! W sklepach tej sieci przygotowano atrakcyjne promocje na produkty najchętniej kupowane przed świętami. Jest w czym wybierać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Atrakcyjne promocje w Netto na Wielkanoc

Sieć obniżyła ceny na produkty spożywcze, które bardzo przydadzą się w trakcie przygotowań do Wielkanocy. Sprawdźcie, co możecie kupić teraz o wiele taniej!

  • Kiełbasa parzona z szynki 500g: 4,99 zł
  • Jaja kurze 30 szt.: 9,99 zł (33 gr za sztukę!)
  • Krakus Parówki z szynki: 3,99 zł
  • Mąka tortowa Basia Extra XXL 2,5kg: 4,99 zł
  • Masło klarowane Gold Master Ajax 500 ml: 13,99 zł

Ucieszą się też amatorzy słodkich napojów i piwa, które również znalazło się na przecenie:

  • Pepsi 1 l: 2,99 zł w czteropaku
  • Sok Tymbark: 3,49 zł za szt. przy zakupie 3 sztuk
  • Piwo Perła Export 500 ml: 1,99 zł

Przepis na babkę cytrynową

Duży zapas mąki i jajek bardzo się przyda do pieczenia świątecznych ciast! Zachęcamy do przygotowania w tym roku pysznej babki cytrynowej. Wykorzystajcie do niej specjalną formę do pieczenia babki, dzięki czemu ciasto będzie nie tylko fantastycznie smakowało, ale i ozdobi wspaniale świąteczny stół.

Do przygotowania babki będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 35 dag pszennej mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 6 średnich jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki skórki z cytryny, kandyzowanej
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło włóżcie do miski, wsypcie 300 g cukru i utrzyjcie za pomocą miksera na puch. Gdy masa będzie już puszysta, cały czas miksując dodawajcie po jednym jajku – pamiętajcie, by po dodaniu jajka miksować przez minimum minutę i wtedy dodać następne.
  2. W trakcie dodawania jajek dolewajcie powoli sok z dwóch cytryn do masu.
  3. W osobnym naczyniu wymieszajcie mąkę z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia.
  4. Przesiejcie mąkę do miski z cukrem i jajkami i wymieszajcie delikatnie. Dodajcie kandyzowaną skórkę cytryny i zamieszajcie jeszcze raz.
  5. Gotowe ciasto przełóżcie do posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą formy na babkę o średnicy 22 cm.
  6. Wstawcie ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  7. Po upieczeniu uchylcie drzwiczki piekarnika, by ciasto się ostudziło.
  8. Na koniec posypcie babkę cukrem pudrem. Smacznego!
jak upiec babkę cytrynową na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Babka cytrynowa to absolutna podstawa na wielkanocnym stole. Wiemy, co zrobić, żeby była pyszna i wspaniale wilgotna
Babki piaskowe, babki drożdżowe i wreszcie babki cytrynowe. Tych naszych efektowych wypieków, nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych. Jak upiec tę ostatnią? To nic trudnego!

Babki i mazurki stanowią słodką esencję Wielkiej Nocy. No, może jeszcze do tego duetu należy dodać słodkiego baranka z cukru ze święconki. W kwestii pole manewru jest naprawdę szerokie, jeśli chodzi o masy, ozdoby i polewy. Wśród babek panuje nieco mniejsza dowolność. Wykazać można się dopiero w kontekście przygotowania ozdoby, np. z wykorzystaniem lubianych przez dzieci kolorowych posypek. Ile soku z cytryny można dodać do babki? Zanim jednak przystąpicie do ozdabiania swojej baby, przyłóżcie się do jej wypieku. W przypadku babki cytrynowej, ostrożność należy zachować z dodawaniem soku z cytryny. Na porcję złożoną z dwóch szklanek mąki, sok z jednej cytryny to zdecydowanie odpowiednia dawka. Większa ilość może poskutkować niechcianym zakalcem. Dlatego też, nasza rada w sprawie soku z cytryny jest krótka – lepiej nie przedobrzyć. W końcu lepsze jest wrogiem dobrego, a jedna cytryna wraz ze startą skórką, w zupełności nada wspaniały smak waszemu wypiekowi i zapewni mu odpowiednią wilgotność. Przepis na babkę cytrynową Składniki: 1 kostka margaryny lub masła 1 łyżeczka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2 szklanki cukru pudru 6 jajek Starta skórka z jednej cytryny Wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie – ok. 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Kasza manna Tabliczka białej czekolady (10 dag) Opcjonalnie – ozdobna posypka do ciast Przygotowanie: Masło lub margarynę utrzyjcie mikserem z cukrem na gładką masę. Dodawajcie do masła z cukrem powoli po jednym jajku i stopniowo ucierajcie masę nadal. Dodajcie do masy jajeczno-tłuszczowo-cukrowej sok z cytryny i skórkę z cytryny i dobrze wymieszajcie. Przesiejcie mąkę, dodajcie do...

przepis na babkę wielkanocną z lukrem
Gotujmy.pl
Newsy
Najsmaczniejsza drożdżowa babka wielkanocna. Pięknie wygląda i bosko smakuje polana lukrem
Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez klasycznych wypieków. Mazurek, sernik, no i oczywiście babki drożdżowe. Z obowiązkowym lukrem.

