Jeśli kawę zbożową nadal pamiętacie jako ubogiego krewnego kawy w PRL-u lub nielubiany napój podawany w przedszkolu, to najwyższy czas zmienić myślenie i sięgnąć po nią bez uprzedzeń. Szczególnie jeśli zależy wam na zdrowym odżywianiu. Jakie są wartości tego rodzaju kawy?

Zdrowotne właściwości kawy zbożowej

Kawa zbożowa zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Ma dużo błonnika pokarmowego pochodzącego ze zbóż, witaminy z grupy B, a także mikroelementy, takie jak selen, magnez, fosfor, potas i cynk.

Regularne picie kawy jest korzystne dla zdrowia:

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi
  • Wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom
  • Zawarte w kawie polifenole neutralizują wolne rodniki, w efekcie chronią organizm przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia
  • Redukuje refluks i zgagę
  • Usprawnia działanie układu nerwowego
  • Poprawia wydzielanie żółci

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i nie uzależnia, mogą ją więc pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące, seniorzy i dzieci. Aby mieć pewność, że jest naprawdę zdrowa, wybierajcie produkty bez sztucznych dodatków.

Zobacz także:

Z czego składa się kawa zbożowa i jak ją podawać?

Produktem bazowym kawy zbożowej są prażone ziarna zbóż. Zwykle są to:

  • Żyto
  • Pszenica
  • Jęczmień
  • Orkisz

Proszek wzbogacany jest o dodatki, dzięki którym kawa nabiera określonego smaku, na którym zależy producentowi. Najczęściej możecie w niej znaleźć cykorię. Zawarta w niej inulina korzystnie wpływa na florę bakteryjną.

Inne dodatki dodające smaku kawie zbożowej lub wzbogacające właściwości zdrowotne:

  • Korzeń mniszka lekarskiego
  • Burak
  • Kozieradka
  • Łubin
  • Karmel
  • Wanilia
  • Figi
  • Żołędzie
  • Topinambur
  • Melisa

Kawę parzy się tak jak zwykłą kawę czy herbatę: do kubka nasypcie 2 łyżeczki proszku, zalejcie gorącą wodą lub mlekiem, a następnie rozmieszajcie. Napój dobrze smakuje na gorąco i na zimno, można go słodzić lub pić bez cukru. Jest doskonałym dodatkiem do śniadania. 

I pamiętajcie: warto wybierać kawę zbożową z dodatkiem cykorii i przyrządzać ją z mlekiem. Dzięki temu zawarta w cykorii inulina poprawia przyswajanie wapnia. To ważne szczególnie dla osób starszych, których osłabione kości są bardziej narażone na groźne w tym wieku złamania.

Źródło: inka.pl, poradnikzdrowie.pl