Każdy, kto choć raz zabierał się za odchudzanie wie, że podstawą zrzucenia nadmiarowych kilogramów jest zdrowa dieta oraz przyjmowanie mniejszej ilości kalorii z posiłków. Wydawałoby się, że idealnym jedzeniem na diecie są zupy - w końcu znajduje się w nich pełno witamin i składników mineralnych, a przy tym niewiele kalorii. Ale czy na pewno? Trzeba mieć się na baczności podczas przygotowywania zup, ponieważ łatwo można zmienić dietetyczne danie w bombę kaloryczną.

Czego nie dodawać do zup na diecie?

W polskiej kuchni w większości zup znajdują się składniki które sprawiają, że finalnie danie może być mocno tuczące. Jeżeli lubicie takie dodatki, miejcie się na baczności - to one mogą sabotować wasze wysiłki w zrzuceniu wagi:

Zobacz także:

  • kiełbasa - bez niej nie wyobrażamy sobie żurku. A jedna biała kiełbasa ma od 250 do nawet 300 kalorii!

  • mąka - by zagęścić zupę, niektórzy dodają do niej nieco mąki pszennej. Jest to całkowicie niepotrzebne działanie, które jedynie doda kaloryczności naszemu daniu. 

  • śmietana - czym byłaby zupa pomidorowa lub ogórkowa bez dodatku śmietany? W jednej łyżce śmietany 18% jest około 16 kalorii. To niedużo, jednak jeżeli w ciągu dnia podjadacie różne, nawet niskokaloryczne przekąski i nie wliczacie ich do codziennego bilansu, to wasze wysiłki w zrzuceniu wagi pójdą na marne.

  • masło - ten dodatek nadaje zupom wyjątkowego aromatu i polepsza ich smak. Jednak jedna łyżka masła to aż 100 kalorii.

Co dodawać do dietetycznych zup?

Zupa może być jednocześnie smaczna i dietetyczna! Wystarczy zrezygnować z niektórych produktów lub zastąpić je innymi. Na przykład zamiast śmietany dobrze sprawdza się jogurt naturalny, który ma znacznie mniej kalorii. 

Do zagęszczenia zupy nie jest też potrzebna mąka. Zamiast tego, do garnka wsypcie około 50 g suchej soczewicy i gotujcie razem z zupą. Danie będzie gęstsze, a do tego znacznie bardziej pożywne dzięki białku, które znajduje się w soczewicy. Podobny efekt da gotowanie w zupie np. kaszy pęczak. A jeśli lubicie mięso w zupie, kiełbasę zastąpcie chudą piersią z kurczaka. Wystarczy pociąć mięso w paski i gotować w zupie razem z resztą dodatków. Dzięki temu będzie ona sycąca i mniej kaloryczna. 

Źródło: opracowanie własne