sklep czytanie etykiet
Adobe Stock
Newsy

Producenci często dodają do jedzenia składnik, który przyczynia się do powstawania nowotworów. Uważajcie na niego

Niewielki odsetek osób czyta etykiety robiąc zakupy, a to jest spory błąd. W sporej ilości produktów znajduje się składnik, który przyczynia się do powstawania wielu poważnych schorzeń i nowotworów.

Zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna, to główne czynniki, dzięki którym można cieszyć się dobrym zdrowiem oraz szczupłą sylwetką przez wiele lat. Jednak warto również zwracać uwagę na składy produktów w sklepie, gdyż nie wszystkie z pozoru dobre składniki, w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Etykiety produktów 

Nie tylko zdrowe odżywianie jest kluczowe, by przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem. Na taki efekt końcowy składa się między innymi spontaniczna aktywność fizyczna, ograniczenie przetworzonej żywności czy cukru, wysypianie się czy czytanie etykiet produktów w sklepach.

Ostatnia czynność może wydawać się niektórym nieco błaha, jednak pomijanie jej w sklepie, może doprowadzić do niewiedzy. Wielu producentów podczas produkcji dodaje do swoich produktów sporo różnych dodatków, których zadaniem jest polepszenie smaku, przedłużenie trwałości bądź utrzymanie odpowiedniej konsystencji. Jednak takie składniki mogą negatywnie wpływać na zdrowie ludzi. 

Dobre składy produktów

Robiąc zakupy, warto uwagę zwracać uwagę nie tylko na skład, ale również na ich jakość. Im krótsza lista składników w danym produkcie, tym będzie on lepszy. Zbyt duża ilość dodatków sprawia, że dana rzecz jest bardziej przetworzona i niekorzystna dla organizmu. To jeden z czynników, jakim należy kierować się podczas wybierania konkretnych produktów. Poza tym dobrze by było, gdyby w wyrobach nie było zbędnych spulchniaczy, barwników oraz różnych konserwantów. Wszystkie te punkty sprowadzają artykuły do rangi wysokoprzetworzonych towarów.

Popularny dodatek wśród producentów

Podczas produkcji, do wielu produktów dodaje się różne ulepszacze, które mają poprawić smak i jakość danej rzeczy. Niestety, nie poprawiają one zdrowia. Wśród popularnych dodatków jest między innymi akrylamid. Można go znaleźć w składach chipsów, paluszków, frytek, słodyczy czy ciast. Powstaje on również podczas obróbki termicznej artykułów spożywczych. Najczęściej wytwarza się podczas smażenia, pieczenia bądź grillowania. Poza produktami będącymi w sprzedaży w sklepach spożywczych, można go również znaleźć w klejach, farbach lub lakierach. 

Wpływ akrylamidu na organizm

Samo zastosowanie tego dodatku w różnych wyrobach, czy to spożywczych czy przemysłowych, mówi samo za siebie o jego wpływie na organizm czy zdrowie. Jego zadaniem jest poprawa smaku, jednak niewiele osób wspomina o jego negatywnym oddziaływaniu.

Przeprowadzone badania bezsprzecznie wskazują, iż akrylamid może powodować bezpłodność, uszkadzać układ nerwowy, a co najgorsze - przyczynia się do powstania nowotworów. Ze względu na wysoki poziom jego zagrożenia dla naszego zdrowia, powinien być wycofany z udziału w produkcji artykułów spożywczych. Zanim to jednak nastąpi, warto samemu przyglądać się składom.
 

Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów by zachować zdrowie
Adobe Stock
Newsy
Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów, by zachować zdrowie
Długotrwałe niedotlenienie komórek mięśnia sercowego niesie ze sobą poważne konsekwencje. Wiele osób z tego powodu ponosi śmierć. By uchronić się przed taką sytuacją warto zadbać o dietę i wykluczyć z niej niebezpieczne produkty.

Szereg czynników zewnętrznych wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przez to na zdrowie i samopoczucie. Coraz częściej można zauważyć choroby, które pojawiły się ze względu na złą dietę czy długofalowy stres. Obecny czas wymaga szczególnej uwagi poświęconej dbałości o własną kondycję.  Powszechna choroba wieńcowa  Coraz częściej ludzie chorują na chorobę niedokrwienną serca, zwaną również chorobą wieńcową. Pojawia się po dłuższym niedotlenieniu komórek mięśnia sercowego, co w ostateczności prowadzi do jego niewydolności. Taka sytuacja w głównej mierze jest spowodowana przez miażdżycę. Jak w przypadku większości schorzeń, lepiej jest zapobiegać niż leczyć.  Symptomy choroby wieńcowej  Objawy pojawienia się choroby niedokrwiennej serca uwidaczniają się w rezultacie na stres, dłuższe uczucie zimna, większy wysiłek fizyczny czy spożycie większego posiłku. Choroba objawia się poprzez: bóle w klatce piersiowej,  płytki oddech, mdłości, kołatanie serca, zawroty głowy, osłabienie, nadmierna potliwość.  W razie zauważenia tych powyższych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza, by nie dopuścić do niechcianych konsekwencji.  Przyczyny wystąpienia niedokrwienia serca Jedną z głównych przyczyn wystąpienia niedokrwienia serca jest miażdżyca. To schorzenie powoduje szereg innych, co w ostateczności jest niebezpieczne dla zdrowia. Aby ustrzec się przed takimi konsekwencjami, należy zadbać o swój organizm. Ważna w tej kwestii jest odpowiednia dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Te czynniki poprawią ogólną kondycję, co równocześnie wpłynie na zdrowie.  Produkty zakazane w chorobie wieńcowej Osoby ze zdiagnozowaną chorobą niedokrwienną serca,...

