Producenci przypraw oszukują i zamiast pieprzu sprzedają tańszy zamiennik. Można to łatwo sprawdzić
Pixabay
Newsy

Producenci przypraw oszukują i zamiast pieprzu sprzedają tańszy zamiennik. Można to łatwo sprawdzić

Wykonajcie ten prosty test, jeśli macie podejrzenia do jakości waszych przypraw.

Producenci i handlarze różnymi sposobami starają się zwiększyć swoje zyski. Najbardziej oczywistą metodą zwiększana dochodów jest zwiększenie popytu na dany produkt i jego sprzedaży. Można w tym celu stosować różnorodne reklamy, akcje promocyjne i niestandardowe sposoby popularyzacji produktu.

Inną metodą zwiększania dochodu jest po prostu obniżenie kosztów produkcji. Czasem wystarczy znalezienie tańszego dostawcy materiałów lub składników, innym razem producenci wybierają mniej uczciwe taktyki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oszukane przyprawy

W przypadku mielonych przypraw bardzo łatwo jest oszukać konsumentów i dosypać inne składniki, by zwiększyć masę przypraw bez jednoczesnego wzrostu kosztów. Niektórzy twierdzą, że bezpieczniejsze jest więc wybieranie przypraw w całości. Ciężej podrobić na przykład całą gałkę muszkatołową niż tą mieloną.

W przypadku czarnego pieprzu sprzedawanego w całości, producenci znaleźli też sposób na oszustwa. Zamiast prawdziwych kulek pieprzu, które są dość cenne i drogie, dodają oni do mieszanki ziarna papai. Wyglądają prawie identycznie i niewprawione oko może uznać je za ziarna pieprzu. Jednocześnie pestki papai są o wiele tańsze. Bardziej opłaca się je sprzedawać po cenie pieprzu. Można na tym dużo zarobić.

Bardzo często producenci robią jednak mieszanki pieprzu i ziaren papai. Całkowite podmienienie ziaren pieprzu byłoby zbyt drastyczne. Szybko zorientowalibyście się, że to nie ten smak i aromat. Dorzucenie kilkudziesięciu kulek papai zamiast ziaren pieprzu może jednak nie wzbudzić niczyich podejrzeń. Znamy metodę wykrycia tej nieuczciwej praktyki.

Zobacz także
Restauratorzy manipulują nami, żebyśmy jak najwięcej zamówili. To ich sprawdzone sztuczki

Restauratorzy manipulują nami, żebyśmy jak najwięcej zamówili. To ich sprawdzone sztuczki

Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem

Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem

Jak sprawdzić, czy pieprz jest oryginalny?

Jeśli macie podejrzenia co do swojego pieprzu, możecie łatwo sprawdzić, czy jest on podrobiony. Zróbcie to, jeśli pieprz wydaje się mniej intensywny niż zwykle. Wystarczy prosty trik z wodą.

  1. Wlejcie do szklanki wodę z kranu.
  2. Wsypcie do niej nasiona pieprzu i zamieszajcie. Nasiona oczywiście muszą być w całości!
  3. Nasiona, które opadną na dno, to pieprz, te, które będą pływały to ziarna papai i inne dodatki.

Możecie tak przetestować ziarna różnych marek i znaleźć najuczciwszego.

Ziarna papai w pieprzu – czy są niebezpieczne?

Dodatek ziaren papai nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Są one jadalne, a nawet zdrowe. To cenione źródło:

  • Błonnika
  • Minerałów
  • Witamin z grupy B

źródło: mamadu.pl

Czytaj także:

Pixabay
Newsy
Producenci pieprzu oszukują i dodają do opakowań ziarenka papai? Zróbcie prosty test z wodą
Jak zdemaskować nieuczciwych przedawców? Znamy pewien prosty trik z wodą. Zróbcie go, a wszystko będzie jasne.

Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw Polsce. Korzystamy z niej niemal każdego dnia. Niestety, kupując ziarenka pieprzu nie zawsze mamy pewność, że to prawdziwe ziarenka, a nie mylące dodatki. Jak rozpoznać dobry jakościowo pieprz? Znamy pewien genialny trik. Czym jest pieprz? Pieprz to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Największymi jej producentami są północne Indie, Malezja oraz Brazylia. Pieprz czarny (Piper nigrum) to kwitnąca winorośl z rodziny Piperaceae, która jest uprawiana ze względu na jej wyjątkowe owoce, zwane ziarnami pieprzu, które są zwykle suszone i używane jako przyprawa do wielu dań. Owocem tej rośliny jest pestkowiec, który świeży i w pełni dojrzały ma średnicę około 5 mm, ma kolor ciemnoczerwony i zawiera pestkę, która zawiera pojedyncze nasiona pieprzu.  Pieprz czarny pochodzi z dzisiejszej Kerali, stanu na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii i jest intensywnie uprawiany tam oraz w innych regionach tropikalnych. Pieprz to kosztowna przyprawa, dlatego często zdarza się, że producenci dorzucają do opakowań z ziarnami pieprzu inne dodatki, które tak naprawdę nie mają z pieprzem nic wspólnego. Jak rozpoznać prawdziwy pieprz? Otwórzcie torebkę z pieprzem w ziarnach i dobrze się im przyjrzyjcie. Czy wszystkie kuleczki wyglądają tak samo? Mało kto wie, że producenci bardzo często wrzucają do opakowań z pieprzem do złudzenia go przypominające ziarenka papai, których pozyskiwanie jest znacznie tańsze od pozyskiwania pieprzu. Mimo iż nasiona te nie są dla nas szkodliwe (nasiona papai są dobrym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, tłuszczów jednonienasyconych i błonnika), nie są one jednak tym, na co wskazywałby opis na opakowaniu, czyli pieprzem. Co zrobić, żeby sprawdzić czy kupiony przez...

krupnik przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby krupnik był bardziej esencjonalny i gęstszy? Zastosujcie ten zabieg przy gotowaniu, zawsze działa
Marzy się wam gęsty i pachnący krupnik? Przygotujcie go według tego przepisu.

Z niewiadomych powodów krupnik jest chyba najbardziej znienawidzoną przez dzieci zupą. A to wielka szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowy! Wywar z mięsa i warzyw z dodatkiem sycącej kaszy to przecież bomba witaminowa, która syci i dodaje energii. Grymaszenie zwykle powodowane jest przez duże kawałki warzyw pływające w zupie. Zamiast gotować marchewkę, selera i pietruszkę w całości, wystarczy zetrzeć je wcześniej na tarce! Dzięki temu zupa jest znacznie bardziej gęsta, a maluchom łatwiej jest ją zjeść. Ugotujcie krupnik z tego przepisu, a dzieci nie będą więcej grymasić. Przepis na gęsty krupnik Do przygotowania gęstego i pysznego krupniku będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 podudzia z kurczaka 1 skrzydełko z kurczaka 2 marchewki 2 małe pietruszki Pół korzenia selera Jasna część pora 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 łyżeczki suszonych warzyw 1,5 torebki kaszy jęczmiennej perłowej (lub 170 g) 1 kilogram ziemniaków Kawałek pęczka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Umyjcie mięso i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie zimną wodą, dodajcie płaską łyżkę soli, łyżeczkę ziaren pieprzu, liść laurowy i 4 ziarna ziela angielskiego. Zagotujcie wodę i gotujcie przez 40 minut na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie już ugotowane, wyjmijcie je z garnka, obierzcie ze skór i pokrójcie na małe kawałeczki. Włóżcie z powrotem do zupy. Obierzcie warzywa korzenne i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach . Dodajcie do garnka razem z porem. Kaszę wysypcie z torebek na sitko i wypłuczcie w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gotujcie około 10 minut. Dodajcie 3 łyżeczki suszonych warzyw. Ziemniaki obierzcie i...

Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety czasem mniej niż myślicie, zróbcie ją sami
Własne
Newsy
Ile jest przyprawy w przyprawie do piernika? Niestety czasem mniej niż myślicie, zróbcie ją sami
Mieszanki przypraw nie zawsze mają skład, jakiego się spodziewacie. Jeśli wczytacie się w listę składników, możecie zauważyć, że zamiast przypraw do piernika, kotletów czy pasztetu, najwięcej jest na niej... cukru.

Lista składów produktów takich jak mieszanki przypraw, powinna zawierać wszystkie użyte przyprawy. Producenci nie muszą podawać dokładnej ilości każdego ze składników. Receptury produktów stanowią tajemnicę handlową, a podanie dokładnego składu wraz z ilością składników, zdradzałoby ją. Mają jednak obowiązek umieszczać listę składników w kolejności odzwierciedlającej użytą ilość. Jeśli w składzie przyprawy do piernika cukier znajduje się na pierwszym miejscu, oznacza to, że w mieszance to właśnie jego jest najwięcej. Kupicie taką przyprawę? Czytajcie etykiety. Mieszanki przypraw czasem zawierają…..wypełniacze Czytając składy mieszanek przypraw, które są dostępne na sklepowych półkach, czasem można być zaskoczonym. Po co w przyprawie do piernika cukier? W małej torebce i tak nie będzie go tyle, żeby piernik miał wystarczająco dużo słodyczy. Cukier, ksylitol czy miód, którym planowaliście posłodzić ciasto i tak trzeba będzie dodać. Powód dodania dodatku słodzącego jest prosty: cukier jest znacznie tańszym składnikiem od egzotycznych przypraw takich jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Jeśli producent wypełni torebkę cukrem zamiast cynamonem, znacząco obniża swoje koszty produkcji. Można więc uznać, że dodanie cukru do mieszanki przypraw, która nie powinna go zawierać, to próba oszukania klientów, którym wydaje się, że kupują przyprawy, a nie cukier. Spójrzcie tylko na to opakowanie. Węglowodany, czyli w zdecydowanej przewadze dosypywane cukry, to aż 72% całej paczki! Na szczęście coraz większa ilość producentów przypraw zwraca uwagę na składy swoich produktów, niektórzy nawet z dumą piszą na opakowaniach o zdrowym składzie. Z tego powodu na większości opakowań nie znajdziecie w...

Sposób na miękką karkówkę. Ten trik warto zapamiętać
Adobe Stock
Newsy
Sposób na miękką karkówkę z piekarnika. Ten trik warto zapamiętać
By karkówka z piekarnika była miękka, warto wcześniej nastrzyknąć ją zalewą i obsmażyć przed pieczeniem. Zobaczcie, jak to zrobić i już nigdy nie martwcie się, że karkówka wyszła twarda.

Pieczenie karkówki w piekarniku wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Suche, twarde, nieprzyjemne w smaku i gumowate mięso to na pewno nie jest to, co chcielibyście podać swojej rodzinie na odświętnym obiedzie. Wystarczy jednak odpowiednie przygotowanie karkówki przed pieczeniem, żeby mięso było miękkie. Jak upiec soczystą i miękką karkówkę w piekarniku? By mięso było mięciutkie i delikatne, przygotujcie odpowiednią zalewę z dodatkiem przypraw, a potem nastrzyknijcie nią wasze mięso. Użyjcie do tego strzykawki. Nastrzykiwanie mięsa być może bardziej kojarzy się wam z okropnymi praktykami ze sklepów mięsnych, w których faszeruje się mięso wodą tylko po to, by zwiększyć jego wagę, nie zaś po to, by poprawić jego smak w jakikolwiek sposób. Nie ma się czego jednak obawiać. W tym przypadku dobrze wiecie, co znajduje się w środku. Przed włożeniem karkówki do piekarnika, podsmażcie lekko mięso na patelni. To naprawdę działa! Dzięki obsmażeniu karkówki z każdej strony, „zamkniecie” pory mięsa i unikniecie wypłynięciu wstrzykniętej zalewy. Przepis na miękką karkówkę z piekarnika Składniki: 2-kilogramowy kawałek karkówki Kilka łyżek soli Kilka ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna jałowca Kilka kulek pieprzu ziarnistego 2 gałązki rozmarynu Kilka ziaren ziela angielskiego Olej 2 goździki Przygotowanie: Wlejcie do garnka kilka litrów wody i wrzućcie do środka wszystkie przyprawy. Czosnek tylko rozgniećcie i wrzućcie do garnka. Zagotujcie zalewę, a następnie doprowadźcie do ostygnięcia Karkówkę zwiążcie w kilku miejscach – dzięki temu nie będzie rozchodziła się podczas pieczenia. Przecedźcie zalewę i nastrzykujcie nią wasze mięso za pomocą strzykawki w kilku...