Prawdopodobnie każdy z was choć raz miał problem z wydobyciem keczupu z butelki. W takich sytuacjach zapewne sięgaliście po nóż, trzęśliście opakowaniem lub stukaliście w jego dno, a wysiłek i tak szedł na marne. 11 proc. społeczeństwa korzysta z innej, czwartej metody, którą zaleca sama firma Heinz.

Jak wydobyć keczup ze szklanej butelki? 

Aby szybciej wylać keczup ze szklanego opakowania, należy stuknąć w liczbę 57 wytłoczoną na szyjce butelki. Wszystko, co trzeba zrobić, to tylko zdecydowanie postukać palcem w tym właśnie miejscu, a ketchup z łatwością wypłynie – powiedziała rzecznik Heinza, Katarzyna Gospodarek.

Dla tych, którym nie chce się bawić w kotka i myszkę ze sklepowymi butelkami i umieszczonymi w nich keczupami, zamieszczamy przepis na domowy sos. Pamiętajcie, by przelać go do odpowiednio szerokiego naczynia, na przykład słoiczka.

Przepis na domowy keczup

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 6 łyżeczki octu (najlepiej jabłkowego),
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • sół,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pomidory umieśćcie w dużym naczyniu (misce lub garnku), zalejcie wrzątkiem i odstawcie na ok. 20-30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie je z wody i obierzcie ze skóry (załóżcie silikonowe rękawiczki, żeby się nie poparzyć).
  2. Z tak przygotowanych pomidorów usuńcie szypułki oraz gniazda nasienne. Warzywa pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w tym samym garnku, w którym je parzyliście. Całość zagotujcie.
  3. W międzyczasie obierzcie cebulę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Czosnek również obierzcie. Z kolei papryczkę chili opłuczcie pod bieżącą wodą, przetnijcie na pół i usuńcie z niej pestki. Tak przygotowane warzywa dodajcie do wrzących pomidorów i zamieszajcie.
  4. W garnku z powstającym keczupem umieśćcie również ocet, cukier, oliwę, sól oraz pieprz. Całość gotujcie przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. 
  5. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia i zblendujcie jego zawartość na gładko, a następnie ponownie postawcie na kuchence i gotujcie przez ok. 40 minut.
  6. Przelejcie keczup do słoiczków i schłodźcie (możecie też jeść na ciepło). Przechowujcie w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

Smacznego!