ciasto drożdzowe
Newsy

Próbowaliście topionego ciasta drożdżowego? Ten przepis znają tylko doświadczone gospodynie

To stary przepis, o którym niewiele osób wie. Z pewnością zaskoczy was sposób przygotowania tego ciasta, ponieważ wkłada się je do zimnej wody!

Topione ciasto drożdżowe możecie znać również pod nazwą topielec. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. To nieco zapomniany przepis, którego używały nasze prababcie, które były mistrzyniami gotowania i pieczenia.

Topielec to ciasto, które jest ciężkie i wilgotne, zachwyca swoim smakiem i nietypową konsystencją. Po jego spróbowaniu z pewnością porzucicie klasyczne lekkie drożdżowe wypieki na długo. Dodatek rodzynek, skórki pomarańczowej lub cytrynowej z pewnością wzbogaci smak ciasta. Po upieczeniu skórka topionego ciasta drożdżowego jest przyjemnie chrupiąca, a ciasto nie schnie tak szybko jak jego tradycyjna wersja. Zachowa świeżość przez kilka dni!

Pamiętajcie, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo po dodaniu cukru, będzie miało chropowatą strukturę, ale bez obaw, składnik ten rozpuści się w trakcie pieczenia. Ciasto w trakcie wyrabiania może mieć nieco rzadszą konsystencję.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na topione ciasto drożdżowe

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka w rozmiarze L
  • 50g świeżych drożdży
  • Kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • Opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Przygotowanie

  1. Masło roztopcie w garnuszku na wolnym ogniu, a następnie schłodźcie do temperatury pokojowej.
  2. Wszystkie składniki (oprócz cukru i ewentualnych rodzynek itp.) połączcie ze sobą i wyróbcie ciasto.
  3. Zagniecione ciasto uformujcie w kulę i… wrzućcie do miski wypełnionej wodą. Opadnie na dno, a po około 15-20 minutach wypłynie na wierzch. To znak, że możecie przejść do kolejnego kroku.
  4. Dodajcie do ciasta cukier oraz rodzynki lub skórkę z cytrusów, jeśli zdecydowaliście się ich użyć.
  5. Formę np. podłużną keksówkę wysmarujcie dokładnie masłem i wysypcie mąką.
  6. Gdy wszystko połączycie (cukier nie musi się roztopić i idealnie połączyć z ciastem) przełóżcie do formy do wyrośnięcia.
  7. Po około 40-45 minutach ciasto jest gotowe do pieczenia.
  8. Pieczcie topielca w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około godzinę.

Smacznego!

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...

drozdzowe
Gotujmy.pl
Newsy
Prosty przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe świata. Inne się do niego nie umywają
Ciasto drożdżowe z rodzynkami to klasyk. Najlepiej smakuje w towarzystwie kawy, gorącego mleka lub kakao. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, a efekt końcowy powalający.

Domowe ciasto drożdżowe to wypiek, który zawsze warto mieć pod ręką na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny. Potrzebne do jego przyrządzenia składniki są stosunkowo tanie, przepis dziecinnie prosty, a smak zaskakujący. Żaden łasuch nie oprze się jego puszystości. Wiele gospodyń, szczególnie tych początkujących, stroni od receptur, które zakładają użycie drożdży. To duży błąd. Ciasta przygotowane z ich wykorzystaniem są naprawdę przepyszne. Musicie jedynie pamiętać, by dać masie wyrosnąć jeszcze zanim wstawicie ją do pieca. To jedyne co tak naprawdę wyróżnia ciasto drożdżowe spośród innych wypieków. Czym różni się ten przepis od innych? I dlaczego nasza czytelniczka Dorota pokusiła się o nazwanie tego ciasta drożdżowego „najbardziej puszystym ciastem drożdżowym świata”? Wydaje się, że odpowiedzią na te pytania jest jeden składnik, czyli serek mascarpone zamiast masła, oleju lub margaryny . Ten eksperyment na pewno się uda! Przepis na najbardziej puszyste ciasto drożdżowe Składniki: 250 gramów mąki pszennej 125 gramów serka mascarpone 50 gramów drobnego cukru 15 gramów świeżych drożdży 100 ml mleka 2 żółtek 1 garści rodzynek Szczypty soli Przygotowanie: W niewielkim rondelku podgrzejcie mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące), a następnie połączcie je z przesianą mąką pszenną. W kolejnym, czystym garnuszku umieśćcie pokruszone drożdże, zasypcie je cukrem i rozpuśćcie. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do mleka i dokładnie wymieszajcie.  Miksturę wzbogaćcie również o serek mascarpone oraz sól. Całość wyróbcie na jednolitą masę, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (dzięki temu dwukrotnie zwiększy swoją...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

przepis na babkę wielkanocną z lukrem
Gotujmy.pl
Newsy
Najsmaczniejsza drożdżowa babka wielkanocna. Pięknie wygląda i bosko smakuje polana lukrem
Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez klasycznych wypieków. Mazurek, sernik, no i oczywiście babki drożdżowe. Z obowiązkowym lukrem.

Pamiętacie jak wasze mamy i babcie piekły babki na Wielkanoc? Zazwyczaj zapewne robiły to już w okolicy Wielkiego Czwartku. Potem, w Wielki Piątek, babki cierpliwie leżały pod przykryciem, tak by żaden domownik nie podkradł się do nich choćby po jeden kęs. W Wielką Sobotę gospodynie odkrajały maleńki kawałek babki, który potem trafiał do koszyczka wielkanocnego ze święconką. Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej? Ostateczna degustacja odbywała się dopiero po niedzielnym śniadaniu wielkanocnym. Jak sprawić, by babki zachowały świeżość przez tak długi czas? Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich składu o jeden nietypowy składnik. A jest nim ugotowany ziemniak. Taki dodatek zmieni nieco strukturę ciasta i poprawi przedłużyć jego świeżość po upieczeniu. Pomysł ten brzmi nietypowo, ale naprawdę zda egzamin!  Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z lukrem Składniki na ciasto drożdżowe: 20 dag masła 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 jajek 1 ugotowany ziemniak 1 szklanka mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 5 dag rodzynek Bułka tarta Składniki na lukier: Ćwierć szklanki cukru pudru Sok pomarańczowy Przygotowanie: Roztopcie masło na delikatnym ogniu i ostudźcie. Drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajcie do drożdży odrobinę mleka, wymieszajcie i odstawcie. Utrzyjcie żółtka jaj z cukrem, dodajcie do nich w trakcie ucierania wanilię lub cukier waniliowy. Do żółtek z cukrem dodajcie mąkę i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wlejcie do ciasta zrobiony rozczyn z drożdży. Dolewajcie do ciasta pozostałe mleko i wyrabiajcie je ręką. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie do środka...