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...

szybka przekąska
Adobe Stock
Newsy
Naukowcy biją na alarm. Ten popularny produkt zabija szybciej niż palenie papierosów. Spożywacie go?
Często w momentach małego głodu, łapie się przekąskę na szybko. Wówczas mało kto przygląda się liście składników z tyłu opakowania, a najczęściej takie produkty zawierają w swoim składzie szkodliwe substancje.

Rozsądne robienie zakupów to nie tylko wybieranie tych mniej przetworzonych produktów, ale również czytanie etykiet. Często nie zdajemy sobie sprawy z ukrytych różnych substancji w artykułach spożywczych, a mogących zrobić poważne szkody w organizmie. Z tego powodu tak ważne jest sprawdzanie listy składników danych rzeczy. Dzięki temu nie tylko unikniecie niepożądanych dodatków, ale również będziecie mieć pewność, że zakupione produkty są dobrej jakości i nie będą szkodzić zdrowiu.  Jak czytać listę produktów? Wiele osób unika sprawdzania składników danych produktów podczas zakupów, gdyż po prostu uważa, że nie umie tego robić lub z lenistwa. To jest karygodny błąd, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytanie listy nie jest niczym skomplikowanym. Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę, aby spis był jak najkrótszy, dzięki temu będziecie wiedzieć, że produkt nie zawiera zbędnych dodatków. Na pierwszych trzech miejscach powinny znaleźć się składniki kluczowe w danym artykule spożywczym, a nie przykładowo olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy.  Batonik jako szybka przekąska  Często w ciągu dnia, kiedy dopada nas głód pomiędzy zaplanowanymi posiłkami, sięgamy po różnego rodzaju przekąski ze sklepu w postaci batoników czy ciasteczek. Wbrew pozorom, taki wybór może skończyć się niedobrymi konsekwencjami. Złapana na szybko przegryzka nie jest analizowana pod kątem zdrowotności czy składników tylko po prostu jest zjedzona. Niestety, takie produkty najczęściej w swoim składzie zawierają szereg zbędnych składników, które nie przysługują się dobremu zdrowiu. Do tej grupy artykułów spożywczych zalicza się między innymi zbożowe batoniki. Batoniki muesli...

Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Adobe Stock
Newsy
Tych warzyw unikajcie po 50-tce. Mogą powodować wzrost ciśnienia
Dieta jest warunkowana między innymi przez wiek. Po ukończeniu pięćdziesięciu lat, należy szczególnie uważać na te warzywa, gdyż mogą wpływać na wzrost ciśnienia.

Odpowiednie zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna to czynniki, które przyczyniają się nie tylko do zgrabnej sylwetki, ale również lepszego samopoczucia i zdrowia. Należy o to dbać w każdym wieku, a szczególnie w starszych latach. Zbilansowana dieta pozwala ustrzec się przed wieloma poważnymi schorzeniami.  Pełnowartościowe odżywianie  Żywienie to jeden z głównych aspektów życia człowieka. Dodaje nie tylko energii do działania, ale także może wspomóc organizm w zmniejszeniu ryzyka pojawienia się pewnych chorób jak i zminimalizować ich skutki. Dlatego też warto zwrócić uwagę na wybierane produkty podczas codziennych zakupów. Artykuły spożywcze powinny być: nieprzetworzone, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku, bez dodatku cukru,  z prostym składem.  Im mniej przetworzone produkty, tym dieta jest bardziej wartościowa.  Źródła witamin i mikroelementów Aby stosowana dieta była w pełni urozmaicona oraz bogata we wszelkiego rodzaju składniki, nie wolno zapominać o włączeniu do żywienia warzyw i owoców. Najlepiej jest kupować dane produkty sezonowo, wówczas będziecie mieć pewność, iż nie są z chemicznymi dodatkami. Świeże warzywa i owoce są świetnym źródłem wielu witamin, mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Znaczące aspekty w diecie Termin „dieta” dla wielu nie kojarzy się zbyt dobrze, ale jest to po prostu sposób żywienia, jaki jest stosowany przez daną jednostkę. Zazwyczaj zależy ona od wielu czynników. Inne odżywianie stosuje dziecko, inne osobą chcąca zrzucić zbędne kilogramy, a jeszcze inne ktoś, kto chciałby przybrać na masie mięśni. Różnice w dietach...