Pamiętacie jak wasze mamy i babcie piekły babki na Wielkanoc? Zazwyczaj zapewne robiły to już w okolicy Wielkiego Czwartku. Potem, w Wielki Piątek, babki cierpliwie leżały pod przykryciem, tak by żaden domownik nie podkradł się do nich choćby po jeden kęs. W Wielką Sobotę gospodynie odkrajały maleńki kawałek babki, który potem trafiał do koszyczka wielkanocnego ze święconką. Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej? Ostateczna degustacja odbywała się dopiero po niedzielnym śniadaniu wielkanocnym. Jak sprawić, by babki zachowały świeżość przez tak długi czas? Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich składu o jeden nietypowy składnik. A jest nim ugotowany ziemniak. Taki dodatek zmieni nieco strukturę ciasta i poprawi przedłużyć jego świeżość po upieczeniu. Pomysł ten brzmi nietypowo, ale naprawdę zda egzamin!  Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z lukrem Składniki na ciasto drożdżowe: 20 dag masła 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 jajek 1 ugotowany ziemniak 1 szklanka mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 5 dag rodzynek Bułka tarta Składniki na lukier: Ćwierć szklanki cukru pudru Sok pomarańczowy Przygotowanie: Roztopcie masło na delikatnym ogniu i ostudźcie. Drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajcie do drożdży odrobinę mleka, wymieszajcie i odstawcie. Utrzyjcie żółtka jaj z cukrem, dodajcie do nich w trakcie ucierania wanilię lub cukier waniliowy. Do żółtek z cukrem dodajcie mąkę i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wlejcie do ciasta zrobiony rozczyn z drożdży. Dolewajcie do ciasta pozostałe mleko i wyrabiajcie je ręką. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie do środka...

babka piaskowa przepis
AdobeStock
Newsy
Babka piaskowa, która zawsze się udaje. Ta babcina receptura bije na głowę przepis Magdy Gessler
Kto przygotowuje pyszności na święta wielkanocne ten wie, że koniecznie trzeba upiec wtedy babkę piaskową. Zrobicie ją z tego prostego przepisu!

Co to za święta bez babki piaskowej! Na Wielkanoc babka piaskowa jest ciastem, którego absolutnie nie może zabraknąć na stole. Lekka, puszysta i z dodatkiem słodkiego lukru smakuje wszystkim łasuchom! W dodatku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, w przeciwieństwie do ciężkich ciast przyrządzanych na Boże Narodzenie. Przygotujcie ją sami z tego łatwego przepisu, który oczaruje wszystkich domowników. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się temu ciastu! Przepis na babkę piaskową Do przygotowania klasycznej, wielkanocnej babki piaskowej potrzebna wam będzie specjalna forma do babki (ostatecznie keksówka, ale wtedy ciasto nie będzie wyglądało tak spektakularnie)  oraz składniki z poniższej listy: Składniki do ciasta: 220 g masła 200 g cukru pudru 150 g pszennej mąki 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bułka tarta Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozpuśćcie kostkę masła i odstawcie do ostudzenia. Do miseczki wbijcie jajka oddzielając żółtka od białek. Wsypcie do miski z białkami odrobinę soli i ubijcie za pomocą miksera. Do dużej miski przesiejcie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Weźcie drugą dużą miskę i wlejcie do niej roztopione masło. Dodajcie 200 g cukru pudru i ucierajcie mikserem na wysokich obrotach. Dodawajcie po jednym żółtku aż do uzyskania puszystej masy. Wsypcie mąkę i dalej mieszajcie. Kiedy ciasto zrobi się gęste, dodajcie 2 łyżki piany z białek i mieszajcie do połączenia składników. Na koniec wlejcie resztę piany. Formę na babkę piaskową wysmarujcie dokładnie masłem i posypcie bułką tartą. Wlejcie do środka ciasto i wstawcie na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przesiejcie do miski...

Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak
Większość osób czeka z utęsknieniem na nadchodzące święta, a to ze względu na pyszności, jakie pojawiają się na stole. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć również słodkich wypieków, które są uwieńczeniem całości.

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Większość gospodyń już od pewnego czasu obmyśla przygotowanie tradycyjnych dań, których nie może zabraknąć na stole. Wśród nich są takie jak żurek, faszerowane jajka, pasztet jajeczny czy biała kiełbasa. Żadna uroczystość nie może się obyć również bez pysznych wypieków. Klasyczne słodkości na Wielkanoc to babka, mazurek, pascha bądź sernik.  Wielkanocna babka rumowa Ciasto z dodatkiem rumu jest niezwykle delikatne i aromatyczne, zaś polewa z kwaśniejszego lukru uzupełnia całość. To doskonała propozycja na deser podczas świąt. Różni się trochę smakiem od tradycyjnego przepisu, ale z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim, a wy zanim się obejrzycie to ciasto zniknie z talerzy. Przepis na babkę rumową Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 200 g margaryny ½ szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki kakao 6 łyżek rumu Lukier: 1 białko jaja 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Margarynę roztopcie oraz pozostawcie do ostudzenia. Mąkę wymieszajcie razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier i całość utrzyjcie na puch za pomocą miksera. Do utartych jajek z cukrem delikatnie wlejcie ostudzoną  margarynę, rum i mleko, a także przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. Formę do pieczenia dokładnie wysmarujcie margaryną oraz wysypcie mąką. Do blaszki przelejcie przygotowane ciasto. Z wierzchu posypcie je kakao i delikatnie zamieszajcie. Blachę z ciastem wstawcie ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.  Po upływie danego czasu wyjmijcie je oraz odstawcie do...