Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Adobe Stock
Newsy

Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze

Kawę zbożową można zalać gorącą wodą lub mlekiem. Oto dlaczego lepiej wybrać mleko.

Jeśli kawę zbożową nadal pamiętacie jako ubogiego krewnego kawy w PRL-u lub nielubiany napój podawany w przedszkolu, to najwyższy czas zmienić myślenie i sięgnąć po nią bez uprzedzeń. Szczególnie jeśli zależy wam na zdrowym odżywianiu. Jakie są wartości tego rodzaju kawy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowotne właściwości kawy zbożowej

Kawa zbożowa zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Ma dużo błonnika pokarmowego pochodzącego ze zbóż, witaminy z grupy B, a także mikroelementy, takie jak selen, magnez, fosfor, potas i cynk.

Regularne picie kawy jest korzystne dla zdrowia:

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi
  • Wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom
  • Zawarte w kawie polifenole neutralizują wolne rodniki, w efekcie chronią organizm przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia
  • Redukuje refluks i zgagę
  • Usprawnia działanie układu nerwowego
  • Poprawia wydzielanie żółci
Zobacz także
Pamiętacie polo cocktę? „Substytut coca-coli, który smakował jak gazowana kawa zbożowa"

Pamiętacie polo cocktę? „Substytut coca-coli, który smakował jak gazowana kawa zbożowa"

Czy osoby starsze powinny pić mleko? W tej 1 sytuacji muszą go unikać

Czy osoby starsze powinny pić mleko? W tej 1 sytuacji muszą go unikać

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i nie uzależnia, mogą ją więc pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące, seniorzy i dzieci. Aby mieć pewność, że jest naprawdę zdrowa, wybierajcie produkty bez sztucznych dodatków.

Z czego składa się kawa zbożowa i jak ją podawać?

Produktem bazowym kawy zbożowej są prażone ziarna zbóż. Zwykle są to:

  • Żyto
  • Pszenica
  • Jęczmień
  • Orkisz

Proszek wzbogacany jest o dodatki, dzięki którym kawa nabiera określonego smaku, na którym zależy producentowi. Najczęściej możecie w niej znaleźć cykorię. Zawarta w niej inulina korzystnie wpływa na florę bakteryjną.

Inne dodatki dodające smaku kawie zbożowej lub wzbogacające właściwości zdrowotne:

  • Korzeń mniszka lekarskiego
  • Burak
  • Kozieradka
  • Łubin
  • Karmel
  • Wanilia
  • Figi
  • Żołędzie
  • Topinambur
  • Melisa

Kawę parzy się tak jak zwykłą kawę czy herbatę: do kubka nasypcie 2 łyżeczki proszku, zalejcie gorącą wodą lub mlekiem, a następnie rozmieszajcie. Napój dobrze smakuje na gorąco i na zimno, można go słodzić lub pić bez cukru. Jest doskonałym dodatkiem do śniadania. 

I pamiętajcie: warto wybierać kawę zbożową z dodatkiem cykorii i przyrządzać ją z mlekiem. Dzięki temu zawarta w cykorii inulina poprawia przyswajanie wapnia. To ważne szczególnie dla osób starszych, których osłabione kości są bardziej narażone na groźne w tym wieku złamania.

Źródło: inka.pl, poradnikzdrowie.pl

czy kawa zbożowa jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Ten produkt miał być zdrowszy i łagodniejszy niż kawa. Okazuje się, że może poważnie wam zaszkodzić
Kto nie może pić tradycyjnej kawy z kofeiną, ten szuka zdrowszych zamienników. Te jednak nie zawsze są takie zdrowe, jak się wydaje!

Zbyt częste picie kawy może się źle odbić na zdrowiu. Prowadzi do problemów z zasypianiem, nadkwasoty, refluksu, a także wpływa negatywnie na samopoczucie osób cierpiących na nerwicę. Okazuje się, że dotyczy to także kawy bezkofeinowej! Z tego powodu część osób zamienia zwykłą kawę na kawę zbożową. Jednak czy rzeczywiście jest ona dużo zdrowsza? Dietetycy mają co do tego wątpliwości. Jak powstaje kawa zbożowa? Kawę zbożową wytwarza się z prażonych ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i orkisz. Ponieważ same zboża mają bardzo delikatny smak, do kawy zbożowej dodaje się różne dodatki, najczęściej cykorię i buraka cukrowego. Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Ponieważ kawa zbożowa nie zawiera ani grama kofeiny, wydaje się być dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tradycyjnej kawy. Ale czy rzeczywiście kawa zbożowa jest zdrowa? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Poznajcie wady i zalety picia kawy zbożowej: Zalety kawy zbożowej Ze względu na brak kofeiny w składzie , poleca się ją osobom cierpiącym na nerwicę i problemy z zasypianiem . Jest również polecana z tego powodu dzieciom i kobietom w ciąży . Popularna zbożówka pozbawiona jest także substancji drażniących żołądek, które można znaleźć zarówno w zwykłej kawie, jak i tej bezkofeinowej, dlatego jest idealnym zamiennikiem tego napoju dla tych osób, które cierpią na dolegliwości ze strony żołądka i układu pokarmowego (w szczególności dotyczy to nadkwasoty i wrzodów żołądka). Dodatkowo kawa zbożowa dostępna w sklepach występuje w wielu wariantach . Można wybrać tę o najbardziej klasycznym smaku, jak i w różnych smakach. Znaleźć możecie kawę zbożową miodową, orzechową, a nawet czekoladową. Z dodatkiem mleka, śmietanki, cukru i kakao...

Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie
Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? To kawa, która bije w ostatnim czasie rekordy popularności. Sprawdźcie, dlaczego.

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza nas i daje nam energię na rozpoczynający się nowy dzień. Smakosze kawy gustują w różnych jej odmianach. Jedni piją klasyczną, małą czarną bez dodatków, drudzy wolą pić kawę z mlekiem i cukrem. Kolejni testują zupełnie nowe sposoby przyrządzania kawy. Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? Czym jest kawa białkowa? Kawa białkowa (zwana również kawą proteinową) jest połączeniem proszków białkowych (sojowych, serwatkowych czy kolagenowych) i kawy. Innymi słowy, jest to odżywka białkowa na bazie kawy. Kawa białkowa, to zdrowsza wersja tzw. kawy kuloodpornej, do której dodaje się masło. Jest to kawa, do której należy dodać odżywkę białkową. Czemu właściwie ma to służyć? Spożywając tę smaczną mieszankę, możemy czerpać korzyści z podwójnej wartości odżywczej białka, a także ze stymulujących, przeciwutleniających, energetyzujących i zwalczających apetyt właściwości kofeiny znajdującej się w kawie. Włączenie białka do kawy może również pomóc w utracie wagi i utrzymaniu jej, szczególnie jeśli stosujemy dietę niskowęglowodanową. Kawa proteinowa szczególnie przypadła do gustu osobom, które regularnie ćwiczą. Spożycie białka pomaga im rozwinąć większą masę mięśniową i ją utrzymać. W szczególności koktajle potreningowe mogą pomóc w regeneracji mięśni. Białko w połączeniu z kawą jeszcze bardziej podkręca to działanie. Kawa nie tylko wzmacnia efekty treningu, ale również podkręca metabolizm oraz energetyzuje i łagodzi bóle mięśni. Może nam również pomóc lepiej skoncentrować się na ćwiczeniach. Jak zrobić kawę białkową?...

Taka ilość kawy może zabić. To bardzo dużo, ale kofeina jest też w innych produktach...
AdobeStock
Newsy
Naukowcy obliczyli, jaka ilość kawy jest śmiertelnie niebezpieczna. Zdziwieni?
Przepadacie za kawą? Uważajcie z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń.

Wielu Polaków to smakosze kawy. Jeszcze na początku XX wieku była ona znacznie popularniejsza od herbaty. Później, ze względu na wysokie ceny kawy, wiele osób musiało się zadowolić jej zamiennikiem, czyli kawą zbożową. Dziś jednak kawa z kofeiną nie jest bardzo droga i większość Polaków może sobie na nią pozwolić. Uważajcie jednak z ilością, ponieważ nie można pić kawy bez ograniczeń! Zawarta w niej kofeina w pewnych dawkach może być śmiertelna. Sprawdźcie szczegóły. Jaka dawka kofeiny jest niebezpieczna? Autorzy badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition odkryli, że nie bez przyczyny niektórzy ludzie w ogóle nie lubią kawy lub bardzo rzadko ją piją. Okazało się, że takie osoby często cierpią na arytmię serca czy wysokie ciśnienie. Ich organizmy same więc chronią ich przed dawką kofeiny zawartą w kawie, która mogłaby pogorszyć ich stan zdrowia. Jednak kofeina nie znajduje się tylko w kawie. Często jest ona składnikiem „boosterów”, czyli suplementów przedtreningowych dla sportowców. Duża dawka kofeiny ma dodać energii do ćwiczeń i przynieść szybkie efekty. Należy jednak pamiętać, że nie można spożywać kofeiny bez ograniczeń – jej maksymalna dzienna dawka to 10-12 g. W jednej filiżance kawy znajduje się zaledwie 60 mg kofeiny, dlatego jeśli nie spożywacie suplementów z kofeiną, to niebezpieczne dla życia przedawkowanie wam nie grozi. Śmiertelna dawka dla dorosłego człowieka ważącego 70 kg to około 66 filiżanek kawy. Zabójcza kofeina w suplementach dla sportowców Niektórzy kulturyści nie przestrzegali dawki podanej na opakowaniu i z tego powodu suplementy ze sproszkowaną kofeiną zostały zakazane w Stanach Zjednoczonych. Z kolei w Londynie pewna kobieta zgłosiła się do szpitala z powodu bardzo złego...

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy
Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Co to jest awokado? Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania. Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado? Dlaczego warto pić kawę z awokado? Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem. Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. - Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja. Przepis na kawę z awokado Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem. Składniki: pół awokado 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki...