Próbowaliście kisić truskawki? Zaskoczy was ich smak. Będą doskonale pasować do obiadu
AdobeStock
Newsy

Próbowaliście kisić truskawki? Ich smak was zaskoczy. Będą doskonale pasować do obiadu

Takich truskawek jeszcze nie jedliście! Ten przepis na kiszone truskawki bije na głowę wszystkie inne.

Pewne połączenia smaków potrafią zabrzmieć absurdalnie. Choć sos słodko-kwaśny jest popularny w różnych kuchniach świata, to mało kto wyobraża sobie ten smak w innej formie, niż sos.

Wiedzieliście, że można kisić na przykład truskawki? W efekcie powstaje bardzo ciekawy, słodko-kwaskowy smak, a tak przygotowane owoce smakują podobno wyśmienicie jako dodatek do mięs, wędlin i wytrawnych dań. Spróbowalibyście takiego przysmaku? Wypróbujcie przepis na kiszone truskawki.  

Przepis na kiszone truskawki

Do przygotowania tego ciekawego przysmaku będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1 kilogram truskawek (świeżych)

  • 20 g soli

  • 1 litr wody

  • 5 łyżek miodu

  • 1 łyżka białego pieprzu ziarnistego

Zobacz także
Truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem. Cena? Lepiej nie pytajcie!

Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych? Wystarczy spojrzeć na szypułki

Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce

Woda śledziowa, ogon bobra, ogórki z miodem. Oto najdziwniejsze przysmaki w Polsce

Przygotowanie:

  1. Umyjcie truskawki i obierzcie z szypułek. Następnie zamoczcie je na pięć minut w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. 

  2. Opłuczcie truskawki z sody i znów włóżcie je do wody, tym razem z odrobiną octu jabłkowego. Umyjcie i osuszcie. Dodajcie jedną łyżkę białego pieprzu ziarnistego. 

  3. Zagotujcie w garnku litr wody. Dodajcie sól, wymieszajcie i ostudźcie. 

  4. Gdy woda będzie ciepła (nie gorąca!) wlejcie miód i zamieszajcie do rozpuszczenia.

  5. Następnie umieśćcie truskawki w słoiku i zalejcie je wodą z miodem. Zwróćcie uwagi na to, by ułożyć truskawki ciasno obok siebie. Zostawcie nieco miejsca u góry - jeśli tego nie zrobicie, mogą wam wykipić podczas kiszenia! 

  6. Zakręćcie słoik i odstawcie w ciemne miejsce na 4-5 dni. 

I gotowe! Po tym czasie słoik należy przełożyć do lodówki i spożyć jego zawartość w ciągu dwóch tygodni. 

Tak przygotowane truskawki będą pasowały do wszelkich dań wytrawnych. Możecie też dać je na kanapki z dodatkiem sera brie albo camembert i posypane świeżym szczypiorkiem. Stanowią doskonały dodatek do sałatek z odrobiną octu balsamicznego, do chłodnika, a nawet do mięsa z grilla! Kiszone truskawki to bardzo ciekawy, letni przysmak, który warto przygotować choćby raz, dla spróbowania. 

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc
AdobeStock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc
Lubicie zupę ogórkową? Mało kto wie, że niektórzy dodają do niej pewien popularny owoc. Domyślacie się już o co chodzi?

Każda gospodyni domowa bardzo dobrze zna przepis na tradycyjną zupę ogórkową z ziemniakami. Jest on niezwykle prosty. Wystarczy przygotować wywar z mięsa (najlepiej sprawdzą się tu żeberka ), dodać podsmażone na maśle warzywa (pietruszkę, marchewkę, selera), następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a na koniec starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i szklankę zalewy ogórkowej. Zupę zabielany śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A co powiecie na nietypowy dodatek do zupy ogórkowej w postaci jabłek ? Zupa ogórkowa z jabłkiem W internecie krąży bardzo oryginalny przepis na zupę ogórkową z jabłkiem z przepisu Mądrej Babci. Kobieta wrzuciła ostatnio na swojego Facebooka bardzo ciekawy przepis na zupę krem ogórkowy z jabłkiem. Całość musi mieć bardzo ciekawy smak, zwłaszcza gdy przyprawimy zupę odrobiną kurkumy i białego pieprzu. Mądra Babcia podaje swoją zupę z ryżem i chrupiącymi grzankami. Przepis na zupę ogórkową z jabłkami Składniki: ok. 1 kg ogórków kiszonych 3-4 średnie jabłka (Mądra Babcia poleca jabłka szara reneta) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka miodu pół litra bulionu mięsnego lub warzywnego (lub woda z roztopionym masłem) kilka gałązek świeżego kopru 200 g białego ryżu ok. 50 g masła biały pieprz kurkuma Przygotowanie: Na początku należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i ogórki kiszone. Podsmażyć na patelni jabłka, dodać starte ogórki i przesmażyć całość razem z odrobiną masła Ugotować ryż, dodać do niego szczyptę białego pieprzu oraz kurkumę. Jabłka i ogórki po przesmażeniu przekładamy do blendera a następnie wlewamy szklankę bulionu. Całość starannie miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Zupę przelewamy...

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak
Tak przygotowana cebula ma wyjątkowy smak, aromat i doskonale pasuje do mięs. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu!

