Próbujecie schudnąć jedząc zupy? Nic dziwnego, że waga nie leci w dół. Wszystko przez te błędy
AdobeStock
Newsy

Próbujecie schudnąć jedząc zupy? Nic dziwnego, że waga nie leci w dół. Wszystko przez te błędy

Teoretycznie dietetyczna zupa może szybko stać się prawdziwą bombą pełną kalorii, jeśli popełnicie te błędy.

 

Każdy, kto choć raz zabierał się za odchudzanie wie, że podstawą zrzucenia nadmiarowych kilogramów jest zdrowa dieta oraz przyjmowanie mniejszej ilości kalorii z posiłków. Wydawałoby się, że idealnym jedzeniem na diecie są zupy - w końcu znajduje się w nich pełno witamin i składników mineralnych, a przy tym niewiele kalorii. Ale czy na pewno? Trzeba mieć się na baczności podczas przygotowywania zup, ponieważ łatwo można zmienić dietetyczne danie w bombę kaloryczną.

Czego nie dodawać do zup na diecie?

W polskiej kuchni w większości zup znajdują się składniki które sprawiają, że finalnie danie może być mocno tuczące. Jeżeli lubicie takie dodatki, miejcie się na baczności - to one mogą sabotować wasze wysiłki w zrzuceniu wagi:

  • kiełbasa - bez niej nie wyobrażamy sobie żurku. A jedna biała kiełbasa ma od 250 do nawet 300 kalorii!

  • mąka - by zagęścić zupę, niektórzy dodają do niej nieco mąki pszennej. Jest to całkowicie niepotrzebne działanie, które jedynie doda kaloryczności naszemu daniu. 

  • śmietana - czym byłaby zupa pomidorowa lub ogórkowa bez dodatku śmietany? W jednej łyżce śmietany 18% jest około 16 kalorii. To niedużo, jednak jeżeli w ciągu dnia podjadacie różne, nawet niskokaloryczne przekąski i nie wliczacie ich do codziennego bilansu, to wasze wysiłki w zrzuceniu wagi pójdą na marne.

  • masło - ten dodatek nadaje zupom wyjątkowego aromatu i polepsza ich smak. Jednak jedna łyżka masła to aż 100 kalorii.

Zobacz także
dlaczego rybę polewa się sokiem z cytryny?

Dieta nordycka poprawia ciśnienie, zmniejsza cholesterol i pomaga schudnąć. Zdrowa jak mało która

Oto jak schudnąć zmieniając tylko....naczynia. Proste i skuteczne sposoby na zrzucenie kilogramów bez zmiany diety

Jak schudnąć zmieniając tylko naczynia? Oto proste sposoby na zrzucenie kilogramów bez zmiany diety

Co dodawać do dietetycznych zup?

Zupa może być jednocześnie smaczna i dietetyczna! Wystarczy zrezygnować z niektórych produktów lub zastąpić je innymi. Na przykład zamiast śmietany dobrze sprawdza się jogurt naturalny, który ma znacznie mniej kalorii. 

Do zagęszczenia zupy nie jest też potrzebna mąka. Zamiast tego, do garnka wsypcie około 50 g suchej soczewicy i gotujcie razem z zupą. Danie będzie gęstsze, a do tego znacznie bardziej pożywne dzięki białku, które znajduje się w soczewicy. Podobny efekt da gotowanie w zupie np. kaszy pęczak. A jeśli lubicie mięso w zupie, kiełbasę zastąpcie chudą piersią z kurczaka. Wystarczy pociąć mięso w paski i gotować w zupie razem z resztą dodatków. Dzięki temu będzie ona sycąca i mniej kaloryczna. 

Źródło: opracowanie własne

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak "odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie
AdobeStock
Newsy
Jak „odchudzić" tradycyjne polskie potrawy? Nie musicie z nich rezygnować na diecie
Pierogi i schabowe na diecie? Czemu nie! Wystarczy, że przyrządzicie je nieco inaczej.

