Kwasy trans w żywności
Adobe Stock
Newsy

Promocje w sklepach Netto zwalają z nóg. Kupicie to jedynie za 2 złote

Sieć netto przygotowała świetne promocje na Wielkanoc! Sprawdźcie, co będzie można kupić.

Jeśli jeszcze nie zaopatrzyliście się w zapasy jedzenia na święta wielkanocne, to warto wybrać się do Netto! W sklepach tej sieci przygotowano atrakcyjne promocje na produkty najchętniej kupowane przed świętami. Jest w czym wybierać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Atrakcyjne promocje w Netto na Wielkanoc

Sieć obniżyła ceny na produkty spożywcze, które bardzo przydadzą się w trakcie przygotowań do Wielkanocy. Sprawdźcie, co możecie kupić teraz o wiele taniej!

  • Kiełbasa parzona z szynki 500g: 4,99 zł
  • Jaja kurze 30 szt.: 9,99 zł (33 gr za sztukę!)
  • Krakus Parówki z szynki: 3,99 zł
  • Mąka tortowa Basia Extra XXL 2,5kg: 4,99 zł
  • Masło klarowane Gold Master Ajax 500 ml: 13,99 zł

Ucieszą się też amatorzy słodkich napojów i piwa, które również znalazło się na przecenie:

  • Pepsi 1 l: 2,99 zł w czteropaku
  • Sok Tymbark: 3,49 zł za szt. przy zakupie 3 sztuk
  • Piwo Perła Export 500 ml: 1,99 zł

Przepis na babkę cytrynową

Duży zapas mąki i jajek bardzo się przyda do pieczenia świątecznych ciast! Zachęcamy do przygotowania w tym roku pysznej babki cytrynowej. Wykorzystajcie do niej specjalną formę do pieczenia babki, dzięki czemu ciasto będzie nie tylko fantastycznie smakowało, ale i ozdobi wspaniale świąteczny stół.

Do przygotowania babki będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 35 dag pszennej mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 6 średnich jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki skórki z cytryny, kandyzowanej
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło włóżcie do miski, wsypcie 300 g cukru i utrzyjcie za pomocą miksera na puch. Gdy masa będzie już puszysta, cały czas miksując dodawajcie po jednym jajku – pamiętajcie, by po dodaniu jajka miksować przez minimum minutę i wtedy dodać następne.
  2. W trakcie dodawania jajek dolewajcie powoli sok z dwóch cytryn do masu.
  3. W osobnym naczyniu wymieszajcie mąkę z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia.
  4. Przesiejcie mąkę do miski z cukrem i jajkami i wymieszajcie delikatnie. Dodajcie kandyzowaną skórkę cytryny i zamieszajcie jeszcze raz.
  5. Gotowe ciasto przełóżcie do posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą formy na babkę o średnicy 22 cm.
  6. Wstawcie ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  7. Po upieczeniu uchylcie drzwiczki piekarnika, by ciasto się ostudziło.
  8. Na koniec posypcie babkę cukrem pudrem. Smacznego!
tarta z miętą
Pixabay
Przepisy
Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!
Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele. Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto. Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku! Do wykonania tego ciasta potrzebne będą: blacha do tart dwie miski łyżka Składniki do wykonania ciasta: 1,5 kostki masła 2 opakowania ciastek owsianych Z czego powstaje nadzienie? Potrzebujesz: 500ml śmietanki 30% pół szklanki soku z cytryny skórkę z 3 cytryn kilka listków mięty pół szklanki brązowego cukru szczyptę soli Wykonanie Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto. Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut. Jak przygotować nadzienie? To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania. Smacznego!

ciasto zebra
Gotujmy.pl
Przepisy
Idealnie smaczne i puszyste ciasto zebra! Powstaje w mniej niż godzinę i smakuje obłędnie!
Jeżeli chcesz oczarować swoich gości na święta i nie spędzać przy tym mnóstwo czasu w kuchni, to wypróbuj ten przepis na bajeczne ciasto w paski!

Idą święta! To czas prezentów, spotkań z rodziną i ogromnych ilości pysznego jedzenia. W tym czasie chyba wszyscy marudzą, że po świętach nie wejdą w żadne spodnie! Poza wigilijnymi potrawami przygotowujemy też przeróżne ciasta i łakocie – najczęściej są to serniki, makowce i ciasteczka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na ciekawe ciasto, którym zadziwicie wszystkich gości! Wyjątkowe ciasto Ciasto zebra to klasyczna, wilgotna babka. Co czyni ją wyjątkową? To oczywiście charakterystyczne paski, stąd jej nazwa. Wygląda naprawdę efektownie i z pewnością spodoba się szczególnie dzieciom! Babka w paski to świetny numer popisowy podczas spotkania rodzinnego lub ze znajomymi – jest przepyszna i wygląda niezwykle wyjątkowo, a do tego łatwo i szybko się ją przygotowuje! Przepis na ciasto zebra Aby upiec to wyjątkowe ciasto, przygotuj: 5 jajek 35 dag cukru 70 dag mąki 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej Pół szklanki kakao Łyżkę proszku do pieczenia Przygotowanie Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij jajka na sztywno z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Do miski z jajkami i cukrem powoli wsypuj mąkę, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia. Następnie dolewaj na przemian olej i wodę nie przestając miksować. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części. Do jednej miski dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij wylewać ciasto na przemian z obu misek tak, by zaczął tworzyć się wzór w paski. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest upieczone. I gotowe! Ciasto zebra smakuje najlepiej posypane z wierzchu cukrem pudrem.  

babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...