Zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna, to główne czynniki, dzięki którym można cieszyć się dobrym zdrowiem oraz szczupłą sylwetką przez wiele lat. Jednak warto również zwracać uwagę na składy produktów w sklepie, gdyż nie wszystkie z pozoru dobre składniki, w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.

Etykiety produktów 

Nie tylko zdrowe odżywianie jest kluczowe, by przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem. Na taki efekt końcowy składa się między innymi spontaniczna aktywność fizyczna, ograniczenie przetworzonej żywności czy cukru, wysypianie się czy czytanie etykiet produktów w sklepach.

Ostatnia czynność może wydawać się niektórym nieco błaha, jednak pomijanie jej w sklepie, może doprowadzić do niewiedzy. Wielu producentów podczas produkcji dodaje do swoich produktów sporo różnych dodatków, których zadaniem jest polepszenie smaku, przedłużenie trwałości bądź utrzymanie odpowiedniej konsystencji. Jednak takie składniki mogą negatywnie wpływać na zdrowie ludzi. 

Dobre składy produktów

Robiąc zakupy, warto uwagę zwracać uwagę nie tylko na skład, ale również na ich jakość. Im krótsza lista składników w danym produkcie, tym będzie on lepszy. Zbyt duża ilość dodatków sprawia, że dana rzecz jest bardziej przetworzona i niekorzystna dla organizmu. To jeden z czynników, jakim należy kierować się podczas wybierania konkretnych produktów. Poza tym dobrze by było, gdyby w wyrobach nie było zbędnych spulchniaczy, barwników oraz różnych konserwantów. Wszystkie te punkty sprowadzają artykuły do rangi wysokoprzetworzonych towarów.

Zobacz także:

Popularny dodatek wśród producentów

Podczas produkcji, do wielu produktów dodaje się różne ulepszacze, które mają poprawić smak i jakość danej rzeczy. Niestety, nie poprawiają one zdrowia. Wśród popularnych dodatków jest między innymi akrylamid. Można go znaleźć w składach chipsów, paluszków, frytek, słodyczy czy ciast. Powstaje on również podczas obróbki termicznej artykułów spożywczych. Najczęściej wytwarza się podczas smażenia, pieczenia bądź grillowania. Poza produktami będącymi w sprzedaży w sklepach spożywczych, można go również znaleźć w klejach, farbach lub lakierach. 

Wpływ akrylamidu na organizm

Samo zastosowanie tego dodatku w różnych wyrobach, czy to spożywczych czy przemysłowych, mówi samo za siebie o jego wpływie na organizm czy zdrowie. Jego zadaniem jest poprawa smaku, jednak niewiele osób wspomina o jego negatywnym oddziaływaniu.

Przeprowadzone badania bezsprzecznie wskazują, iż akrylamid może powodować bezpłodność, uszkadzać układ nerwowy, a co najgorsze - przyczynia się do powstania nowotworów. Ze względu na wysoki poziom jego zagrożenia dla naszego zdrowia, powinien być wycofany z udziału w produkcji artykułów spożywczych. Zanim to jednak nastąpi, warto samemu przyglądać się składom.