Cebula to jeden z podstawowych składników w polskiej kuchni. Dodaje się ją prawie do wszystkiego - cebula musi znaleźć się w zupie, duszonym mięsie czy w sałatce. Smażymy jajecznicę z cebulą, pieczemy pizzę z tym dodatkiem albo po prostu posypujemy kanapki świeżo skrojoną ceulą. Mogłoby się więc wydawać, że cebula nie ma przed nami żadnych tajemnic. A czy wiedzieliście, że jeśli usmażycie ją w nieco inny sposób, z dodatkiem pewnych składników, to wyjdzie wam przepyszna, karmelizowana i aromatyczna cebulka, czyli dodatek do wielu dań? Sprawdźcie, jak ją zrobić. Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Smażona, karmelizowana cebula fantastycznie pasuje do wszelkich potraw mięsnych. Można ją podawać razem z duszonym lub smażonym mięsem albo dodać do domowych burgerów. Ma słodko-wytrawny smak i niezwykle intensywny aromat, od którego natychmiast cieknie ślinka! Sekretem karmelizowanej cebuli jest cukier, dzięki któremu dochodzi do zjawiska karmelizacji. Poznajcie prosty przepis na cebulę w pysznym wydaniu: Przepis na karmelizowaną cebulę Składniki: 6 cebul 2 łyżki oleju 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie: Cebule obierzcie i pokrójcie w krążki albo piórka.  Wlejcie na patelnię olej, dodajcie masło i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie cebulę. Smażcie na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30 minut, by cebula się zeszkliła. Następnie doprawcie solą i pieprzem wedle uznania i smażcie jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie, gdy cebula będzie już zarumieniona, wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, wymieszajcie i smażcie, aż cały płyn odparuje.  Pod sam koniec smażenia wsypcie do cebuli łyżkę...

Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni
Większość z was nie wyobraża sobie świąt bez przepysznej sałatki jarzynowej. Jeśli chcecie, by zasmakowała waszym gościom dodajcie majonez dopiero przed samym zaserwowaniem.

Nie wiedzieć czemu przyjęło się, że majonez należy dodać do sałatki jarzynowej od razu po jej przyrządzeniu, a następnie całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Okazuje się, że to błąd. Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że sos powinno się łączyć z warzywami dopiero przed samym zaserwowaniem. Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej? Najznamienitsi szefowie kuchni potwierdzają – warzywa należy łączyć z majonezem dopiero przed samym zaserwowaniem sałatki jarzynowej. Okazuje się bowiem, że dodany wcześniej sos bardzo negatywnie wpływa na smak potrawy i przyspiesza jej psucie. Nigdy więcej tego nie róbcie. Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebować: Warzyw: 3 dużych ziemniaków, 2 dużych marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego  1 jabłka 3 dużych jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego 2 litrów bulionu Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z gorącym rosołem. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możecie przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują. Po 40 minutach wyjmijcie warzywa z wody i pozostawcie do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmijcie z nich skórkę. Obrane warzywa pokrójcie w niewielką kostkę i umieśćcie w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu). W rondelku pełnym zimnej wody umieśćcie jajka i ugotujcie je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie je ze skorupek. Kiedy trochę ostygną zacznijcie...

Unikacie octu? Oto jak zrobić dobra zalewę do grzybów bez niego.
AdobeStock_
Newsy
Unikacie octu? Podpowiadamy jak zrobić dobrą zalewę do grzybów bez tego dodatku
Nie lubicie octu spirytusowego? Wybierajcie jabłkowy. Nie trawicie żadnego octu? W takim razie róbcie grzybowe przetwory bez octu. Podajemy przepisy.

Grzybki w occie to przekąska nie dla każdego. Jeśli nie tolerujecie octu, nie znaczy to, że musicie zrezygnować z przetworów z tych pracowicie zbieranych jesienią leśnych grzybów. Podgrzybki, rydze czy kurki w słoikach, nadal możesz spokojnie jeść. Bez octu podrażniającego u niektórych żołądek, pogarszającego trawienie czy powodującego niszczenie krwinek czerwonych. Podpowiadamy jak to zrobić. Kiszenie zamiast marynowania Przygotowanie przetworów bez octu i pasteryzowanie grzybków w słoikach, w zalewie składającej się z wody, soli i przypraw, to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla osób mających dolegliwości żołądkowe po spożyciu octu. To zdrowy sposób na dostarczenie organizmowi dobrych bakterii jelitowych i naturalnych probiotyków. W solankach doskonale wychodzą rydze i kurki. Przygotowuje się je często celowo bez octu, chcąc utrzymać delikatny smak tych odmian. Przyrządzając grzyby w solance użyjcie ładnych, równych okazów w całości. Układajcie je w czystych, wyparzonych słoikach, kapeluszami do góry, a podawajcie, podobnie jak marynowane grzyby, do mięs i pasztetów. Grzyby w solance przed odłożeniem do spiżarni trzeba pasteryzować. Przechowywać je można kilka miesięcy, podobnie jak inne przetwory kiszone i marynowane. Klasyczna zalewa do grzybów bez octu Przygotowując zalewę bez octu , warto pamiętać, że na każdy litr wody powinna przypadać 1 łyżka stołowa soli. Składniki: Woda – 1l Sól – 1 łyżka Ziele angielskie – 4 ziarenka Listek laurowy – 3-4 listki Gorczyca - 5-6 ziarenek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody, dodajemy sól, mieszamy, a następnie zagotowujemy mieszankę. 2. Gorąca zalewę wlewamy do słoików wypełnionych grzybami...