Typowe polskie potrawy, które pojawiają się na stołach w większości domów, są bardzo smaczne, choć niestety większość z nich nie nadaje się dla osób na diecie! Panierowane kotlety schabowe smażone w głębokim tłuszczu, kluski w gęstym sosie czy pierogi mają mnóstwo kalorii, a jedzone regularnie mogą się przyczynić do wzrostu wagi. Czy to oznacza, że osoby na diecie odchudzającej muszą całkowicie zrezygnować z ulubionych, polskich potraw? Niekoniecznie! Dietetyczne wersje polskich dań Przejście na dietę nie musi wcale oznaczać katowania się wymyślnymi daniami. Jeśli lubicie polskie jedzenie, to na diecie nadal możecie je jeść – ważne, by robić to z głową, a w trakcie przygotowania nieco zmienić niektóre składniki, by obniżyć kaloryczność posiłku! Sprawdźcie sami, jak możecie zmodyfikować ulubione przepisy: Kotlety schabowe – zarówno rodzaj mięsa, jak i sposób jego przygotowania sprawiają, że kotlety schabowe z ziemniakami to jedna z bardziej kalorycznych potraw w polskiej kuchni. Ale przecież schab można jeść nawet na diecie! Wystarczy, że zamiast panierki użyjecie ziół, a ziemniaki zastąpicie na przykład kalafiorem. Dobrze też jest wybierać jak najchudsze części schabu. Pierogi – składają się głównie z ciasta, a dodatek okrasy lub podsmażanie ich na oleju sprawiają, że są jeszcze bardziej tuczące! Zamiast tego, warto zrobić pierogi z ciasta drożdżowego z lekkim farszem ze szpinaku lub kapusty i grzybów, a następnie zapiec je w piekarniku. Palce lizać! Zabielane zupy – wydawałoby się, że zupy są bardzo dietetyczne i nie trzeba ich „odchudzać”. Nic bardziej mylnego! Zupy gotowane na mięsnym bulionie, z dodatkiem śmietany, sporej ilości makaronu i do tego zagęszczane mąką dostarczają organizmowi sporo kalorii. Zupa będzie bardziej...

sposoby na zabielanie zupy
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Genialny trik na zabielenie zupy. Zapomnijcie o śmietanie. Ten składnik będzie o wiele lepszy
Chcąc zabielić ulubioną zupę, większość Polaków sięga po śmietanę. Jednak to nie jedyny składnik, dzięki któremu potrawy zyskują jaśniejszy kolor. Sprawdźcie, czego jeszcze możecie użyć.

Pomidorowa, grzybowa, ogórkowa czy jarzynowa – bez względu na to, którą przyrządzacie, do jej zabielenia z pewnością użyjecie śmietany o ulubionej gęstości. W końcu to pierwszy produkt, który przychodzi wam do głowy. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czym jeszcze można zabielić zupę? Jeśli nie, to już nie musicie, my zrobiliśmy to za was. Zabielanie zupy śmietaną Zabielanie zupy przy pomocy śmietany, może stanowić kłopot szczególnie dla początkujących pań domu. Bowiem istnieje ryzyko, że wyjęta z lodówki zważy się w gorącej zupie. To skutek nie tylko złego doboru produktu (powinniście sięgać po śmietanę w kartonie z przeznaczeniem do zup i sosów, ta jest zdecydowanie bardziej płynna), ale także nieprawidłowego połączenia składników. W końcu zanim dodacie śmietanę do zupy, powinniście ją zaprawić – odlać 2 chochle mikstury do dowolnego pojemnika, zmieszać z dużą ilością śmietany, a następnie połączyć z pozostałą w garnku potrawą. Okazuje się jednak, że do zabielenia zupy, wcale nie musicie używać śmietany. Przeczytajcie o jej zamiennikach. Mleko Jeśli chcecie przyrządzić jarzynową, ale w waszej kuchni zabrakło śmietany, do jej zabielenia, możecie użyć również mleka – zarówno krowiego, jak i kokosowego. To pierwsze jest dosyć rzadkie, więc trzeba wlać go naprawdę sporo jeśli chcecie zjeść iście białą zupę. Z kolei to drugie będzie wspaniałym dodatkiem nie tylko do dań azjatyckich – równie dobrze sprawdzi się w pomidorówce lub kremie z dyni. Nada im niesamowicie aksamitnego i delikatnego smaku! Mascarpone Zazwyczaj wykorzystujecie go do przyrządzania kremów deserowych. Okazuje się jednak, że mascarpone to idealna baza do sosów i dodatek do zup. Dzięki niemu, wasze wywary staną się nie tylko...

Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd
Gotujmy.pl
Newsy
Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd
Warzywa w pomidorówce lub zupie ogórkowej gotują się długo ze względu na dodatek kwaśnych składników. Podpowiadamy jak uniknąć tego błędu.

Polacy kochają kwaśne zupy. Zupa pomidorowa, ogórkowa, barszcz biały, żurek, czy też barszcz czerwony – nie ma to jak talerz rześkiej, konkretnej w smaku potrawy. Kwaśność wielu zup kochają niemal wszyscy. Czasem jednak ten właśnie smak przysparza niemałych problemów podczas gotowania. Dlaczego? Dlaczego warzywa w zupie ogórkowej i pomidorowej gotują się długo? Zasada gotowania warzyw jest bardzo prosta. Chodzi o to, że kwaśne środowisko zawsze wydłuża czas gotowania warzyw. Przez ocet, koncentrat pomidorowy czy też przez sok z ogórków kiszonych lub same ogórki, warzywa po prostu twardnieją. Wówczas ich gotowanie znacznie się przedłuża. Każdy kwaśny produkt – w tym o których wspomnieliśmy – należy dodawać do zupy  wtedy, gdy warzywa są już miękkie. Dotyczy to zwłaszcza ziemniaków, które najczęściej dotyka problem długiego gotowania w kwaśnym otoczeniu. Tę zasadę stosujcie w każdej zupie, którą gotujecie: Zupa pomidorowa – koncentrat, przecier pomidorowy, czy też pomidory w puszce dodajcie pod koniec gotowania, po ugotowaniu pozostałych warzyw i mięsa Zupa ogórkowa – starte na tarce ogórki i sok z ogórków dodajcie po ugotowaniu marchewki, pietruszki i selera i koniecznie po ugotowaniu ziemniaków! Żurek – zakwas żytni na żurek dodajcie do zupy dopiero po ugotowaniu warzyw, dodaniu podsmażonego mięsa i innych składników. Wystarczy potem tylko przegotować zakwas z pozostałymi składnikami zupy i danie gotowe Barszcz czerwony – zakwaszanie barszczu octem powinno odbywać się na samym końcu gotowania potrawy, wraz z dosmakowywaniem i doprawianiem tej zupy na bazie buraków Czytaj także: Co zrobić, żeby krupnik nie był mętny i miał apetyczny kolor?...

Zupa zabielana mleczkiem kokosowym
Gotujmy.pl/nieuchwytna
Newsy
Zabielacie zupy śmietaną? Niepotrzebnie. Wypróbujcie to, a danie będzie miało boski smak
Dobra zupa nie obędzie się bez zabielenia. Głębszy smak, ładniejsza barwa – to wszystko osiągnięcie nie tylko dzięki śmietanie.

Zwykłe codzienne zupy gospodynie domowe zabielają zwykle śmietaną. Ogórkowa, pomidorowa czy niekiedy barszcz czerwony – świetnie smakują z kleksem śmietany. Zazwyczaj gotując zupę wlewacie do niej śmietanę tuż przed końcem gotowania. A czy słyszeliście o tym, że to typowo „polski” zabieg? Siostrzana kuchnia rosyjska, białoruska i ukraińska – we wszystkich tych szkołach gotowania zza wschodniej granicy śmietanę dodaje się do zup dopiero na talerzu. Śmietana znów się zwarzyła? Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy. Patent polskich gospodyń pozwala szybko zabielić dużą ilość zupy i od razu mieć wszystko z głowy. Nasi wschodni sąsiedzi wolą pozostawić wybór osobom jedzącym zupę co do tego, ile życzą sobie łyżeczek białego kremu. Ponadto taki sposób powoduje, że zupa może dłużej pozostawać w lodówce. Ze śmietaną nasze pierwsze danie może szybciej skwaśnieć. Śmietana dodawana do zupy to jeszcze dwa inne problemy. Po pierwsze dodana do zbyt ciepłej zupy bez zahartowania może szybko się zwarzyć. Nikt nie lubi w swojej zupie białych grudek. Nie ma też nikogo, kto lubuje się w dolegliwościach żołądkowych – a tłusta, kwaśna śmietana może je wywoływać u wielu osób. Jest na to rozwiązanie. Świetnym, modnym ostatnio „zabielaczem” do zup jest mleczko kokosowe. Czym zabielić zupę? Ubóstwiane przez fanów kuchni roślinnej może być wykorzystywane także do tradycyjnych potraw. I to bez uszczerbku na smaku! Weganie zachwycają się mleczkiem kokosowym w sosach curry, jedzą je także z owsiankami wszelkiego rodzaju. Tymczasem mleczko może być doskonałym zamiennikiem standardowej i tradycyjnej śmietany. Puszkę mleczka kokosowego kupicie obecnie w granicach ok. 5 zł. Wystarczy wam do zabielenia kilku zup. A co ze smakiem...