Pewne połączenia smaków potrafią zabrzmieć absurdalnie. Choć sos słodko-kwaśny jest popularny w różnych kuchniach świata, to mało kto wyobraża sobie ten smak w innej formie, niż sos.
Wiedzieliście, że można kisić na przykład truskawki? W efekcie powstaje bardzo ciekawy, słodko-kwaskowy smak, a tak przygotowane owoce smakują podobno wyśmienicie jako dodatek do mięs, wędlin i wytrawnych dań. Spróbowalibyście takiego przysmaku? Wypróbujcie przepis na kiszone truskawki.
Przepis na kiszone truskawki
Do przygotowania tego ciekawego przysmaku będziecie potrzebowali poniższych składników:
Zobacz także:
Składniki:
-
1 kilogram truskawek (świeżych)
-
20 g soli
-
1 litr wody
-
5 łyżek miodu
-
1 łyżka białego pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
-
Umyjcie truskawki i obierzcie z szypułek. Następnie zamoczcie je na pięć minut w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
-
Opłuczcie truskawki z sody i znów włóżcie je do wody, tym razem z odrobiną octu jabłkowego. Umyjcie i osuszcie. Dodajcie jedną łyżkę białego pieprzu ziarnistego.
-
Zagotujcie w garnku litr wody. Dodajcie sól, wymieszajcie i ostudźcie.
-
Gdy woda będzie ciepła (nie gorąca!) wlejcie miód i zamieszajcie do rozpuszczenia.
-
Następnie umieśćcie truskawki w słoiku i zalejcie je wodą z miodem. Zwróćcie uwagi na to, by ułożyć truskawki ciasno obok siebie. Zostawcie nieco miejsca u góry - jeśli tego nie zrobicie, mogą wam wykipić podczas kiszenia!
-
Zakręćcie słoik i odstawcie w ciemne miejsce na 4-5 dni.
I gotowe! Po tym czasie słoik należy przełożyć do lodówki i spożyć jego zawartość w ciągu dwóch tygodni.
Tak przygotowane truskawki będą pasowały do wszelkich dań wytrawnych. Możecie też dać je na kanapki z dodatkiem sera brie albo camembert i posypane świeżym szczypiorkiem. Stanowią doskonały dodatek do sałatek z odrobiną octu balsamicznego, do chłodnika, a nawet do mięsa z grilla! Kiszone truskawki to bardzo ciekawy, letni przysmak, który warto przygotować choćby raz, dla spróbowania.
Źródło: gazeta.pl