sklep czytanie etykiet
Adobe Stock
Newsy

Producenci często dodają do jedzenia składnik, który przyczynia się do powstawania nowotworów. Uważajcie na niego

Niewielki odsetek osób czyta etykiety robiąc zakupy, a to jest spory błąd. W sporej ilości produktów znajduje się składnik, który przyczynia się do powstawania wielu poważnych schorzeń i nowotworów.

Zdrowe odżywianie oraz regularna aktywność fizyczna, to główne czynniki, dzięki którym można cieszyć się dobrym zdrowiem oraz szczupłą sylwetką przez wiele lat. Jednak warto również zwracać uwagę na składy produktów w sklepie, gdyż nie wszystkie z pozoru dobre składniki, w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Etykiety produktów 

Nie tylko zdrowe odżywianie jest kluczowe, by przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem. Na taki efekt końcowy składa się między innymi spontaniczna aktywność fizyczna, ograniczenie przetworzonej żywności czy cukru, wysypianie się czy czytanie etykiet produktów w sklepach.

Ostatnia czynność może wydawać się niektórym nieco błaha, jednak pomijanie jej w sklepie, może doprowadzić do niewiedzy. Wielu producentów podczas produkcji dodaje do swoich produktów sporo różnych dodatków, których zadaniem jest polepszenie smaku, przedłużenie trwałości bądź utrzymanie odpowiedniej konsystencji. Jednak takie składniki mogą negatywnie wpływać na zdrowie ludzi. 

Dobre składy produktów

Robiąc zakupy, warto uwagę zwracać uwagę nie tylko na skład, ale również na ich jakość. Im krótsza lista składników w danym produkcie, tym będzie on lepszy. Zbyt duża ilość dodatków sprawia, że dana rzecz jest bardziej przetworzona i niekorzystna dla organizmu. To jeden z czynników, jakim należy kierować się podczas wybierania konkretnych produktów. Poza tym dobrze by było, gdyby w wyrobach nie było zbędnych spulchniaczy, barwników oraz różnych konserwantów. Wszystkie te punkty sprowadzają artykuły do rangi wysokoprzetworzonych towarów.

Popularny dodatek wśród producentów

Podczas produkcji, do wielu produktów dodaje się różne ulepszacze, które mają poprawić smak i jakość danej rzeczy. Niestety, nie poprawiają one zdrowia. Wśród popularnych dodatków jest między innymi akrylamid. Można go znaleźć w składach chipsów, paluszków, frytek, słodyczy czy ciast. Powstaje on również podczas obróbki termicznej artykułów spożywczych. Najczęściej wytwarza się podczas smażenia, pieczenia bądź grillowania. Poza produktami będącymi w sprzedaży w sklepach spożywczych, można go również znaleźć w klejach, farbach lub lakierach. 

Wpływ akrylamidu na organizm

Samo zastosowanie tego dodatku w różnych wyrobach, czy to spożywczych czy przemysłowych, mówi samo za siebie o jego wpływie na organizm czy zdrowie. Jego zadaniem jest poprawa smaku, jednak niewiele osób wspomina o jego negatywnym oddziaływaniu.

Przeprowadzone badania bezsprzecznie wskazują, iż akrylamid może powodować bezpłodność, uszkadzać układ nerwowy, a co najgorsze - przyczynia się do powstania nowotworów. Ze względu na wysoki poziom jego zagrożenia dla naszego zdrowia, powinien być wycofany z udziału w produkcji artykułów spożywczych. Zanim to jednak nastąpi, warto samemu przyglądać się składom.
 

czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

Przeczytaj
nowe sklepy Aldi w Polsce
Adobe Stock
Newsy Popularna niemiecka sieć otwiera w Polsce 14 nowych sklepów. Niektórzy będą wniebowzięci
Niemiecka sieć sklepów spożywczo-przemysłowych Aldi, na przestrzeni lat otworzyła już ponad 140 placówek w całej Polsce. Teraz do tego grona dołączy kolejne 14.
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Adli jest bardzo popularny nie tylko w Niemczech i Polsce. Jego dyskonty są obecne aż na 5 kontynentach. Pod względem sprzedaży sklepy zajmują zaszczytne 7 miejsce na świecie. Ten wynik sprawia, że sieć bardzo prężnie się rozwija. Aldi jest w Polsce już od ponad 10 lat  Pierwszy sklep Aldi pojawił się w Polsce już 12 lat temu. Sprzedawane w nim najwyższej jakości produkty marek własnych zachwyciły klientów. Z roku na roku przybywało więc sklepów tej popularnej niemieckiej sieci, która obok Biedronki i Lidla, stała się jednym z najchętniej odwiedzanych marketów spożywczych w kraju. Pod koniec 2019 roku Aldi liczył sobie ponad 140 placówek w całej Polsce. Biorąc pod uwagę, że w naszym kraju jest blisko tysiąc miast, ta liczba nie robi wrażenia. Jednak Aldi cały czas się rozwija i otwiera kolejne 14 oddziałów.  Sieć otwiera kolejne 14 sklepów Do końca grudnia nowe sklepy zostaną otwarte w Gdańsku, Gdyni, Gorlicach, Jeleniej Górze, Kielcach, Krakowie, Nisku, Suchym Lesie, Toruniu, Warszawie, Wołominie oraz Wrocławiu. W niektórych miastach, na przykład w Kielcach, sklep będzie dopiero debiutował, podczas gdy mieszkańcy innych, na przykład Krakowa czy Warszawy, dobrze go już znają. - Polska to ważny i wymagający rejon w rozwoju sieci. Przykładamy olbrzymią wagę, by przy zachowaniu wypracowanych najwyższych światowych standardów odpowiedzieć na lokalne potrzeby rynku zarówno w obszarze asortymentu, jakości obsługi, jak i lokalizacji naszych sklepów – zdradził portalowi biznes.interia Tomasz Gawlik, dyrektor Obszaru Nieruchomości i Ekspansji sieci Aldi w Polsce. Ogromne rabaty z okazji otwarcia W nowo otwartych sklepach klienci będą mogli skorzystać przede wszystkim z rabatów na produkty marek własnych Aldi, ale nie tylko. Sklep...

Przeczytaj
Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza
To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!
Aleksandra Jaworska
grudzień 21, 2020

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze. Ostrzeżenia dotyczące żywności Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.  Produkty, które zwiększają ryzyko chorób Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci.  Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.  Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta. Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane. Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam...

Przeczytaj
jakie mięso dla dzieci
AdobeStock
Newsy To mięso to sama chemia. Trucie siebie i bliskich. Lepiej nie podawaj go dzieciom
Wszyscy dbamy o swoje dzieci. Jednak czy zastanawiacie się czasem nad tym, czy kupowane przez was produkty spożywcze są na pewno zdrowe dla maluchów?
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

„Zjedz mięso, a ziemniaki zostaw” – kto nie słyszał tych słów jako dziecko? Zdaniem każdej mamy i babci, dzieci powinny jeść jak najwięcej i jak najzdrowiej, dlatego pilnowały, czy nie zostawiamy mięsa na talerzu i denerwowały się, gdy grymasiliśmy przy obiedzie. Pewnie wielu z nas już jako rodzice zachowuje się dokładnie tak samo i nie ma się czemu dziwić – chcemy dla swoich dzieci jak najlepiej! A czy zastanawialiście się czasem, jakie mięso kupujecie swoim dzieciom? Okazuje się, że nie wszystkie jego rodzaje są szczególnie zdrowe lub polecane w przypadku maluchów. Istotne jest także to, jak je przyrządzamy! Dieta dla malucha Gdy nasza pociecha rośnie i można zacząć wprowadzać do jej diety różne produkty, musimy pamiętać o podstawowych zasadach: Kupuj z pewnych źródeł – podejrzanie wyglądające mięso z supermarketu i chleb z głęboko mrożonego ciasta? To nie brzmi, jak dobre składniki dziecięcej diety! Kupuj tylko takie produkty spożywcze, co do których jesteś pewien ich pochodzenia i składników. Kurczaki kupuj tylko z ekologicznych hodowli – te sprzedawane w supermarketach pełne są chemii i antybiotyków! Bez konserwantów – nie chcemy tego w kółko przypominać, ale niestety wielu rodziców wciąż nie pamięta, że składy produktów wydrukowane na opakowaniu trzeba czytać. Tam znajdują się informacje dotyczące składników, w tym konserwantów, które dla dzieci są bardzo niebezpieczne. Powodują problemy ze zdrowiem i mogą wywoływać alergie pokarmowe. Myśl, co kupujesz – chcesz kupić plastry szynki powycinane w zabawne kształty lub parówki tylko dlatego, że na opakowaniu napisano „dla dzieci”? Uważnie czytaj skład! I pamiętaj o tym, że nie każdy rodzaj mięsa jest wskazany dla dzieci – o tym...

Przeczytaj